Wat zoek je?

Als je het mij vraagt is Bangkok een typisch voorbeeld van een metropool ‘you hate or love’. Al eens eerder, als startpunt van onze wereldreis, bezocht ik deze stad. Nu bezoek ik de stad opnieuw en zet ik mijn ervaringen van toen en nu tegenover elkaar. Is mijn mening over Bangkok veranderd?

Night market in Bangkok

Mijn eerste bezoek aan Bangkok

Zo’n 4 jaar geleden was Bangkok het startpunt van mijn 7 maanden durende wereldreis. Naar verwachting moet het een uitgelaten gevoel geven als je na maanden voorbereiden en een lange reis dan eenmaal op je eerste bestemming aangekomen bent. Maar niets was minder waar! Overvallen door de zwoele hitte en een flinke jetlag loop ik met mijn ziel onder mijn arm door Bangkok. Ik sleep mezelf naar Wat Arun, The Grand Palace, Wat Phra Kaew en Wat Pho. Over de Khao San Road en neem voetmassages. De tempels zijn prachtig, maar er echt van genieten lukt me niet. Ik voel me moe en heb steeds het idee dat iedereen me af wil zetten, iedere tuktuk chauffeur me ziet als een lopende portemonnee en iedereen me moedwillig de verkeerde kant op wil sturen. ‘Nee de ingang is echt aan de andere kant’. Hoezo, ik zie toch echt een hele rij met mensen hier! Waarom?!

Dit alles maakte dat ik het niet naar mijn zin had in Bangkok. Sterker nog, ik wild het liefst zo snel mogelijk weg. Je zou toch moeten genieten van het feit dat je op wereldreis bent? Eindelijk is die grote reis waar je zo lang naar uitgekeken hebt begonnen en jij kunt er niet van genieten? Hoe moet dat dan de rest van de reis? Eerst denk je nog ‘het is de jetlag en de warmte’. ‘Het komt nog wel goed met Bangkok’. Maar dit gebeurde niet. Laat ik het zo zeggen, ik had me de start van de wereldreis en mijn bezoek aan Bangkok heel anders voorgesteld. Ik ben blij als ik de stad kan verlaten, mijn rondreis door Thailand kan vervolgen door Bangkok in te ruilen voor het vele malen rustigere Ayutthaya.

Bangkok Khao San Road
Bangkok Golden Palace
Bezoek tijdens je Thailand route ook zeker Wat Arun in Bangkok

Bangkok vier jaar later

Het is vier jaar later en ik wil Bangkok opnieuw ervaren. Anders ervaren en er hopelijk meer van genieten. Wederom als startpunt van een groot, nieuw avontuur. De laatste keer koos ik voor een verblijf in het oude centrum, vlakbij de Khao San Road. Deze keer kies ik heel bewust voor een hotel in de wijk Sukhumvit. Gelegen in het moderne deel van de stad. Vlakbij de SkyTrain (BTS) en de metro (MRT) zodat je je gemakkelijk kunt verplaatsen in de stad en niet per se met taxi’s of tuktuks hoeft te reizen. Iets waar je in de chaos van het oude centrum eigenlijk niet aan ontkomt.

De wijk Sukhumvit is ook druk, maar het publiek is gemêleerder. Niet alleen maar toeristen, maar ook veel Thai. Waar je rond de Khao San Road vooral veel jonge (dronken) backpackers en ‘vieze oude mannetjes’ (zoals ik de oudere mannen die op zoek zijn naar een jonge Thaise vrouw liefkozend noem) ziet, vind je in Sukhumvit echt van alles wat. Daarnaast speelt het nachtleven van Bangkok zich vooral af in de omgeving van Sukhumvit en zijn er ook veel marktjes, (luxe) winkels en restaurants te vinden. De perfecte uitvalsbasis! Eigenlijk zijn de Khao San Road en Sukhumvit twee totaal verschillende werelden. In Sukhumvit zie je het moderne Bangkok en hoe de stad zich door de jaren heen heeft gemoderniseerd. Rond de Khao San road zie je, op alle neonverlichting na, nog het oude Bangkok.

Roof top bar in Sukhumvit Bangkok
Sukhumvit uitzicht over de wijk in Bangkok
Drukte op Sukhumvit road in Bangkok

Is mijn mening over Bangkok veranderd?

Wat ik de eerste keer in Bangkok niet kan, heb ik vier jaar later wel kunnen doen. Ik  heb echt kunnen genieten van Bangkok. Natuurlijk was er nog steeds de jetlag en de hitte, maar hier lijk ik deze keer sneller overheen. Sneller kan ik genieten van de stad. Bij mij past een wijk als Sukhumvit beter. Wel het gemak van het OV en zelf overal naartoe kunnen reizen, maar niet midden in de grote chaos. Ik ben toch wel echt een Westers stadsmeisje die houd van overzicht.

Natuurlijk heb ik ook deze keer een bezoek gebracht aan het levendige China Town en de Khao San Road. Maar heb ik ook het gemak ervaren van de SkyTrain (BTS) en de metro (MRT) en hierdoor meer van Bangkok gezien dan de vorige keer. Ik heb gefietst door de stad. Door China Town, langs de rivier en door rijstvelden. Ik heb in de trein gezeten en met een long boat over de rivier gevaren. Cocktails gedronken in een rooftop bar en intens genoten van het eten. De vorige keer ben ik, wellicht door de gemoedstoestand, helemaal niet toegekomen aan ‘de rest’ van Bangkok. Pas toen ik naar Ayutthaya reisde en door het modernere deel kwam zag ik dat er veel meer was dan alleen het oude Bangkok. Maar deze keer heb ik echt genoten van mijn verblijf in Bangkok!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne