Wat zoek je?

In het noorden van Argentinië op de grens met Brazilië en Paraguay vind je de Iguazu Falls. Een van de grootste verzameling watervallen ter wereld, waar je mooie wandelingen kunt maken en de watervallen vanuit diverse hoeken kan bekijken. Wil je ook de Iguazu Falls bezoeken? Dan is deze blog vol tips over hoe en wanneer je de Iguazu Falls kunt bezoeken echt wat voor jou!

Iguazu Falls bezoeken: de beste tips

Waar vind je de Iguazu Falls?

De Iguazu Falls vormen de natuurlijke grens tussen Brazilië, Paraguay en Argentinië en bevinden zich in twee nationale parken. Parque Nacional Iguazú in Argentinië en Parque Nacional do Iguaçu in Brazilië. Beide parken staan sinds het begin van de jaren 90 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bekendste deel van de watervallen is “Garganta do Diabo”. Vertaald als “de keel van de duivel”.

De Iguazu Falls liggen in een subtropisch regenwoud. Het is er klam en mega groen. Je vindt er tropische flora en fauna. Nieuwsgierige neusbeertjes. Snelle hagedissen. Kleurrijke vlinders en prachtige toekans. En tal van regenbogen in de mist.

Iguazu Falls bezoeken: de beste tips
Iguazu Falls bezoeken: de beste tips
Iguazu Falls bezoeken: de beste tips

Hoe bereik je de Iguazu Falls?

Om de Iguazu Falls te bereiken vlieg je naar de internationale luchthaven Cataratas del Iguazú (IGR) in Puerto Iguazú in Argentinië of de internationale luchthaven Foz do Iguaçu (IGU) in Foz do Iguaçu in Brazilië. Het ligt er een beetje aan welke luchthaven voor jou het handigste is, het is erg afhankelijk van de rest van jouw reisplannen. Voordat ik naar de Iguazu watervallen reis bezoek ik Buenos Aires en Patagonië. Dit maakt dat vliegen op Cataratas del Iguazú (IGR) in Puerto Iguazú in Argentinië het meest logisch is. Na mijn bezoek reis ik door naar Rio de Janeiro, in Brazilië, wat maakt dat ik de watervallen verlaat vanaf Foz do Iguaçu (IGU) in Foz do Iguaçu in Brazilië.

Vanuit beide luchthavens reis je gemakkelijk van en naar de stadjes en de watervallen. Er rijden frequent shuttlebussen en taxi’s heen en weer.

Iguazu Falls bezoeken: de beste tips
Iguazu Falls bezoeken: de beste tips
Iguazu Falls bezoeken: de beste tips
Iguazu Falls bezoeken: de beste tips

Bezoek beide kanten van de Iguaza Falls

Een reis aan de Iguazu Falls is niet compleet als je niet beide kanten hebt gezien. Wij begonnen in het Argentijnse Puerto Iguazú. Vanuit waar je heel gemakkelijk met een lokale bus naar het park kan reizen. Midden in het stadje vind je een busstation waar je gewoon een kaartje koopt. Het is even zoeken, maar daarna spreekt het voor zich. 20 minuten later sta je voor de ingang van het park. Koop daar nog je entreekaartje en kan de pret beginnen. Wat een natuurgeweld!

Trek voor de Argentijnse kant wat meer tijd uit, dan voor de Braziliaanse kant van de watervallen. Aan deze zijde van het Iguazu National Park kun je namelijk verschillende wandelingen maken die je langs watervallen voeren. Op deze manier kom je heel dichtbij de watervallen. Iets wat je vanaf de Braziliaanse kant niet kan doen.

Misschien denk je na een bezoek aan de Argentijnse kant dat je de Iguazu Falls wel gezien hebt. Maar niets in minder waar. Want zoals ik al eerder zei een bezoek aan de Iguazu Falls is niet compleet wanneer je niet beide kanten hebt gezien. Beide kanten zijn zo verschillend. 80% van de Iguazu Falls liggen in Argentinië, maar vanaf de Braziliaanse kant zie je het totaalplaatje het best.

Iguazu Falls bezoeken: de beste tips
Iguazu Falls bezoeken: de beste tips

Hoe reis je van de Argentijnse naar de Braziliaanse kant?

Vanaf  het busstation in Puerto Iguazú (Argentinië) gaat er ook een bus naar Foz do Iguaçu (Brazilië). Je koopt een kaartje bij de buschauffeur die je vervolgens bij de grensovergang dropt. De chauffeur reist door. Hier laat jij je uit Argentinië stempelen en word je welkom geheten in Brazilië. Nadat jij je stempels hebt geregeld wacht je op een nieuwe bus. Deze nieuwe bus brengt je naar Foz do Iguaçu. Al met al duurt de hele tocht een uur of 2.

Vanuit Foz do Iguaçu gaat er ook weer een lokale bus naar de watervallen. Je koopt een kaartje op het station en wordt weer heen en weer gereden. Een totaal andere ervaring dan de Argentijnse kant. De Brazilianen zeggen niet voor niets “Argentinië heeft de watervallen, wij hebben het uitzicht”. Want zo is het! Vanuit de Braziliaanse kant heb je een panoramisch uitzicht op de watervallen en aan de Argentijnse kant kun je de watervallen van dichterbij ervaren. Het vergt wat tijd en moeite, maar het is het absoluut waard om beide kanten van de watervallen te bezoeken.

Iguazu Falls bezoeken: de beste tips

Wat kun je doen bij de Iguazu Falls?

Zoek je iets wat leuk is om te doen bij de Iguazu Falls? Eén van de meest geliefde ervaringen bij de watervallen is een boottocht langs de Iguazu Falls. Hoewel het prijzig kan zijn, biedt het een indrukwekkende manier om de watervallen vanuit een ander perspectief te bewonderen. Ik koos voor een boottocht aan de Argentijnse zijde, dit omdat je hier veel dichter bij de watervallen kunt komen. Neem een poncho mee aan boord en zorg dat je achteraf nog droge kleding hebt, want nat worden ga je zeker!

Een andere toffe activiteit is het maken van een helikoptervlucht boven de Iguazu Falls. Vanuit de helikopter geniet je van ongeëvenaarde panoramische uitzichten op de watervallen, waarbij een dosis adrenaline gegarandeerd is. Vanuit de helikopter zie je de Devil’s Throat van heel dichtbij en zie je hoe immens de omvang van het nationale park is.

Of wat dacht je van een toffe boottocht met een catamaran tijdens zonsondergang. Vanaf de boot geniet je van een prachtig uitzicht op de zonsondergang en een heerlijk diner.

Wat is de beste tijd om de Iguazu Falls te bezoeken?

Het bezoek aan de Iguazu Falls is het hele jaar door mogelijk. Tijdens het regenseizoen, van november tot januari, bereiken de watervallen hun maximale pracht, wat zorgt voor een spectaculaire ervaring. Houd er echter rekening mee dat dit ook gepaard kan gaan met regenbuien. In de drukke maanden december en januari, vanwege de kerstvakantie, kan het extra druk zijn.

Voor wie de voorkeur geeft aan minder regen en drukte, is het droge seizoen van mei tot juli een goede optie. Helaas betekent dit wel dat de watervallen minder spectaculair zijn. Het tussenseizoen, van februari tot juni, biedt een gulden middenweg en wordt ook beschouwd als de beste periode om de watervallen te bezoeken.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne