Wat zoek je?

Je wilt super graag een rondreis door Botswana maken, maar hebt geen idee waar je allemaal aan moet denken. Hoe zorg je ervoor voorbereid te zijn op een onvergetelijke rondreis door Afrika? Wat mag je niet vergeten en waar moet je qua route en reistijd om denken? Om je te helpen heb ik een lijst met praktische Botswana tips opgesteld. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan en ga je een geweldige reis naar Botswana beleven!

Praktische Botswana tips: voorbereid reizen met 4x4 door Botswana

#1 – Een geldig paspoort

We beginnen maar met de meest voor de hand liggende, want ook voor jouw reis naar Botswana heb je een paspoort nodig. Deze moet nog minimaal zes maanden geldig zijn. Check dan ook ruim voor vertrek de geldigheid van je paspoort, zodat je, waar nodig, nog voldoende tijd hebt om een nieuwe aan te vragen. Als Nederlandse toerist mag je maximaal negentig dagen (3 maanden) in Botswana verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wel heb je een retourticket of bewijs van een vlucht naar de volgende bestemming nodig.

Afrika Reizen bij Van Verre

#2 – Huur een eigen 4X4 met een daktent

Als je van avontuur houdt is de leukste manier om Botswana te ontdekken met jouw eigen 4×4 met een tent op het dak. Zo’n selfdrive door Botswana is een enorme belevenis. Dichterbij de natuur kom je niet. Terwijl je aan het koken bent een hyena op de campsite of een nijlpaard die nietsvermoedend voorbij graast. ’s Nachts olifanten die op hol slaan en een honingdas die de vuilnisbak op z’n kop zet. Dit alles kan je gebeuren op de camping in Botswana. Heb je meer geld te besteden of rijd je liever niet zelf in Botswana? Dan kun je ook georganiseerde safari’s, een rondreis met chauffeur of een pakketreis naar Afrika boeken.

Kamperen in Botswana is geweldig, het is niet goedkoop maar zeer bijzonder
Overkapping Senyati Safari Camp nabij Kasane Botswana

#3 – Kijk goed naar jouw Botswana route

Bijna 40% van Botswana bestaat uit natuur- en wildparken. Doordat al deze gebieden een beschermde status hebben staan er geen hekken om de parken. Hierdoor kunnen de dieren vrij rond bewegen en kun je ook buiten de natuurreservaten wild spotten. Wel moet je er om denken dat je in Botswana niet overal en in elk seizoen zelf kunt rijden. Door de regen overstromen bepaalde paden in de Okavango Delta en kan het zomaar zijn dat jouw route anders verloopt dan gepland. Plan daardoor voldoende tijd in voor jouw zelfstandige safari door Botswana en houd hierbij rekening met het seizoen.

Ook een gave manier om Botswana te ontdekken is via een Fly In Safari. Hierbij vlieg je van het ene naar het andere camp en maak je vanuit jouw accommodatie de mooiste safari’s!

#4 – Kies een handig startpunt van jouw Botswana reis

Kijk qua startpunt ook goed naar welke natuurparken, reservaten en plekken je wilt bezoeken. Gabarone is de hoofstad van Botswana, maar door haar zuidelijke ligging niet de ideale startlocatie. Maun daarentegen is een veel betere uitvalsbasis wanneer je zelfstandig op safari gaat. Het ligt noordelijker en dichterbij de natuurreservaten waardoor je minder lange afstanden hoeft af te leggen.

Jouw bezoek aan Botswana kun je ook combineren met een reis naar Namibië of Zuid-Afrika. In dat geval zou je kunnen starten met een vlucht naar Windhoek of Johannesburg en vanuit daar jouw reis door Zuiderlijk Afrika start. Let er wel op dat je een auto huurt die je mee kunt nemen de grens over en de daarbij horende papierwinkel op orde hebt

De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
Botswana tips: voorbereiding 4x4 trip door Botswana

#5 – Beste reistijd Botswana

Eén van de Botswana tips waar je zeker wat aan hebt is deze! Botswana kent twee seizoenen en je doet er verstandig aan hier rekening mee te houden bij jouw reisplanning. De zomerperiode loopt van oktober tot april en kan met temperaturen tot boven de 40 graden erg warm zijn. Ook kan het flink regenen waardoor gebieden overstromen.

Van mei tot september is het winter en wat mij betreft de beste reistijd voor Botswana. Overdag is het droog en heerlijk warm. Wel kan het ’s nachten en vroeg in de ochtend met temperaturen rond het vriespunt nog erg koud. Ik heb Botswana zelf in mei bezocht en vind dit een hele fijne periode voor een bezoek aan Botswana.

Praktische Botswana tips: voorbereid reizen met 4x4 door Botswana
De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!
Botswana tips: voorbereiding 4x4 trip door Botswana

#6 – Leesvoer voor jouw Botswana rondreis

Wanneer ik een nieuwe reisbestemming kies vind ik het altijd erg leuk om boeken en reisblogs te lezen. Waar moet ik op letten tijdens mijn vakantie? Wat zijn de hoogtepunten in Botswana en wat is het beste seizoen? Door me in te lezen kom ik vast in de stemming en kan ik met behulp van de praktische tips en inspiratie een mooie reis naar Botswana samenstellen.

Leuke reisgidsen over Botswana die ik zou aanraden:

Afrika Reizen bij Van Verre

#7 – Regel goede navigatie in Botswana

Hoewel Google Maps een steeds groter gebied in kaart heeft gebracht is het niet volledig up-to-date in Safari Afrika. Je doet er verstandig aan om te reizen met een navigatiesysteem met Tracks4Africa erop. Voordat we uit Nederland vertrokken hadden wij de kaarten, accommodaties en de highlights onderweg al ingeladen, waardoor we voorbereid op pad konden in Botswana! Een satelliettelefoon aanschaffen zou ook nog iets zijn om te overwegen als je door Botswana gaat reizen. Helemaal als je vaker van plan bent in afgelegen gebieden te reizen. Anders kun je ervoor kiezen eentje te huren.

Botswana tips: voorbereiding 4x4 trip door Botswana
De prachtige Okavango Delta in Botswana moet op jouw bucketlist!

#8 – Zorg dat je 4×4 kennis hebt

Botswana ervaar je het best als je met een 4×4 op pad gaat. Niet iedereen heeft dit eerder gedaan waardoor het slim is je vooraf alvast te verdiepen in rijden met een 4×4. Weet je bijvoorbeeld wanneer je de bandenspanning moet verlagen? En naar hoeveel bar? Wanneer schakel je naar high of low gear? Kan je door het water met een auto zonder snorkel? Of moet je toch op zoek naar een andere weg naar de overkant. Maar ook; hoe zet ik een daktent op. Eén van de Botswana tips waar je eigenlijk niet zonder kunt.

Tegenwoordig kom je al een heel eind met de 4×4 filmpjes op YouTube, maar wil je toch graag vooraf wat oefenen? Dan zijn er diverse 4×4 trainingen die je vooraf in Nederland kunt doen.

#9 – Laat je informeren door een medisch specialist

Vaccinaties zijn persoonsgebonden en afhankelijk van de duur en de aard van de vakantie. In sommige gebieden, waaronder het noorden van Botswana komt malaria voor. Daarnaast zijn er een aantal vaccinaties (zoals DTP en Hepatitis A) die aangeraden worden als je van plan bent naar Botswana te reizen. Het is dan ook verstandig om jouw reisplanning door te spreken en je te laten adviseren door een medisch specialist. Zij kunnen je precies vertellen wat in jouw persoonlijke situatie verstandig is.

#10 – Boek de voordeligste vliegtickets voor je rondreis Botswana

Eén van de duurdere onderdelen van jouw Botswana reis is de vlucht. Je doet er goed aan om verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken. Zelf kijk ik vaak op Skyscanner. Hier kun je heel gemakkelijk zoeken en verschillende data en prijzen met elkaar vergelijken! Ook heb je naast een groot aanbod in vliegtickets, ruime keuze uit huurauto’s en hotels!

Botswana tips: voorbereiding 4x4 trip door Botswana

#11 – Overnachten in Botswana

Kamperen is een populaire aangelegenheid in Botswana. Om er zeker van te zijn dat er plek is op jouw favoriete camping raad ik je aan om de campings in Botswana vooraf te boeken. Dit scheelt mogelijk uren zoeken. Iets wat in Botswana geen pretje is, vooral omdat de volgende camping vaak kilometers verderop ligt.

In Botswana kun je verblijven op simpele kampeerlocaties. Ook kun je kiezen voor luxere accommodaties, zoals lodges en sfeervolle luxe safaritenten. Voorbeelden hiervan zijn Chobe Safari Lodge in Chobe National Park, Camp Moremi in het Moremi Game Reserve of Tau Pan Camp in Centraal Kalahari Wildreservaat.

Benieuwd naar mijn kampeerervaringen in Botswana? Dit zijn mijn tips en de leukste kampeerplekken in Botswana! Liever meer luxe accommodaties? Neem dan een kijkje tussen deze pareltjes.

De mooiste bezienswaardigheden in Namibië: 9x doen in Namibië
Werkelijk alles wordt stoffig tijdens je reis naar Namibie en Botswana Zuiderlijk Afrika
De mooiste bezienswaardigheden Namibie voor je op een rijtje

#12 – Pak slim in voor jouw rondreis Botswana

Voor een strandvakantie neem je hele andere dingen mee dan een 4×4 rondreis Botswana. Mijn advies is dan ook om vooraf goed na te denken welke activiteiten je gaat ondernemen en wat je daarvoor mee moet nemen. Je zult veel in de auto zitten, dus comfortabele kleding is een must. Net als fijne schoenen voor het wandelen en een verrekijker voor de safari. Om je een handje te helpen maakte ik een safari inpaklijst. Zo hoeft het inpakken ook geen probleem meer te zijn 😉

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne