Wat zoek je?

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van het São João Festival. Maak je niet druk, ik ook niet! Totdat ik naar Porto ging en tijdens het inlezen stuitte op deze feestdag. Heb je de kans om midzomer in te luiden in Porto? Grijp je kans, want het São João festival in Porto wil je niet missen! Waarom? Dat vertel ik je graag hieronder.

Vier het São João festival in Porto

Hoe is het Feste São João in Porto ontstaan?

Voordat ik je ga vertellen hoe het festival er in Porto aan toe gaat, deel ik graag eerst iets meer over het ontstaan van deze feestdag. São João, ook bekend als Johannes de Doper, is een belangrijk figuur uit het christendom. Hij wordt beschouwd als voorloper van Jezus Christus. Volgens de Bijbel was hij degene die de komst van Jezus aankondigde en mensen doopte als een symbool van reiniging en berouw. Ter ere van hem wordt er elk jaar op zijn geboortedag feest gevierd. Dat in Porto, maar ook op vele andere plekken ter wereld, het begin van de zomer markeert. Hoewel het festival van origine een religieuze betekenis had, is het door de jaren heen verandert in een uitbundige culturele viering vol gezelligheid.

Vier het São João festival in Porto
Vier het São João festival in Porto
Vier het São João festival in Porto in Portugal
Vier het São João festival in Porto
Vier het São João festival in Porto
Vier het São João festival in Porto

Waar wordt het festival São João gevierd?

Portugal is niet de enige plek ter wereld waar het São João Festival gevierd wordt. Zo wordt het festival, ook wel bekend als het Saint John’s Festival of de feestdag van San Juan, o.a. in Spanje, Latijns-Amerika, Frankrijk en Scandinavië gevierd. Hoewel deze feestdag over het algemeen draait om het verwelkomen van de zomer, het vieren van het licht en het samenkomen, viert elk land het op z’n eigen manier, met ieder zijn tradities.

Vier het São João festival in Porto
Vier het São João festival in Porto

Hoe wordt het São João festival in Porto gevierd?

Het São João Festival is één van de meest populaire evenementen in Porto in Portugal en wordt in de nacht van 23 op 24 juni dan ook groots gevierd. Tijdens het São João Festival komt de hele stad Porto tot leven met kleurrijke decoraties, straatfeesten, concerten en vuurwerk. Het is een waar straatfestijn waar iedereen op straat danst en met plastic hamertjes loopt te zwaaien. De feestvierders gebruiken deze hamers om andere feestgangers zachtjes op het hoofd te tikken als een symbool van geluk. Het kan zijn dat je hier aan het begin wat aan moet wennen, maar als je eenmaal over dat eerste ongemak heen bent, is het een vrolijke manier om helemaal in de sfeer van het festival te komen.

Ook vind je overal in de stad barbecues waar traditionele gerechten worden geserveerd, zoals sardines (sardinhas), traditioneel Portugees brood (broa) en gegrild vlees, zoals kip en varkensvlees. Naast Super Bock wordt er tijdens het festival veelal vinho verde en sangria gedronken.

Om middernacht wordt er spectaculair vuurwerk boven de Douro rivier afgestoken, één van de hoogtepunten van de avond. De vuurwerkshow vindt plaats op bijpassende muziek en is werkelijk prachtig! Zeker één van de redenen waarom jij het São João festival in Porto niet wilt missen!

Hoe kom je in Porto?

Wil jij Porto tijdens het São João festival in juni bezoeken? Je vliegt voordelig op Porto vanaf Amsterdam. Dit kan bij Transavia al vanaf €69,-. Waar wacht je nog op? Koop een reisgids en boek snel jouw citytrip naar Porto! Ook leuk als je in Porto bent en je nog wat extra tijd hebt? Breng en bezoek aan de Douro vallei en ga lekker wijn en port proeven!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne