Wat zoek je?

Ga je op vakantie in Istrië en wil je een mooi natuurpark bezoeken? Wil je heerlijk wandelen en tot rust komen? Aan de oostkant van Istrië vind je het Učka Natuurpark een indrukwekkend park vol ongerepte natuur, prachtige rotspartijen, unieke flora en fauna en bergtoppen vanaf waar je uitkijkt over de Kvarner baai. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in dit nature park? Ik deel vandaag de hoogtepunten van het Učka Natuurpark.

Wandelen in Ucka Natuurpark wandelroutes in Istrie

Wat is er te doen in het Učka Natuurpark in Istrië?

Ter hoogte van Rijeka vind je het Učka gebergte. Met een oppervlakte van 160 vierkante kilometer en een lengte van bijna 20 km strekt het gebied zich uit van de Poklon pas naar de Plomin baai. Je kunt het park gratis en op verschillende manieren bezoeken: met de auto, mountainbike of te voet. Er zijn rond de 50 wandelpaden en een stuk of 8 mountainbike routes die je meenemen door het natuurpark.

Wandelen in Ucka Natuurpark wandelroutes in Istrie

De top van Učka National Park: de Vojak Piek

Eén van de hoogtepunten van het Učka Natuurpark? Dat is zeker weten de wandeling van Poklon naar de Vojak bergtop. De hoogste piek in Natuurpark Učka is Vojak. Deze 1.401 meter hoge piek is via een veelzijdige ruim 8 km lange wandeling (zo’n 2,5 uur wandelen retour) te bereiken. Onderweg kom je oog in oog te staan met de unieke flora en fauna van dit park. Bestaande uit bijna 250 soorten vlinders, 20 soorten reptielen en meer dan 160 vogelsoorten. Ook kun je beren, zwijnen, vossen, konijnen en herten spotten in het park.

Bovenop de bergtop vind een stenen uitkijktoren met daarop uitleg over wat je in de omgeving ziet. Ook bevindt zich hier een platform voor parapenters. Het uitzicht vanaf de Vojak bergtop is schitterend doordat je uitkijkt over de Kvarner baai, de kustplaatsen en op een heldere dag zie je Risnjak National Park en met veel geluk zelfs de Alpen zien liggen.

Wandelen in Ucka Natuurpark wandelroutes in Istrie
Wandelen in Ucka Natuurpark wandelroutes in Istrie

Klimmen bij de Vela Draga Kloof

Houd je van klimmen? Dan is de Vela Draga Kloof dé plek in Istrië die je niet wilt missen. In deze indrukwekkend kloof vol hoge kalkstenen zuilen en rotsen tot een hoogte van zo’n 100 meter vind je meer dan 50 klimroutes. Is klimmen niet wat je zoekt? Kies dan voor het Vela Draga educatieve wandelpad. Deze 2 km lange wandeling (1 – 1,5 uur wandelen) loopt door de kloof heen waarbij je onderweg middels verschillende informatieborden meer leert over het ontstaan van dit bijzondere landschap.

Wandelen in Ucka Natuurpark wandelroutes in Istrie

Het Slap Natuurpad naar de waterval

Dit 800m lange wandelpad (30 minuten wandelen) loopt door Lovranska Draga, een unieke vallei op de oostelijke helling van de berg. Je wandelt door een prachtig, rustgevend bos en eindigt bij een kleine waterval.

Wandelen in Ucka Natuurpark wandelroutes in Istrie

Overnachten nabij Učka Natuurpark

Ik kies ervoor om in Lovran te overnachten en vanuit appartement Ivy 2 het Učka Nature Park te bezoeken. Vanuit Lovran is het ongeveer 30 minuten rijden naar het Poklon bezoekerscentrum van het park. Liever overnachten in Opatija? Ook vanuit hier ben je een half uurtje onderweg naar het natuurpark.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne