Wat zoek je?

Je bent bijna 31 jaar en droomt ervan om voor langere tijd, misschien zelfs een jaar, naar Australië te gaan. Het liefst met een working holiday visum, want je wilt naast reizen ook geld verdienen. Om je reis te bekostigen, maar ook voor de ervaring. Hoe pak je dat aan als je, tegen de tijd dat je in Australië aan zult komen, al 31 jaar bent. Ik deel je mijn verhaal en zal je vertellen hoe ik op mijn 31ste met een working holiday visum Australië in reisde.

Het Opera House en de Harbour Bridge in Sydney kun je bezoeken als je een working holiday visum hebt

Wat zijn de regels voor een working holiday visum Australië?

Het working holiday visum is een visum dat jongeren tussen de 18 en 30 jaar in staat stelt om zowel door Australië te reizen, als in het land te werken. Je mag maximaal 6 maanden voor eenzelfde bedrijf werken en maakt, als je daarvan minimaal 3 maanden op een boerderij hebt gewerkt, nog eens kans op een tweede working holiday visum van een jaar. Veel backpackers reizen op dit visum door Australië. Ze reizen door het land, maar gebruiken hun tijd in Australië ook vaak om (extra) geld te verdienen om (elders) weer verder te reizen.

Voor dit visum (nummer 417) is een leeftijdsgrens ingesteld. Tot en met 30 jaar mag je het visum aanvragen. Voor sommige landen, waaronder Canada en het Verenigd Koninkrijk, heeft de Australische overheid dit verhoogd naar 35 jaar. Echter is dit tot op heden voor Nederlanders niet veranderd en is de leeftijdsgrens nog steeds 30 jaar.

Het uitzicht op Bronte Beach vanaf het wandelpad dat Coogee en Bondi verbindt

Onze plannen concretiseren

Na mijn eerdere bezoek aan Australië wist ik dat ik terug zou gaan. In de vijf weken dat ik er was ben ik verliefd geworden op het prachtige land, de sfeer, de mensen & het fijne klimaat. Daarnaast wist ik zeker dat als ik terug zou komen het voor langere tijd zou zijn. Het liefst zou ik emigreren, maar de boyfriend ziet een toekomst in Nederland. Dus dat zou het (voorlopig) niet worden, maar een jaar wilde hij wel gaan. Het plan is niet alleen te reizen, maar ook te werken. Het land beter te leren kennen en tijdelijk onderdeel te zijn van de maatschappij. Geen toerist, maar inwoner. Ergens werken en dan langzaamaan weer verder reizen. Dát we zouden gaan stond voor ons beide vast. Alleen wanneer was langere tijd onduidelijk.

Afgelopen zomer hadden we het steeds vaker over Australië. Alleen nog steeds hadden we geen exacte datum. Want het moment was nog niet daar. En het financiële plaatje klopte nog niet. Wel hielden we in onze gedachten dat ik eind augustus jarig zou zijn en 31 jaar zou worden. En vanaf die dag zou ik geen working holiday visum meer kunnen aanvragen. Iets wat niet in ons plaatje paste, want dit working holiday visum zou voor mij de enige mogelijk zijn om ook te gaan werken in Australië. Natuurlijk heb je sponsorships enzo, maar dat was niet hetgeen ik wilde voor mijn jaar Australië.

Uiteraard hebben we wat spaargeld en verdien ik wel iets met m’n blog, maar niet genoeg om een jaar lang van te leven in Australië. Er moet dus ook gewoon gewerkt worden en daarvoor heb ik een working holiday visum Australië nodig.

Mijn lievelingsstad Sydney is het einde van mijn 24 daagse route Melbourne naar Sydney

En nu? Hoe krijg ik dat working holiday visum Australië

Eerst zou de leeftijdgrens naar 35 per 2016, toen per 1 januari 2017, toen per 1 juli en toen… Steeds ging het toch weer niet door. Inmiddels was het al half augustus en was onze knoop nog niet doorgehakt. Wel kwam de datum van mijn verjaring steeds dichterbij en was de leeftijdsgrens van het visum nog steeds niet aangepast. Ik begon hem langzaamaan een beetje te knijpen. Want wat als ze de leeftijdsgrens tóch niet gaan verhogen naar 35. Dan was ik in de aap gelogeerd en kon ik wel fluiten naar mijn werkambities in Australië.

Op een doodgewone woensdag, zo’n twee weken voor mijn verjaardag, kregen we ineens het lumineuze idee om mijn working holiday visum maar gewoon aan te vragen. Je moet 30 zijn als je het visum aanvraagt, maar nergens staat dat je ook nog daadwerkelijk 30 moet zijn als je Australië in reist. Ik kon het nu maar beter proberen, want nu had ik nog niets te verliezen en over twee weken wist ik zeker dat ik het niet meer zou kunnen. Tenzij ze toch nog heel snel die leeftijdsgrens omhoog zouden gooien! Maar die kans werd met de dag kleiner.

Hoewel we nog geen idee hadden wanneer we zouden gaan, dát we zouden gaan stond vast. En binnen nu en afzienbare tijd stond ook eigenlijk wel vast. Ik kroop achter mijn laptop en begon het formulier in te vullen. Doorliep de hele visumprocedure waarin ik allerlei vragen kreeg en dus wel een tijdje zoet was met invullen. Klaar met invullen keek ik, terwijl ik op de verzendknop drukte, Marcel aan. “Op hoop van zegen dan maar!”

Mijn werkaspiraties lagen nu in de handen van de Australische overheid. Zou het visum nog voor eind augustus rond komen? En nog voor ik het wist was mijn visum goedgekeurd. Mijn IMMI Grant Notification had ik ontvangen! Say what?! Niets geen gedoe, maar gewoon een toegekend working holiday visum!

To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay en vergeet The Gap niet

Mijn redding en dus mijn tips voor jou!

Het is misschien een beetje een grijs gebied, maar er staat nergens in de visa regels dat je nog daadwerkelijk 30 moet zijn als je Australië in reist met je working holiday visum. En wanneer je eenmaal een toegekend visum hebt, heb je nog precies een jaar om het land daadwerkelijk binnen te reizen. Dus in theorie kun je, als je het working holiday visum een dag voor je 31ste verjaardag aanvraagt, één dag voor je 32ste verjaardag het land in reizen. En dus tot net voor je 33ste verjaardag blijven (en werken). Dit omdat je visum pas daadwerkelijk in gaat op je in-reisdatum en je vanaf die datum één jaar in Australië mag blijven.

In theorie hè, want pas nadat mijn visum was toegekend hoorde ik over de horrorverhalen omtrent visa-aanvragen. Van medische keuringen en mensen die verschillende documenten aan hebben moeten leveren tot maanden wachten. Ik mag dan ook van geluk spreken dat ik dit geen van allen aan de orde heb gehad, want dat had ik in die twee weken nooit meer kunnen regelen! Ik raad jou, wanneer jij ook 31 wordt, dan dus ook aan, iets eerder te beginnen met je visum aanvraag dan ik. Want stel dat je extra informatie aan moet leveren, dan heb je ook de tijd om het te regelen. Wel zo fijn!

Mijn lievelingsstad Sydney is het einde van mijn 24 daagse route Melbourne naar Sydney

Aan het werk in Australië

Inmiddels ben ik zo’n 2 maanden in Australië. Binnengelaten met mijn working holiday visum en inmiddels ook al een kleine maand aan het werk.

Wat ik je met deze blog vooral wil laten zien is dat er dus mogelijkheden zijn om in Australië te werken met een working holiday visum, ook al ben je dus in theorie al te oud! Je moet alleen een beetje creatief zijn 😉

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne