Wat zoek je?

Eindeloze stukken met helemaal niets. Dat is wat je, wanneer je de Nullarbor doorkruist, te wachten staat. Toch trekt het desolate karakter van de Nullarbor Plain in het zuidoosten van Western Australia vele reizigers aan. Waarom ook jij deze iconische rooadtrip route eens in je leven wilt rijden? Dat laat ik je zien in deze blog.

De Nullabor Plain oversteken een iconische roadtrip in Zuid-Australie

Wat betekent Nullarbor?

Het woord Nullarbor is afgeleid van het Latijnse woord nullus, dat niets betekent, en arbor betekent boom. Op de Nullarbor vind je dan ook niets. Die eenzame boom daargelaten. Met het “doorkruisen van de Nullarbor” wordt vaak het afleggen van de 1.200 km lange Eyre Highway tussen Norseman in West-Australië) en Ceduna in Zuid-Australië bedoeld. En hoe ik deze weg heb gereden, vertel ik je graag.

De Nullabor Plain oversteken een iconische roadtrip in Zuid-Australie
De Nullabor Plain oversteken een iconische roadtrip in Zuid-Australie

Hoe zien mijn dagen langs de Nullarbor eruit?

Ik bezoek de Nullarbor als onderdeel van een langere reis door Australië en de laatste stop voordat ik aan de Nullarbor begin is Esperance. Esperance is een heerlijke plek om een aantal dagen te verblijven voordat je aan de Nullarbor begint. Je vindt er azuurblauwe water, parelwitte strandjes vol (tamme) kangoeroes, je kunt er prachtige autoroutes rijden als de ‘Great Ocean Drive’ en mag het Cape Le Grand National Park niet missen.

Dag 1 op de Nullarbor Plain

Met een auto vol water en boodschappen is het op dag één nog zo’n twee uur naar Norseman en zal ik de komende twee dagen de Nullarbor doorkruisen. Maar eerst gooi ik nog een laatste keer de tank en de extra jerrycans vol. Tanken kan hier nog voor een normale prijs, dit zal later wel anders zijn.

Na Norseman is de reis over de Nullarbor echt begonnen en worden de eerste 500 km van de iconische route gereden. Het langste stuk “helemaal niets” in Australië. De 90 Mile Straight (146,6 km) tussen Balladonia en Caiguna. Enkel om de zoveel honderd kilometer een roadhouse en naast de andere plaatsjes ook nog het plaatsje Cocklebiddy. Vergeet onderweg ook zeker niet te genieten van de spectaculaire kustlijn bij het 190 km lange Nuytsland Nature Reserve en de 80 m hoge Baxter Cliffs.

Dag 2 op de Nullarbor Plain

Op de tweede dag staat wederom een lange dag van zo’n 700 km voor de boeg. Mundrabilla Roadhouse en Eucla zijn de laatste twee plekjes in Western Australia voor ik de Border Village passeer en deze staat inruilen voor South Australia. Onderweg kom ik langs de plaatsen Nullarbor met het bekende Nullarbor Roadhouse (waar je ook kunt overnachten), Penong en Ceduna en vind je bezienswaardigheden als de Big Galah, een 8 meter hoog beeld van een van de unieke dieren uit Australië en de grotten bij Eucla. Hierna voelt het alsof ik de eindeloze leegte achter me heb gelaten. De plaatsjes liggen weer dichter op elkaar en de benzineprijs is weer betaalbaar.

Eén van de bezienswaardigheden langs de Nullarbor Plain is de Great Australian Bight, die zich over meer dan 1000 kilometer langs de zuidkust van Australië uitstrekt. Langs de gehele kustlijn vind je prachtige kliffen, als de 90 meter hoge Bunda Cliffs, en  kristalhelder water. Tijdens deze iconische roadtrip langs de Nullarbor kun je stoppen bij een van de vele uitkijkpunten om van het uitzicht te genieten, of zelfs walvissen spotten. Head of Bight schijnt een van de beste plekken te zijn om Southern Right Whales te spotten. Ze krijgen namelijk hier hun jongen. Helaas is het walvisseizoen (juni t/m augustus) inmiddels voorbij en ben ik niet in die gelegenheid. Niet lang daarna kom ik aan in Ceduna, terug in de bewoonde wereld.

Tip voor meer outback

Wil je na de Nullarbor nog meer outback ontdekken? Rijd door in oostelijke richting naar Port Augusta, bezoek Flinders Ranges en rijd de Oodnadatta track dwars door de Australische outback.

Lees over de Oodnadatta Track
Kamperen langs de Nullabor Plain een iconische roadtrip in Zuid-Australie en een bijzondere ervaring
De Nullabor Plain oversteken een iconische roadtrip in Zuid-Australie
De Nullabor Plain oversteken een iconische roadtrip in Zuid-Australie
De Nullabor Plain oversteken een iconische roadtrip in Zuid-Australie

Kun je de Nullarbor rijden met elk type voertuig?

Voor de Nullarbor zelf is een 4×4 niet per se nodig, maar wil je van de ‘hoofdweg’ af en diverse afslagen nemen? Dan is het zeker aan te raden. Zelf rijd ik de Nullarbor over met mijn eigen gekochte Toyota Landcruiser Prado met daktent. Ik kies voor vrijheid, het gemak van een 4×4 en vind het ideaal, maar wat ik zeg: het is dus niet nodig om met een 4×4 te gaan. Je kunt ook een gewone auto huren en nog steeds de Nullarbor oversteken.

Hoe lang duurt het rijden van de Nullarbor?

De Nullarbor Plain is zo’n 1200 km breed en ligt tussen Norseman in het westen en Ceduna in het oosten. Eucla ligt ongeveer in het midden van de route over de Nullabor Plain. De meeste mensen rijden de Nullarborvlakte over in 2 dagen.

Ik bezocht de Nullarbor tijdens een lange rondreis door Australië. Voordat ik aan de Nullarbor begon had ik net vanuit Perth, via o.a. Margaret River en Albany naar Esperance gereisd. Vanaf Esperance is het ruim 200 km en zo’n 2 uur rijden naar Norseman waar ik met de Nullarbor start. Je kunt ook in Perth starten. Waarschijnlijk rijd je vanuit hier niet in één keer naar Norseman, maar mocht je dit wel doen ben je een ruime 700 km en zo’n 8 uur verder.

De Nullabor Plain oversteken een iconische roadtrip in Zuid-Australie

Waar kun je overnachten op de Nullarbor Plain?

Er zijn verschillende plekken waar je kunt overnachten op de Nullarbor Plain. Langs de Nullarbor vind je verschillende roadhouses, deze dienen niet alleen als tankstation, maar bijna altijd als motel waar je de nacht door kunt brengen als je de Nullarbor oversteekt. Kamperen langs de Nullarbor is ook mogelijk. Er zijn verschillende plekken waar dit kan.

Zelf gebruik ik tijdens mijn reis door Australië veelvuldig de app Wki Camps, deze kost eenmalig €4,99 en kun je overal en altijd raadplegen. Zo ook voor mijn overnachtingen langs de Nullarbor. Ik kies de eerste nacht voor een gratis overnachting op Moodini Bluff Rest Area. Een rest area net voorbij Madura, aan de Nullarbor. Er staan 6 anderen en afgezien van een enkele roadtrain die passeert is het er super stil! Ik slaap beter dan op menig betaalde camping. De rit van Esperance naar Moodini Bluff is ruim 700 km. De tweede nacht kies ik voor een betaalde camping, ik snak naar een douche. Het wordt Big4 Ceduna Tourist Park dat op een kleine 700 km rijden van Moodini Bluff ligt. Op beide dagen rijden we dus zo’n 700 km. Flinke afstanden, maar daar ontkom je niet aan als je de Nullarbor oversteekt.

Waar kun je tanken als je de Nullarbor doorkruist?

Niet geheel onbelangrijk: het financiële aspect van de Nullarbor. Zoals je misschien al wel verwacht, is het doorkruisen van de Nullarbor niet goedkoop. Op een plek waar bijna niets groeit en weinig mensen wonen vind je logischerwijs ook weinig tankstations en faciliteiten. Wat maakt dat de prijzen nogal kunnen oplopen, soms wel 1,5 keer zo duur als in de bewoonde wereld. Toch ontkom je er niet aan, want onderweg zul je zeker een aantal keren moeten tanken. Een tankstation overslaan omdat je de prijs te duur vindt is ook zeker niet handig, want het kan maar zo zijn dat het volgende tankstation pas weer honderd kilometer verder is.

Handige app voor tanken in Australië

Een handige app die ik veelvuldig heb gebruikt tijdens mijn rondreis door Australië is de app Fuel map Australia. Hierop kun je gemakkelijk de prijzen vooraf opzoeken en op basis hiervan je tankbeurten plannen. Het scheelt je serieus geld.

Bekijk Fuel map Australia
De Nullabor Plain oversteken een iconische roadtrip in Zuid-Australie
De Nullabor Plain oversteken een iconische roadtrip in Zuid-Australie

Waar moet je aan denken als je de Nullarborvlakte oversteekt?

  • Als je de Nullarbor oversteekt, steek je de staatsgrens tussen West-Australië en Zuid-Australië over. Je hebt in beide staten met verschillende regels te maken. Zo mag je bij de grensovergang geen verse producten als groente en fruit meenemen uit de andere staat. Denk erom dat je dit op hebt gegeten voordat je de grens, net buiten Eucla, over gaat of je zult het weg moeten gooien;
  • Langs de Nullarbor heb je, naast de roadhouses, weinig opties tot het kopen van eten. En als het al te koop is, is het relatief duur. Doe vooraf boodschappen en sla vooral houdbare dingen in, zodat je niets hoeft weg te gooien bij de grensovergang;
  • Ook doe je er verstandig aan je auto vooraf helemaal vol te tanken. Ben je in het bezit van extra jerrycans, tank deze dan vol. Hierdoor hoef je niet onnodig dure brandstof te tanken;
  • Op de Nullarbor-vlakte geldt een ruw klimaat, met extreme temperaturen en weinig regenval. Ga voorbereid op pad in de Australische outback en houd rekening met de omstandigheden door geschikte kleding en uitrusting mee te nemen voor zowel warm als koud weer;
  • Zorg ook voor voldoende water en blijf gehydrateerd, vooral tijdens de zomermaanden;
  • En vergeet onderweg niet te genieten van de oneindige leegte die je zult ervaren op de Nullarbor Plains.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne