Wat zoek je?

Dat je in de Algarve mooie wandelingen kunt maken langs de Portugese kust weet je ongetwijfeld. Maar wist je ook dat je een prachtig plankenpad kunt wandelen in Portugal? Passadiço do Paiva is een wandeling van zo’n 8 km welke je meeneemt dwars door het Aveiro district en het Arouca Geopark. Waarom Passadiços do Paiva zo’n populaire toeristische bestemming is in Portugal en waarom jij deze wandeling niet wilt missen, vertel ik je graag!

Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal

Hoe ziet de Passadiços do Paiva wandeling in Portugal eruit?

De Passadiços do Paiva hike, ook wel Paiva Walkways of Paiva Trailhead genoemd, is geweldig voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen. Onderweg kun je genieten van de prachtige natuur van Portugal, zoals gevarieerde flora en fauna en de vele watervallen die je tegenkomt. Opvallend zijn ook de hangbruggen die de rivier de Paiva oversteken en de vele mooie uitzichtpunten.

Tijdens de wandeling loop je het grootste gedeelte over een plankenpad (met trappen) langs de Paiva rivier. Deels loopt de wandeling ook door het bos. Onderweg vind je weinig beschutting, dus het beboste deel van de wandeling is een verademing op een warme dag. In het bos vind je ook een paar hele kleine ‘strandjes’ waar je even neer kunt ploffen en een duik in het verkoelende water kunt nemen.

Tijdens de wandeling kom je diverse watervallen tegen. De Cascata da Aguieira is één van de meest bekende watervallen langs de route. Daarnaast staat de Cascata das Aguas Radium waterval bekend om zijn schilderachtige omgeving en de kristalheldere wateren die van de kliffen stromen. De Cascata de Palheiros vind je naast een hangbrug en hoewel Cascata da Frecha da Mizarela niet rechtstreeks langs de Passadiços do Paiva ligt, is het een van de hoogste watervallen in Portugal.

In zo’n 2,5 uur heb je de in totaal 8,7 kilometer lange wandeling wel afgelegd. Uiteraard kan je langer de tijd nemen als je het rustig aan wilt doen, nog meer fotomomentjes in wilt lassen of langer wilt relaxen op de strandjes.

Ontdek de watervallen in Portugal

Nog niet voldoende watervallen gezien tijdens jouw hike? De Cascata do Poco do Linho ligt in de buurt en is werkelijk prachtig!

Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal
Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal
Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal
Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal
Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal

Waar in Portugal vind je de Passadiços do Paiva?

De Passadiços do Paiva is vanwege de adembenemende natuurlijke schoonheid en wandelmogelijkheden een populaire toeristische bestemming in Portugal, maar waar vind je deze wandeling? In het noordelijk deel van Portugal, in het binnenland. In het Aveiro-district op ruim een uur van Porto en op zo’n anderhalf uur vanuit Aveiro vind je het Paiva Trailhead.

Je kunt deze wandelroute combineren met een bezoek aan één van de langste hangbruggen ter wereld, de 516 meter lange Arouca Suspension Bridge. Houd er wel rekening mee dat je hier nog een aanvullend ticket voor moet kopen. Later meer hierover.

Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal
Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal
Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal
Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal

Waar start de Passadiço do Paiva wandeling?

De Passadiço do Paiva heeft twee beginpunten, ééntje in Areinho en één in Espiunca. Tijdens mijn voorbereiding op deze wandeling in Portugal lees ik dat je het best in Areinho kunt beginnen. Dan heb je de beklimming aan het begin en daal je verder voornamelijk af. Begin je in Espiunca? Dan eindig je de wandeling met een flinke klim. Met dit in gedachten besluiten wij om de wandeling te starten in Areinho. De auto parkeren we (gratis) op de parkeerplaats in Areinho waar we ons aan het einde van de wandeling ook weer af laten zetten door een taxi.

Van Espiunca ben je via de openbare weg met een taxi in zo’n 20 minuten weer terug bij de parkeerplaats, dit ritje kost ons €15,- (sept. 2023). Terug wandelen kan natuurlijk ook, echter loop je dan zowel de heen- als de terugweg hetzelfde pad. Ben je wél van plan heen en terug te lopen, dan zou ik ervoor kiezen om in Espiunca te starten, zodat je de zwaarste klim in het midden van je hike hebt en niet nog aan het einde.

Reis je door Portugal met je eigen of een huurauto (ik raad je Sunny Cars aan), dan is een bezoekje aan dit plankenpad gemakkelijk in te regelen. Heb je geen eigen vervoer? Kies dan voor een excursie, welke vanuit verschillende bestemmingen te boeken zijn. Zoals deze tour vanuit Porto waarbij je Passadiços do Paiva combineert met de Arouca hangbrug. Of dit avontuur vanuit Arouca.

Wat kost een bezoek aan de Passadiços do Paiva?

Een kaartje om de Paiva wandeling te maken is heel voordelig, het kost namelijk maar €2,- per persoon (in sept. 2023). Houd er wel rekening mee dat je dit ticket vooraf online moet kopen, dat kan op de officiële site van Passadiços do Paiva. Wil je jouw bezoek aan het plankenpad combineren met de Arouca hangbrug? Houd er dan rekening mee dat je hier een apart ticket voor moet kopen, er zijn een beperkt aantal tickets en deze koop je ook vooraf online (ter plaatse kan je geen kaartje kopen). Een entreekaartje bedraagt €12,- per persoon (sept. 2023). Andersom kan wel, koop je een ticket voor de hangbrug, dan kun je met jouw ticket op dezelfde dag de Passadiços do Paiva wandeling ook doen.

Ik bezoek de Paiva Walkways tijdens mijn rit van Porto naar Aveiro. Beide steden zijn een prima uitvalsbasis voor deze wandeling. Porto is een uur rijden en Aveiro anderhalf uur. Coimbra is ook een prima plek om te overnachten. Hier heb ik in het Palacio São Silvestre-Boutique Hotel overnacht. Dit hotel ligt net buiten het centrum van Coimbra, heeft ruime kamers, een heerlijk zwembad, een goed ontbijt en gratis parkeergelegenheid. Liever een stadje in de buurt? Van anderen hoorde ik dat Arouca ook een aanrader is.

Wandel de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve

Bezoek je ook de Algarve tijdens jouw vakantie in Portugal? Dan mag je de Seven Hanging Valleys Trail wandeling niet missen. Deze 6 km lange wandeling vind je tussen Praia da Marinha en Praia de Vale Centianes en neemt je mee langs de mooiste plekjes in de Algarve.

Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal
Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal
Wandel Passadiços do Paiva: één van de hoogtepunten in Portugal

Praktische informatie over Passadiços do Paiva

 • De hike heeft zoals gezegd twee startpunten Areinho en Espiunca, kies degene die het beste bij jouw wandelplannen past;
 • Je hoeft de route niet zowel heen als terug te lopen, tegen betaling kan een taxi je terugbrengen naar de parkeerplaats;
 • Eten en drinken kun je alleen aan het begin en einde van de wandeling kopen, dus neem voldoende mee;
 • Er is onderweg weinig beschutting, dus zorg (vooral op hete dagen) goed voor jezelf door je in te smeren, je hoofd te bedekken en voldoende te drinken;
 • Onderweg vind je geen toiletten, dus zorg ervoor dat je voor die tijd een bezoekje brengt aan het toilet;
 • De openingstijden verschillen per seizoen, houd hier rekening mee: zomer (april t/m oktober): 07.30 tot 20.00 uur en winter (november t/m maart): 09.00 tot 17.00 uur;
 • Wil je ook de hangbrug bezoeken? Dit kaartje is inclusief de wandeling. Ga jij alleen wandelen? Koop je kaartje voordelig online.

Plan je reis naar Portugal

 • Koop je reisgids en boek snel je vakantie naar Portugal.
 • Vliegen naar Porto kan vanaf Amsterdam met Transavia al vanaf €69,- per persoon.
 • Huur een auto bij Sunny Cars en ontdek Portugal met een huurauto.
 • Toffe dingen om te doen in Portugal? Die boek je bij GetYourGuide.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne