Wat zoek je?

Wist je dat één van de belangrijkste oorzaken van het unieke karakter van de dieren in Australië de langdurige isolatie van het continent is? Dit heeft ervoor gezorgd dat je in Australië dieren vindt die je nergens anders ter wereld tegen komt. Wel eens gehoord van een quokka? Een thorny devil? En wat dacht je van een platypus? Al deze bijzondere dieren vind je in Australië. Deze keer aandacht voor 14 unieke dieren in Australië.

En kangoeroe behoort zeker tot de 16 unieke dieren in Australië

Kangoeroe

Eén van de meest bekende dieren in Australië is toch wel de kangoeroe. Dit buideldier fungeert als boegbeeld van het land en is op heel veel plekken in Australië te vinden. Naar schatting leven er zelfs zo’n veertig miljoen kangoeroes, waaronder meer dan 55 verschillende soorten, in Australië.

De mooiste plek waar ik kangoeroes zag was in het Cape Le Grand National Park op Lucky Bay. Een magisch wit strand, knalblauwe zee en overal nieuwsgierige kangoeroes. Laat dat ook net de plek zijn waar ik onderstaande foto maakte.

En kangoeroe behoort zeker tot de 16 unieke dieren in Australië

Koala

Naast de kangoeroe is de koala één van de bekendste dieren in Australië. Deze pluizige teddybeer slaapt zo’n 20-22 (!) uur per dag en is daarmee de grootste slaper van het dierenrijk. Dus grote kans dat als je hem ziet hij slapend een eucalyptusboom omhelst.

Koala’s spotten? Ik zag ze vooral langs de Great Ocean Road en tijdens mijn verblijf op camping Bimbi Park bij Otway National Park. Hier sliep ik zelfs ‘onder’ een koala en ’s ochtends aten we gezamenlijk ons ontbijt.

De Great Ocean Road bezoeken? Dat kan heel goed als je van Melbourne naar Sydney reist!

16x unieke Australische dieren die je gezien wilt hebben

Thorny Devil

Eén van mijn favoriete dieren in Australië is de thorny devil. Deze hagedis probeert met zijn excentriekste uitstraling zijn tegenstanders te schrikken. Laat je niet misleiden door zijn uiterlijk want deze slechts 10 cm grote bergduivel doet geen vlieg kwaad! En stiekem is hij toch ook mega schattig?

Je zult de bergduivel alleen in de woestijn vinden, in het westelijke en centrale deel van Australië. Ik zag de meeste duivels in het prachtige Francois Peron National Park waar ze in het rode zand in de zon lagen te chillen.

Francois Peron National Park mag je niet missen tijdens jouw roadtrip langs de westkust van Australie

Quokka

Het meest fotogenieke diertje in Australië is toch wel de quokka, een soort mini-kangoeroe. Net als zijn grote broer is de quokka een buideldier, wat betekent dat het zoogdier zijn baby’s draagt en zoogt in de buidel en het op zijn achterpoten rond hopt. Het leukste aan de quokka is dat lijkt alsof hij glimlacht.

De quokka komt alleen in het zuidwesten van Australië voor. De beste plek om het dier in het wild te zien is Rottnest Island. Dit prachtig mooie eiland ligt voor de kust bij Perth en is alleen al op de quokka’s jouw bezoek waard!

Ook heel mooi aan de westkust is Exmouth! Dit is wat er allemaal te doen is in de omgeving van Exmouth!

Redenen waarom je nooit op reis moet naar Australië

Echidna

De echidna wordt in het Nederlands ook wel mierenegel genoemd. Deze 45 cm grote egel leeft vooral van mieren en termieten en heeft lange stekels om zichzelf te beschermen. Als er gevaar dreigt graaft hij zich in, zodat alleen zijn stekels nog boven de grond uitkomen.

Hoewel de echidna gemakkelijker te vinden is omdat hij in geheel Australië, waaronder het eiland Tasmanië, leeft is hij het actiefst rond schemering.

Een echidna is een van de unieke Australische dieren die je gezien wilt hebben

Tasmanian Devil

Als kind was ik al fan van Tasmaanse duivels. Dat dit vooral door de Looney Tunes kwam en de tekenfilm versie van Taz eigenlijk niet zo waarheidsgetrouw is doet er niet toe. Ik vond het nog steeds geweldig om een Tasmanian Devil in het echt te zien. De beestjes zijn intens sterk, buiten door werkelijk alles heen en zien er ondanks dat verraderlijk schattig uit. Absoluut één van mijn favoriete dieren in Australië.

De Tasmaanse duivel is één van Australisch meest unieke en bedreigde diersoorten en vind je alleen nog maar op het eiland Tasmanië. En dan nog moet je ontzettend veel geluk hebben wil je er eentje in het wild spotten. De meeste kans heb je in het Cradle Mountain – Lake St Clair National Park of op het unieke Maria Island dat voor de oostkust van Tasmanië ligt. Ikzelf leerde meer over de Tasmaanse duivel in een wildlife park op Tasmanië.

Op ontdekking in Tasmanië in Australië is geweldig

Platypus

Een platypus is eigenlijk best een bijzonder beest. Zo heeft het dier kenmerken van vogels, reptielen én zoogdieren. Het vogelbekdier heeft zowel een snavel, het lichaam van een mol, als een staart die lijkt op die van een bever. Hoewel hij er super tof uit ziet is het een ware uitdaging op een platypus te vinden.

Het dier komt namelijk alleen voor in het oosten van Australië en Tasmanië en is super verlegen. Zelf spotte ik twee keer een platypus, waarvan beide keren op het prachtige Tasmanië.

Een Platypus is een van de unieke Australische dieren die je gezien wilt hebben

Wallaby

Een wallaby heeft veel weg van een kangoeroe. Echter zijn ze wat kleiner dan kangoeroes en ook wat dikker. In Australië leven ongeveer 30 verschillende soorten wallabies met ieder zijn eigen habitatvoorkeur. Hierdoor zijn ze relatief gemakkelijk en door heel Australië te spotten.

Een wallaby is een van de unieke Australische dieren die je gezien wilt hebben

Kookaburra

De roep van de kookaburra klinkt als een lach. Hieraan dank hij de naam lachvogel. dieren in Australië. Je kunt de kookaburra elk moment van de dag horen, echter heb je de grootste kans kort na zonsopgang en tussen zonsondergang en zonsopgang.

De kookaburra is te vinden in oost- en zuidoostelijk Australië. Ik zag er meerdere, maar had er eentje naast mijn tent in Kangaroo Valley.

Geweldige dieren in Australie zoals deze Kookaburra

Dingo

Hoewel de dingo eruit ziet als een hond heeft hij in zijn gedrag meer weg van een wolf. Deze verwilderde hondensoort met zandkleurige vacht en witte accententen jaagt kleine dieren als konijnen, knaagdieren en vogels.

De grootste kans om een dingo in het wild te spotten heb je op Fraser Island aan de oostkust van Australië of in de woestijn. Zelf spotte ik er eentje op Fraser Island.

Fraser dingo unieke dieren in australie Foto Credits: Kingfisher Bay Resort

Emoe

De emoe is na de struisvogel de grootste vogel ter wereld. Deze loopvogel leeft nomadisch en trekt de regen achterna voor voedsel. De grootste afstanden leggen ze af in een snelle draf, maar bij haast kan de vogel 50 km per uur halen. De emoe is eigenlijk door het hele land wel te vinden behalve in steden, dichte bossen en de woestijn.

Pas wel op met emoes als je aan het autorijden bent. Tijdens mijn rondreis door Australië heb ik een aantal keren bijna een emoe onder de auto gehad, omdat deze ineens besloot over te steken.

Een emu is een van de unieke Australische dieren die je gezien wilt hebben

Cassowary

De cassowary is een grote loopvogel die tot dezelfde familie behoort als de emoe en de struisvogel. Echter zorgen zijn lengte (tot wel 2m), zwarte veren, helder blauwe nek met rode accenten en hanekam dat deze vogel een stuk meer opvalt.

De cassowary is erg lastig te spotten. Naast dat hij voornamelijk alleen nog in de regenwouden in het noorden van de staat Queensland leeft, is hij ook nog eens erg verlegen. In het Daintree National Park had ik bijna het geluk er eentje te spotten. Echter dook hij net de bossen in.

Cassowary is een van de dieren in Australië die je graag wilt spotten Foto Credits: NYTimes

Pademelon

De pademelon is de kleinste kangoeroeachtige. Hij onderscheid zich niet alleen door zijn lengte, maar zijn korte, dikke, vrijwel haarloze staart heeft meer weg van de staart van een rat dan die van een kangoeroe.

Ze leven solitiar of in kleine groepen en zijn vooral actief in de schemering of ’s nachts. De pademelon zag ik voor het eerst op Tasmanië, maar is ook te vinden in het oosten van het vaste land.

Een Pademelon is een van de unieke Australische dieren die je gezien wilt hebben

Wombat

De wombat is één van de dieren in Australië die ik heel graag wilde spotten in het wild. Je zou het misschien niet zeggen maar de wombat is verwant aan de koala, alleen leeft dit

Wombats komen vooral voor in de bossen van zuidoost Australië en op Tasmanië. De grootste kans om deze dieren in Australië te spotten is rond zonsondergang en zonsopkomst. Het meest actief zijn ze ’s nachts als ze op zoek zijn naar voedsel. Ik spotte ze op verschillende plekken, maar vooral in Kangaroo Valley in de staat NSW zag ik er veel.

Stop tijdens je route Melbourne naar Sydney ook in Kangaroo Valley

Unieke dieren in Australië

Australië heeft naast deze 14 unieke dieren nog vele andere bijzondere dieren. Spinnen, slangen, vogels en ga zo maar door. Genoeg te ontdekken in Australië. Wil jij ook op reis naar Australië? Wat dacht je van deze leuke groepsreis Australië van Djoser? Uiteraard kun je ook zelf op pad en een mooie rondreis door Australië maken. Maak bijvoorbeeld deze ultieme rondreis langs West-Australië of roadtrip van Melbourne naar Sydney.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne