Wat zoek je?

Tijdens mijn tijd in Sydney heb ik al een aantal prachtige wandelingen gemaakt. Zo wandelde ik de bekende Coogee naar Bondi Walk, wandelde ik door de Royal Botanic Gardens en door The Rocks en wandelde ik van Spit Bridge naar Manly. Maar vandaag wil ik graag een andere geweldige wandeling met jullie delen. Namelijk de Rose Bay naar Watson Bay via de Hermitage Foreshore Walk. Deze 8 kilometer lange wandeling vind je in The Eastern Suburbs. Beginnend in het sfeervolle Rose Bay en via de kust naar het noordelijkere gelegen Watson Bay. Je wandelt langs struikgewassen, over rotstrappertjes en dat terwijl je onderweg steeds een glimp van de skyline van Sydney opvangt. Deze post is jouw wandelgids voor de Rose Bay naar Watson Bay Walk!

To do in Sydney maak de wandeling van Rose Bay naar Watson Bay

Hoe kom je bij Rose Bay?

Wij wonen in Bellevue Hill en besluiten vanaf ons huis naar Rose Bay te wandelen en voegen hiermee nog zo’n 3 kilometer extra aan deze wandeling toe. We lopen over de Old South Head Road en langs The Royal Sydney Golf Club en komen zo aan in Rose Bay waar we met deze wandeling beginnen. Verblijf je in een een ander deel van de stad (ik weet nog wel een aantal toffe wijken om te overnachten in Sydney) kun je er voor kiezen om de ferry naar Rose Bay te pakken en op de terugweg de ferry vanaf Watson Bay weer terug te nemen. Ook kun je een bus pakken richting Rose Bay. Bus 323, 324 of 325 stoppen allemaal in de New South Head Road in Rose Bay. Terug vanaf Watson Bay gaan ook verschillende bussen richting de stad, bijvoorbeeld 380 en 324. Reis je op zondag met je Opal Card, dan kun je een hoop besparen. Op zondag reis je in Sydney namelijk de hele dag met het OV voor maximaal $2,60! Dus of je nu de bus naar Rose Bay pakt, de ferry naar Manly of gaat hiken in de Blue Mountains op zondag kost het je nooit meer dan $2,60 per persoon!

De Rose Bay naar Watson Bay wandeling is zo’n 8 kilometer en gemakkelijk te bewandelen. De paden zijn relatief vlak en het pad is makkelijk begaanbaar. Hoewel deze wandeling niet zo populair is als de Coogee naar Bondi Walk, is hij toch minstens net zo mooi. Wat mij betreft is de Rose Bay naar Watsons Bay Walk één van de mooiste kustwandelingen in de stad en daarmee zeker iets wat je moet doen in Sydney!

Start je wandeling in Rose Bay

Deze wandeling start in Rose Bay, maar wil je de wandeling liever andersom lopen kan dat natuurlijk ook. Rose Bay is naast de start van deze wandeling ook een heel fijn plekje om wat tijd door te brengen. Je kunt er rondstruinen en genieten van een heerlijke koffie, maar ook verschillende activiteiten ondernemen als suppen, zwemmen, kajakken of tennissen. Wij zijn er om te wandelen, dus slaan alle andere activiteiten deze keer over. En die duik, die komt later deze wandeling nog wel!

De wandeling naar Watson Bay start bij de ferry warf in Rose Bay. Vanuit daar wandel je in noordelijke richting langs Lyne Park en Tingira Memorial Park over het Rose Bay strand. Als je bij de Caledonian Road bent sla rechts af en loop naar de New South Head Road, waar je links af slaat. Loop een stuk door over deze weg en sla daarna links af de Tivoli Avenue in en weer links naar de Bayview Hill road. Niet lang hierna zul je het bord zien dat je gaat beginnen aan de Hermitage Foreshore Walk. Nu kan de pret echt beginnen, want waar je het eerste deel nog langs het strand en door Rose Bay liep, zul je tijdens het bewandelen van de Hermitage Foreshore Walk vooral door de natuur lopen. En zou je, als je geen zicht had op de skyline, vergeten dat je in Sydney bent.

To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay via de Hermitage Foreshore Walk
To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay en geniet van al het moois om je heen
To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay en kijk goed om je heen onderweg

De Hermitage Foreshore Walk

Vanaf het moment dat je aan de Hermitage Foreshore Walk begint begin je te snappen waarom deze wandeling zo bijzonder is! Het pad neemt je mee het groen in. Terwijl je langs de kust loopt en onderweg langs afgelegen stranden komt heb je een geweldig uitzicht over de haven van Sydney. Het eerste strand dat je onderweg tegenkomt is Queens Beach. Daarna zullen verder naar het noorden Tingara Beach en Milk Beach volgen. Deze stranden zijn ontzettend klein en geven je het gevoel alsof je op een soort van paradijsje beland bent! Hoe afgezonderd Milk Beach ook mag lijken, het kan er soms best druk worden. Vooral op warme zomerdagen is deze plek populair bij gezinnen en jonge mensen die hier naartoe komen voor een heerlijke duik mét geweldig uitzicht! Tussen de twee stranden in ligt Hermit Bay, een geweldige plek om even pauze te nemen en het panoramische uitzicht in je op te nemen. Ik vind het echt verbazingwekkend dat je zulke mooie natuur, zo dicht bij de stad hebt!

Na de prachtige stranden kom je aan bij het monumentale Strickland House. Dit in 1850 gebouwde pand heeft als woning voor de tweede burgemeester van Sydney, John Hosking, gediend. Het terrein rond het Strickland House kun je 7 dagen per week bezoeken, het huis zelf is slechts 1 dag per jaar open voor het publiek. Namelijk tijdens het National Trust Heritage Festival. Vanaf Strickland House vervolg je de wandeling naar het Nielsen Park, de perfecte plek voor een korte pauze. Of een wat langere, zoals wij deden, inclusief verfrissende duik bij Shark Beach.

Milk Beach is naast een prachtige plek voor een zonnige zondag, ook een geweldig (en gratis) uitkijkpunt voor de vuurwerkshow tijdens Oud & Nieuw in Sydney! Met de skyline en de Sydney Harbour Bridge recht voor je, is het uitzicht vanaf hier echt geweldig! Zeker doen in Sydney!

In Sydney ga je lekker wandelen van Rose Bay naar het mooie Watson Bay
Breng zeker een bezoek aan Milk Beach een van de mooiste stranden van Sydney
To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay en geniet van de uitzichten

Het Nielsen Park & Shark Beach

Als je bij Shark Beach aangekomen bent, betekent dit het einde van de Hermitage Foreshore Walk. Maar gelukkig nog niet het einde van de wandeling. Shark Beach is wat mij betreft één van de gezelligste stranden en een echte to do in Sydney! Helaas ben ik niet de enige enthousiasteling en is Shark Beach (en het Nielsen Park) in het weekend een populaire bestemming voor Sydneysiders. Uiteraard niet voor niets want naast dat het water hier kalm is, vind je hier ook een afgesloten zwemgedeelte. En om je honger te stillen haal je van allerlei lekkers bij het restaurantje.

Shark Beach is zeker een van de fijnste plekjes in Sydney. Meer mooie stranden in Sydney? Dit zijn mijn favorieten stranden in Sydney!

To do in Sydney wandel van Rose Bay via Shark Beach naar Watson Bay

Op naar het Parsley Bay Reserve

Na een verfrissende duik verlaat je Nielsen Park en loop je verder. Via de Coolong Road en Wentworth Road loop je om Vaucluse Bay. Waar je, als je zin hebt, er voor kunt kiezen om het Vaucluse House te bezoeken. In dit historisch herenhuis uit de 19e eeuw, dat in 1915 een museum werd, kun je vervlogen tijden herleven. Zelf hebben we dit overgeslagen en zijn we via de Wentworth Road en Fitzwilliam Road, via een smal tussendoor weggetje, naar het Parsley Bay Reserve gelopen.

Via de Parsley Bay Bridge kom je het gebied binnenlopen. Vergelijkbaar met Shark Beach, maar dan rustiger en wat idyllischer door het tropische groen. De bosrijke en rotsachtige omgeving biedt een fijne plek voor een gezellige picknick op een warme dag of een duik in het kalme water.

Wil je graag hagedissen (water dragons) zien? Loop dan even een stukje om, voordat je de route vervolgt. Ga de parkeerplaats voorbij en loop het beboste terrein verder in via de trappen omhoog. Hier leven de hagedissen die zich maar als te graag op de trap verschansen en gemakkelijk te spotten zijn!

To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay en loop onderweg over de Parsley Bridge
To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay en stop bij Parsley Bay
To do in Sydney wandel van Rose Bay via Parsley naar Watson Bay
To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay en stop onderweg voor water dragons

Sluit de wandeling in Sydney af op Watsons Bay

Vanaf Parsley Bay is het niet meer zo ver naar Watson Bay. Volg eerst het pad dat The Crescent heet, sla daarna linksaf naar Hopetoun Avenue en weer linksaf Palmerston Street in. Volg vervolgens het pad dat naar het strand leidt en je komt op Gibsons Beach: een mooi rustig strand waar je nog even heerlijk kunt genieten voordat je naar het drukkere Watson Bay loopt. Hier is je wandeling ten einde gekomen. Je kunt ervoor kiezen om uit te rusten in één van de café’s of in het Robertson Park, een hapje te gaan eten bij het gezellige Watson Bay Boutique Hotel of wat dacht je van de bekende fish & chips van Doyles on the Wharf? Vergeet zeker niet om even naar de andere kant te lopen en te genieten van het uitzicht op The Gap!

To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay
To do in Sydney wandel van Rose Bay naar Watson Bay en vergeet The Gap niet

Breid de wandeling uit richting South Head

Heb je nog energie over en wil je verder wandelen? Loop dan nog verder door in noordelijke richting en bewandel ook de 4,5 kilometer lange Watson Bay Walk. Deze schilderachtige wandeling neemt je mee over het South Head, langs de historische Hornby vuurtoren. Biedt prachtige uitzichten op de haven van Sydney, de skyline en de laat je ver uitkijken over de Stille Oceaan. Nu geen zin? Kom dan zeker terug (net voor zonsondergang), want ook deze wandeling is een to do in Sydney! Kun je daarna mooie een hapje eten bij het leuke Doyles on the Beach, het eerste visrestaurant in Australië!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne