Wat zoek je?

Een reis naar safari Afrika wordt steeds populairder en is voor steeds meer mensen toegankelijk. Logisch, want Namibië & Botswana zijn geweldige selfdrive bestemmingen! Maar wat kost een reis naar Namibië en Botswana? Waar moet je rekening mee houden in je budget? Wat kost tanken in Afrika? Of boodschappen? In deze blog deel ik de kosten van mijn reis door Namibië & Botswana en een aantal slimme besparingstips! Zo kun jij een goede inschatting maken welk budget je nodig hebt voor een reis naar Namibië & Botswana.

Reizen in Namibië & Botswana dit kost een reis van 3 weken

Vervoer en accommodatie

Naast dat het niet goedkoop is om naar zuiderlijk Afrika te vliegen is de huur van een auto met daktent de grootste kostenpost. Houd hier dus rekening mee in de begroting van jouw reisbudget. Wij vlogen met KLM naar Frankfurt en vanuit daar met Air Namibia door naar Windhoek. Kosten voor de vlucht: € 1.084,- per persoon.

De auto -in ons geval een Toyota Hilux DC 4×4 met 2 daktenten- is niet alleen je vervoersmiddel, ook is het (grotendeels) je slaapplek. Belangrijk om rekening te houden met de seizoenen en hiermee de temperatuur. Ook de prijzen van de autohuur hangen hiermee samen. Deze zijn seizoensafhankelijk en variëren van de startlocatie en de duur van de autohuur. Gemiddeld betaal je tussen de €70,- t/m €140,- per dag voor een 4×4 met daktent.

Benieuwd welke route ik in 3,5 weken aflegde? Hier lees je alles over mijn reis en route door Namibië & Botswana.

Overnacht in The Stiltz als je in Swakopmund bent
Van Windhoek naar de Sossusvlei met de 4x4 met daktent in Namibie

Overnachten in Namibië en Botswana

Tijdens onze reis hebben we de meeste nachten in onze daktent geslapen, dit was goed te doen. De tent was ruim genoeg, het bed lag goed en de temperatuur in mei was, ook ’s nachts, prima. Omdat we het soms ook wel lekker vonden om even iets meer ruimte en luxe te hebben sliepen we ook een aantal nachten in een B&B. In totaal sliepen we 17 nachten in de daktent en 6 nachten in een luxere accommodatie.

Onze selfdrive hebben we geboekt via Selfdrive 4X4. Zij hebben alle campsites voor ons geboekt en de huurauto geregeld. Kosten voor de auto en overnachtingen: €1.540,- per persoon.

Kamperen in Namibië

Prijzen voor campsites variëren ook, dus wellicht lastig één prijs te hanteren in je budget Namibië & Botswana. Zo betaal je in de nationale parken meer dan wanneer je er (net) buiten overnacht. Voornamelijk omdat je dan alleen een prijs per persoon betaald, terwijl je in de nationale parken ook nog extra voor je camp site betaald. In Etosha National Park betaal je 200N$ per camp site + 100N$ per persoon, in de Sossusvlei overnachtten kost zo’n 50 N$ per camp site + 100N$ per persoon en Roy’s Rest Camp kost daarentegen 90N$ per persoon. Gemiddeld betaal je in Namibië zo’n 120 N$ per persoon per campsite (o.b.v. 4 personen).

Ook leuk om te lezen: Kamperen in Namibië. Hier lees je alles over de leukste campings in Namibië en mijn slimme tips!

De leukste campings om te kamperen in Namibië

Kamperen in Botswana

Campsites in Botswana zijn een stuk prijziger. Zo kost een campsite op Ihaha (Chobe National Park) en Third Bridge (Moremi Game Reserve) zo’n 40,- USD per persoon en Savuti (Chobe National Park) zelfs 60,- USD per persoon. Gemiddeld betaal je in Botswana zo’n 50,- USD per persoon per campsite (o.b.v. 4 personen). Kamperen in Botswana drukt dus wel meer op je budget, dan kamperen in Namibië!

Ook leuk om te lezen: Dit zijn de leukste campsites in Botswana! Wil je liever niet op de camping verblijven maar in lodges? Bekijk dan eens het aanbod van Van Verre. Hier vind je vast jouw prachtige individuele rondreis naar Namibië.

Liever zelf op zoek naar de mooiste accommodaties in Namibië & Botswana? laat je inspireren door de mooie lodges op booking.com zoals deze in Swakopmund en deze in Etosha!

Kamperen in Botswana is geweldig, het is niet goedkoop maar zeer bijzonder
Budget Namibië en Botswana; dit kost een reis van ruim 3 weken

Tanken in Namibië & Botswana

Met alleen de vlucht en de huurauto ben je er nog niet wat betreft vervoer. Er moet ook getankt worden. De dieselprijs ligt gemiddeld rond de € 0,80 per liter in beide landen -zo’n 11N$ per liter in Namibië en 8,25 Pula per liter in Botswana-, dus dat is erg goed te doen. Wij hebben tijdens onze 24-daagse selfdrive 5.105 km gereden en hebben voor zo’n €500,- getankt. Kosten voor diesel: €125,- per persoon.

Eten & drinken in Namibië & Botswana

Tijdens onze selfdrive door Namibië & Botswana hebben we veelal zelf gekookt. We deden meestal boodschappen voor een aantal dagen, omdat je niet overal de gelegenheid hebt om boodschappen te doen en soms door erg desolate gebieden reist. Vooral in Damaraland en in de parken in Botswana kom je soms tijden niemand tegen dus je wilt echt niet zonder eten en drinken komen te zitten.

In totaal hebben wij voor zo’n €600,- boodschappen gedaan tijdens de reis. Echter hebben we ook nog regelmatig een koffietje gehaald, een ijsje gegeten en zijn we uit eten geweest. Als je dat erbij doet komt er nog zo’n €500,- overheen. In totaal hebben we met z’n vieren zo’n €1.100,- aan eten en drinken uitgegeven tijdens de gehele reis. Kosten eten en drinken: €275,- per persoon.

Benieuwd wat ik altijd meeneem in mijn duffel? Deze 15 reisitems gaan altijd met mij mee.

Budget Namibië en Botswana; dit kost een reis van ruim 3 weken
Inpaklijst Namibie de canon met zoomlens moet zeker mee

Leuke activiteiten in Namibië & Botswana

Parkentreegelden, uitstapjes en andere leuke dingen kosten logischerwijs ook geld. Wij hebben tijdens onze reis alles gedaan wat we wilden doen en hebben hierbij geen dingen gelaten omdat we ze te prijzig vonden. Hieronder een overzichtje van alles wat we ondernomen hebben.

 • Parkentree Sossusvlei & Etosha National Park: 80N$ per persoon per dag en 10N$ per auto per dag
 • Bezoek aan de zeehonden bij Cape Cross: 80N$ per persoon
 • Sandboarden & quad rijden in de woestijn: 700N$ per persoon
 • Nightdrive in Etosha National Park: 550N$ per persoon
 • Rotstekeningen bij Twyfelfontein: 260N$ per persoon
 • Boottocht over de Okavango Rivier: 200N$ per persoon
 • Dagbezoek aan de Victoria Falls vanuit Kasane: 500 Pula per persoon
 • Visum Zimbabwe (i.v.m. bezoek Vic Falls): 30 USD per persoon
 • Entree Vic Falls: 30 USD per persoon
 • Bungeejump, Swing & Zipline bij Vic Falls: 210 USD per persoon
 • Sunsetcruise door de Okavango Delta: 375 Pula per persoon
 • Permit Chobe NP & Moremi GR: 120 Pula per persoon per dag & 50 Pula per dag voor de auto
 • Vliegtuigje over de Okavango Delta: 3.740 Pula voor 4 personen

In totaal aan activiteiten en parkbezoeken: zo’n €620,- per persoon.

De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
Botswana de Okavango Delta Chobe National Park
De prachtige Okavango Delta in Botswana hoort op een ieder zijn bucketlist

Souvenirs & extra’s

Aan het begin van onze reis hebben we nog een koekenpan gekocht, deze zat niet bij onze uitzet en is heel handig voor het bakken van eieren en pannenkoeken. Ook hebben we onderweg nog nieuwe hoofdlampjes, batterijen en karabijnhaken -echt onmisbaar trouwens tijdens je reis- gekocht en konden we niet naar huis zonder de nodige souvenirs.

 • Kampeerbenodigdheden: €60,- in totaal;
 • Souvenirs: €35,- voor ons tweeën;
 • Lang parkeren op Schiphol: €143,50 per auto;
 • Koop ook zeker een reisgids. Vooraf in Nederland kochten wij de Lonely Planet Namibië & Botswana.

Wil je meer lezen over wat ik allemaal inpak voor mijn reis van 3,5 weken in Namibië & Botswana? Lees dat deze post en je hebt direct een paklijst voor jouw aanstaande reis naar Namibië & Botswana!

De Sossusvlei in Namibie is een absolute highlight
De Sossusvlei in Namibie is een prachtige bezienswaardigheid
De Sossusvlei is te gek en hoort op je lijst als je namibië bezoekt

Totale budget voor 3,5 weken Namibië & Botswana

In de tijd dat ik door zuiderlijk Afrika reisde was de wisselkoers: 1 Euro = 13,25 Namibische Dollar en 1 Euro = 11,03 Pula. Ik maakte deze reis met z’n vieren, waardoor we het totaalbedrag door vieren konden delen.

 • Vlucht: € 1.084,- per persoon
 • Auto & overnachtingen: €1.540,- per persoon
 • Diesel: €125,- per persoon
 • Eten & drinken: €275,- per persoon
 • Activiteiten & parkbezoeken: €620,- per persoon
 • Souvenirs & extra’s: €68,- per persoon

Voor deze prachtige reis heb ik in totaal zo’n €3.700,- per persoon betaald. 

Spitzkoppe hoort zeker thuis in jouw rondreis Namibie & Botswana

(Besparings)tips voor jouw budget Namibië & Botswana!

Aangezien wij tijdens deze reis al redelijk budget, lees gekampeerd, hebben gereisd is er niet op heel erg veel te besparen. Toch wat tips waardoor jij ook je selfdrive in Afrika kan realiseren!

 • Kook zoveel mogelijk zelf en sla genoeg in wanneer je in nationale parken verblijft;
 • Reis met z’n vieren, echt een stuk voordeliger dan met z’n tweeën;
 • Daarnaast is met z’n vieren handig voor als je vast komt te zitten of een lekke band krijgt;
 • Verblijf net buiten de parken als je de kosten wilt drukken;
 • Boek ruim van te voren, anders heb je de kans dat de camp sites van je eerste keuze niet meer beschikbaar zijn.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne