Wat zoek je?

Het zachtgele licht van de opkomende zon schijnt in je gezicht. De kleuren van Etosha National Park zijn prachtig. Je hebt nog een tweede laag kleding aan, want het is fris deze ochtend. Je camera heb je in de aanslag en jouw ontbijtje is gesmeerd zodat je geen kostbare tijd verdoet. Het autoraam staat open, waardoor je beter zicht hebt op het droge, vlakke landschap. Je staart lange tijd uit het raam. Knippert. En dan, uit het niets, duikt er een olifantenfamilie op. Nu al! Dit beloofd een mooie dag te worden in het Etosha National Park! Ik neem je vandaag mee op safari in Namibië.

Familie olifant op pad in Etosha National Park in Namibie

Wild spotten in Etosha National Park: de Big Five

Als je al eens eerder op safari geweest ken je ze. De Big 5. Leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Dé dieren die je graag wilt spotten tijdens jouw safari in Namibië. Natuurlijk is het niet zo dat zonder deze 5 je safari niet geslaagd is, want in Afrika leven meer bijzondere dieren. Wat dacht je van de zeldzame wilde honden, supersnelle cheeta’s of die leuke aardvarks. Wild spotten in Namibië is een waar feestje!

In Etosha National Park kun je bijna de gehele Big 5 vinden. Echter ontbreekt de Afrikaanse buffel. Simpelweg omdat er in dit droge nationale park niet genoeg water te vinden is voor dit dier. Etosha is landschappelijk gezien niet het allermooiste park van Afrika, wel spot je er, in tegenstelling tot in andere parken, eenvoudig dieren. Ik wilde graag leeuwen spotten in Etosha en dit is super goed gelukt. Net als het spotten van een luipaard! Het droge, uitgestrekte landschap, de lage beplanting en de vele waterpoelen vol dieren maken Etosha National Park zelfs één van de beste parken in Afrika om wildlife spotten!

Benieuwd naar mijn uitgaven tijdens mijn reis door Namibië & Botswana? Check dan mijn budgetpost waarin ik het benodigde budget voor Namibië & Botswana omschrijf!

Bij een waterpoel in Etosha National Park heb je veel kans op een ontmoeting met de big 5
Het dorre droge landschap van Etosha National Park is ideaal voor het spotten van wild

De beste plek om dieren te spotten in Etosha National Park

Etosha dankt haar naam -de grote witte plaats- aan de Etosha Pan die een kwart van het parkoppervlak beslaat. Deze eindeloze witte zoutvlakte wordt omringd door droge bossen en struiken met scherpe doornen. Rond de zoutpan liggen een groot aantal drinkplaatsen die erg in trek zijn bij de dieren. Je zult in Etosha dan ook vele dieren spotten door bij een drinkplaats te stoppen en gewoon te blijven wachten. Vooral in de vroege ochtend en rond zonsondergang zijn er bij de waterholes ontzettend veel, verschillende dieren te zien. De dieren komen van zelf naar de waterplaats toe. Makkelijker dan dit wordt het niet om wild te spotten in Namibië!

De seizoenen in Etosha National Park

Het onherbergzame Etosha kent eigenlijk twee perioden, seizoenen waarin het park er totaal anders uitziet.

  • In de natte periode wordt alles langzaamaan weer groen en vullen de waterpoelen zich weer met water. Van januari tot maart valt in Etosha National Park de meeste regen, opgevolgd door af en toe een buitje in april en mei. In deze periode is er voldoende eten en een overvloed aan water. Dit is dan ook het moment dat de jongen geboren worden.
  • In de droge periode is het extreem stoffig en kurkdroog. Alle bomen en struiken zijn verdord en de dieren schuifelen, hunkerend naar water, van waterpoel naar waterpoel. Hier zie je giraffen drinken, olifanten zichzelf wassen en roofwild op de loer liggen om zijn prooi aan te vallen. September tot december wordt hierdoor gezien als de beste tijd om dieren te spotten.

Al helemaal in de reisstemming gekomen? Koop dan vast je Namibië reisgids!

Etosha National Park is dé plek voor safari in Namibië
Etosha National Park is dé plek voor safari in Namibië
Etosha National Park is dé plek voor safari in Namibië

De toegang tot Etosha National Park

Tijdens mijn bezoek aan Etosha National Park heb ik drie hele dagen om zoveel mogelijk wilde dieren te spotten in het park. Van west naar oost reis ik door Etosha. Ik begin bij de Andersson Gate, de zuidelijke toegangspoort van Etosha, en eindig bij de Von Lindequist Gate aan de oostzijde. Vanuit hier reis ik verder richting van Grootfontein. De wegen in het park zijn onverhard, maar vlak en daarom goed te bereizen.

Liever georganiseerd zijn Etosha National Park? Bekijk deze bouwsteen op safari in Etosha!

Etosha National Park is dé plek voor safari in Namibië
Een hyena spotten in Etosha National Park is top
Olifanten zijn magische beesten en zijn er vollop in Etosha National Park in Namibie

Kamperen in Etosha National Park

In het nationale park vind je drie campings die ik tijdens mijn rondreis Namibië allemaal bezoek. De eerste nacht verblijf ik in Okaukuejo Rest Camp, het oudste camp van Etosha. De tweede nacht in Halali Rest Camp dat midden in het park ligt en de laatste nacht in Namutoni Rest Camp. Dat rond een oud Duits kasteel gebouwd is en fijne ruime plekken heeft. Naar mijn idee de mooiste camping in Etosha National Park!

De laatste ochtend van mijn verblijf in Etosha is er eentje om nooit te vergeten. Nadat we vroeg in de ochtend Namutoni hebben verlaten en de DikDik Drive oprijden ervaren we één van de mooiste encounters van de hele reis. Na een tijd in de bossen gestaard te hebben, wordt het wachter na een uur beloond. Een prachtige luipaard gaat naast onze auto in de bosjes liggen. Heel erg dichtbij! Echt een geweldig moment!

In Etosha National Park maakte ik deze foto van een luipaard in de bossen vlakbij de camping

Wat kost kamperen in Etosha National Park? En welke faciliteiten zijn er?

Overnachten in Etosha is een onvergetelijke ervaring! Bij de rest camps kun je, na de hele dag game drivend doorgebracht te hebben, een biertje nemen aan de waterpoel. Wanneer het donker wordt zijn de roofdieren weer actief en komen ze drinken bij de waterpoel. Je zit op de eerste rij en kunt in alle rust genieten van het schouwspel dat zich voor je afspeelt. Giraffes, neushoorns en olifanten, we zagen ze allemaal! ’s Ochtends word je wakker van trompetterende olifanten en kun je als de zon op is direct je daktent opklappen en weer op pad!

Kamperen in Namibië is een stuk voordeliger dan overnachten in luxe lodges. De campings zijn redelijk basic, maar je hebt ook niet veel nodig tijdens je safari toch? Voor en campingplek op Namutoni Rest Camp betaal je (okt. 2023) 380 Namibische dollar per persoon. Ook voor Halali Rest Camp en Okaukuejo Rest Camp betaal je deze prijs.

Op de campings heb je vaak ook een klein winkeltje of restaurant waar je eten kunt halen. Maar als je gaat kamperen in Etosha is het een stuk goedkoper om buiten Etosha boodschappen te doen. Het scheelt je niet alleen een hoop geld, ook heb je een stuk meer keuze. Een goede plek om boodschappen te doen (en om te tanken) is bijvoorbeeld Outjo.

Overnachten op de camping in Etosha National Park is geweldig
De waterpoels bij de campings in Etosha National Park zijn echt geweldig

Liever buiten het park overnachten? Ook dat kan!

Je kunt er ook voor kiezen om buiten het park te overnachten. Het voordeel van buiten het park overnachten is dat je vaak relatief voordelig in een luxe(re) accommodatie kunt verblijven. Het grootste nadeel is wel dat je eerst een stuk moet rijden voor je daadwerkelijk binnen de grenzen van het nationale park bent en de eerste dieren zult spotten.

Prachtige accommodaties om te overnachten buiten Etosha zijn:
  • Gondwana Etosha Safari Lodge: Niet ver van de Anderson Gate vind je deze geweldige, luxe lodge. De kamers hebben geweldig uitzicht op de Afrikaanse savanne en zijn van alle gemakken voorzien.
  • Etosha Village: Een mooie lodge op een steenworp afstand van het beroemde Etosha National Park. Een plek voor jong en oud met veel faciliteiten, zoals een fijn zwembad!
  • Ongava Lodge: Een luxe lodge net buiten Nationaal Park Etosha met een panoramisch uitzicht over de waterplaats.
Super veel impala's in Etosha National Park in Namibië
Wildspotten in Namibie kan heel erg goed in Etosha National Park

Leuke feitjes & praktische informatie Etosha National Park

  • Al in 1907 werd Etosha National Park door de Duitse gouverneur Frederick von Lindequist gesticht. Dit maakt het één van de oudste parken in Afrika.
  • Etosha is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend. Verblijf je niet in het park dan moet je voor zonsondergang het park verlaten hebben.
  • De maximumsnelheid in het park is 60 kilometer per uur.
  • Parkentree kost (in okt. 2023) 150 Namibische dollars per persoon per dag. Plus 50 Namibische dollars per auto per dag.
  • Tussen de maanden november en juni bestaat er een verhoogd risico op malaria. Vergeet dus niet voldoende antimuggen maatregelen te nemen.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne