Wat zoek je?

Een lange rit dwars door de outback brengt mij van Tom Price naar Exmouth. Na alle outback avonturen, met als afsluiter het geweldige Karijini National Park, heb ik ontzettend zin om weer aan de kust te zijn. In de zee te zwemmen en te snorkelen in het Ningaloo Reef. De uitgelezen plek hiervoor aan de westkust van Australië is Exmouth. Dit zijn de leukste dingen die je kunt doen in Exmouth.

Doen in Exmouth, de uitvalsbasis voor de westkust

Bezoek het Cape Range National Park vlakbij Exmouth

Hoewel Exmouth een goede uitvalsbasis is vind je de leukste die je kunt doen in Exmouth eigenlijk buiten het plaatjes zelf. Op ongeveer 40 km afstand ligt het Cape Range National Park. Yardie Creek is het zuidelijkste punt van het park en dat ligt op 91 km. In dit park heb je letterlijk het Ningaloo Reef in de ‘achtertuin’. Je stapt de zee in en kunt beginnen met snorkelen. Eén van de grote voordelen ten opzichte van het Great Barrier Reef waar je met vele andere toeristen naartoe moet varen. Veel Australiërs verkiezen dan ook het Ningaloo Reef boven het Great Barrier Reef.

De entree voor het Cape Range National Park bedraagt $17,- per auto. Ben je van plan meerdere parken in WA te bezoeken? Dan is het hoogstwaarschijnlijk voordeliger om een ‘WA park pass’ aan te schaffen. Dit doe je gemakkelijk online en kost (in okt 2023) $70,- per voertuig voor 4 weken. Je print de park pass uit en legt deze tijdens elke verblijf op je dashboard.

Doen in Exmouth de uitvalsbasis aan de westkust van Australie

Snorkelen in Cape Range National Park

In Cape Range heb je drie echte snorkelplekken vanuit waar je het Ningaloo Reef kunt ontdekken. Uiteraard kun je ook op de andere strandjes een duik wagen. De drie snorkelplekken zijn Oyster Stacks, Turquoise Bay en Lakeside. Persoonlijk vond ik Oyster Stacks de minste plek. Naast dat je hier alleen met high tide kunt snorkelen is het lastig om het water in te gaan door de vele rotsen en staat er over het algemeen best een pittige stroming. Turquoise Bay is erg mooi. Toch is Lakeside mijn favoriet. Simpelweg omdat we hier de meeste zeedieren zagen. Naast vis zag ik hier ook een schildpad met welke ik een tijdje samen door de zee zwom. Echt een kippenvel moment! Ook zag ik een blacktip reef shark en gekleurd koraal.

Ook leuk aan de westkust: Prachtige stranden waar de oceaan en de outback elkaar omarmen. Een geweldige natuur en de mooiste kleurcontrasten. Dit zie je in Francois Peron National Park.

Wandelen in Cape Range National Park

In Cape Range National Park kun je ook een aantal wandelingen doen. Zo kun je in het meest zuidelijke punt bij Yardie Creek naar de gorge wandelen en heb je vanaf boven prachtig uitzicht in de gorge. Zelfs na alle gorges die ik de afgelopen tijd gezien heb vond ik deze hike nog steeds erg de moeite waard. Ook kun je naar de Mandu Mandu Gorge wandelen. Deze heb ik zelf niet gelopen, omdat ik hoorde dat hij een stuk minder interessant was dan de Yardie Creek wandeling.

Een wandeling die ook echt de moeite waard is is de Knife Edge Walk. Wanneer je over de Charles Knife Gorge Road rijdt heb je al verschillende mooie lookouts over de vallei. Heel anders dan aan de andere kant van het park. De ‘Knife Edge Walk’ is niet een wandeling die je op de officiële kaart vindt. Voornamelijk omdat een deel is afgesloten. Ook is er geen parkeerplaats bij, dus je moet een beetje zoeken. Je doet er verstandig aan Maps.me te downloaden, want in deze app staat de wandeling wel vermeld. Vooral ook handig tijdens de wandeling zodat je weet welk pad je moet volgen. Want ook dat is soms een beetje zoeken. Gelukkig worden je inspanning beloond en heb je tijdens deze ‘Knife Edge Walk’ een geweldig uitzicht over de Totem Rocks en de vallei!

Aan de Charles Knife Gorge Road vind je ook de Thomas Carter Lookout. Vanuit deze (in mijn optiek iets tegenvallende) lookout kun je de Badjirrajirra Loop Trail doen en vanuit daar naar de Shothole Canyon lopen en weer terug. De loop walk is 6,8 km en duurt zo’n 4 uur.

Maak zeker de Knife Edge Walk als je Cape Range National Park bezoekt
Doen in Exmouth de uitvalsbasis aan de westkust van Australie
De Knife Edge Walk in Cape Range is een highlight langs de westkust

Prachtige stranden in Cape Range National Park

Na de outback keek ik ontzettend uit naar prachtige witte stranden en turquoise zeewater. Dit is nou precies wat je hier in het Cape Range National Park kunt vinden! Verschillende mooie witte stranden waar je heerlijk kunt genieten. Of lunchen. Of kite surfen wat ook veel mensen deden. Ik vind Sandy Bay echt een heel fijn strand en ook T-Bone Bay vond ik leuk. Ik had het geluk hier schildpadden en een manta ray te spotten. Zo vanaf de kust!

Cape Range National Park en het Ningaloo Reef maken indruk
Doen in Exmouth de uitvalsbasis aan de westkust van Australie

De Jurabi Conservation Area

De grootste verrassing in Cape Range National Park vond ik toch wel de schildpadden bij het Jubari Point. Toen ik er was (oktober) bleek het paarseizoen in volle gang. De schildpadden bevinden zich in die periode, en daarna om de eieren te leggen, vooral rondom Jurabi Point. De schildpadden zijn de hele dag druk met elkaar. Wat ervoor zorgt dat de vrouwtjes uitgeput raken en aan land gaan om uit te rusten. De dames spoelen aan op het strand en rusten hier een tijd uit voordat ze zich weer in alle aandacht storten.

Er loopt geen officiële weg naar het strand toe. Toch kun je er gemakkelijk via een gravel road komen. Het beste kun je (vanaf het noorden gezien) de eerste gravel road na de ‘Bauden Access’ inrijden en parkeren op de parkeerplaats. Veel Australiërs gebruiken deze plek om te kiten. Loop door de duinen en sla links af en loop nog een stuk door. Als je net zoveel gelukt hebt als wij zie je wel 100 schildpadden vlak voor de kust rondzwemmen. De meesten aan het paren en een enkeling uitgeput op het strand. Wat zijn het toch te gekke beesten!

Side note: Behandel de schildpadden met respect! Stoor ze niet. Blijf laag bij de grond en houd je stil.

Doen in Exmouth de uitvalsbasis aan de westkust van Australie
Doen in Exmouth de uitvalsbasis aan de westkust van Australie
Doen in Exmouth de uitvalsbasis aan de westkust van Australie

Bezoek het Vlamingh Head Lighthouse

Officieel niet in het park gelegen maar het Vlamingh Head Lighthouse verdient ook een bezoekje. Vanaf de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn. Ook is dit één van de weinige plekken waar je zowel de zonsopkomst als de zonsondergang zien. Waar ik vooral door gefascineerd ben zijn de bultruggen (juni t/m november) die weer naar het zuiden trekken. De meesten hebben onderweg, in de warmere wateren een jong gekregen. Het zijn er best veel, want regelmatig zie ik ze blazen. Soms zelfs de staart. Voor ik het weet sta ik bijna een uur naar de zee te staren!

Bultruggen spotten vanaf de vuurtoren in Cape Range National Park
Cape Range National Park bij Exmouth is echt prachtig
Doen in Exmouth de uitvalsbasis aan de westkust van Australie

Walvishaaien in Exmouth

De grootste toeristische trekpleister in Exmouth zijn toch wel de walvishaaien. In de periode april t/m juli voeden zij zich voor de kust aan kril en zijn ze goed te spotten. Er zijn vele tours (bijvb. via GetYourGuide) die je kunt boeken in de hoop dat je in de buurt van de walvishaaien kunt komen en kans maakt om met ze te zwemmen. Helaas was ik er buiten het seizoen om en blijft deze ervaring nog even op mijn bucketlist staan.

Een prachtig plekje aan het water in Cape Range National Park
Kamperen in Cape Range National Park is prachtig

Overnachten in Cape Range National Park

Er zijn verschillende plekken in het Cape Range National Park waar je kan overnachten. Naast het Yardie Homestead Caravan Park en het luxere Sal Salis kun je ook op vrij basic campsites aan de zee overnachten. Je hebt op de campsites alleen toiletten, picknickbankjes en afvalcontainers. Geen douches en andere faciliteiten. Wel slaap je met een geweldig uitzicht. Mijn favoriete camping: Osprey Bay! De camping kost (in okt 2023) $15,- per persoon en moet je online boeken. Of ter plekke in het Milyering Discovery Centre (tevens de enige plek waar je mobiel bereik hebt) waar ze iPads hebben staan. Wees er snel bij, want de plekken zijn regelmatig vol.

Wil je liever in Exmouth zelf kamperen dan zou ik het RAC Exmouth Cape Holiday Park aanraden. Goede faciliteiten, zoals een campkitchen, een fijne warme douche, een zwembad en prima plekken. Liever een huisje? Ook die hebben ze.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne