Wat zoek je?

Heb je al eens aan Afrika gedacht voor een volgende reis? Afrika staat bij steeds meer mensen hoog op de verlanglijst en groeit aan populariteit. Maar welk land moet je dan kiezen?! Kies je voor Zuid Afrika? Namibië? Of toch Botswana? In deze post vertel ik je in 7 highlights waarom het Botswana moet gaan worden.

impala's in Botswana

#1 – Baan je een weg door de drassige Okavango Delta

De Okavango Delta is een enorme levensader dat een gebied zo groot als Zwitserland omvat. Het wordt gevoed door de kilometerslange Okavango Rivier die van Angola door de Namibische Caprivi richting de Kalahari woestijn stroomt. Het vruchtbare gebied bestaat uit uitgestrekte glasvlakten en ongerepte natuur en trekt ontzettend veel wild aan. Geen wonder, want er er is water in overvloed, genoeg plekken om je te verstoppen en genoeg lekkere hapjes die over de vlakte paraderen.

Oké ik moet toegeven, het is niet het meest makkelijke landschap om je een weg door te banen. Soms kom je aanrijden en wordt je weg versperd door een enorme waterplas of staat het riet zo hoog dat je niet eens ziet waar je rijdt. Zie daar maar eens doorheen te komen! Zie jij je al met een schep de diepte van de waterpoel bepalen of je erdoorheen kan of toch op zoek moet naar een alternatieve route? Ik vond het in ieder geval echt een hoogtepunt in Botswana! Niet het gemakkelijkste, maar wel het mooiste landschap!

De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!

#2 – Overnachten midden tussen het wild

In Botswana bevinden de kampeerplekken zich midden tussen de dieren. Dat klinkt misschien wat heftig, maar om de bush camps heen staan geen hekken. Dieren kunnen dus ‘in en uit’ lopen als ze dat willen. Het kan dus maar zo zijn dat jij lekker zit te eten en er ineens een hyena al snuffelend langsloopt en je vragend aankijkt of hij ook een hapje mag (waargebeurd!). Of dat een nijlpaard al ritselend in het riet op zoek naar wat te eten ineens beseft dat er 4 mensen met grote ogen hem ietwat paniekerig aan zitten te staren (ook waargebeurd!). Het belangrijkste is dat je weet hoe je een kampvuur moet bouwen en zodra je aankomt je er eentje op zet, een groot vuur maakt en hier de hele avond mee vooruit kan! Naast dat dieren niet van vuur houden, heb jij het lekker warm en wordt de omgeving verlicht.

Op campings in Botswana hoort dit erbij! Ik heb me geen moment onveilig of bedreigd gevoeld. Hoewel ik moet toegeven dat op het moment dat die nijlpaard zo dichtbij was ik wel klaar stond om de auto in te vluchten. Je wil namelijk geen ruzie met een nijlpaard 😉

Ihaha Campsite Chobe National Park Botswana

#3 – Het mooiste gouden uurtje in Botswana

Zoals jullie weten ben ik echt gek op gouden uurtjes. Naast dat de omgeving er prachtig uitziet kun je op dit moment ook te gekke foto’s schieten. De lucht begint te verkleuren als de zon steeds verder achter de horizon weg zakt en verlicht de omgeving okergeel. Het geeft het geheel een magisch sfeertje. Helemaal compleet is het plaatje als er in de verte een luipaard aan komt lopen. Op z’n gemakje komt hij dichterbij. Midden tussen het riet, het magisch geel verlichte riet, zie je pas echt hoe mooie een Afrikaans gouden uurtje in Botswana is!

Botswana de Okavango Delta Moremi Game Reserve
Botswana tips: voorbereiding 4x4 trip door Botswana

#4 – Een boottocht door het labyrint van waterwegen

Op land kun je te gekke safari’s maken, maar op een boot is de ervaring weer heel anders. Het leuke aan Botswana is dat je ook verschillende safari’s per boot kan maken. Heb jij wel eens gehoord van een mokoro? Een mokoro is een met de hand gemaakte kano die wordt bestuurd door degene (de gids) die achterin staat. De bestuurder gebruikt een grote stok om vooruit te komen, maar ook om te navigeren. In Botswana wordt de mokoro al honderden jaren als vervoermiddel in de Delta gebruikt en is dan ook de manier om de Delta vanaf het water te ontdekken. Liever de waterwegen ontdekken met een grotere boot? Ook dat kan in Botswana! Hoe dan ook; een boottocht in Botswana is een must!

Botswana de Okavango Delta Chobe National Park
De hoogtepunten in Botswana

#5 – Ervaar de dierenwereld op zijn puurst tijdens een safari in Botswana

In het dierenrijk moet je zien te overleven. Een kleine kans dat er niet op je gejaagd wordt. In Botswana vonden we dan ook een kaalgevreten buffel skelet en de schedel van een kudu. Maar de meest bijzondere ervaring met de harde dierenwereld kwam eigenlijk per toeval. Op het zandpad voor me zag ik ineens pootafdrukken van een katachtige, het spoor liep in de richting van het hoge gras waar ik tot mijn verbazing een dood wrattenzwijn zag liggen. Ik viel nog meer in verbazing toen ik vlak naast het dode zwijn een voldaan, nog om zijn met bloed bedekte bek slikkend, luipaard zag! Meneer lag net lekker uit te buiken in het hoge gras en daar waren wij ineens. Daar had hij niet op gerekend! Het duurde dan ook niet lang voor hij er als een haas vandoor ging. Dat hadden we dan toch maar even meegepikt 😉

Een van de hoogtepunten van Botswana is toch wel de pure safari
Een van de hoogtepunten van Botswana is toch wel de pure safari

#6 – Met een klein vliegtuig over de Okavango Delta

Je hebt al gelezen dat je, naast safari’s met de auto, ook safari’s per boot kan maken. Maar de meeste verrassende manier van een gebied afspeuren is volgens mij wel per vliegtuig. Ik reed al een aantal dagen door de Okavango Delta maar besefte pas hoe mooi en indrukwekkend de Delta is toen ik van boven zag. De kleuren, het water dat zich een weg baant door het groen. De wilde dieren die op de vlakte leven en de rust die over je heen komt. Een ervaring als deze heb je alleen in Botswana!

De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
De prachtige Okavango Delta in Botswana hoort op een ieder zijn bucketlist
Botswana tips: voorbereiding 4x4 trip door Botswana

#7 – Op pad met een 4×4 met daktent

Iedereen die mij kent weet dat ik helemaal niet zo’n kampeerder ben. Ik vind een B&B en een beetje luxe wel fijn. Toch heb ik dit geen moment gemist toen ik in Botswana in mijn daktent op onze 4×4 lag. Waarom niet denk je misschien? Je bent één met de natuur. Je hoort de dieren om je heen. Je stapt uit je tent en bent direct op safari. Het sliep misschien niet zo comfortabel als een kingsize bed en het ontbrak aan alle luxe en faciliteiten, maar hetgeen je ervoor terug krijgt maakt alles goed!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne