Wat zoek je?

Zuiderlijk Afrika wint aan populariteit, wat betekent dat steeds meer reizigers hun weg naar dit continent weten te vinden. Dat is ook goed te merken op mijn blog! Het is nu vooral een reis naar Namibië & Botswana dat de klok slaat. Ik krijg dan ook veel vragen van lezers over mijn reis naar Namibië & Botswana. Het leek me daarom leuk om een blog te schrijven waarin ik antwoord geef op de meest gestelde vragen met betrekking tot reizen naar Namibië & Botswana.

Praktische tips Namibië- voorbereid op pad met jouw 4x4 roadtrip Namibië 

#1 - Moet je een ervaren kampeerder zijn voor een reis naar Namibië & Botswana?

Nee, wat mij betreft niet. Wel is het handig wanneer je al veel gereisd hebt en verstand hebt van autorijden (met een 4×4). Voor deze reis had ik al veel gereisd, maar ook niet veel gekampeerd. Wij maken vaak roadtrips, maar verblijven meestal in hotels, B&B’s en guesthouses. Een enkele keer hebben we gekampeerd, maar dit is (normaliter) minder aan mij besteed. Gek genoeg had ik Namibië & Botswana niet anders willen beleven dan vanuit mijn daktent! Maar denk dat dat vooral komt doordat ik dol ben op de geluiden van de wilde dieren, de spanning van het avontuur, zelf op ontdekking zijn en je eigen boontjes doppen. Dus ook al ben je geen kampeerder, ik zou je het in Namibië & Botswana zeker aanraden!

De mooiste bezienswaardigheden Namibie voor je op een rijtje
Inpaklijst Namibie en Botswana: op reis met 4x4 met daktent

#2 - Moet je zelf vuur kunnen maken?

Ja en Nee. Je hoeft in Namibië & Botswana niet à la Expeditie Robinson vuur te maken, dus echte survival skills zijn hiervoor niet nodig. Wel is het handig om de juiste materialen mee te nemen en de rest onderweg te kopen. Vuur maak je op je campsite op een speciale vuurplaats. Wat je daarvoor nodig hebt is (voldoende) hout, aanmaakblokjes en een goede aansteker. Hout kun je vaak gewoon langs de weg kopen. Zorg dat je hier voldoende van hebt, want naast dat een kampvuur erg gezellig is en het voor het nodige licht zorgt, houdt het ook de (wilde) dieren op afstand. De aanmaakblokjes vind je in de supermarkt en qua aansteker raad ik je aan eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ikzelf heb een Fire Stash aansteker. Let er wel op dat je hem gevuld met wasbenzine mee neemt 😉

Van Windhoek naar de Sossusvlei met de 4x4 met daktent in Namibie

#3 - Moet je een lekke band kunnen vervangen?

Ja! In Namibië zijn de wegen over het algemeen goed, maar soms zul je ook over stukken rots en door het zand moeten ploeteren. De kans is daarom aanwezig dat je er een lekke band zult krijgen. Omdat je vaak stukken rijdt zonder dat je al te veel mensen tegen komt is het zeker handig als je zelf weet hoe je met een krik overweg moet en een band kunt verwisselen. Naast het verwisselen van een band is het ook handig als je enige ervaring hebt met het rijden in een 4×4. Wanneer moet je bijvoorbeeld de bandenspanning verlagen? Wanneer verhogen? En wanneer gebruik je de extra power knop? Zeker fijn om deze dingen vooraf te weten en goed voorbereid op reis te gaan!

Met een 4x4 vast in de Okavango Delta is niet fijn
Spitzkoppe hoort zeker thuis in jouw rondreis Namibie & Botswana

#4 - Wat voor tas neem je mee op reis naar Namibië & Botswana?

Tijdens je reis naar Namibië wordt alles stoffig. Echt werkelijk alles! Het is daarom slim om een tas te kopen die stof-bestendig is. Daarnaast moet de tas ook sterk en flexibel zijn, want hij krijgt een hoop te verduren tijdens het gehobbel in de auto. De tas die ik je zou aanraden is een duffel bag. Ik heb zelf deze duffel bag van The North Face (maat M) en ben er erg blij mee! De tas is sterk, flexibel en heeft één groot vak waardoor je overal gemakkelijk bij kunt. Om overzicht te houden in deze tas gebruik ik altijd packing cubs als deze. Naast dat ik deze gebruik in mijn duffel kun je ze ook gebruiken in je koffer of een backpack. Zo houd je alles bij elkaar, wel zo gemakkelijk!

Benieuwd wat ik verder allemaal mee nam naar Namibië & Botswana? Check dan mijn inpaklijst voor 3,5 weken safari!

Werkelijk alles wordt stoffig tijdens je reis naar Namibie en Botswana Zuiderlijk Afrika
Overnachten op de mooiste plekken met deze praktische tips Namibie kan dat

#5 - Kun je overal boodschappen doen in Namibië & Botswana?

Nee. Tijdens je reis naar Namibië & Botwana is een goede (boodschappen)planning erg belangrijk. Je kunt namelijk niet overal zomaar je dagelijkse boodschappen doen. Zo verblijf je vaak meerdere nachten in een nationaal park of in the middle of nowhere. Voor dat soort momenten moet je een voorraad inslaan. En nog wat extra, voor de zekerheid. Bedenk dus van te voren goed hoeveel nachten je buiten de bewoonde wereld bent, doe voor die dagen en zeker nog één extra boodschappen. Maak ook echt een old school lijstje, dat werkt heel goed. Sla vooral genoeg water en hout in, deze twee zijn het belangrijkste! Oh, en vergeet vooral niet op je brandstof te letten 😉 Bij twijfel, altijd de auto weer volgooien!

Budget Namibië en Botswana; dit kost een reis van ruim 3 weken

#6 - Kun je de tent zomaar uit (in de nacht) als er geen omheining is?

Ja en nee. In Afrika is het al vroeg donker, meestal rond een uur of 6. Vaak zul je dus rond die tijd aan het koken zijn. Nadat je natuurlijk van de prachtige zonsondergang hebt genoten 😉 Belangrijk is dat je altijd een goed vuur hebt gemaakt, voordat het donker is. Vuur houdt je warm, maar houdt daarnaast ook de wilde dieren op afstand. Wel fijn zo zonder omheining.

Wij hebben twee keer gehad dat we zaten te eten en er een dier langsliep. De eerste keer was het een hyena die al snuffelend langsliep, stopte en nadat we riepen dat hij weg moest gaan rustig door sjokte. De tweede keer was minder grappig, want toen was het een nijlpaard! Ons plekje lag aan een rivier, met hoog riet als afscheiding. We hoorden al wat geritsel en ineens stond daar een nijlpaard op onze campsite. De paniek sloeg wel even toe, want deze beesten zijn niet alleen erg sterk, ze zijn ook nog eens agressief en doden jaarlijks van alle dieren de meeste mensen. We wisselden wat blikken uit en wachtten heel stil rond het vuur. Al klaar om naar de auto te rennen, mocht de nijlpaard ons willen aanvallen. Gelukkig vond hij het riet interessanter en schuifelde verder. Pffffoej, dat was wel even spannend! Tip: blijf dus altijd goed opletten op wat er om je heen gebeurt 😉

Als je ’s nachts moet plassen kun je absoluut niet naar het toiletblok lopen. Wel kun je de tent uit, alleen zou ik je aanraden om eerst heel goed om de auto heen te schijnen en kijken of je geen dieren ziet. Zie je die niet, kun je de tent uit. Ik zou wel zo dicht mogelijk bij de auto te blijven en goed blijven opletten of je niet alsnog een dier ziet. Handig is om je partner (vanuit de tent) op wacht te zetten. Vind je dit heel onprettig, dan kun je ook altijd een plastuit aanschaffen of een emmer meenemen (in de tent). Wel oppassen dat je die niet omgooit natuurlijk!

Als je gaat kamperen in Namibie overnacht dan ook bij Ngepi Camp aan de Caprivi Strip
Kamperen in een daktent is echt geweldig in Etosha National Park in Namibie

#7 - Hoever van te voren heb je de campsites geboekt in Namibië & Botwana?

Voor wat betreft het boeken van accommodaties en campsites kan je er wat mij betreft in Namibië & Botswana niet vroeg genoeg bij zijn. Op deze manier heb je nog alle keuze en kun je de beste accommodaties en campsites uitkiezen zonder dat je daar concessies op moet doen. Dat zou natuurlijk zonde zijn bij zo’n bijzondere reis naar Zuiderlijk Afrika! Zelf heb ik de accommodaties ruim een half jaar van te voren vastgelegd. Ik ging in mei, maar kan me voorstellen dat voor populaire periodes je nog eerder moet zijn. Namibië is de laatste tijd echt booming, dus wil je echt het beste plekje boek het dan zo ver mogelijk van te voren!

Budget Namibië en Botswana; dit kost een reis van ruim 3 weken
De Hidden Vlei in de Sossusvlei in Namibie moet je zeker zien

#8 - Heb je een navigatiesysteem nodig in Namibië & Botswana?

Ja! Wij hadden tijdens de reis de beschikking over een navigatiesysteem waarin alle kaarten, hoogtepunten onderweg en accommodaties al waren ingeladen. In Namibië heb je de navigatie in mindere mate nodig, want daar merk je dat het een Duitse kolonie is geweest (lees: 300 km rechtdoor), maar toch is ook daar navigatie wel handig. Helemaal als je een beetje buiten de gebaande paden reist. Maar in Botswana had ik niet willen reizen zonder! Helemaal niet in de Delta. Wij waren er in mei, het gras was redelijk hoog (en groen) en de ‘wegen’ konden zo ineens ophouden en opgaan in een waterpoel. Dan moet je op zoek naar een ander pad en dan alsnog daar zien te komen waar je naartoe wilt. Een hele uitdaging en zeker niet te doen zonder GPS.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne