Wat zoek je?

Houd jij van een avontuurlijke rit en heb je de tijd om écht van de Australische outback te genieten? Reis dan over de Oodnadatta Track en je zult zien dat de outback alles behalve saai en eenzijdig is! Ik reis in 6 dagen van Port Augusta via de Oodnadatta Track naar Marla. Dit is mijn route door de outback van Zuid-Australië.

De Oodnadatta Track is echt een gaaf 4x4 track door de outback van Zuid Australië

De Oodnadatta Track: dwars door de Outback van Australië

De Oodnadatta Track is één van Australië’s bekendste 4×4 tracks. De 620 km lange track begint of eindigt in Marree, gelegen in het noorden van de Flinders Ranges, naar Marla, dat aan de Stuart Highway ligt. Dwars door de Australische outback. Je volgt eigenlijk de historische route van de Ghan spoorlijn en de Overland Telegraph Line. Sinds de Ghan spoorlijn in 1981 verlegd werd naar een nieuw traject, is Oodnadatta een rustige nederzetting geworden. Dit track is perfect route voor reizigers die kennis willen maken met off road rijden. Maar ook voor ervaren offroaders is het een geweldige trip. Het klinkt wellicht spannend om off road te rijden in de outback, maar wat mij betreft is het een niet te missen ervaring. Daarnaast maakt het de (hele lange) weg naar Alice Springs een stuk interessanter dan het hele stuk te moeten rijden op de A87.

Nog een leuke outback route? Rijd de Red Centre Way van Uluru naar Alice Springs!

Dag 1: Flinders Ranges National Park

Hoewel Flinders Ranges National Park officieel niet aan de Oodnadatta Track gelegen is, ligt het wel op de route naar Marree. Daarnaast is het een prachtig park en verdient het een vermelding in deze route. Flinders Ranges National Park is perfect als je van wandelen houdt. Je kunt er zo’n 20 verschillende wandeling maken en de bergketen te voet ontdekken. Houd je niet zo van wandelen? Ook met de auto kun je prachtige tochten door het park maken. Zoals de Bunyeroo Road en de Brachina Gorge Road. Of wat dacht je van een helikoptervlucht? Spendeer sowieso één nacht in Flinders Ranges National Park. Houd je van wandelen? Dan kun je er wel een week blijven!

Meer lezen over Flinders Ranges? In deze blog laat ik je zien hoe mooi Flinders Ranges National Park is!

Bezoek Flinders Ranges in Zuid-Australie
Sla Flinders Ranges niet over als je Zuid Australië bezoekt
Razorback lookout in Flinders Ranges
Kangoeroe tijdens bezoek Flinders Ranges

Dag 2: het spookdorpje Farina

Nog een plaatsje dat officieel nog niet aan de Oodnadatta Track gelegen is, maar ook een interessante plek. En een leuke, bush camping die te leuk is om niet te noemen. Een stukje voor Marree vind je Farina. Ooit een dorp met 300 inwoners, nu slechts een spookdorp. Je vindt er nog ruïnes van de huizen, verroeste auto’s, bewegwijzering, het oude (Ghan) treinspoor en kunt er wandelingen door de rivierbedding maken. Maar je kunt er ook kamperen, want niet ver van het vroegere dorpje vind je Farina Campgrounds. Een super ruim opgezette campsite, met douches en toiletten. Een war memorial en een geweldige zonsondergang. Oh en die sterrenhemel is ook prachtig trouwens. Een leuke plek om wat meer van de geschiedenis van het dorp en de oude Ghan te weten te komen!

Bezoek als je de Oodnadatta Track reist ook zeker Farina Campgrounds
De zonsondergang bij de Farina Campgrounds zijn super mooi

Dag 3: Coward Springs aan het Oodnadatta Track

Niet lang nadat je Farina achter je hebt gelaten passeer je Marree. Het officiële begin, of einde, van de Oodnadatta Track. Marree is klein, met slechts 70 inwoners. Je kunt er bijvoorbeeld stoppen om het bekende Marree Hotel te bezoeken. De Oodnadatta Track volgt de route van het oude Ghan treinspoor van Adelaide naar Alice Springs. Langs de hele track vind je dus verschillende historische gebouwen en delen van de spoorweg. Ook vind je er overblijfselen van de Overland Telegraph Line. Na Marree rijden we door naar het zuidelijke deel van Lake Eyre. Vanaf de parkeerplaats kun je het enorme zoutmeer in de verte zien liggen. Ook kun je, als een 4×4 hebt, naar het centrale deel van het meer rijden.

Sculpturen en hotsprings midden in de outback

Wij kiezen ervoor dit aan ons voorbij te laten gaan en rijden door naar Coward Springs. Onderweg stoppen we ook nog bij een sculpturenpark. Midden in de outback heeft iemand besloten verschillende sculpturen neer te zetten. Een bizar gezicht! Coward Springs is een plek waar je als dagbezoeker ook welkom bent. Ze hebben naast campsites namelijk ook een klein museum en je kunt er een paar korte wandelingen maken, maar het leukste is de natuurlijke hotspring. Deze is altijd 29 graden en biedt (enige) verkoeling op een warme dag, maar is ook heerlijk verfrissend op een koude ochtend. Vlakbij Coward Springs vind je nog Blanche Cup en The Bubbler. Ook de moeite waard.

Alvast op zoek naar mooie accommodaties in de outback? Check deze pareltjes en ga voorbereid op reis!

Stop ook even bij Lake Eyre South als je de Oodnadatta Track bereist

Dag 4: het bizar hete Coober Pedy

Officieel niet gelegen aan de Oodnadatta Track, toch wilde ik de grootste opaal mijnstad ter wereld tijdens onze reis niet overslaan. Via het kleinste stadje van Australië, waar we een koffietje drinken in het Willem Creek Hotel, reizen we naar Coober Pedy. Er wonen (officieel) namelijk maar 6 mensen in Willem Creek. Vanuit hier kun je tevens vluchten over Lake Eyre boeken en het immense zoutmeer vanuit de lucht bekijken.

Onderweg naar Coober Pedy passeren we woestijnlandschappen en Anna Creek Station, ’s werelds grootste veehouderij op bijna 24000 vierkante kilometer. Je kunt ook zelf opalen zoeken in Coober Pedy. Wellicht heb jij geluk en vind je er eentje! Omdat het in Coober Pedy in de zomer 50 graden kan worden besloot men faciliteiten onder de koele grond te bouwen. Zo vind je hier verschillende kerken, een bar, maar ook vele huizen onder de grond. Ver weg van de zomerhitte. Deze kun je (tegen betaling) bezoeken. De naam Coober Pedy komt trouwens van het Aboriginal woord kupa (white man) piti (hole). Coober Pedy is een bijzonder stadje!

Coober Pedy is een bijzonder stadje en zeker een stop waard
Maak ook zeker een uitstapje naar Coober Pedy als je de Oodnadatta Track rijdt
Stop ook even voor een drankje bij het Willam Creek Hotel aan de Oodnadatta Track

Dag 5: het gelijknamige dorpje Oodnadatta

Op dag 5 rijden we weer terug naar de Oodnadatta Track. Eerst brengen we een bezoek aan The Breakaways waar je prachtig gekleurde rotsen vindt. Het park, met de officiële naam Kanku-Breakaways Conservation Park, ligt zo’n 30 km ten noorden van Coober Pedy. Via verschillende uitkijkpunten kun je de rotsen bekijken. Hoewel het nu al prachtig was, schijnt het rond zonsondergang nog mooier te zijn. Voor The Breakaways betaal je een kleine entree fee. Denk erom dat je deze alleen bij het visitor centre in Coober Pedy, en dus niet bij The Breakaways zelf, kunt krijgen. Niet dat er ook maar iemand was om ons permit te checken trouwens.

Maak ook zeker een uitstapje naar the Breakaways als je de Oodnadatta Track rijdt
De kleuren van de Painted Desert aan de Oodnadatta Track zijn magisch
De Breakaways vlak bij Coober Pedy zijn een stop waard
Roadtrip voorbereiding? Plan je reis en stippel je route uit met deze tips

The Painted Desert mag je niet missen

Wij nemen de weg richting Oodnadatta en reizen verder in oostelijke richting. Onderweg rijden we via The Painted Desert. We hebben gehoord dat dit dé highlight van de Oodnadatta Track moet zijn, dus dat mogen wij uiteraard niet missen! Van Coober Pedy naar Oodnadatta is het 195 km. Bij bordje met ‘Oodnadatta 96 km’ hebben we de afslag naar Arckaringa genomen. Deze weg is zo’n 45 km en brengt je via een binnendoor weg naar The Painted Desert. Op dit stuk gemiddeld 80 km per uur, want deze weg is wat minder goed. Echt een 4×4 track. Daarna kom je bij het cattle station van Arckaringa uit en rijd je verder in de richting van Oodnadatta. Na zo’n 11 km ben je bij de Painted Desert.

Uit het landschap rijzen ineens immense gekleurde rotsen op. Met nog meer kleuren dan The Breakaways. Nog meer variatie. En daarnaast kun je er wandelen. Tijdens de wandeling loop je door het prachtig gekleurde landschap en is elk uitzicht op de gekleurde rotsen weer te gek! The Breakaways zijn mooi, maar The Painted Desert is magisch!

De kleuren van de Painted Desert aan de Oodnadatta Track zijn magisch
The kleuren van de Painted Desert aan de Oodnadatta Track zijn magisch
Stop zeker bij de The Painted Desert een absolute highlight langs de Oodnadatta Track

The Pink Roadhouse

De weg tussen de Painted Desert en Oodnadatta is minder goed dan de andere wegen van de track. Vooral het stuk rondom de Painted Desert is slecht. Hier kun je zo’n 40 km per uur. De rest zo’n 80 km per uur. Nadat deze weg kruist met die vanuit Coober Pedy is de weg weer goed! We hobbelen nog even door en overnachten op de camping van The Pink Roadhouse in Oodnadatta. Dit roadhouse biedt van alles. Van boodschappen tot automaterialen en verrukkelijke maaltijden. De Oodnadatta burger schijnt een echte aanrader te zijn! Ook het museum dat je in Oodnadatta vindt in één van de oude stationsgebouwen is de moeite!

Stop ook zeker bij The Pink Roadhouse als je de Oodnadatta Track rijdt
Stop ook even bij The Pink Roadhouse als je de Oodnadatta Track bereist
De Oodnadatta Track van Marree naar Marla

Dag 6: Marla

De volgende dag rijden we het laatste stuk van de Oodnadatta Track. De 220 km van Oodnadatta naar Marla is het slechte stuk van de track. Voorheen was dit het beste stuk, maar recentelijk is het stuk tussen Oodnadatta en Marree verbeterd (denk ik) waardoor dat nu niet meer zo is. Onderweg krijgen we een lekke band en schiet (denk een rots) een gat in onze subtank, dus na Marla moeten we nog helemaal door naar Alice Springs. Want in Marla (en Kulgera) kunnen ze ons niet helpen met de subtank. De Oodnadatta Track eindigende voor ons met nog heel veel extra kilometers en een duurder en vervroegd bezoek aan Alice Springs. Toch had ik het niet willen missen, want ik heb me onderweg geen minuut verveelt!

Ook van plan naar Uluru & Alice Springs te reizen? Kies dan voor deze toffe route door de Outback van Australië.

Een goede voorbereiding is het halve werk als je de Oodnadatta Track reist
Een goede voorbereiding is het halve werk als je met een 4x4 door de outback reist

Belangrijke tips voor als je de Oodnadatta Track gaat rijden:

  • Verlaag je bandenspanning naar 25psi. Zo verneem je de hobbels minder goed en spaar je je banden;
  • Neem (minimaal 1) reserveband mee. Op 115 km voor Marla krijgen we een lekke band. Gelukkig hebben we een reserveband mee en van te voren alle krik onderdelen getest (en -thank God- de ontbrekende bijgekocht) zodat we hem langs de weg kunnen vervangen. We zijn een goed team en vervangen de band zonder aan teveel problemen. Dat gat dat we moeten graven om de oude band eraf te krijgen nemen we even voor lief;
  • Wij hebben gemiddeld tussen de 80/100 km per uur gereden, dat is, op de meeste stukken, prima te doen;
  • Oodnadatta is de plaats waar de hoogste temperatuur van Australië is gemeten, namelijk 50,7°C. Dus heet kan het er zeker zijn;
  • Neem voldoende water & eten mee. Het is en blijft de outback dus ga goed voorbereid op pad. Mocht je bij willen kopen kun je bij de roadhouses onderweg of bij de IGA supermarkt in Coober Pedy) altijd nog extra inkopen doen. De prijzen in de roadhouses liggen uiteraard een stuk hoger dan in bijvb. Port Augusta. Maar de prijzen in de supermarkt in Coober Pedy vielen me alleszins mee;
  • Er zijn weinig tankstations langs de Oodnadatta Track en de brandstof die je onderweg kunt tanken is relatief duur. Heeft je auto meerdere tanks zit je goed, anders zou ik voor de zekerheid een extra jerrycan benzine meenemen;
  • Check voordat je aan de Oodnadatta Track begint de condities van de wegen, zodat je zeker weet dat de wegen open zijn en je een veilige reis zult hebben.
De Oodnadatta Track is echt een gaaf 4x4 track door de outback van Zuid Australië

Van noord naar zuid over de Oodnadatta Track rijden met een 4×4

Wij hebben de track van zuid naar noord gereden en vonden het stuk van Oodnadatta naar Marla het slechtste stuk. In Alice Springs gaven ze ons de tip om de Oodnadatta Track eigenlijk andersom te reizen. Het stuk van Marla naar Oodnadatta gaat namelijk omlaag waardoor je minder van je auto vraagt dan wanneer je omhoog reist. Wat wij dus deden. Dus heb je de optie om de Oodnadatta Track van noord naar zuid te reizen, doe dat dan? Zo niet, gewoon lekker andersom doen. Want doen moet je ‘m wat mij betreft sowieso!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne