Wat zoek je?

Kroatië heeft ontzettend veel te bieden voor een geweldige vakantie. Er zijn ontzettend veel highlights te vinden en bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Om je een idee te geven welke 15 plekken in Kroatië echt niet mag missen heb ik deze blog geschreven. Dit zijn wat mij betreft de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden

#1 – Kupa Spring in Risnjak National Park

In het noorden van Kroatië vind je de Kupa Spring. Deze prachtige, blauwgekleurde bron is één van de diepste bronnen in Kroatië en wordt omringd door een overweldigende groene oase. Door haar bijzondere flora en fauna, waaronder de 500 verschillende soorten vlinders die hier voorkomen, wordt deze vallei ook wel de ‘betoverende vlindervallei’ genoemd. Maak een wandeling door de prachtige natuur van Risnjak National Park naar de bron van de Kupa en ontdek zelf dat deze plek tot de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië behoort.

Wist je dat je vlakbij, iets verder in noordelijke richting, kunt raften op de Kupa Rivier in Kroatië?

Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden
Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden

#2 – Devils Passage bij Skrad

Vlakbij het dorpje Skrad vind je Vražji Prolaz, wat ‘duivelsdoorgang’ betekend. Ondanks de duivelse benaming waan je je eerder in een paradijs. Diep in het groene bos, tussen de steile kliffen, is een verzameling aan trappen en bruggen gebouwd. Zodat je gemakkelijk over het wilde water kunt wandelen en op een bijzondere manier de groene oase ontdekt. Het smalle pad wordt aan weerszijden omringd door hoge kliffen en laat je ervaren hoe klein we eigenlijk zijn. Aan het einde van het pad vind je de 200 meter diepe grot Muževa Hiša. Wil je deze bezoeken raad ik je aan goede verlichting en stevige (wandel)schoenen bij je te dragen, want binnen is het pikkedonker. Vlakbij vind je de 70 meter hoge waterval Zeleni Vir welke je ook zeker wilt bezoeken.

Vlakbij het dorpje Skrad vind je Vražji Prolaz, wat 'duivelsdoorgang' betekend
Vlakbij het dorpje Skrad vind je Vražji Prolaz, wat 'duivelsdoorgang' betekend

#3 – Fort Klis bij Split

populaire serie Game of Thrones en daardoor een must see van fans van de serie. Maar dit verdedigingswerk verdient ook een bezoekje van een ieder die de serie niet gezien heeft. Niet alleen biedt het fort een geweldig uitzicht op de nabijgelegen stad Split en de Adriatische Kust. Ook haar eeuwenoude kanonnen, verweerde muren zijn werkelijk prachtig. vergeet ook niet het museum te bekijken, waar je wapens, uitrustingen en traditionele uniformen vindt die zo’n 2000 jaar geleden op deze plek gebruikt werden.

Het prachtige uitzicht vanaf Fort Kliss over Split en omgeving in Kroatie
Het fort Klis in prachtig bewaard gebleven in Dalmatie

#4 – Het Zlatni Rat strand op Brač

Misschien wel het beroemdste strand van Kroatië. Dit is zeker niet zonder reden, want Zlatni Rat is een plaatje. Vlakbij het plaatsje Bol op het eiland Brač vind je dit parelwitte kiezelstrand met de vorm van een hoorn. Het strand dat als een landtong bijna een halve kilometer recht de zee in loopt heeft dan ook niet voor niets de naam ‘Gouden Hoorn’. Onder invloed van de stroming, golven en de wind veranderd het strand voortdurend. Daardoor wijst de punt van het strand soms de ene en soms de andere kant op.

Zlatni Rat is een van de mooiste bestemmingen in Kroatie
Zlatni Rat is een van de mooiste bestemmingen in Kroatie

#5 – Het Haludovo Palace Hotel in Malinska

Ooit gebouwd als het meest luxueuze high end resort waar niets te gek leek. Toch ging dit hotel van 45 miljoen dollar al na enkele jaren failliet. Waarna het nog enkele jaren heeft gediend als opvang voor vluchtelingen en nu aan haar lot overgelaten. Waarschijnlijk vraag je je af wat dit hotel doet op de lijst met mooiste bezienswaardigheden in Kroatië. Snap ik! Toch is dit vervallen hotel een bijzonder fotogenieke plek en weet ik zeker dat je onder de indruk zult zijn van dit fascinerende spookhotel.

Het Haludovo Palace Hotel in Malinska is een van de mooiste bestemmingen in Kroatie
Het Haludovo Palace Hotel in Malinska is een van de mooiste bestemmingen in Kroatie

#6 – De stadsmuren van Dubrovnik

Hoewel de historische binnenstad van Dubrovnik op zich al een pareltje is, mag een wandeling over de oude stadsmuren niet uitblijven tijdens jouw vakantie in Kroatië! Met een lengte van zo’n 1.940 meter en een dikte van, op sommige plekken, maar liefst 6 meter is dit één van de highlights van jouw reis. Wandel je over de stadsmuur en geniet van het spectaculaire uitzicht over de rode daken, fortificaties, torens en de Indische kustlijn!

Meer lezen over Dubrovnik? Dit zijn de leukste dingen om te doen in Dubrovnik!

Wandel over de stadsmuren in Dubrovnik
Dubrovnik is een van de mooiste plekken in Kroatie

#7 - Het schattige stadje Rovinj

Rovinj is het meest kleurrijke stadje van Kroatië en wat mij betreft ook absoluut de mooiste van Istrië. Wanneer je het oude stadscentrum binnenloopt vallen de pastelkleurige panden in Venetiaanse en de klinkerstraatjes direct op. In dit sfeervolle plaatsje ervaar je een echt stukje authentiek Istrië. Struin door de straatjes, langs de boulevard en de vissershaven terwijl je geniet van een ijsje. Maar bekijk Rovinj ook vanaf de St. Eufemija kerk. Vanuit de 60 meter hoge klokkentoren heb je een geweldig uitzicht op Rovinj en zie je het schilderachtige stadje vanuit een hele andere hoek. Rovinj is absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië!

Wat te doen in Kroatië? De Rovinj! Een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië
Wat te doen in Kroatië? De Rovinj! Een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië

#8 - Het betoverende Plitvice National Park

Hoewel dit waarschijnlijk één van de bekendste bezienswaardigheden in Kroatië is, en jij deze highlight vast al op je lijstje had staan, mag ik hem niet overslaan in mijn lijstje van mooiste plekken in Kroatië. Plitvice National Park bestaat uit 16 turkooizen meren die door meer dan 90 watervallen met elkaar verbonden zijn. In het park zijn vele hoogteverschillen en vind je ontzettend veel groen. Dit alles zorgt voor een magisch sfeertje. Het is dan ook niet gek dat het natuurpark al sinds 1979 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Zeg nou zelf? Dit is toch een van de highlights in Kroatië?

Plitvice National Park is een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatie
Plitvice National Park is een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatie
Plitvice National Park tijdens mijn roadtrip Dalmatie Kroatie van bovenaf gezien

#9 - Het amfitheater in Pula

Eén van de historische overblijfselen in Kroatië is amfitheater van Pula. Aan het begin van de jaartelling, ongeveer tegelijkertijd met het Colosseum in Rome, is dit amfitheater gebouwd. Tot in de vijfde eeuw werden in deze arena gladiatoren gevechten gehouden. Na de val van het Romeinse rijk raakte het amfitheater, dat het op vijf na grootste amfitheater ter wereld is, in verval. Toch is dit unieke amfitheater bijzonder goed bewaard gebleven en is een bezoek aan het amfitheater van Pula één van de dingen die je moet doen tijdens je vakantie in Kroatië.

Wat te doen in Kroatië? De het amfitheater in Pula! Een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië
Wat te doen in Kroatië? De het amfitheater in Pula! Een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië

#10 - Het Franciscaner klooster op Košljun Island

Op slechts 10 minuten varen vanuit Punat vind je op het eilandje Košljun een 16e eeuwsFranciscaner klooster. Een bijzonder eiland waar tot op de dag van vandaag monniken leven. Op het eiland vind je een beschermd bos en een uitgebreide verzameling van voorwerpen die de monniken hier al eeuwen verzamelen. Eeuwenoude munten, kledij uit vervlogen tijden en antiek servies. Bijzonder om je na zo’n klein stukje varen in zo’n andere wereld te wanen.

De mooiste plekken in Kroatië? Dit zijn de highlights!

#11 - De verdedigingsmuur van Ston & Mali Ston

Zo’n 70 kilometer boven Dubrovnik vind je Ston en het kleinere Mali Ston. Wat deze twee zo bijzonder maakt is de eeuwenoude, 5,5 kilometer lange verdedigingsmuur die van het ene naar het andere plaatsje loopt en ook wel de ‘Chinese Muur van Europa’ wordt genoemd. Gebouwd met als doel om in de 14e eeuw de kostbare zoutplannen te beschermen tegen de vijand. Tegenwoordig vooral interessant om te zien hoe prachtig de verdedigingsmuur bewaard is gebleven en te genieten van het uitzicht over de zoutplannen en de dorpjes in de omgeving!

De muur van Ston en Mali Ston
De muur bij Mali Ston tijdens mijn roadtrip Dalmatie Kroatie

#12 - Het uitzicht vanaf Vojak in Učka Nature Park

Tijdens je vakantie naar Istrië op zoek naar een mooi natuurpark? Dan weet ik er nog wel eentje: Učka Natuurpark. Ongerepte natuur, unieke kalksteenformaties, een zeldzame flora en fauna en uitzichten om nooit meer te vergeten! Klim net als ik naar Vojak, het hoogste punt op 1400 meter, en geniet van een schitterend uitzicht over de Kvarner baai en de Opatija-riviera. Bovenop de berg vind je een oude toren met, naast borden over wat je ziet in de omgeving, telescopen die je een nog gedetailleerder zicht op de omgeving geven. Bij goed weer zie je Risnjak National Park en bij veel geluk zelfs de Alpen!

Wandelen in Ucka Natuurpark wandelroutes in Istrie
Wandelen in Ucka Natuurpark wandelroutes in Istrie

#13 - De Pakleni Eilanden 

Voor de kust van het eiland Hvar, bij het gelijknamige stadje, vind je de Pakleni Eilanden. Een verzameling van idyllische stranden met haar prachtige baaien waar je in alle rust kunt genieten! Mijn favoriet is Mlini! Per taxiboot vaar je naar de baai Ždrilca, hier loop je een stukje door de bossen naar een ander deel van het eiland. Als je denkt dat je in het paradijs beland bent, dan weet je dat je op Mlini bent aangekomen. Huur je zelf een bootje? Dan kun je rechtstreeks naar Mlini, of een ander verlaten strandje in één van de vele ongerepte baaien, varen. You can never go wrong met de Pakleni Eilanden!

Mlini Pakleni Eilanden vlakbij Hvar in Dalmatie Kroatie
Dit zijn de mooiste bestemmingen in Kroatie

#14 - Het uitzicht vanaf het Paleis van Diocletianus in Split

Het letterlijke hoogtepunt in Split is natuurlijk het Paleis van Diocletianus. Dezebijzondere Romeinse villa is rond 300 na Christus gebouwd en wat vroeger alsonderkomen van de Romeinse keizer Diocletianus diende is het nu het stadshart van de stad Split. En wat voor eentje! En wandeling door dit paleis is een must do in Split, maar wat je vooral niet moet vergeten is de klokkentoren van de kathedraal. De klim omhoog is voor menigeen met hoogtevrees wellicht wat spannend, maar het uitzicht boven is (rond zonsondergang) werkelijk prachtig!

Meer lezen over Split? Dit zijn de leukste dingen om te doen in Split!

Doen in Split dit zijn de leukste bezienswaardigheden
Doen in Split dit zijn de leukste bezienswaardigheden
Rondreis Dalmatie in de stad waar ik begon Split
Wat te doen in Kroatië? De mooiste bezienswaardigheden in Kroatië

#15 - Bezoek het kleinste dorpje ter wereld Hum

Na een prachtige route door het binnenland van Istrië, via kronkelende wegen en een heuvelachtig landschap beland je in het stadje Hum. Het is zomaar een stadje, Hum is namelijk het kleinste stadje ter wereld. Hoewel je van Hum zelf niet mega veel moet verwachten, het is immers het kleinste stadje ter wereld, zijn de authentieke huizen, klokkentoren en diverse winkeltjes vol leuke souvenirs absoluut bijzonder. Daarnaast geeft het een speciaal gevoel om rond te lopen in het stadje dat door het Guinness Book of Records is verkozen tot kleinste ter wereld! Tenminste, als het echt waar is dat Hum verkozen is, want ondanks dat het stadje dit zelf heel hard verkondigd heb ik het bewijs nog niet gevonden. Niet dat dit iets weg neemt van het feit dat Hum gewoon een super leuk, klein stadje is en zeker bezocht moet worden als je Istrië bezoekt.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne