Wat zoek je?

Botswana is zo’n bestemming waar super veel te zien is en je een aantal hoogtepunten niet wilt missen. Maar een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Botswana is toch wel de Okavango Delta. De grootste binnenlandse delta ter wereld. Een ultiem natuurgebied met ontzettend veel dieren. Maar er is meer! Ik vertel je graag waarom de Okavango Delta in Botswana niet mag ontbreken op jouw bucketlist!

Waarom de Okavango Delta op je bucketlist moet

Waar vind je de Okavango Delta

De Okavango Delta is een gebied zo groot als Zwitserland dat zich bevind in het Afrikaanse land Botswana. Gevoed door de kilometers lange Okavango Rivier, die van Angola door de Namibische Caprivi richting de Kalahari woestijn stroomt, trekt de delta veel dieren aan. Een uitgestrekte grasvlakte dat tot de grootste inlandse delta ter wereld behoort. Het water van de delta mondt niet uit in de zee. Een deel van het water stroomt naar het Ngami-meer, maar het overgrote deel verdwijnt in het diepe zand van de Kalahariwoestijn. In dit natuurgebied vind je ongerepte natuur, weidsheid. Water in overvloed. Genoeg plekken voor de dieren om zich te verstoppen tussen het hoge riet. Ik snap wel dat dit een ideale plek is voor veel dieren. Het landschap van deze levensader in het noordwesten van Botswana is zo gevarieerd.

Hoewel je niet overal in de Okavango Delta zelf kunt rijden is het te gek om de delta met de auto te ontdekken. Het enige gebied in de drassige delta waar je zelf met een 4×4 kan komen ligt in de meest oostelijke zijde van de delta. Hier ligt het Moremi Game Reserve dat ongeveer eenderde van het totale Okavango-oppervlak beslaat.

Dat Moremi Game Reserve het overgangsgebied tussen de Okavango Delta en de droge Kalahari is maakt het enorm rijk en afwisselend qua flora en fauna. Door de aanwezige rivieren, water- en zoutpannen is de wildstand is er bijzonder goed wat Moremi Game Reserve tot één van de beste safarigebieden van Botswana maakt! Het kan zijn dat je vast komt te zitten in de Okavango Delta, maar dit mag de pret niet drukken 😉

Een unieke safari maken? Boek een rondreis Bijzonder Botswana en vlieg van de ene bestemming naar de volgende en maak de mooiste safari’s!

De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
Botswana de Okavango Delta Moremi Game Reserve
De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!

Welke dieren vind je in de Okavango Delta in Botswana?

Tijdens mijn safari in de Okavango Delta zie ik hordes impala, nieuwsgierige kudus, relaxte zebras. Gnoes, hartebeesten en opschrikkende steenbokken. Olifanten, nijlpaarden, apen, neushoorns. Het houdt niet op! We hebben er al weer wat kilometers op zitten als de zon langzaam achter de horizon begint weg te zakken. De lucht is knalblauw, maar door de ondergaande zon wordt het landschap geel verlicht. Mijn camera in de aanslag op zoek naar beweging. Een prachtig gekleurde vogel. Een hyena. Of een lid van de Big Five. Mijn geduld wordt beloond. Ineens, uit het niets, staan er tientallen buffels langs de kant van de weg. Oude, jonge, grote en kleine. Een hele horde.

Een stuk verderop een luipaard. Hij is op jacht. Speurend over de vlakte op zoek naar een lekker stukje vlees. We volgen hem door de delta. Genieten van het prachtige beest. Dit is hoe safari hoort te zien!

Praktische Botswana tips: voorbereid reizen met 4x4 door Botswana
Een olifant kan zwemmen in Botswana
Botswana tips: voorbereiding 4x4 trip door Botswana
De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
De prachtige Okavango Delta in Botswana hoort op een ieder zijn bucketlist

Maak een vlucht over de Okavango Delta met een klein vliegtuigje

Na een aantal dagen met de 4×4 door de delta getrokken te hebben lijkt het me ook gaaf om het bijzondere landschap van bovenaf te zien. Het drassige landschap waar we al een paar dagen doorheen rijden vanuit een ander perspectief te zien. En wat is nou dé manier om een totale indruk van de delta te krijgen? Juist, vanuit de lucht. Tijdens een vliegtuig vlucht over de Okavango Delta ervaar je des te meer hoe bijzonder dit natuurgebied is!

In Maun stappen we in een klein vliegtuigje om een uur laagvliegend over de Okavango Delta te genieten van een magnifiek uitzicht op deze bijzondere levensader. Compleet onder de indruk van hoe ontzettend imposant de delta is vliegt het landschap aan ons voorbij. De prachtige kleuren. Helderblauw. Knalgroen. De zon spiegelend in het vele water dat zich een weg door de savanne heeft gebaand. Eenmaal boven zien we pas echt hoe groot de Okavango Delta is en beseffen we ons nog des te meer hoe fantastisch mooi hij is.

Wil je de delta liever van dichterbij zien? Maak dan een mokoro tocht. Hierbij vaar je met een mokoro door kronkelende rivieraders, waterplassen en het moesland van de delta. Met een mokoro boottocht ervaar je de Okavango Delta op een unieke manier. Bij Van Verre kun je jouw reis zelf samenstellen door middel van losse bouwstenen

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne