Wat zoek je?

Wanneer je gaat werken in Australië zijn er een aantal zaken die je vooraf moet regelen. Heb je dit gedaan, kun je voorbereid op zoek naar een leuke baan en direct aan de slag als je deze gevonden hebt. Hierbij mijn tips wat je moet regelen als je gaat werken in Australië!

Op ontdekking in Tasmanië in Australië is geweldig

Het aanvragen van een visum

Om door Australië te reizen kun je verschillende visa aanvragen. Wil je ook gaan werken in Australië dan dien je, voordat je Australië in reist, online een working holiday visum (subclass 417) aan te vragen. Wil je dit visum aanvragen moet je tenminste 18 jaar en nog geen 31 jaar oud zijn. Mag je niet langer dan zes maanden bij één werkgever werken en is de uiterlijke datum van geldigheid van het visum één jaar na de aanvraag. Dit houdt in dat je binnen een jaar Australië moet in reizen, anders verloopt je visum. Dit visum kost 440 AUD en is aan te vragen op de site van de Australische overheid. Let op: het visum is alleen aan te vragen buiten Australië!

Als je gaat werken in Australië moet je veel dingen regelen
Werken in Australië: dit moet ik vooraf regelen

Schrijf geld over naar je Australische rekening

In Nederland heb je ongetwijfeld gespaard voor je avontuur in Australië. Echter staat dit geld nog op je Nederlandse bankrekening. Dit geld wil je natuurlijk graag zo snel mogelijk oversluizen naar je pas aangevraagde Australische bankrekening. Helaas is een rechtstreekse overboeking van je Nederlandse naar je Australische bankrekening best kostbaar en raad ik je dan ook af dit te doen. Je doet er verstandiger aan om gebruik te maken van CurrencyFair. Nadat je een persoonlijke account hebt aangemaakt kun je op een voordelige manier geld van je Nederlandse naar je Australische bankrekening overschrijven.

Wanneer je kleinere bedragen van je Nederlandse naar je Australische rekening overmaakt raad ik je Transferwise aan. Transferwise werkt op dezelfde manier als CurrencyFair alleen is Transferwise voordeliger bij kleine bedragen.

Het aanvragen van een Tax File Number

Voordat je gaat solliciteren is het van belang dat je een Australische Tax File Number hebt geregeld. Naast dat je zonder dit Tax File Number (TFN) niet (legaal) kan werken, kan een werkgever jou ook niet uitbetalen. Ik raad je aan het TFN voor werken in Australië zo snel mogelijk online aan te vragen. Hoewel ik mijn TFN al na zo’n 2 weken op de mat had liggen, kan het ook tot 28 dagen duren voordat je dit nummer per post hebt ontvangen. Dus hoe sneller je jouw TFN hebt des te sneller kun jij werken in Australië. 

Koop een Australische SIM kaart

Wanneer je gaat werken in Australië is het handig om bereikbaar te zijn op een Australisch telefoonnummer. Naast dat dit professioneler overkomt als je gaat solliciteren, kunnen (potentiële) werkgevers je gemakkelijker en voordeliger bereiken. En andersom natuurlijk! Je hebt verschillende providers waar je uit kunt kiezen. Bij de keuze van je provider is het handig om na te gaan waar je jouw tijd in Australië zult besteden. Zo heb je in de outback beter bereik met Optus, aan de oostkust met Telstra en wisselt het aan de westkust heel erg. Uiteindelijk heb ik voor Optus gekozen en heeft mijn reisgenootje Telsta gedaan. Op deze manier had altijd wel een van ons bereik en konden we die telefoon als hotspot gebruiken. 

Ik kocht mijn SIM kaartje voor AU$ 2,- bij de Woolworths en heb er online AU$ 30,- prepaid tegoed opgezet. Hiermee heb ik ‘unlimited talks & texts’ en 3GB data, dat voor 28 dagen geldig is. Ook heb ik ingesteld dat mijn tegoed na 28 dagen automatisch opgeladen wordt met wederom AU$ 30,-. Zo hoef je er niet elke 4 weken weer om te denken.

Werken in Australië: dit moet ik vooraf regelen
Werken in Australië: dit moet ik vooraf regelen

Open een Australische bankrekening

In Australië geld pinnen vanaf je Nederlandse bankrekening is duur. Je doet er daarom verstandig aan om zo snel mogelijk een bankrekening te open bij een Australische bank. Na wat onderzoek online heb ik gekozen voor Commonwealth. Deze bank heeft een goede reputatie en is op veel plekken in Australië te vinden. Zo ook om de hoek van ons eerste Airbnb! Voor deze bankrekening betaal je maandelijks AU$ 4, tenzij je onder de 21, student bent of maandelijks minimaal 2.000 op je rekening ontvangt. Dan vervalt deze fee. Na het openen van je bankrekening duurt het zo’n vijf werkdagen voordat je de bankpas hebt ontvangen.

Stel je CV op in (foutloos) Engels

Dit klinkt misschien als een open deur, maar zorg ervoor dat je CV is opgesteld in foutloos Engels. Australië was voorheen een Engelse kolonie en daarom allergische voor Amerikaans-Engels. Let dus goed om de correcte spelling. Laat je CV ook altijd even checken door iemand die feilloos Engels kan. Een andere tip; maak een CV voor verschillende branches en benadruk jouw ervaring in die specifieke branche. Zo kun je gerichter solliciteren en sluit je CV beter aan bij de functie waar je op solliciteert. Zorg ook dat jouw Australische adres en telefoonnummer op je CV vermeld staan, zo ben je goed bereikbaar voor leuke klussen!

Werken in Australië: dit moet ik vooraf regelen

Regel superannuation

Als je in Australië gaat werken zul je ook superannuation opbouwen. Dit is eigenlijk je pensioen. Je kunt zelf je super fund kiezen. Ik heb het super fund van Commonwealth gekozen. Voornamelijk omdat ik hier ook mijn bankrekening heb afgesloten. Zo heb ik mooi alles bij één bank, in één overzicht.

Australiërs zullen hun super uit laten betalen als ze met pensioen gaan, maar als tijdelijke werknemer in Australië kan jij dit al eerder doen. Om precies te zijn wanneer je Australië weer verlaten hebt. Zodra je in Nederland bent kun je het uit laten betalen. Via deze link kun je jouw aanvraag indienen. Ik had binnen een paar dagen bericht en niet veel later het bedrag op mijn Australische bankrekening staan. Vervolgens heb ik het bedrag via Transferwise naar mijn Nederlandse bankrekening gestort.

Zorg voor een passende reisverzekering

Zodra je gaat werken in Australië vervalt vanaf je eerste werkdag de dekking van je Nederlandse zorgverzekering en kun je deze opzeggen. Je doet er verstandig aan een zorgverzekering af te sluiten voor je reis en werk. Ik heb gekozen voor de verzekering van Special ISIS. Deze verzekering is ideaal als je voor langere tijd naar het buitenland gaat. Zo is de minimale looptijd 1 maand en het maximum 4 jaar. Bij de Special ISIS verzekering zijn avontuurlijke sporten altijd inbegrepen en heb je uitgebreide dekking voor bagage, buitengewone kosten, ongevallen en wettelijke aansprakelijkheid. Sluit je de Superdekking af heb je géén eigen risico voor medische kosten en is Rechtsbijstand standaard meeverzekerd. Al met al was dit precies wat ik zocht en heb ik daarom voor deze verzekering gekozen.

De ideale route van Melbourne naar Sydney
Werken in Australië: dit moet ik vooraf regelen

Aanvullende verzekering met Medicare

Wanneer je in Nederland verzekerd blijft raad ik je aan om Medicare aan te vragen. Medicare is eigenlijk een soort van gratis aanvullende verzekering die je in Australië kunt gebruiken. Je zorgkosten (of een deel daarvan) worden dan door hun vergoed. Deze zullen zij vervolgens weer terughalen via jouw zorgverzekering in Nederland. Je kunt om deze reden dus alleen Medicare gebruiken als je in Nederland nog een geldige zorgverzekering hebt. Medicare dien je in Australië aan te vragen bij een Service Centre. Benieuwd welke bij jou in de beurt zit?

Reizigers die in een jaar langer dan 8 maanden in het buitenland zijn dienen zich uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Voor deze mensen geldt ook dat ze per de eerste werkdag in Australië hun zorgverzekering in Nederland horen op te zeggen. Logischerwijs kunnen deze mensen geen gebruik maken van Medicare.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne