Wat zoek je?

Prachtige bergen, watervallen en slingerweggetjes door heel veel groen. Maar ook verschrikkelijke gebeurtenissen waardoor 100.000 hun leven lieten. Beiden maken het gebied rond Kanchanaburi tot een erg interessante en veelzijdige plek. Veel toeristen reizen in slechts in één dag op en neer vanuit Bangkok om onder andere de brug over de Kwai rivier te bekijken. Zonde, want je kan je gemakkelijk een paar dagen vermaken in Kanchanaburi. Dit is wat ik vind dat je zeker moet doen in Kanchanaburi!

Het prachtige uitzicht bij Wat Tham Sua zeker aan doen in Kanchanaburi

Waar in Thailand vind je Kanchanaburi?

Kanchanaburi ligt in centraal Thailand op ongeveer 130 km van Bangkok. Na zo’n 2,5 – 3 uur rijden vind je het plaatsje Kanchanaburi, gelegen in de gelijknamige provincie. Doordat het midden in de natuur gelegen is kom je er al snel helemaal tot rust. Hoog tijd om het gebied te ontdekken en wat te gaan doen in Kanchanaburi!

Bezoek Kanchanaburi tijdens een mooie rondreis door Thailand. Met deze ultieme Thailand route zie je al het moois in 3 tot 4 weken! Meer lezen over Thailand? Een andere bijzondere stad in Thailand die je niet mag missen in Chiang Mai. Ik vertel je welke bezienswaardigheden er zijn en wat je allemaal kunt doen in Chiang Mai!

Kanchanaburi in de persoonlijke terugblik 2019 in cijfers

De bekende bridge on the River Kwai

De spoorlijn is voornamelijk bekend geworden van de film ‘The Bridge on the River Kwai’. Hoewel je zeker niet de enige bezoeker bent, is het zeker de moeite waard om de brug eens in het echt te zien. Je kunt over de spoorlijn lopen en hebt vanuit daar mooi uitzicht over de rivier. Tegenwoordig is de spoorlijn nog in gebruik tot aan Nam Tok, waar de spoorlijn na de brug bij de stad Kanchanaburi de Kwai Noi rivier volgt. Het bekende punt vanwaar je zelf nog een rit kunt maken ligt op zo’n 40 kilometer van Kanchanaburi. Waar mensen bij Kanchanaburi vooral aan de brug over Kwai rivier denken zijn er nog een aantal andere interessante plekken die je zeker aan moet doen in Kanchanaburi!

Wil jij in de mooiste, meest bijzondere accommodaties in Kanchanaburi slapen? Bekijk dan mijn suggesties voor accommodaties in dit gebied! Ik sliep zelf in dit super leuke resort!

De brug over de rivier Kwai in Kanchanaburi Thailand

De turquoise Erawan watervallen

Op zo’n 65 kilometer van het stadje Kanchanaburi liggen de Erawan watervallen. Ik bezocht ze per scooter en was zo’n 1,5 uur onderweg. Vooral het laatste stuk, als je via slingerweggetjes steeds verder de dichtbegroeide jungle in komt, is erg mooi!

De Erawan watervallen bestaan uit 7 terrassen met helderblauw water. Allen te bezoeken (en in te zwemmen), maar des te hoger je komt des te pittiger te bereiken. Logischerwijs neemt per laag het aantal mensen dat naar boven gaat af. Na het derde terras wordt het aangelegde pad ingewisseld voor dikke rotsen, waterstroompjes en takken. Het parcours wordt glibberiger en er moet meer geklauterd worden om boven te komen. De totale klim naar boven duurt ongeveer een uur. Eenmaal boven vond ik het tijd voor een welverdiende duik in het helderblauwe water. Heerlijk, en niet eens mega koud!

Kosten entree (in jan 2018): 300 baht per persoon en 20 baht voor de scooter.

De watervallen van Erawan bij Kanchanaburi in Thailand behoren tot de mooiste watervallen ter wereld
Kanchanaburi in de persoonlijke terugblik 2019 in cijfers
De watervallen van Erawan bij Kanchanaburi in Thailand behoren tot de mooiste watervallen ter wereld

Het drama van de Hellfire Pass & de Death Railway

Een bezoek aan de Hellfire Pass is erg indrukwekkend en mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Kanchanaburi. In een kleine 2 uur is deze pas, die op zo’n 80 kilometer van Kanchanaburi gelegen is, per scooter te bereiken.

De Hellfire Pass is een doorgang in de rotsen die Britse, Australische, Nederlandse en Amerikaanse krijgsgevangenen samen met Aziatische dwangarbeiders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog moesten uithouwen. De doorgang moest er komen zodat er een spoor kon worden aangelegd van Thailand naar Birma. Dit gebeurde met blote handen en slechts een beetje gereedschap. Onder erbarmelijke omstandigheden en midden in de Thaise moessonperiode vonden de Japanners dat de bouw van het eerste deel van de Thailand-Birma spoorlijn niet snel genoeg was gegaan en stelden de zogeheten ‘Speedo-periode’ in. Men werkte dag en nacht, werd zieker en zieker en stierf massaal aan ondervoeding, ziektes als cholera en malaria en de slechte (werk)omstandigheden. Tijdens de aanleg van de spoorlijn stierven 15.000 krijgsgevangenen, dat is gemiddeld zo’n 75 arbeiders per dag! Dit is dan ook de reden dat de geallieerde krijgsgevangenen de spoorlijn de bijnaam ‘Death Railway’ gaven.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers, is er op deze plek een museum en een gedenkpunt gemaakt. In het museum start de tour en krijg je een audio guide. Op verschillende punten krijg je een verhaal te horen, enkele hiervan worden door overlevenden verteld. Het is erg bizar om voor te stellen dat in deze prachtige omgeving zoveel leed heeft plaatsgevonden en zoveel doden zijn gevallen!

Entree voor de Hellfire Pass & het museum: gratis, een vrije donatie wordt zeer gewaardeerd. Als borgstelling voor de audio guide moet je je paspoort, rijbewijs of kamersleutel achterlaten bij de balie. Nog extra tijd? Bezoek ook het World War II & JEATH War museum en de begraafplaats voor nog meer oorlogsgeschiedenis!

De Hellfire Pass heeft duizenden het leven gekost nabij Kanchanaburi in Thailand
De nauwe doorgang in de rotsen beter bekend als de Hellfire Pass bij Kanchanaburi in Thailand
Lopen over de Death Railway bij Kanchanaburi in Thailand
Restanten van het zware werk dat geleverd is bij de aanleg van de spoorlijn Kanchanaburi in Thailand
Doen in Kanchanaburi: bezoek de tempels ten zuiden van Kanchanaburi
De mooie Wat Tham Sua tempel prijkt hoog op de heuvel boven Kanchanaburi in Thailand

Tempels ten zuiden van Kanchanaburi

Net ten zuiden van Kanchanaburi vind je verschillende prachtige tempels vlakbij elkaar gelegen. Zo is de Wat Ban Tham zeker een bezoek waard. Mijn favoriet de Wat Tham Sua. Bovenaan de heuvel prijkt, tussen verschillende kleinere tempels, een mega grote gouden boeddha die waakt over de stad. Ik bezocht de tempel aan het einde van de dag waardoor alles een nog mooiere gouden gloed kreeg. Vergeet trouwens niet om de omgeving te bekijken, want oh my wat is die mooi vanaf de heuvel! Ik bezocht deze tempel per scooter, maar het is ook leuk om een fiets te huren en zo deze prachtige omgeving te verkennen!

Entree: gratis, een vrije donatie wordt zeer gewaardeerd.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne