Wat zoek je?

De Algarve in Portugal staat bekend om haar goudgele stranden omringd door rotsformaties met steile kliffen en imposante grotten. Beroemd zijn Praia da Marinha, Praia Dona Ana en Praia da Rocha, maar het meest betoverend is wel de mooie grot bij het kleine Praia de Benagil. Hoe je deze grot het beste kan bezoeken? Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan de Benagil Cave.

De mooiste bezienswaardigheden in Portugal

De Benagil Cave in de Algarve wil je niet missen

Een van de hoogtepunten in de Algarve die je niet wilt missen is de grot van Benagil. Deze kalkstenen grot heeft een goudgeel zandstrand binnenin, dat prachtig verlicht wordt wanneer de zon door het gat in de bovenkant de grot in schijnt. Eigenlijk heb je 4 verschillende manieren om de Benagil Cave te bezoeken: tijdens een wandeling, met een kajak of SUP, door er naartoe te zwemmen of met een speedboot.

#1 - Bezoek de grot van Benagil tijdens een wandeling

Je kunt niet letterlijk naar het strand in de Benagil grot wandelen, wat wel kan is de grot van bovenaf aanschouwen. Vanaf de parkeerplaats bij het strand Praia de Benagil kun je via een wandelpad richting het strand naar boven lopen. Na een paar minuten wandelen kom je aan bij een groot gat. Vanaf hier kun je het ‘dak’ van de grot in kijken en zie je met een beetje geluk het zandstrand liggen, bootjes af en aan varen en bezoekers de grot in kajakken.

Heb je meer tijd en wil je een prachtige hike maken in de Algarve? Dan mag je de Seven Hanging Valleys Trail niet missen. Deze wandeling loopt langs de kust en laat je gelijk heel veel mooie plekken in de Algarve zien. Zo start de wandeling op het prachtige Praia da Marinha, dat vaak verkozen is tot het mooiste strand van de Algarve. Kom je onderweg langs de Benagil Cave en Praia de Benagil en eindig je de hike bij het mooie Praia de Vale Centianes.

Pas op de natuur rond de grot

Doe hier wel voorzichtig, want de natuur rondom de grot is kwetsbaar en eigenlijk zou ik je ook niet aanraden om helemaal naar het gat in het ‘dak’ toe te lopen, omdat hier hekken omheen staan om de natuur te beschermen. Kies liever voor een van de andere drie opties om de grot van Benagil in Portugal te bezoeken.

De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken
De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken
De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken

#2 - Peddel naar Benagil Cave met een kajak

Een van mijn beste tips voor een bezoek aan de grot van Benagil? Huur een kajak en peddel op eigen gelegenheid naar de grot. Heb je meer tijd aan de Algarve dan is een kajak de uitkomst. Je bent vrij om op je eigen tempo de grot en het strand in de grot te bezoeken. En het leuke is dat je jouw bezoek aan de grot kunt uitbreiden met een mooie kajaktocht langs de ruige kustlijn.

Op het strand zijn er diverse partijen die kajaks verhuren, bedenk vooraf hoe lang je de kajak wilt huren en doe wat onderzoek naar de prijzen. Huur niet gelijk op de parkeerplaats een kajak, want dan moet je deze helemaal mee naar het Praia de Benagil slepen.

Wil je liever met een (kleine) groep en onder begeleiding de grot van Benagil bezoeken? Boek dan een kajaktour. Nog leuker: maak een kajaktocht tijdens zonsopkomst of zonsondergang.

Overnachten vlakbij de grot van Benagil

Wil je een aantal dagen genieten rond Praia de Benagil? Zeker doen! Boek een fijne accommodatie in een van de mooie plaatjes langs de Algarve kust. Breng ook zeker een bezoek aan Lagos en Ponta da Piedade.

Boek een fijne overnachting
De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken
De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken
De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken
De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken

#3 - Zwem naar de Benagil Cave in de Algarve

De laatste optie om de grot te bezoeken is door er naartoe te zwemmen. De afstand van Benagil Beach naar de grot is in principe niet heel ver, slechts een paar honderd meter. Kan je de grot al zwemmend bereiken? Ja dat zou kunnen, toch raad ik je deze optie alleen aan als je écht een goede zwemmer en fit bent. Houd rekening met de stroming, de rotsen zijn erg scherp en voor je het weet ben je vermoeid. Het gevaar zit in een klein hoekje, dus doe voorzichtig!

De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken
De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken
De beste tips Benagil Cave in de Algarve bezoeken

#4 - Bezoek de Benagil Cave met een speedboot

Heb je geen eigen vervoer in de Algarve of heb je geen zin (of tijd) om af te reizen naar Praia de Benagil, dan is een bezoek aan de grot met een speedboot de uitkomst. Je vaart vanaf verschillende steden in de Algarve als Portimao, Lagos en Albufeira naar de grot, vaart een stukje de grot in en zult zien waarom deze grot zo bijzonder is. Het nadeel van een boottocht is dat je niet van de boot af mag, waardoor je niet op het strand kan genieten van de prachtige grot van Benagil in de Algarve.

Plan je reis naar de Portugal

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne