Wat zoek je?

Een reis naar Tasmanië is niet compleet zonder een bezoek aan hét letterlijke hoogtepunt: Cradle Mountain Lake St. Clair National Park. In het noorden van het eiland vind je dit natuurpark vol ongerepte natuur. Valleien, gletsjers, ruige bergketens, knalblauwe rivieren en de hoogste toppen van het land. In deze blogpost vertel ik je alles wat je moet weten over Cradle Mountain Lake St. Clair National Park!

Cradle Mountain National Park is het hoogtepunt van een bezoek aan Tasmanie

Bezoek Cradle Mountain Lake St. Clair National Park

In 1992 werd Cradle Mountain Lake St. Clair National Park benoemd tot het eerste nationale park van Tasmanië en is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De natuur rondom Cradle Mountain is erg indrukwekkend en mag zich niet voor niets één van de laatste, echte wildernissen ter wereld noemen.

Hier worden bergketens omringd door prachtige, knalblauwe meren. Vind je rivieren, watervallen met daarnaast ruige bergen vol rotsen. Die je klauterend moet bedwingen. Sprookjesachtige bossen vol bijzondere dieren. Hoewel dit natuurpark dé plek op Tasmanië is waar je (naast Maria Island) de grootste kans hebt op het spotten van een Tasmaanse Duivel, zal je eerder een wombat of een pademelon spotten. Deze unieke Australische dieren komen nog maar beperkt voor en er eentje in het wild zien is een unieke ervaring.

Meer lezen over mijn rondreis op Tasmanië? Lees dan mijn blog met de ultieme route voor een rondreis door Tasmanië!

Cradle Mountain National Park: alles wat je moet weten
Cradle Mountain National Park: alles wat je moet weten

Wandelen in Cradle Mountain Lake St. Clair National Park

Cradle Mountain is het hoogtepunt van Tasmanië en de plek voor geweldige wandelingen. Een geweldig park voor ervaren hikers, maar ook kleine ontdekkingsreizigers. Met verschillende wandelroutes, van korte hikes tot de 6 daagse Overland Track.

Cradle Mountain kaart

#1 – De Overland Track

Deze maar liefst 82 kilometer lange tocht is de bekendste wandeling van heel Australië. In 5 of 6 dagen loop je door prachtige natuurgebieden helemaal van Cradle Mountain naar Lake St Clair. Onderweg slaap je op verschillende campings of in speciale berghutten. Een unieke wandeling in Australië!

De start van de Overland Track, maar ook voor mijn hike naar de Cradle Summit

#2 – Dove Lake Circuit Walk

Een gemakkelijke wandeling die je in ongeveer 3 uur meeneemt rond het Dove Lake is de Dove Lake Circuit Walk. Onderweg loop je door een sprookjesachtig bos en heb je regelmatig een prachtig uitzicht op Cradle Mountain.

Cradle Mountain National Park: alles wat je moet weten
Het uitzicht vanaf Marion Lookout op Tasmanie is al adembenemend

#3 – Wandel naar Marions Lookout

Een pittigere wandeling is die naar Marions Lookout. Ook ongeveer 3 uur, maar de klim naar de top vergt een stuk meer inspanning. Maar wordt beloond, want vanaf Marions Lookout heb je een magisch uitzicht over Cradle Mountain en Dove Lake.

Cradle Mountain National Park is het hoogtepunt van een bezoek aan Tasmanie
Cradle Mountain National Park is het hoogtepunt van een bezoek aan Tasmanie
Op naar de top van Cradle Mountain in Tasmanie Australie
Op naar Marion Lookout, wat treden beklimmen en je hebt een geweldig uitzicht
Het uitzicht vanaf Marion Lookout op Cradle Mountain Summit is al adembenemend

#4 – Ontdek Crater Lake

Ook de Crater Lake wandeling is een goede optie. In zo’n 2 uur wandel je deze 5,7 km lange loop langs diverse knalblauwe meren en zul je versteld staan van het prachtige kleurenpallet wat je zult vinden in dit veelzijdige nationaal park.

Crater Lake is misschien wel het mooiste meer dat je kunt vinden in Cradle Mountain Lake St. Clair National Park
Crater Lake is misschien wel het mooiste meer dat je kunt vinden in Cradle Mountain Lake St. Clair National Park

#5 – Cradle Mountain Summit Hike

En als laatste de wandeling die ik zelf heb gelopen. Ik wilde naar de top van de Cradle Mountain, dus wandelde de pittige Cradle Summit Hike. Een geweldige wandeling van zo’n 13 kilometer die je meeneemt naar de top op 1545 meter met onderweg unieke uitzichten vanaf Hansons Peak en Marions Lookout. Prachtig zicht op Dove Lake en door een geweldig landschap. Je kunt ervoor kiezen om bij Ronny Creek of het Dove Lake carpark te beginnen. Omdat de Overland Track begint bij Ronny Creek en je met deze hike langs het magische Crater Lake loopt heb ik besloten hier te starten aan de Summit Hike.

Onderweg kreeg ik flashbacks naar de pittige wandeltocht naar de Base de Las Torres in Patagonië. Want ook tijdens deze wandeling was de laatste kilometer naar boven het zwaarste en heb ik de hike een aantal keer vervloekt. Maar alles, werkelijk alles ben je vergeten als je boven op de top van Cradle Mountain staat!

De tocht naar de top is pittig, je moet sommige stukken echt rots klimmen
De tocht naar de top is pittig, je moet sommige stukken echt rots klimmen
Cradle Mountain National Park: alles wat je moet weten
Kijk nou dit uitzicht vanaf de top van Cradle Mountain National Park
Dit is wat je ziet op de top van Cradle Mountain! Dit is toch prachtig?
De tocht naar de top is pittig, je moet sommige stukken echt rots klimmen
Cradle Mountain National Park: alles wat je moet weten
Kijk nou dit uitzicht vanaf de top van Cradle Mountain

Praktische informatie over Cradle Mountain National Park

Ik kan me voorstellen dat je ook erg nieuwsgierig bent naar de praktische informatie. Wanneer kun je Cradle Mountain National Park het beste bezoeken? Hoe kom je er? En wat zijn eigenlijk de kosten voor een bezoekje aan het nationale park. Lees dan snel verder!

Hoe kom je er?

Dit unieke park ligt in het noordwesten van Tasmanië op 1,5 uur rijden van Devonport. Vanuit Launceston rijd je, via Sheffield, in 2,5 uur naar de ingang van dit nationale park.

Wat is de beste tijd van het jaar om het park te bezoeken?

Het weer in dit gebied, maar eigenlijk in het hele westen van Tasmanië, kan nogal onvoorspelbaar zijn. Je kunt de dag met een stralend zonnetje beginnen, maar eindigen in een sneeuwbui. Ook regent het regelmatig op Tasmanië. Hoewel je zelfs in de Australische zomer nog wel eens kans hebt op sneeuw, is dit bij uitstek de beste periode om Cradle Mountain National Park te bezoeken. Je hebt in deze periode de meeste kans op warm weer, een stralend zonnetje en minder regen. Laat je niet tegenhouden door het grillige weer, want Cradle Mountain mag je niet overslaan als je Tasmanië bezoekt.

Houd er wel rekening mee dat de Australische schoolvakanties plaatsvinden in januari en februari en het hierdoor erg druk is op Tasmanië. Probeer deze maanden daarom, waar mogelijk, te vermijden.

Cradle Mountain National Park: alles wat je moet weten
De top beklimmen van Cradle Mountain is pittig, maar als je de summit haalt ben je super blij

Wat kost een bezoek?

Om Cradle Mountain National Park te bezoeken moet je parkentree betalen. Dit kan bij het bezoekerscentrum bij de ingang van het park. Op dit moment (nov 2023) betaal je $27,95 AUD per persoon (inclusief de shuttlebus). Ben je van plan meerdere nationale parken in Tasmanië te bezoeken raad ik je aan een Holiday Park Pass te kopen. Deze kost (nov 2023) $89,50 AUD per auto (niet per persoon) en hiermee krijg je 2 maanden toegang tot alle nationale parken op Tasmanië (inclusief Cradle Mountain en gebruik van de shuttlebus).

Ook leuk op Tasmanië? Bezoek het prachtige Maria Island en ontdek de leuke dingen om te doen in Hobart.

Parkeren en de shuttlebus service

Het bezoekerscentrum is ook de plek waar je jouw auto parkeert en de shuttlebussen verzamelen om je mee te nemen het park in. Deze bus stopt op verschillende plekken in het park en is tijdens openingsuren de enige mogelijkheid om door het park te rijden. Bezoek je het park vóórdat de shuttlebus in gebruik wordt genomen is het mogelijk om met je eigen auto naar een van de carparks in het park te rijden. Verlaat je het park weer terwijl de bussen rijden, moet je in een konvooi achter een van de bussen naar de uitgang reizen.

De camping vlakbij het nationale park

Waar ga je overnachten rond Cradle Mountain?

De opties om te overnachten dichtbij het park zijn beperkt, waardoor de prijzen wat hoger liggen dan om andere plekken in Tasmanië. In minidorpje Cradle Village zijn een handjevol accommodaties waaronder de mooie Cradle Mountain Wilderness VillagePeppers Cradle Mountain Lodge en Cradle Mountain Highlander Cottages. Ook is er één camping aanwezig in het dorp, het Discovery Cradle Mountain. Zelf sliep ik op een camping buiten het nationale park. Gowrie Park Wilderness Village ligt op zo’n half uur reizen vanaf de hoofdingang waardoor je voor (en na) je bezoek aan het nationale park iets verder moet reizen. Wel bespaar je er een hoop geld mee 😉

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne