Wat zoek je?

Middenin de Namibwoestijn ligt Spitzkoppe, één van Namibië’s meest bekende landschappen. Uit het niets rijst de 1728 meter hoge Spitzkoppe als een soort fata morgana boven het stoffige, vlakke landschap van Zuid-Damaraland uit. Haar scherpe top heeft er voor gezorgd dat ze ook wel ‘de Matterhorn van Afrika’ wordt genoemd. Een bezoek brengen aan Spitzkoppe moet je zeker, maar wat kun je er eigenlijk allemaal doen? Dat vertel ik je nu!

Spitzkoppe in Namibie past zeker in jouw reisbudget Namibië

Doen in Namibië: Bezoek Spitzkoppe één van de highlights van Namibië

Nadat we de prachtige Sossuvlei hebben verkend en een bezoek hebben gebracht aan het door Duitsers overgenomen -ja nog steeds!- Swakopmund komen we na een rit van ongeveer 2 uur aan in Spitzkoppe. Het voelt hier alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Zo stil en zo rustig!

De rockpool en boogbrug in Spitzkoppe

Tijdens mijn rondreis langs de westkust van Amerika werd ik al helemaal verliefd op dit landschap, maar ook hier in Namibië kan ik mijn geluk niet op als ik door Spitzkoppe rijdt. Het is een prachtig gebied om te hiken. Zo kun je de natuurlijke rotsbrug en een rock pool bezoeken. De natuurlijke rotsbrug is een soort boogbrug die boven in de rotsen een prachtig uitzicht biedt over de omliggende omgeving. De rock pool een waterpoeltje middenin een rots. Spitzkoppe is ook populair bij rotsklimmers. Die zich genoegen kunnen doen aan de vele rotsen.

Benieuwd naar andere Namibië highlights? Deze dingen moet je zeker doen in Namibië!

Spitzkoppe hoort zeker thuis in jouw rondreis Namibie & Botswana
In Spitzkoppe in Namibie vind je deze rockpool hoog in de bergen

De vele rotstekeningen in Spitzkoppe

Spitzkoppe staat ook bekend om haar rotstekeningen. Deze mag je echter niet zonder gids bezoeken, omdat in het verleden veel tekeningen beschadigd zijn geraakt. Eén van de plekken die je aandoet heet Bushman’s Paradise. Hier vind je een schuine voorover hangende rots met verschillende rotstekeningen van dieren: een neushoorn, giraffe en een luipaard.

De andere plek heeft geen naam. Hier is dan ook maar één tekening te vinden van een sjamaan die een slang te lijf gaat. De tekeningen worden gemaakt met witte kalk van struisvogeleieren voor witte tekeningen en de rode worden gemaakt met het bloed van dieren.

Bezoek de tekeningen rond 16:00 uur. Zo rijd je tijdens het gouden uurtje door de vallei en wordt deze prachtig verlicht met de mooiste kleuren. Kosten voor de trip, die ongeveer een uurtje duurt, zijn 50 NAD (ruim €3,-, in mei 2015) per persoon.

Bijzondere rotstekeningen in Spitzkoppe Namibie
Spitzkoppe hoort zeker thuis in jouw rondreis Namibie & Botswana

De mooiste African Sunset vind je in Spitzkoppe

Het gave aan Spitzkoppe is ook dat je er kan overnachten. Je meldt je eerst bij de receptie middenin het park en mag dan zelf een plek uitkiezen. De campsites liggen helemaal verspreid in het gebied rondom de Spitzkoppe. Eddy van de receptie vertelt dat plek 9A (en de omliggende plekken aan het begin van het park) gunstig gelegen is ten opzichte van de zonsondergang. Snel rijden we richting 9A en zien tot onze verbazing dat dit plekje nog vrij is. Mooi, hier kamperen wij dus vannacht!

Meer lezen over kamperen in Namibië? Dit zijn de mooiste campings in Namibië!

Spitzkoppe is echt een namibie bezienswaardigheid die je niet mag missen
Overnachten op de mooiste plekken met deze praktische tips Namibie kan dat
Budget Namibië en Botswana; dit kost een reis van ruim 3 weken
Spitzkoppe in Namibie is een highlight en is perfect voor het spotten van deze mooi vogels
Spitzkoppe in Namibie is een highlight en is perfect voor het spotten van leuke dieren

Basic kamperen in Spitzkoppe

De campingplekken bij Spitzkoppe zijn ruim opgezet, maar er zijn bijna geen faciliteiten. Op je camping spot vind je alleen een plaats om vuur te maken en een pit toilet. De buren zijn meters verderop waardoor je het gevoel van isolatie nog meer voelt. Wat een fantastisch plek! Het wordt nog beter als we rond een uur of 6 de zon zien wegzakken achter de rotsen voor ons en de hemel knaloranje en later felrood verlichten. Eddy heeft niet gelogen, want wat is die zonsondergang magisch!

De lucht wordt steeds donkerder. Doordat hier geen luchtvervuiling is wordt het echt pikdonker. Eén voor één verschijnen er miljoenen sterren aan de hemel en wordt onze desolate plek midden tussen de rotsen nog een beetje te verlicht. Wat een bijzondere ervaring in Spitzkoppe in Namibië!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne