Wat zoek je?

Met gezellige steden vol werelderfgoed, geweldige natuur en duizenden sfeervolle eilanden vol prachtige baaien is Dalmatië één van de meest veelzijdige bestemmingen van Europa. Je kunt er gemakkelijk van plek naar plek reizen. Combineer een aantal boottochtjes met een autorit en je ervaart dé ultieme rondreis door Dalmatië! Ik stippelde hem voor je uit en ging je voor. Naar het paleis vroeger gebruikt werd als villa waar de Romeinse keizer Diocletianus in woonde, is het nu het stadshart van deze interessante stad. Ik struinde er heerlijk door de smalle straatjes, langs winkels, restaurants en terrasjes. Ook beklom ik de klokkentoren van de kathedraal vanuit waar je echt een fantastisch uitzicht over de stad en de kustlijn hebt! 

Roadtrip voorbereiding? Plan je reis en stippel je route uit met deze tips

De ultieme rondreis door Dalmatië in 2,5 weken

Kroatië, en dan met name Dalmatië, wordt steeds populairder. Istrië was al langer bekend onder ons Nederlanders, maar Dalmatië maakt pas de laatste jaren z’n opmars. Hoog tijd dat ook jij op ontdekking gaat in Dalmatië. Ik neem je mee in de route die ik met de huurauto maakte door Kroatië.

Wil jij in de mooiste, meest bijzondere accommodaties in Kroatië slapen? Bekijk dan mijn suggesties voor accommodaties in de Dalmatië!

Dag 1 – 2: Plitvice National Park

Vanuit Amsterdam vlieg ik naar Split, waar ik zo’n 2 uur later aan kom. De huurauto wordt opgehaald en de rondreis kan beginnen! Omdat ik eind juni/begin juli reis heb ik besloten eerst naar Plitvice National Park in het noorden te reizen en vanuit daar af te zakken. Buiten het hoogseizoen om is een bezoek aan het park namelijk nog een stuk goedkoper €23,50 per persoon (i.p.v. €40,- per persoon in het hoogseizoen, okt. 2023) en een stuk wat rustiger.

De dag van aankomst wordt vooral rustig besteed, het bezoek aan het park volgt op dag 2. Om zo vroeg mogelijk in het park te zijn, maar niet de hoofdprijs te betalen, slaap ik in dit fijne hotel in het plaatsje Jezerce. Gelegen op hele korte afstand van ingang 2, vanuit waar ik mijn wandeling door het park begin. Plitvice National Park is wat mij betreft echt dé highlight van Kroatië! De 16 turkooizen meren, die door meer dan 90 watervallen met elkaar verbonden zijn, hebben mij de hele dag kunnen fascineren!

Plitvice National Park is een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatie
Plitvice National Park tijdens mijn roadtrip Dalmatie Kroatie van bovenaf gezien
Plitvice National Park is een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatie

Dag 3 – 5: Pag, Zadar & Krka National Park

Na het prachtige Plitvice National Park zak ik af in zuidwestelijke richting. Voordat ik helemaal doorrijd naar Zadar, mijn thuis voor de komende 3 nachten, bezoek ik het eiland Pag. Dit eiland staat bekend haar Paški Sir kaas, truttige kanten kunstwerkjes en het smaakvolle, zoute lamsvlees! Daarnaast is het ook bekend om het party-strand Zrce dat vlakbij Novalja gelegen is. Ik struin heerlijk door de straatjes van het stadje Pag, geniet er van de autoshow die er toevallig plaatsvindt en eet er overheerlijke kaas en worst onder het genot van een Kroatisch wijntje. Ook waag ik me op Zrce. Iets wat ik net zo goed niet had kunnen doen, want na 10 minuten had ik het al bekeken tussen al die zuipende jongeren. God, ik word oud!

Zadar is naast dat het mijn uitvalsbasis is, ook nog eens een hele leuke stad. Het oude centrum ligt op een schiereiland dat met één voetgangersbrug verbonden is aan het vaste land. Ook kun je vanuit de haven met een bootje naar het oude centrum varen. Zadar is niet voor niets eens verkozen tot Europese Bestemming van het jaar. De hele stad is vanwege haar rijke culturele geschiedenis een waar openluchtmuseum met een schat aan rijkdommen uit de middeleeuwen. Afgewisseld met twee hippe bezienswaardigheden: het grootste natuurlijke zeeorkest en daaraan verbonden elektronische lichtshow ter wereld.

Krka National Park ligt op een klein uurtje rijden van Zadar. Dit park kenmerkt zich door het prachtige smaragdgroen, diepe kloven van kalksteen en vele stroomversnellingen en prachtige watervallen. In tegenstelling tot Plitvice National Park mag je in dit nationale park, op bepaalde plekken, wél zwemmen. Een welkome afkoeling tijdens de hete zomer. Krka National Park heeft meerdere ingangen. Ik start mijn bezoek vanuit Skradin waar ik met een boot naar de ‘Skradinski Buk’ waterval vaar alvorens ik start met de wandeling. Ik begin in het lagergelegen deel en loop langzaam omhoog, voor ik weer afdaal en bij mijn startpunt uitkom. Een fijne wandeling door de natuur!

Zoek je een fijne uitvalsbasis in Zadar? Vanaf deze relaxte accommodatie in Zadar is dit alles binnen loopafstand!

Pag stad tijdens mijn rondreis dalmatie
Het gezellige stadje Pag rondreis dalmatie in kroatie
Romeinse bouwwerken in Zadar
De ronde kerk van Sint Donatus in Zadar
Het mooie groen van Krka Nartional Park rondreis dalmatie
De prachtige kleuren van Krka National Park

Dag 6 – 7: Ontdek Trogir en Fort Klis langs de Makarska Riviera

Onderweg naar Makarska maak ik een aantal stops. De eerste stop is het gezellige havenstadje Trogir. Trogir is één van de langst bewoonde plaatsen in Kroatië en al in de derde eeuw voor Christus gesticht. De vele bewoners van Trogir hebben hun sporen achtergelaten, maar de meeste overblijfselen stammen uit de tijd van de Venetiaanse overheersing. Als je door de smalle straatjes van Trogir wandelt lijkt het net alsof je in een groot openluchtmuseum belandt bent. Mede hierom heeft UNESCO Trogir in 1997 op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Van het werelderfgoed in Trogir reis ik door naar een iconisch filmlocatie uit Game of Thrones. Bovenop de heuvels prijkt Fort Klis. Lang nadat het fort een belangrijke rol in de geschiedenis speelde, diende het als filmset voor de populaire serie Game of Thrones. Niet alleen is het dé perfecte locatie om een verdedigingswerk te hebben, ook biedt het fort een weids uitzicht op de nabijgelegen stad Split en de Adriatische Kust. Naast dat het fort met haar kanonnen en verweerde muren en het uitzicht werkelijk prachtig is, moet je ook zeker het museum niet missen. Hier vind je wapens, uitrustingen en traditionele uniformen die zo’n 2000 jaar geleden op deze plek gebruikt werden.

Omis is de volgende bestemming! Langs de kust rijd ik in zuidelijke richting en geniet van het prachtige bergmassief, het Biokovo gebergte, dat bijna op het strand lijkt uit te komen. Zo indrukwekkend! Omis ligt net als Makarska, de volgende bestemming, aan de Makarska Rivièra. Deze rivièra bestaat uit een aantal kleine en gezellige badplaatsen met mooie witte kiezelstranden en ligt zo’n 60 km ten zuiden van Split. Waar ik in Omis ook nog een bezoek breng aan het Tvrdjava Mirabela en geniet van een prachtig uitzicht over de rivièra. Geniet ik in Makarska vooral van het strand en doe ik het een dagje rustig aan.

Een fijne accommodatie in Makarska is apartments Nora!

De sfeervolle straten van Trogir in Kroatie
De sfeervolle boulevard van Trogir in Dalmatie
Fort Klis en haar prachtige uitzicht over Split en de kust tijdens mijn roadtrip Dalmatie Kroatie
Het fort Klis in prachtig bewaard gebleven in Dalmatie
De beeldschone Makarska Riviera tijdens mijn roadtrip Dalmatië Kroatie
Het fantastische uitzicht vanaf Tvrdjava Mirabela in Omis Dalmatie
De steile kliffen lijken op het strand uit te komen in Dalmatie aan de Makarska Riviera

Dag 8 – 10: Ontdek historisch Dubrovnik

Als je vanaf Makarska naar Dubrovnik reist kom je een klein stukje door Bosnië. Bosnië heeft een klein stukje land dat aan zee grenst en dat splitst Kroatië als het ware in tweeën. Dus reis je van noord naar zuid moet je het land uit en 10 minuten later weer in. Ik besloot ook in Bosnische plaatsje Neum te stoppen en er te lunchen. Als je er dan toch bent 😉

Onderweg, zo’n 70 kilometer boven Dubrovnik, stop ik bij Ston. Hier vind je de eeuwenoude, 5,5 km lange verdedigingsmuur, die ook vaak de ‘Chinese Muur van Europa‘ wordt genoemd. De muur is erg goed bewaard gebleven en biedt een prachtig uitzicht over de zoutpannen en de omliggende dorpjes!

De Parel van de Adriatische kust is de volgende stop! De fraaie monumenten, de imposante muren en de gezellige en gastvrije sfeer maken dat Dubrovnik niet mag ontbreken tijdens je rondreis Dalmatië. Hoewel de oude, ommuurde binnenstad van Dubrovnik sowieso een pareltje is, mag een wandeling over de oude stadsmuren niet uitblijven. Een bijzondere ervaring om over de muur te wandelen en ondertussen te genieten van de rode daken, fortificaties, torens en de prachtige kustlijn! Maar er is veel meer te doen in Dubrovnik! Lees daarom snel wat je allemaal kunt doen in Dubrovnik!

In Dubrovnik heb je de keuze uit veel fijne accommodaties. Zelf overnacht ik in Apartments Banjska. Een fijne, knusse accommodatie net buiten de poorten van de stad, maar met alles op loopafstand en nabij Bellevue Beach.

De muur bij Mali Ston tijdens mijn roadtrip Dalmatie Kroatie
De muur van Ston en Mali Ston
De stad Dubrovnik is een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatie
Bezoek in Dubrovnik het strand bezoeken

Dag 11 – 13: Ga met de boot naar trendy eiland Hvar

Vanuit Dubrovnik kun je de boot nemen naar verschillende, prachtige eilanden met ieder hun eigen sfeer. Ik besluit er twee uit te kiezen en met de Jadrolinija, als eerste naar Hvar en daarna naar Brac, te varen. De stad Hvar, op het gelijknamige eiland, is zowel populair bij internationale jetset en royalties als wij het gewone publiek. Het wordt ook wel het Ibiza van Kroatië genoemd!

In het stadje hangt een gezellige, levendige sfeer waar je veel keuze hebt uit leuke restaurants en barretjes. Ik at er Thais, Sushi en heerlijke pasta. Na twee weken Kroatisch had ik wel zin in wat afwisseling 😉 Vanaf de promenade kun je genieten van alle jachten die in de haven liggen en vanaf het eeuwenoude fort dat boven de stad torent heb je een geweldig uitzicht. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de stranden van de Pakleni Otoci. Ik pakte een taxibootje in de haven, maar je kan ook zelf een bootje huren en erop uit trekken.

Het meest zonnige eiland van Kroatië leent zich ook heel goed voor een mini roadtrip. Wat dacht je van een bezoek aan de geurende lavendelvelden. Of een bezoek aan Stari Grad, één van de oudste plaatsen in Kroatië. Hier vind je een oud Dominicaans klooster, een prachtige kerk en een imposant kasteel. Wil je een rustig plaatje met weinig toeristen? Ga dan naar Jelsa.

Als uitvalsbasis kies ik voor het fijne Lola Apartments dat erg centraal gelegen is. Een comfortabel appartement dat overal dichtbij is en van alle gemakken voorzien.

Het sfeervolle stadje Hvar op het eiland Hvar is goed te bezoeken tijdens je rondreis Dalmatie
Fantastisch uitzicht op Hvar vanaf het fort in Dalmatie Kroatie
Sfeervol Hvar vanuit de haven in Dalmatie Kroatie
Mlini Pakleni Eilanden vlakbij Hvar in Dalmatie Kroatie
Hvar op het gelijknamige eiland in Dalmatie Kroatie

Dag 14 – 15: Brac eiland

Vanaf Hvar stad pak ik de boot naar het leuke plaatsje Bol, gelegen op het eiland Brac! Brac is vooral bekend om het strand Zlatni Rat dat vlakbij het plaatsje Bol gelegen is. Dit strand wordt beschouwd als één van de mooiste stranden! Ik vind het zeker een mooi strand, maar om het nu één van de mooiste stranden te noemen vind ik wat veel eer. Door het bergachtige karakter heb je op het eiland je vele uitzichtpunten en lenen de vele schattige dorpjes en baaitjes zich erg goed voor een roadtrip! Met mijn cabrio ga ik op pad en rijd ik langs uitgestrekte pijnboombossen, wijngaarden, kijk ik uit over het eiland vanaf de Vidova Gora en zwaai ik naar de Adriatische kust.

In Bol slapen we in een appartement van Villa Mira. Ruime kamers met een chill balkon, op zo’n 200 meter van de promenade van Bol. Een fijne uitvalsbasis voor een vakantie op Bol.

Het stadje Bol op het sfeervolle eiland Brac tijdens rondreis Dalmatie Kroatie
Zlatni Rat is een van de mooiste bestemmingen in Kroatie

Dag 16 – 17: Bezoek Split

Met de Jadrolinija vaar ik verder naar mijn laatste stop: Split. Waar mijn reis 2,5 weken geleden is begonnen eindigt ze ook weer. Het is zeker niet zonder reden dat de stad Split in opmars is. De stad heeft een sfeervol centrum met een paleis als stadshart, relaxte stranden en een ideale, centrale ligging. Het hoogtepunt van mijn bezoek aan Split is toch wel het Paleis van Diocletianus. Waar het paleis vroeger gebruikt werd als villa waar de Romeinse keizer Diocletianus in woonde, is het nu het stadshart van deze interessante stad. Ik struinde er heerlijk door de smalle straatjes, langs winkels, restaurants en terrasjes. Ook beklom ik de klokkentoren van de kathedraal vanuit waar je echt een fantastisch uitzicht over de stad en de kustlijn hebt!

Ik sliep buiten het paleis in een super leuk en goed gelegen accommodatie. Vanuit Irini Luxury Rooms ben je in no time bij het Paleis van Diocletianus en is het strand een kilometer verderop!

Doen in split is een bezoek brengen aan de Riva Boulevard
Bezienswaardigheden Split mis het paleis niet
De leukste dingen om te doen in Split
Bezienswaardigheden Split is door de straatjes struinen

Dag 18: terug naar Amsterdam

Helaas komt aan al het moois ook weer een einde. Na 2,5 heerlijke weken zit mijn reis in Kroatië er alweer op. Deze rondreis Dalmatië heeft me in verschillende opzichten enorm verrast, maar vooral de veelzijdigheid van deze bestemming kan ik iedereen aanraden!

Heb je meer tijd? Of wil je langer op vakantie naar Kroatië? Reis af naar het noorden en bezoek Risnjak National Park in het noorden voor geweldige hikes en ga raften in Kroatië bij Brod na Kupi!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne