Wat zoek je?

Risnjak National Park wordt niet voor niets ‘het groene hart van Kroatië’ genoemd. Hoge bergen, diepe valleien, prachtige bossen, kletterende watervallen en turkooizen rivieren kenmerken het landschap van dit nog relatief onbekende natuurgebied in Kroatië. Waarom Nationaal Park Risnjak zeker een bezoekje verdiend tijdens jouw vakantie in Kroatië vertel ik je graag!

Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden

Bezoek het groene Risnjak National Park in Kroatië

Waar ik tijdens mijn vorige vakantie naar Kroatië koos voor een rondreis door Dalmatië gaat deze roadtrip door het noorden. En begin ik niet, zoals de meeste vakanties in Kroatië, in Istrië maar kies ik voor een actieve start in het nog onbekende nationale park Risnjak. Vlakbij de grens met Slovenië, in de regio Gorski Kotar, vind je het meest beboste en bergachtige gebied van Kroatië en dat slechts 15 kilometer landinwaarts vanaf de Adriatische Zee. De perfecte start van mijn vakantie!

Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden

Wat is er te doen in Risnjak National Park

Ben jij benieuwd naar de mooiste plekken in Risnjak en wat je allemaal kunt doen in het nationale park? Welke gebieden in dit park in Kroatië je niet mag missen? Eén ding is zeker: om de (letterlijke) hoogtepunten van het park te bewonderen moet je zeker wandelen in Risnjak National Park.

#1 – Wandel het educatieve ‘Leska’ pad

Het 4,2 kilometer lange educatieve Leska pad leert je aan de hand van 23 informatiepanelen van alles over het nationale park, de natuur en de verschillende dieren die in het park leven. Zo leven er ontelbaar veel vogels, insecten en reptielen in Risnjak, maar kun je als je heel veel geluk hebt ook een wolf, beer of lynx spotten. Deze ontspannen wandeling begint bij de hoofdingang in Bijela Vodica (Crni Lug) en het kost je ruim 1,5 uur om de rondwandeling te maken.

#2 – Wandel naar de azuurblauwe Kupa bron

Eén van de diepste bronnen in Kroatië is de Kupa Spring. Deze prachtige, blauwgekleurde bron vind je in een overweldigende groene oase. De overvloed aan flora en fauna heeft ervoor gezorgd dat dit deel van de Kupa rivier de ‘betoverende vlindervallei’ wordt genoemd. Dat de oorsprong van deze bron is tot op de dag van vandaag nog steeds een raadsel is maakt de plek misschien nog wel sprookjesachtiger.

Je kunt vanuit Razloge gemakkelijk naar de bron van de Kupa wandelen. Zelf ben ik, omdat ik eerst ging raften in Brod na Kupi (dikke tip!), gestart vanuit een wandelpad in het noorden. Vlakbij de Sloveense grens en ten westen van het dorpje Hrvatsko. Je zou het zo voorbij rijden, maar als je goed kijkt zie je aan de ene kant van de weg een klein parkeerplaatje en aan de andere kant van de weg een bord dat je in de richting van de ‘Izvor Kupe’ verwijst. De wandeling vanuit het noorden duurt zo’n 1,5 uur enkele reis en vanuit Razloge doe je er ongeveer 30 minuten over.

Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden
Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden
Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden
Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden
Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden

#3 – Beklim Veliki Risnjak: de hoogte piek van het park

Van het laagste punt van Nationaal Park Risnjak gaan we naar het hoogste punt. Met 1.528 meter is Veliki Risnjak het hoogste punt van het park en via een pittige wandeling te bereiken. De wandeling naar de top duurt zo’n 3 uur (enkele reis) en is, doordat je redelijk wat moet klimmen, best pittig. Vooral het laatste deel waarbij je steile rotswanden op moet klimmen maken deze wandeling uitdagend. Het grote voordeel: op de top, maar ook zeker onderweg, word je beloond met een adembenemend uitzicht over de Adriatische zee, de Kvarnerbaai en de prachtige omgeving.

Net onder de top en voordat je aan het steilste deel begint, vind je de ‘Dr. Josip Schlosser Klekovski’ berghut. Hier kun je terecht voor een simpele maaltijd en wat te drinken. Een goede plek om even pauze te nemen en te genieten van één van de mooiste plekken in Nationaal Park Risnjak.

We kiezen ervoor om de heenweg via Horvatova Staza te gaan en terug via Markov Brlog. Wil je minder lang wandelen? Dan kun je er ook voor kiezen om naar Vilje te rijden en daar (bij Vilje P) te starten met de hike. Je start de hike dan al een stuk hoger waardoor je minder hoeft te klimmen. Goed om te weten dat de weg er naartoe onverhard (grint) en niet heel breed is wat deze weg een stuk ontoegankelijker maakt dan die naar de hoofdingang. Daarnaast is het een kortere hike, maar alsnog geen gemakkelijke klim.

Nog niet uitgewandeld? Je kunt in dit natuurpark ook de Snježnik beklimmen. Deze top ligt op 1.506 meter en is daarmee iets lager dan Veliki Risnjak. Of bezoek het Ucka Natuurpark verderop in Kroatië en ga wandelen in Istrië.

Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden
Wandelen in Ucka Natuurpark wandelroutes in Istrie
Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden
Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden

Nationaal Park Risnjak in kaart gebracht

De belangrijkste plekken en mooiste bezienswaardigheden in Risnjak National Park heb ik voor je gepind in onderstaande kaart. Zo weet je precies over welke plekken ik het heb en waar je moet zijn om de highlights van Risnjak te ontdekken.

Handige informatie voor een bezoek aan Risnjak National Park

Je bent enthousiast en wilt Risnjak bezoeken. Heel goed! Om je goed voor te bereiden op jouw bezoek aan dit Kroatische Nationale Park heb ik nog wat praktische informatie voor je.

  • Risnjak National Park ligt in het noord-westen van Kroatië in de regio Gorski Kotar. Relatief dichtbij Rijeka en gemakkelijk te bereiken via de snelweg A6 (Rijeka – Zagreb).
  • De hoofdingang vind je in Crni Lug. Om precies te zijn vind je het bezoekerscentrum, met daarbij een prima restaurant, in Bijela Vodica net ten westen van Crni Lug (zie kaart hierboven).
  • Entree kost 45 Kuna per persoon (omgerekend zo’n €6,-). Hiermee heb je 2 dagen toegang tot Nationaal Park Risnjak.
  • Goede wandelschoenen zijn een vereiste als je wilt gaan wandelen in Risnjak National Park. Voor de hike naar Veliki Risnjak zou ik daarnaast wandelstokken aanraden.
  • De bewegwijzering tijdens de wandelingen in Risnjak is erg goed. Op tal van bomen staan rood met witte cirkels en tal van bordjes maken het bijna onmogelijk om te verdwalen.
  • Dit park is nog relatief onbekend bij het grote publiek, want maakt dat je hier relatief rustig en zonder al te veel toeristen kunt wandelen.
  • Iets heel anders: maar je mag deze regio niet verlaten zonder een overheerlijke bosbessenpannenkoek (strudel) gegeten te hebben!
Van plan Risnjak National Park te bezoeken? Kies Fuzine als uitvalsbasis voor je vakantie in Gorski Kotar
Van plan Risnjak National Park te bezoeken? Kies Fuzine als uitvalsbasis voor je vakantie in Gorski Kotar
Van plan Risnjak National Park te bezoeken? Kies Fuzine als uitvalsbasis voor je vakantie in Gorski Kotar

Overnachten bij Nationaal Park Risnjak

Rond het park het je diverse overnachtingsmogelijkheden. Zo heb je een aantal opties in Crni Lug met keuze uit hotels als privé appartementen. Je kunt ook kiezen voor een verblijf in het mooie en grotere Delnice. Of je kiest, net als ik, voor een verblijf in Fužine. Een sfeervol dorpje waar ik kies voor een overnachting in Apartments Montana. Dit appartement is van alle gemakken voorzien en heeft naast een heerlijke tuin ook een supervriendelijke host die je graag helpt. Wat mij betreft is deze accommodatie een prima uitvalsbasis voor Risnjak!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne