Wat zoek je?

Uitgestrekte landschappen. Knalrode aarde en eindeloze leegte. Af en toe een andere auto. Een verdwaald boompje. Van tijd tot tijd een zinderende hitte en een knalblauwe hemel. Dit is de outback in Australie. Een ervaring om nooit te vergeten! Ik droomde ervan om met een 4×4 door de outback te trekken. Tent op het dak en dagen rondreizen door niemandsland. Tijdens mijn reis door Namibië & Botswana heb ik voor het eerst zo gereisd en dat wilde ik ook in Australië. Ik reisde dwars door de outback. Van Port Augusta via Flinders Ranges en de Oodnadatta Track naar Uluru en via de Mereenie Loop naar Alice Springs. Een roadtrip met zo weinig mogelijk snelweg en zoveel mogelijk dirt road. Wil jij ook met een 4×4 door de outback, onthoud dan deze tips!

Roadtrip voorbereiding? Plan je reis en stippel je route uit met deze tips

Tip 1: Reis met een 4×4 met daktent

In basis heb je op de meeste tracks geen 4×4 nodig, wel zou ik het aanraden. Naast dat het een stuk comfortabeler rijdt, kun je ook beter op de mooie plekken komen. En met een tent op het dak slaap je hoog en droog. Verder weg van enge beestjes.

Met een 4x4 met daktent door de outback in Australie is een toffe ervaring

Tip 2: Denk om je bandenspanning

Het is aan te raden om je bandenspanning aan te passen aan de weg waar je op rijdt. Zo verneem je de hobbels bij een lagere bandenspanning minder goed en reis je een stuk comfortabeler. De standaarden voor bandspanning zijn per auto verschillend. De bandenspanning van de mud tyres van onze Toyota Prado verlaagden we naar 26 psi op gravelwegen. Op de snelweg gin de bandenspanning weer omhoog naar 40. Op zand verlaagden we het naar 20, bij diep zand naar 16 en als we vast zitten zouden we even tijdelijk naar 10 gaan. Let wel op bij het maken van bochten. Des te lager de bandenspanning, des te makkelijker je wiel van je velg loopt. Dus niet te hard door de bocht!

Vergeet ook niet om je bandenspanning te verlagen als je met een 4x4 door de outback reist

Tip 3: Water, water & water

Neem voldoende water & eten mee. Het is en blijft de outback, dus ga goed voorbereid op pad. Mocht je te kort komen kun je bij de roadhouses in de stadjes of bij de IGA supermarkt in Coober Pedy) altijd nog extra inkopen doen. De prijzen in de roadhouses liggen uiteraard een stuk hoger dan in bijvb. Port Augusta. Maar de (grootte en de) prijzen in de supermarkt in Coober Pedy vielen me alleszins mee! Natuurlijk zijn producten als water en vers vlees wat kostbaarder, maar voor de meeste andere producten betaal je gewoon een faire prijs.

Tip 4: Neem een reserveband mee en weet hoe je een band moet verwisselen

Neem (minimaal 1) reserveband mee voor het geval je – en die kans is vrij groot – een lekke band krijgt. En belangrijker nog, weet hoe je een band moet verwisselen! Op 115 km voor Marla krijgen we een lekke band. Gelukkig hebben we een reserveband mee en van te voren alle krik onderdelen getest (en de ontbrekende bijgekocht) zodat we hem langs de weg kunnen vervangen. We blijken een goed team en vervangen de band zonder aan teveel problemen. Dat gat dat we moeten graven om de oude band eraf te krijgen en de nieuwe erop te doen nemen we maar even voor lief. Heb je ruimte voor 2 banden? Zeker meenemen!

Een goede voorbereiding is het halve werk als je met een 4x4 door de outback reist
Een goede voorbereiding is het halve werk als je de Oodnadatta Track reist

Tip 5: Kies voor een Optus kaartje

Met Optus heb je het beste bereik in de outback. Op de meeste plekken heb je helemaal geen bereik, maar met m’n Optus kaartje had ik in Coward Springs, William Creek, Oodnadatta en Kulgera gewoon ontvangst terwijl mijn reisgenoot met het Telstra kaartje geen service had. Ben je met z’n tweeën? Dan is het wellicht slim om beide een andere provider te kiezen. Zo heeft altijd één van de twee wél bereik en kan degene met bereik de telefoon om toveren tot hotspot. Op die manier heb je beide 3G (of zelfs 4G) in de outback.

Nog meer inspiratie? Check ook de tips van Tjerk van Kampeer Meneer over kamperen in Australië.

Tip 6: Het is erg stoffig in de outback

Het klinkt misschien als een open deur, maar het is erg stoffig in de outback. En dit vind je overal terug. Echt overal! Houd hier dus rekening mee bij het inpakken van je auto. Bewaar je eten en kleding in ladebakken achterin of koop van die grote plastic Ikea of Kmart bakken zodat het stof buiten blijft. Want geloof mij na verloop van tijd is jouw auto één groot stofnest!

Een goede voorbereiding is het halve werk als je met een 4x4 door de outback reist

Tip 7: Kook gerechten met gnocchi en wraps

Wat is nou het gemakkelijkste eten dat er bestaat, nou gnocchi dus! Je gooit het in een pan saus en 3 minuten later heb je een maaltijd! Ook wraps zijn het perfecte outback voer! Je warmt de wraps even op in de pan vult ze met een bonenmix en klaar! Of je maakt er quesadillas van. Geen gedoe met meerdere pannen en binnen mum van tijd staat je maaltijd op tafel. En dat wil je in de outback!

Tip 8: Reis in de Australische winter

De winter is de beste tijd om door de outback te reizen. Maar ook direct de drukste en populairste periode. De nachten zijn dan koud en overdag warmt het lekker op. De beste tijd om te wandelen in de outback. Wij reisden in september met een 4×4 door de outback en dat is wat mij betreft ook een fijne periode. De nachten zijn nog relatief koel, maar prima te doen in een tent en de dagen niet verstikkend heet zodat je ook nog kunt wandelen.

Reizen in de Australische winter is erg fijn in de outback
Tijdens een bezoek aan the red centre mag Uluru niet ontbreken

Tip 9: Koop zeker deze producten als je door de outback gaat reizen

Enkele producten die ik veelvuldig heb gebruikt in de outback wil ik je niet onthouden. Ze zullen je leven een stuk aangenamer maken.

  • Ducktape, want er is altijd wel iets te plakken.
  • Babydoekjes, goed voor werkelijk alles!
  • Een schep, ideaal als je een band moet verwisselen en je krik in het zand weg zakt.
  • Een plank is om diezelfde reden ook geen overbodige luxe.
  • Een sigaret plug met USB zodat je in de auto op kan laden terwijl je rijdt.
  • Labello en bodylotion, want werkelijk alles wordt droog!
32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië

Tip 10: Wees flexibel

Misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven is wees flexibel. Er zullen dagen bij zijn die verre van je oorspronkelijke planning zullen verlopen. Je krijgt een lekke band, een steentje tikt een gat in je benzinetank of je rijdt een kangoeroe, emoe of koe (jaja ook die heb je in de outback) aan. Dit alles kan zomaar gebeuren en zorgt voor vertraging. Een strakke planning is dan ook verre van ideaal in de Australische outback. Zorg daarom dat je wat ruimte inbouwt voor vertragingen en belangrijker; weer optimistisch als het gebeurt!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne