Wat zoek je?

De mooiste momenten in je leven leg je graag vast. Foto’s zijn dierbare herinneringen aan die momenten en nemen je weer even mee terug naar dat speciale moment. Graag ga ik op reis met mijn Canon spiegelreflex camera, toch merk ik dat ik ook best vaak mijn smartphone gebruik om mooie foto’s te maken. Om jou te helpen om ook alles uit jouw smartphone te halen, deze blog met tips voor smartphone fotografie om zowel thuis als op reis de mooiste foto’s maken.

Tips voor smartphone fotografie - zo maak je de mooiste foto's op reis als thuis

#1 – Let op het licht bij het maken van foto’s

Eén van de dingen waar je zeker op moet letten bij het maken van goede foto’s is dat de belichting goed moet zijn. Let bijvoorbeeld goed op tegenlicht en het moment van de dag. Zo heb je bijvoorbeeld midden op de dag erg fel zonlicht. Doorgaans is dit niet mooi, tenzij je in het bos bent of bijvoorbeeld in de Antelope Canyon waarbij de lichtstralen juist zorgen voor een geweldige foto. Beter licht voor het fotograferen zijn net na zonsopkomst, tijdens het blauwe uur, en tijdens het laatste, gouden uur net voor zonsondergang. Op deze momenten heb je geweldig, warm licht voor het maken van de mooiste foto’s.

#2 – Vergeet de digitale zoomfunctie op je smartphone

Inzoomen op een digitale camera is vaak erg geschikt omdat je hierbij een mooie scherptediepte krijgt. Op de smartphone zit vaak alleen een digitale zoom functie en deze kun je het beste vermijden. Dit is namelijk een ingebouwde zoom waardoor je zover kunt zoomen dat de kwaliteit heel erg achteruit gaat. Je krijgt daarnaast vaak hele onscherpe foto’s en dat wil natuurlijk niemand. Wanneer jouw camera alleen maar beschikt over een digitale zoomfunctie, is het verstandiger om dichtbij het onderwerp te staan zodat je niet in hoeft te zoomen. Als het niet lukt om dichtbij kunt staan is het beter de foto tijdens de nabewerking uit te snijden.

#3 – Gebruik handige accessoires om het fotograferen makkelijker te maken

Tegenwoordig zijn er verschillende accessoires die je helpen bij het maken van nog betere foto’s. Denk aan verschillende lenzen om op jouw telefoon te bevestigen, hoesjes om je telefoon mee het water op te nemen, maar ook verschillende statieven en selfie sticks. Hieronder een aantal favorieten:

  • Uitschuifbare Tripod Stand & selfie stick
    Deze handige tripod stand is een ideaal accessoire omdat het een tripod en selfie stick in één is. Hierdoor kun je zowel de beste selfies als perfecte groepsfoto’s, video’s of timelapses mee maken. Je kunt deze standaard ook gebruiken om mee te videobellen. Nog een voordeel; deze tripod stand is voor smartphones met een afmeting onder de 6 inch, is hij voor veel smartphones universeel!
  • Waterbestendig smartphone hoesje
    Ga je op vakantie het water op? Ga je suppenmet de kajak op pad of kanoën? Bescherm je smartphone tegen water met een waterbestendig smartphone hoesje. Zo kun je jouw telefoon gewoon gebruiken, maar hoef je niet bang te zijn dat deze nat wordt en stuk gaat.
  • Opzetlenzen voor jouw smartphone
    Met een smartphone-lens maak je nog mooiere beelden met jouw mobiele telefoon. De verschillende opzetlenzen voor smartphones zijn eenvoudig in gebruik en lekker klein om mee te nemen. Zo heb je in een handomdraai meer mogelijkheden met je smartphone camera.

Ik gebruik mijn Apple Watch regelmatig als afstandbediening bij het maken van foto’s. Heb jij ook een smartwatch? Wellicht heeft die van jou deze optie ook!

Tips voor smartphone fotografie - zo maak je de mooiste foto's op reis als thuis
Tips voor smartphone fotografie - zo maak je de mooiste foto's op reis als thuis
Tips voor smartphone fotografie - zo maak je de mooiste foto's op reis als thuis

#4 – Kies zelf het focuspunt van je foto

Het lijkt misschien handig dat jouw smartphone automatisch focust, maar in de praktijk blijkt dit vaak niet zo. Bij slecht licht is een goed focuspunt vaak lastig of wordt het verkeerde onderwerp scherp gesteld. Nu is er gelukkig een handig trucje om dit te voorkomen. Je kunt door op het scherm van je smartphone te tikken namelijk zelf scherp stellen. Wanneer je dit doet verschijnt er een vierkantje of rondje in beeld en zie je de camera direct op dat punt focussen. Houd je vinger wat langer op het scherm gedrukt en de focus vastgezet. Zo kun je gemakkelijk op dezelfde plek blijven scherpstellen en voorkom je onscherpe foto’s met je smartphone. Vind je de foto na het scherpstellen te donker of te licht? Beweeg je vinger, na het scherpstellen, naar boven of naar beneden, hiermee kun je de foto lichter of donkerder maken.

#5 – Gebruik geen flits als je foto’s maakt met je smartphone

De kleuren op foto’s die je met jouw smartphone maakt komen mooier tot zijn recht als je geen flits gebruikt. De kleuren zijn dan natuurlijker en minder flets. Is er onvoldoende licht in de ruimte aanwezig? Dan doe je er verstandiger aan een lamp aan te doen dan de fits te gebruiken. Jouw foto’s worden dan warmer verplicht dan wanneer je de flits gebruikt.

Twee leuke boeken vol tips voor smartphone fotografie:

#6 – Bewerk je foto’s gelijk na op jouw smartphone

Met enige nabewerking worden jouw foto’s vaak nog net iets mooier. De app Snapseed heeft goede bewerkingssoftware. Doe je meer met fotografie en wil je jouw skills naar een hoger level trekken, overweeg dan eens Photoshop of Lightroom. Gebruik de mobiele versie om gelijk op je telefoon de nabewerking te kunnen doen en de foto’s op jouw social media te plaatsen.

Tips voor smartphone fotografie - zo maak je de mooiste foto's op reis als thuis
Tips voor smartphone fotografie - zo maak je de mooiste foto's op reis als thuis

#7 – Vergeet ook niet te genieten

Het klinkt misschien niet zo logisch dat één van de tips voor smartphone fotografie op reis juist is even te stoppen met foto’s maken. Op reis merk ik dat ik soms zoveel bezig ben met fotograferen, dat ik vergeet te genieten van het moment. Het is ook fijn om af en toe gewoon wat rond te lopen, op een bergtop de tijd te nemen en te genieten van het uitzicht, zonder continue bezig te zijn met fotograferen.

Reisinspiratie nodig? Dit zijn de 21 tofste dingen die ik ooit deed op reis.

Tips voor smartphone fotografie - zo maak je de mooiste foto's op reis als thuis

Sidenote: Ondanks dat ik ook graag foto’s maak met mijn mobiele telefoon is het uiteraard geen vervanging voor een professionele camera. De kwaliteit van foto’s van een professionele camera zijn natuurlijk altijd beter. Dus zeker wanneer je van plan bent jouw foto’s op groot formaat af te drukken, raad ik je aan te kiezen voor een professionele camera. Het grootste verschil is te zien bij de sensorwaarde, waardoor je bij weinig licht minder mooie foto’s maakt. Daarnaast kun je minder goed inzoomen en zie je een verschil m.b.t scherptediepte. Hierbij haalt een mobiele telefoon het nog steeds niet bij een professionele (spiegelreflex)camera. Toch is smartphone fotografie een goed alternatief.

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne