Wat zoek je?

Bij veel mensen staat een bezoek aan the Red Centre op hun bucket list. Een plek die fascineert. De bloedhete zomers, de strakblauwe luchten, maar vooral het knalrode van de aarde dat veel verschillende kleuren lijkt te hebben. Vaak is Uluru, de rode rots, de enige plek waar men aan denkt. Maar the Red Centre heeft zoveel meer te bieden! Heb je al eens gehoord van Kata Tjuta? Of Mt. Conner? Kings Canyon wellicht? Of West MacDonnell National Park? Allemaal plekken die je ook zeker niet mag missen als je de outback bezoekt!

Een goede voorbereiding is het halve werk als je de Oodnadatta Track reist

Ontdek het beste van de Australische Outback in 7 dagen

In deze 7 daagse itinerary neem ik je mee naar de outback. Ik bezoek Uluru, Kata Tjuta, Kings Canyon en rijd via the Red Centre Way (Mereenie Loop) naar West MacDonnell National Park en terug naar Alice Springs. Dit is mijn route door the Red Centre!

Reis je vanuit South Australia in noordelijke richting? Sla het prachtige Flinders Ranges en de gave Oodnadatta Track dan zeker niet over!

Tijdens een bezoek aan the red centre mag Uluru niet ontbreken

Dag 1-3: van Alice Springs naar Uluru-Kata Tjuta National Park

Wij beginnen met de langste rit, zodat we die achter de rug hebben en rijden de 450 km van Alice Springs naar Yulara in zo’n 5,5 uur. Eerst de 200 km naar Erldunda en dan nog de 250 naar Yulara, de uitvalsbasis voor een bezoek aan zowel Uluru als Kata Tjuta. Beiden zijn in het Uluru-Kata Tjuta National Park gelegen dat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst te vinden is. Onderweg kom je langs Mt. Conner, een andere rode rots. Waarvan ik zeker weet dat een heleboel mensen deze voor Uluru aan zien. Maar helaas, het is nog zo’n 200 km verder naar Ayers Rock.

De laatste 40 km van de rit kun je Uluru al zien liggen. Uit het niets doemt de enorme rode rots op uit het heuvelachtige landschap. Hij speelt verstoppertje achter de heuvels. Telkens als hij weer boven de heuvels verschijnt stokt mijn ademhaling en is hij weer even indrukwekkend als de eerste keer dat ik hem zag. Wauw! Om je een idee te geven: Uluru is met z’n 348 meter hoger dan de Eiffeltoren in Parijs!

Aan het einde van de middag komen we aan bij het Uluru-Kata Tjuta National Park. We besluiten naar het informatiecentrum te gaan en ons daarna op te maken voor de zonsondergang bij Uluru. Bij het ‘Sunset Point’ pakken we de stoeltjes uit de auto en trekken een biertje open. De kleuren veranderen telkens. Van intens rood als de zon nog schijnt naar bijna zwart als ze achter de horizon verdwijnt. Wat een magische plek voor de zonsondergang!

Tijdens een bezoek aan the red centre mag Uluru niet ontbreken
Wandel in Australië rond de base van Uluru en ervaar deze heilige grond op z'n best

Ontdek Uluru-Kata Tjuta National Park

We slapen 3 nachten in Yulara en kiezen voor een verblijf op de camping van het Ayers Rock Resort. In Yulara heb je weinig opties qua verblijfplaatsen en alles onderdeel is van het resort. Wil je liever op gratis campsites verblijven kan dat wel, echter liggen de meesten op zo’n 40 km ten oosten van Yulara.

De tweede dag staan we om 5:00 uur op om de zonsopkomst te zien. Daarna maken we ons klaar voor de wandeling rond de base van Uluru (ook wel Ayers Rock genoemd). Deze 10,6 km lange wandeling loopt rondom de rots. Tijdens de wandeling zie je de zandstenen rots vanuit meerdere oogpunten wat je een goed beeld geeft van deze enorme rots. Uit respect voor de Aboriginals besluiten wij Uluru niet te beklimmen. Op moment van schrijven was dit nog mogelijk, maar vanaf 26 oktober 2019 is het officieel verboden. Wie de rots wel beklimt riskeert een boete van omgerekend zo’n €400,- en een eventuele gevangenisstraf.

In de middag besluiten we vast een kijkje te nemen bij Kata Tjuta (The Olga’s). Gelegen op zo’n 50 km van Uluru. We besluiten de ‘Walpa Gorge Walk’ te doen. Een eenvoudige wandeling tussen de rotsen door. Een prima wandeling om alvast een indruk te krijgen van Kata Tjuta. Maar ga je de ook de ‘Valley of the Winds’ wandeling doen kun je er ook voor kiezen deze over te slaan. Na de wandeling rijden we nog naar het Kata Tjuta Dune viewing platform en genieten van een prachtig uitzicht op Kata Tjuta. En Uluru, dat je in de verte ook ziet liggen.

Via de Red Centre Way rijd je naar Uluru waar je de zonsopkomst niet mag missen
Tijdens een bezoek aan the red centre mag Uluru niet ontbreken
De 22 mooiste ervaringen in de outback van Australië
Via de Red Centre Way rijd je naar Kata Tjuta en wandel de Valley of the Winds hike
Tijdens een bezoek aan the red centre mag Kata Tjuta niet ontbreken

Hike de ‘Valley of the Winds’

De derde dag gaan we weer naar Kata Tjuta. Deze keer om de ‘Valley of the Winds’ hike te doen. We staan vroeg om zodat het nog niet te warm is en beginnen met de tocht naar het eerste viewpoint, dan het tweede en lopen daarna de rest van de loop door de vallei. Een prachtige, afwisselende wandeling waarbij je de rotsblokken vanuit verschillende perspectieven ziet en een goede indruk krijgt van hoe groot ze eigenlijk zijn! De kleuren en het landschap blijven me fascineren.

Via de Red Centre Way rijd je naar Kata Tjuta en wandel de Valley of the Winds hike
Via de Red Centre Way rijd je naar Kata Tjuta en wandel de Valley of the Winds hike

Dag 4-5: Kings Canyon National Park

Op dag 4 laten we het geweldige Uluru-Kata Tjuta National Park achter ons en rijden ruim 300 km naar Kings Canyon. De Kings Canyon ligt in het Watarrka National Park. In de middag lopen we de korte ‘Kings Creek Walk’ wandeling. Het is namelijk vrij heet en de lange Rim Walk doen we liever vroeg in de ochtend. De ‘Kings Creek Walk’ is zo’n 2 km en loopt een stukje de vallei in vanuit waar je goed zicht hebt op de 300 meter hoge wanden van de Kings Canyon. Op het moment dat wij er zijn is het platform aan het einde van de wandeling ingestort, dus kunnen we niet helemaal doorlopen tot het einde. Toch geeft de wandeling al een inkijkje in het moois dat we tijdens de ‘Rim Walk’ zullen zien wanneer we over de toppen van de canyon zullen wandelen.

Benieuwd naar de mooiste hotels in de regio? Die vindt je hier! Boek tijdig zodat je zeker weet dat je een fijn plekje hebt!

Tijdens een bezoek aan the red centre mag Kings Canyon niet ontbreken
Tijdens een bezoek aan the red centre mag Kings Canyon niet ontbreken

De adembenemende Rim Walk

De volgende dag staan we vroeg op en beginnen we net na zonsopkomst aan de 6,4 km lange ‘Rim Walk’. Deze begint met een steile klim die ons naar de top van de canyon brengt. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de canyon. De rest van de wandeling leidt je over de rand van de canyon en biedt je regelmatig spectaculaire uitzichten. Halverwege dalen we af naar de ‘Garden of Eden’. Een oase van groene planten en een permanente waterpoel doemen ineens op. Midden in de knalrode canyon. Na de ‘Garden of Eden’ klimmen we weer omhoog en lopen we via de zuidelijke rand terug naar het beginpunt. Wat een geweldige wandeling! Zeker één van mijn favoriete hikes in the Red Centre!

De outback niet zo jouw ding en wil je liever naar een mooi strand? Dit zijn de mooiste stranden van Sydney!

De Kings Canyon is een echte must see als je de Red Centre bezoekt
De Kings Canyon is een echte must see als je de Red Centre bezoekt
Ga wandelen in Australië en maak de geweldige wandelroute naar Kings Canyon

Dag 6-7: West-MacDonnell National Park via de Mereenie Loop

Vanuit Kings Canyon rijden we via de Mereenie Loop naar West Macdonnell National Park. Door de Ozzies liefkozend de ‘West Macs’ genoemd. De Mereenie Loop is een dirt road, dus een 4×4 is aan te raden. Wil je liever over de gewone weg moet je helaas een heleboel meer kilometers maken. Je reist namelijk terug naar Curtin Springs en pakt de Lasseter Highway naar Erldunda waar je de Stuart Highway omhoog neemt naar Alice Springs. Neem je de Mereenie Loop, wat ik je zeker aan zou raden, rijd je door Aboriginal land en heb je een permit nodig om deze weg te mogen rijden. Dit permit kost $5,50 en kun je o.a. bij het Kings Canyon Resort of Glen Helen Homestead kopen. Wij kopen hem bij het Kings Canyon Resort.

De Mereenie Loop is onderdeel van The Red Centre Way en een leuk 4x4 track
Een goede voorbereiding is het halve werk als je met een 4x4 door de outback reist

Het bijzondere landschap van de outback

Naarmate we verder naar het noorden reizen veranderd het landschap. De rode rotsen maken plaatsen voor steeds groener wordende bergen. De kleur van de gravel wordt steeds lichter en de dorre bosjes maken plaats voor volle struiken. Zo bijzonder om te zien hoe het landschap van de outback blijft veranderen. Blijft fascineren. En ik moet heel eerlijk zeggen dat het me echt nog geen moment verveelt! Ja het is stoffig en ja je vindt dat overal terug. Maar het is het zo waard!

Onderweg passeren we de Gosse Bluff. Een krater die miljoenen jaren geleden is gevormd door de inslag van een meteoriet. Een bijzonder landschap waar we een korte wandeling doorheen maken. Tijdens de wandeling leer je meer over de Gosse Bluff en heb je op een hogergelegen punt mooi uitzicht op de krater. Ook stoppen we onderweg bij de Tyler Pass Lookout vanwaaruit we een 360 graden uitzicht hebben op de omgeving. Vanaf het punt kun je de Gosse Bluff ook weer zien liggen.

Meer lezen? Dit zijn mijn 22 tofste ervaringen die ik meemaakte in de Outback van Australië!

32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië
Wanneer je de Red Centre bezoekt rijd ook zeker de Mereenie Loop en stop bij de Gosse Bluff

Neem de Mereenie Loop richting Alice Springs

De Mereenie Loop brengt ons naar de West Macs, een groene bergketen midden in de Australische outback. In de West MacDonnell Ranges worden we verrast door super mooie gorges, waterpools en een geweldig landschap. Zo overnachten we de eerste nacht bij de Ormiston Gorge waar we op dag twee de ‘Pound Walk’ maken. En geweldige wandeling die ons door de bergen leid, met prachtige uitzichtpunten van bovenaf en eindigt bij de Ormiston Gorge. Een absolute aanrader!

Krijg jij niet genoeg van gorges? Dan vind jij Karijini National Park in West-Australië ook GE-WEL-DIG!

Wanneer je de Red Centre bezoekt rijd ook zeker de Mereenie Loop en rijd dan door naar West Macdonnell National Park
Als je gaat wandelen in Australië mag je een wandeling bij Ormiston Gorge niet missen

Vergeet de West MacDonnell Ranges niet

Ook bezoeken we de Standley Chasm, de Ochre Pits, Ellery Creek Big Hole en de Redbank Gorge. Maar het mooiste uitzicht hadden we vanaf de lookout bij de Serpentine Gorge. De gorge zelf was mooi, maar bij lange na niet zo indrukwekkend als het uitkijkpunt. Je moet er even voor klimmen, maar wordt hier dubbel en dwars voor beloond! De tweede nacht overnachten we bij Standley Chasm. De campsite is eigenlijk ook de parkeerplaats voor de kloof, maar het is er prima. Je betaald slechts $6,50 meer per persoon om te kamperen, de douches zijn warm en de sterrenhemel is adembenemend! Na ons bezoek aan de West Macs rijden we weer terug naar Alice Springs waar een einde komt aan onze tocht door the Red Centre!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne