Wat zoek je?

Het is één van de meest desolate plekken op aarde. Zo groot als het Waddeneiland Texel. Gelegen op minimaal 5 uur vliegen vanaf elke andere bewoonde plek op aarde. Dit maakt Paaseiland anders. Het is niet zomaar een afgelegen eiland. Het is een magische plek. Vol mysterieuze beelden. Met een geschiedenis die net zo adembenemend is. In deze blog laat ik je Paaseiland ontdekken. Virtueel dan, want één ding is zeker ooit wil jij zelf Paaseiland bezoeken! Dit zijn de hoogtepunten op Paaseiland die jij niet wilt missen.

De Nursery, Ranu Raraku dat is waar de moai verder vervaardigd.

Eerst een stukje historie: geschiedenis van Paaseiland

Om te beginnen een stukje geschiedenis. Op Paaszondag 5 april 1722 ontdekte Nederlandse admiraal Jacob Roggeveen Paaseiland. Op ongeveer drieduizend kilometer van de Chileense kust ligt deze plek met magische moai. Metershoge beelden gehouwen uit vulkanisch gesteente. Torso’s met extreem grote hoofden. Handen op hun buik. Sommigen nog staand in volle glorie, sommigen ruig omgesmeten met hun gezicht in het gras. Sommigen met een rode hoed. Vervaardigd in vervlogen tijden. Overleden familieleden of stamhoofden representerend. Bescherming biedend aan twaalf verschillende stammen die in vrede naast elkaar leefden.

Dit alles verspreid over een eiland zo groot als Texel. Niemand weet hoe. De grootste moai bijna 10 meter, de zwaarste ruim 80 ton. Eén niet afgemaakte zou 21 meter worden en 150 ton. Wat een reus! Er volgden overbevolking, uitputting van landbouwgrond en hongersnoden. De gemeenschap verviel tot oorlog. Rivaliserende stammen vernietigden de moai en walvisvaarders en slavenhandelaars verwijderden de eilanders van het eiland. Er kwam een einde aan een magische tijdperk.

Wist je dat Paaseiland sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Geheel terecht, want het is zeer zeker een magische bestemming!

De Nursery, Ranu Raraku dat is waar de moai verder vervaardigd. Absoluut een bezoekje brengen op Paaseiland
De Nursery, Ranu Raraku dat is waar de moai verder vervaardigd. Absoluut een bezoekje brengen op Paaseiland

Wat is er op Paaseiland te vinden?

Paaseiland is een mysterieus en tropische eiland in het midden van de oceaan. Een mix tussen Zuid-Amerika en Polynesië. Men spreekt er Spaans, maar zien er Hawaïaans uit en leeft voornamelijk van handel met Chili en het groeiende toerisme.

Het 24 kilometer lange eiland heeft één stad, een begraafplaats en Rooms Katholieke kerk. Twee pinautomaten en een zeer druk bezocht voetbalveld. Een kleine 6000 inwoners. Twee wegen die vanuit het stadje Hanga Roa over het eiland lopen. Eén oostwaarts, de ander noordwaarts. Samenkomend in het noorden. Op iedere hoek van het eiland vind je een vulkaan. Hordes wilde paarden en een ruig landschap vol met de welbekende beelden.

De wegen op Paaseiland zijn prima. Niet zoals we in Nederland gewend zijn, maar goed te bereizen met een auto of quad. Op de weg mag maximaal 60 km per uur.

Hoe kom je op Paaseiland?

Goede vraag, want het is best een lange reis om vanuit Nederland op Paaseiland te komen. Paaseiland ligt namelijk midden in de Grote Oceaan, op zo’n 5 uur vliegen van zowel Chili in Zuid Amerika als Tahiti in Frans Polynesië. Eén keer per dag gaat er een vlucht vanuit Santiago naar Paaseiland en één keer per week een vanuit Papeete. Zelf bezocht ik Paaseiland tijdens mijn wereldreis en vloog vanuit Tahiti naar Paaseiland, waar ik vanuit Nieuw Zeeland naartoe vloog. Het ticket dat ik had geboekt was dan ook een wereldticket. Een voordelige optie als je meerdere bestemmingen tijdens één (wereld)reis gaat bezoeken.

Even strand op Paaseiland? Ga naar Ahu Nau Nau en geniet

Huur een auto om zelf het eiland te ontdekken

Een auto, quad of scooter huren is een goede manier om het eiland te zien. Iets sportiever aangelegd en ga je liever per mountainbike? Ook dat kan. Wij kozen ervoor om 2 dagen rond te te touren in een Jeep van Oceanic Rapa Nui Rent a Car. De meest crappy huurauto die ik OOIT heb gezien, maar hij bracht ons waar we naartoe wilden zonder problemen, dus wat wil je nog meer! Daarnaast was de benzine bij het enige tankstation op Paaseiland niet eens belachelijk duur! Uiteraard kun je ook met verschillende tourorganisaties het eiland over, maar zelf vind ik het fijn om op m’n gemak rond te cruisen.

Reis het eiland rond in 2 dagen

Als je wil kan je het eiland wel in 1 dag bekijken met een huurauto, maar dan wordt het wel een gehaast. Als je 2 dagen de tijd neemt om rond te reizen zul je meer zien en meer genieten van dit bijzondere eiland. Op de eerste dag kun je bijvoorbeeld de oostkant van het eiland bewonderen en de tweede dag naar het noorden rijden.

Wij bezochten op dag 1 o.a. Ranu Raraku, Ahu Tongariki, Anakena en Ahu Nau Nau. Dag 2 begon met zonsopkomst bij Ahu Tongariki en later op de dag bezochten we Puna Pau, Ana Te Pahu, Ana Kakenka en Ahu Akivi. Nu moet je Paaseiland zeker niet slechts 2 dagen bezoeken, want er is nog meer te zien wat je niet mag missen.

Zoek je lekkere eettentjes en leuke plekjes op Paaseiland tijdens je rondreis? Dan zijn deze 5 hotspots op Paaseiland wel wat voor jou!

Paaseiland bezoeken? Ga dan ook naar de Nursery, Ranu Raraku dat is waar de moai verder vervaardigd.

Bezoek de Ranu Kau vulkaan

Vanuit het stadje Hanga Roa kun je een mooie wandeling maken naar de Ranu Kau vulkaan. Onderweg kom je langs Ana Kai Tangata. Een prachtige, toegankelijke grot met oude rotstekeningen. Na een wandeling van ruim een uur kom je aan bij de vulkaankrater. Het kratermeer is mooi blauw en groen en de krater heeft een diameter van 1,3 km. Zo gaaf!

Ik liep de heenweg naar de Ranu Kau vulkaan via het vliegveld in zuidelijke richting en de terugweg via de kust weer naar het stadjes. De route via de kust is iets om, maar zo heb je wel een prachtig uitzicht over de ruige kust.

Wil je Paaseiland bezoeken? Ga dan ook naar de Ranu Kau Vulkaan
Paaseiland bezoeken? Bezoek de Orongo Village
Wil je Paaseiland bezoeken? Ga dan ook naar de Ranu Kau Vulkaan

Bezoek Orongo Village bovenop de vulkaan

Bovenop de vulkaan kun je ook een bezoek brengen aan Orongo Village. De geschiedenis van Orongo Village houd ik kort. Het dorp is beter bekend als Bird Man Village omdat ze hier in het midden van de 19de eeuw een competitie hielden tussen de verschillende stammen. Er werd van elke stam een fitte jongeman gekozen, die naar een eiland 2 km verderop moest zwemmen en daar een ei van een zeldzame vogel moest confiskeren. De eerste jongeman die met een heel ei terugkwam won de competitie en zijn stam was dat jaar de baas. Het dorp is halverwege de jaren 90 gerestaureerd en nu kun je dit bezoeken.

Leuk weetje! Wist je dat je in Londen in het British Museum een eeuwenoude moai vindt die oorspronkelijk uit Orongo Village komt?

Bekijk de zonsondergang bij Ahu Tahai

Bekijk de zonsondergang. Elke dag. Zo vaak als je kan. Want geen dag is hetzelfde. Elke dag, vijf dagen lang steek ik neer bij Ahu Tahai en genoot ik met volle teugen van de verschillende kleuren. Hoe de lucht steeds weer verkleurde en de moai steeds zwarter leken te worden. De ene zonsondergang was nog mooier dan de ander. Dus mijn tip: mis er geen één!

Psssst..! Wist je trouwens dat je kan duiken en snorkelen op Paaseiland? De bijzonder moai staan namelijk niet alleen op het eiland. Ze liggen ook op de bodem van de zee. Hoe gaaf is dat!

Op Paaseiland vind je vele toffe hotspots
Ga je naar Paaseiland? Dit zijn 5 toffe hotspots
Op Paaseiland moet je zeker de zonsopkomst bekijken bij Ahu Tongariki

Vroeg uit de veren voor de zonsopkomst

Typisch iets wat bij menigeen op de bucketlist prijkt: de zonsopkomst bij Ahu Tongariki zien. Niet zonder reden natuurlijk, want hoe bijzonder is het om de zon op deze magische plek, achter 15 moai beelden op te zien komen! In het pikkedonker zit je voor een platform met de moai. Te wachten tot de eerste zonnestralen de horizon zullen verlichten. Langzaamaan verschijnt de zon aan de horizon en worden de moai verlicht. Geleidelijk wordt het dag en staan de moai in volle glorie te pronken. Dat moment is gewoonweg magisch!

Hotel Manavai is een van de hotspots Paaseiland
Hotel Manavai is een van de hotspots Paaseiland

Overnachten op Paaseiland

Alvast benieuwd naar waar je kunt overnachten op Paaseiland? Ik sliep in dit fijne hotel. Ruime kamers, lieve eigenaren, een zwembad en een goed ontbijt. Goed om te weten: de prijs-kwaliteit ligt op Paaseiland wat anders dan je wellicht gewent bent. Maar hé wat verwacht je in the middle of no where. Benieuwd wat er nog meer is? Dit zijn leuke accommodaties in Hanga Roa.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne