Wat zoek je?

Ben jij een avontuurlijke reiziger en houd je ervan om de natuur intens te beleven? Ga reizen en kamperen in Namibië! Overdag met een stoere 4×4 jeep met daktent het prachtige landschap trotseren. Telkens verandert het, je raakt er niet op uitgekeken. Aan het einde van de dag klap je de daktent vliegensvlug uit. Kook je een zelf gefabriceerde maaltijd, met een knisperend kampvuur op de achtergrond en een eindeloze sterrenhemel die het plaatje compleet maakt. ’s Nachts in je tent, als je net in slaap dommelt, hoor je de dieren. Ze brullen, vechten en rennen. Het lijkt alsof ze bij je in de daktent liggen. Zo intens dichtbij de natuur kom je maar op één manier. Waar wacht je nog op en ga kamperen in Namibië!

Overnachten op de mooiste plekken met deze praktische tips Namibie kan dat

De leukste campings om te kamperen in Namibië

Tijdens mijn rondreis door Namibië verbleef ik bijna alle nachten op de camping in mijn daktent. Wellicht een primitieve manier van reizen, maar oh zo gaaf! In deze post deel ik de leukste campsites waar ik verbleef met jou!

Kamperen in Namibië is geen straf met dit soort zonsondergangen

#1 - Sesriem Campsite, in Sossusvlei

Sesriem Campsite is de enige camping die binnen de poorten van de Sossusvlei ligt. Het voordeel van hier verblijven is dat je vóórdat de zon opkomt het park in mag. Dit is een uur eerder dan de andere gasten en biedt je dus de kans om de zonsopkomst in het park te bekijken! Je ziet de donkergekleurde duinen steeds lichter kleuren en als de zon volledig boven de duinen uitkomt knalrood oplichten. De horizon verandert van zachte pastelkleuren naar knal geel. Niet lang na de zonsopkomst kleurt de hemel stralend blauw wat fantastisch afsteekt bij het rood van de duinen. Een geweldige plek om te kamperen in Namibië!

Naast dat de camping op een fantastische locatie ligt en er een zwembad is, zijn ook de kampeerplekken prima. Alle plekken bevinden zich onder een grote boom (wij hadden 25A) waardoor je de nodige schaduw hebt. Ook heb je een eigen waterkraantje, fire place en zijn alle plekken in de buurt van een toiletgebouw met daarin douches en toiletten. Heb je geen zin of tijd om Elim Dune te beklimmen voor een perfecte zonsondergang, dan kun je ook vanaf de camping genieten van een prachtige African Sunset. Vanaf je kampeerstoeltje zie je de lucht van oranje naar rood verschieten en de horizon verlichten, dat wil je toch in de Sossusvlei!

Kamperen niet zo jouw ding en wil je liever wat meer comfort in een luxere accommodatie? Dat kan ook!

De leukste campings om te kamperen in Namibië
De Sossusvlei in Namibie is een prachtige bezienswaardigheid

#2 - Spitzkoppe Campsite, in Spitzkoppe

Uit het niets rijst de 1728 meter hoge Spitzkoppe als een soort fata morgana boven het stoffige, vlakke landschap van Namibwoestijn uit. Haar scherpe top heeft er voor gezorgd dat ze ook wel ‘de Matterhorn van Afrika’ wordt genoemd. Het is hier rustig en het voelt alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Zo stil en zo rustig!

De camping in Spitzkoppe is eigenlijk een heel speciale plek om te kamperen in Namibië. De campsites zijn namelijk verspreid door het hele park en je mag zelf kiezen waar je wilt gaan staan. Van Eddy van de receptie begrepen we dat plek 9A gunstig gelegen was ten opzichte van de zonsondergang, dus dat wordt ons plekje. Als het donker wordt en de lucht van kleur veranderd zien we dat Eddy niet gelogen heeft. De zon zakt weg achter de rots voor ons en de hemel kleurt knaloranje om even later felrood op te lichten. Eenmaal donker kwamen er één voor één miljoenen sterren aan de hemel om ons desolate plekje midden tussen de rotsen nog een beetje te verlichten.

Deze camping is wat primitiever, want op onze campsite stond alleen een fire place en een vuilcontainer. Een stukje verder op was een pit toilet te vinden. Voor een Afrikaanse buitendouche, met warm water dat wel, moest je naar de receptie. Hier vind je ook flush toiletten. Wil je tijdens je verblijf in Spitzkoppe ook nog rotstekeningen zien? Eddy van de receptie gaat graag met je op pad. Voor 50 N$ per persoon neemt hij je in een uur mee naar de tekeningen!

Meer lezen over Spitzkoppe? Dat kan hier en lees alles over dé plek voor de mooiste African Sunset in Namibië!

Spitzkoppe in Namibie past zeker in jouw reisbudget Namibië
Budget Namibië en Botswana; dit kost een reis van ruim 3 weken
Spitzkoppe is echt een namibie bezienswaardigheid die je niet mag missen

#3 - Ugab Rhino Camp, in Damaraland

Midden in het desolate landschap van Damaraland, werkelijk in the middle of nowhere ligt het Ugab Rhino Camp. Na 4 uur over een rocky road gestuiterd te hebben kom je vanaf Spitzkoppe aan bij dit camp dat is opgericht om neushoorn populatie te behouden.

Deze camping is echt heel primitief. We hebben een omheinde plek onder een boom met daarop een bordje dat we uit moeten kijken voor olifanten en leeuwen en dat hier verblijven op eigen risico is. Altijd leuk. Helemaal omdat wij de enige gasten zijn op deze camping. Binnen de omheining bevindt zich ook een fire place waar we ons eigen vuurtje kunnen bouwen. Niet ver van onze omheining staat ons overdekte pit toilet en aan de andere kant staat onze primitieve douche. Een rieten hokje, met in het midden bovenaan een dwarsliggende balk met een emmer met douchekraan. Deze is bevestigd aan een katrol waarmee je de emmer in hoogte kan verstellen en kan laten zakken voor het vullen. Naast het douchehokje staat een grote gietijzeren ton met een tapkraantje. Daaronder is plek voor je spullen.

Namibië heeft prachtige desolate landschappen zoals Damaraland
Douchen bij Ugab Rhino Camp in Namibie is een bijzondere ervaring
Reizen in Namibië & Botswana dit kost een reis van 3 weken

#4 - Mowani Mountain Camp, in Twyfelfontein

De meest luxe camping van allemaal denk ik. Een mooie, grote campingplek, langs een rotswand met vrij uitzicht over de uitgestrekte velden van Damaraland. Een eigen badhuisje met daarin een douche, een toilet en een grote wastafel met spiegel. Ook hier werd de douche verwarmd middels een vuurtje onder een grote ton. Het klinkt misschien als een primitieve manier van het water verwarmen, maar het water was heerlijk warm en de douche was goddelijk. Afgezien van dat hadden we ook een heus keukenblok met wasbakken en aanrechtblad, een waslijn en een mooie plek onder een boom waar we lekker konden zitten rondom ons zelf gestookte kampvuur. Kamperen bij Mowani Mountain Camp vond ik echt helemaal te gek. Af en toe is een beetje luxe tijdens het kamperen in Namibië ook wel heel erg fijn!

Vanuit dit camp kun je heel goed een bezoek brengen aan de rotstekeningen van Twyfelfontein. Deze tekeningen, gemaakt door de San-mensen, zijn zo uniek omdat dit één van de weinige plaatsen is waar de rotstekingen in zulke grote hoeveelheden aanwezig zijn. De meeste graveringen laten dieren zien zoals bokken, olifanten, giraffes en leeuwen en zijn soms duizenden jaren oud. Je bezoekt de schilderingen met een gids die je in een klein uurtje alle mooie tekeningen laat zien.

Mowani Mountain Camp is een super luxe camping in Namibië
Mowani Mountain Camp is een super luxe camping in Namibië
Het uitzicht vanaf de campsite bij Mowani Mountain Camp is geweldig

#5 - Okaukuejo Rest Camp, in Etosha National Park

Deze camping is de meest westelijk gelegen camping in Etosha National Park. Okaukuejo Rest Camp is een grote camping met een grote goed verlichte waterhole. Rondom deze waterhole zijn veel bungalows gevestigd met een mooi uitzicht over de waterhole vanaf hun balkon. Andere gasten kunnen plaatsnemen op een bankje aan de rand en kunnen zo op een super makkelijke manier veel dieren zien.

Hoewel ik het waterhole echt indrukwekkend vond, vind ik dit de minste camping van allen. Het is een erg drukke camping, met kleine kampeerplekken zonder al te veel schaduw. Wel veel faciliteiten als een zwembad, restaurant en kiosk. Op de campingplek is een stenen zitje, een braaiplek, elektriciteitspunt, een lamp en prima douche- en toiletblokken.

Familie olifant op pad in Etosha National Park in Namibie
De waterpoels bij de campings in Etosha National Park zijn echt geweldig

#6 - Halali Rest Camp, in Ethosha National Park

Dit is de middelste camping in Etosha National Park. Naast dat dit ook een drukke camping is vond ik dit een fijnere camping dan Okaukuejo Rest Camp. De plekken zijn ruimer en het voelt rustiger, minder massaal aan. Ook Halili Rest Camp heeft een mooie waterhole. Je moet wel een stukje lopen en hij is kleiner dan die van Okaukuejo, maar is zeker niet minder de moeite!

Ook beschikt dit rest camp over veel faciliteiten, een zwembad, restaurant en een kiosk. Op onze campingspot was een stenen zitje, een braaiplek, elektriciteitspunt en lamp aanwezig en waren er prima douche- en toiletblokken op de camping. Een prima overnachtingsplek wanneer je Etosha National Park wilt bezoeken.

Overnachten op de camping in Etosha National Park is geweldig
Beestjes spotten in Etosha National Park in Namibie is het leukste dat er is

#7 - Namutoni Rest Camp, in Etosha National Park

Namutoni Rest Camp is de meest oostwaarts gelegen camping in Etosha en naar mijn idee ook de rustigste. De waterhole van deze camping is het minst interessant, omdat hier minder dieren op af komen ten opzichte van de andere waterholes in Etosha National Park. Echter is dit wel een goede plek voor game drives. Want dit is dus de plek waar ik mijn mooiste luipaard foto OOIT maakte (bij de Dik Dik drive, knoop die in je oren)! Naast ons eigen drive door het park hebben we hier ook nog een night drive gemaakt. Van 19:00 – 22:00 uur reden we in het donker rond, samen met de auto en gids van het camp, op zoek naar wildlife. Altijd spannend zo’n night drive!

Namutoni Rest Camp beschikt over nette toiletblokken, fijne campingplekken met redelijk wat schaduw door bomen en best veel ruimte. Naar mijn idee is dit de mooiste campsite in Etosha. Ook is het leuk dat je bij deze camping een soort fort met uitkijkpunt vindt. Verder beschikt het camp over een zwembad, restaurant en een kiosk. Op onze campingspot was een stenen zitje, een braaiplek, elektriciteitspunt en lamp aanwezig en waren er prima douche- en toiletblokken op de camping.

Liever in een luxere accommodatie overnachten in Etosha? Check dan deze pareltjes in Etosha en omgeving!

Een hyena spotten in Etosha National Park is top
In Etosha National Park maakte ik deze foto van een luipaard in de bossen vlakbij de camping

#8 - Roy’s Rest Camp, nabij Grootfontein

Op zo’n 55 kilometer van Grootfontein, aan de doorgaande weg richting Rundu, vind je Roy’s Rest Camp. De sfeer die bij Roy’s Rest Camp hangt is een beetje sprookjesachtig. De algemene ruimtes staan vol rustieke houten meubelen, hangen vol met stalen kunstwerken en andere bijzondere versieringen. Rondom het zwembad is het rariteitenkabinet met een oud bad en spiegels en het ‘internet café’ is in de buitenlucht en niet meer dan wat houten stoelen en krukken bij elkaar waar je WiFi bereik hebt.

Het is er heerlijk rustig en de campsites hebben redelijk wat schaduw. De campingplek heeft een eigen stroomunit, waterkraan, fire pit en stenen zitje. Er is ook een gezamenlijk bush kitchen en prima douches en toiletten. Een aparte, maar toffe manier van kamperen in Namibië!

Liever een luxer verblijf in de Caprivi Strip? Ook dat kan!

Roy's Rest Camp is ook een leuke camping om te overnachten in Namibie
Een geweldig uitzicht bij Ngepi Camp aan de Caprivi Strip
Bezoek Ngepi Camp tijdens je route Namibie
Als je gaat kamperen in Namibie overnacht dan ook bij Ngepi Camp aan de Caprivi Strip
Als je gaat kamperen in Namibie bezoek dan ook de camping op de Caprivi Strip

#9 - Ngepi Camp, nabij Bagani

Middenin de bossen, zo’n 4 kilometer van de doorgaande weg, vind je na een ploeter tocht door mul zand Ngepi Camp. Eén van Namibië’s leukste backpacker spots. Overdag kun je heerlijk rondhangen bij de ‘Croc Pool’, een soort lagune in de rivier, chillen in hangmatten of heerlijk in de schaduw genieten van een drankje. ‘s Avonds kun je de gezelligheid opzoeken aan de camp bar, dit is naast de receptie en ook de enige plek op de camping waar je WiFi hebt. Je kunt ook verschillende activiteiten ondernemen zoals een mokoro trip van 2,5 uur (200 N$, in mei 2015), een sunset boat tour van 1,5 uur (200 N$, in mei 2015) op de Okavango Rivier, een game drive in Mahango Game Reserve (3 uur, voor zo’n 500 N$, in mei 2015) en wild river raften. Naast camping spots hebben ze in het leuke Ngepi Camp ook bush huts, tree houses en een luxe boomhut met de naam ‘The Swirl’.

Je tent kun je opzetten op één van de gras camp sites aan de rivier. Naast een stroomunit heb je op de campsite ook een toffe buiten douche en apart toilet, een bush kitchen en een fire pit. Een idyllische plekje, midden in de natuur waar je vergezeld door het gebrul van nijlpaarden en het getrompetter van olifanten in een diepe slaap valt. Wel handig om te weten trouwens dat hier de ‘Zuid Afrika tijd’ gehanteerd wordt. 

Mocht je Namibië combineren met Botswana? Neem dan ook een kijkje op dit blog over toffe camping spots in Botswana!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne