Wat zoek je?

Suppen oftewel ‘Stand Up Paddle’ is dé watersport van dit moment. Je staat op een soort surfplank en beweegt je met een paddel voort door het water. Iets wat je op veel plekken kunt doen in de provincie Groningen. Benieuwd waar je in Groningen kunt suppen? Welke plekken in Groningen je niet mag missen? In deze blog vertel ik je alles over de leukste plekken om te suppen in Groningen.

Een leuke activiteit is suppen door de grachten van Groningen

De mooiste locaties om te suppen in Groningen

Het leuke is, iedereen kan suppen. Het is echt niet moeilijk. Ben je aan het begin nog wat wiebelig? Dan ga je op je knieën zitten en beweeg je op deze manier voort. Ben je gewend? Ga dan weer staan en je zult zien dat het vanzelf beter gaat. Naast dat het een inspanning is, voel je je heerlijk ontspannen. Staand op je plank ervaar je Groningen op een bijzondere manier en kom je helemaal tot rust op het water. Enthousiast geworden? De mooiste locaties en routes om te suppen in Groningen? Die vertel ik je nu!

#1 – Suppen door de grachten van Groningen

Voordat ik je ga vertellen welke toffe locaties buiten de stad perfect zijn om te suppen begin ik met suppen door de grachten van Groningen. Want met je sup door de Groningse grachten is een ervaring die je niet wilt missen. Tijdens jouw rondje Groningse diepenring sup je langs de eeuwenoude pakhuizen van de Hoge en Lage der A, sup je langs de woonboten in de Noorderhaven en aan de Turfsingel en peddel je via de Oosterhaven langs het Groninger Museum. Je ontdekt de stad vanaf het water terwijl je sportief bezig bent.

Tip! Als je een rondje door de grachten van Groningen gaat suppen is het handig om te kijken hoe de wind staat. Het stuk water voor het Groninger Hoofdstation is het breedst, waardoor je daar de meeste tegenwind zult hebben. Maar als je bij je rondje suppen rekening houdt met de wind zal je hier met de stroming mee varen. Dit maakt het suppen in Groningen nog leuker (en aangenamer).

Groningen vanaf het water door te suppen door de grachten
Een leuke activiteit is suppen door de grachten van Groningen
Doen in Groningen dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden ga suppen in Groningen
Groningen vanaf het water door te suppen door de grachten
Suppen in Groningen: ontdek de grachten per sup
Ontdek Groningen per sup

#2 – Sup Yoga in Meerstad

Iets wat je ook zeker eens een keer moet doen is sup yoga. Yoga is sowieso een fijne manier om even tot jezelf te komen. Maar hoe leuk is het om op een sup yoga te beoefenen. Rond Groningen stad kun je kiezen voor sup yoga aan het Hoornsemeer, maar ook in Meerstad kun je een sup yoga les volgen. Met volle maan worden er ook regelmatig Full Moon Sup Yoga clinics gehouden. De perfecte manier om verschillende toffe dingen te combineren. Yoga op een sup met volle maan, dat kan toch alleen maar een onvergetelijkere ervaring zijn?!

Suppen in Groningen: sup yoga, tips en de mooiste routes op te suppen
Suppen in Groningen: sup yoga, tips en de mooiste routes op te suppen
Suppen in Groningen: sup yoga, tips en de mooiste routes op te suppen
Suppen in Groningen: sup yoga, tips en de mooiste routes op te suppen

#3 – Suppen in Groningen op het Woldmeer

Naast suppen door de grachten van Groningen is suppen in Meerstad één van mijn favoriete plekken. Het meer is groot genoeg voor een fijne tocht en daarnaast kun je genieten van de mooie huizen die (nog steeds) worden bijgebouwd in Meerstad. Je zult zien dat elke keer als je gaat suppen in Meerstad de wijk weer veranderd is. Binnenkort opent ook horecagelegenheid ‘Het StrandHuis’ in Meerstad, dus kun je jouw suptocht afsluiten met een welverdiend drankje op het terras!

Suppen in Groningen: sup tips en de mooiste routes
Suppen in Groningen: sup tips en de mooiste routes
Suppen in Groningen: sup tips en de mooiste routes
Suppen in Groningen: sup tips en de mooiste routes

#4 – Ga suppen op het Oldambtmeer

De woonwijken van Blauwestad verkennen per sup? Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een suptocht in Groningen. Toch is het een leuke route om te suppen. Als er niet teveel wind staat kun je ook verder het Oldambtmeer in de provincie Groningen op en suppen aan de kant van Midwolda. Wat je ook doet dit 800 hectare grote meer is groot genoeg voor een fijne tocht per sup.

#5 – Ontdek de omgeving van Winsum per sup

Het mooiste dorp van Nederland via het water ontdekken? Doen! Suppen is wat mij betreft één van de leukste activiteiten in Winsum! Maak een mooie route door het Winsumerdiep en ontdek het pittoreske centrum van Winsum vanaf de sup. Een leuke plek om jouw suptocht in Winsum af te sluiten is (op het terras) bij de Jongens uit de Buurt. Hier zit je heerlijk en kun je goed eten en drinken.

Ga suppen in Winsum en ontdek het mooiste dorp van Nederland vanaf het water
Ga suppen in Winsum en ontdek het mooiste dorp van Nederland vanaf het water

#6 – Volg een Sup Clinic en leer de basics

Wil je voordat je zelf op pad gaat eerst les van een professional? Of wil je graag wat sup tips? Volg dan, bijvoorbeeld bij Watersport Meerstad, een sup clinic. Tijdens deze beginnersclinic krijg je van een gecertificeerd supinstructeur tips en tricks om veilig het water op te gaan, krijg je uitleg over de materialen en leer je de juiste peddel- en andere basistechnieken.

Suppen in Groningen: ontdek de grachten per sup

Suproutes op de kaart: locaties om te suppen in Groningen

Om je te helpen bovengenoemde locaties in Groningen makkelijk te vinden heb ik dit kaartje met sup routes in Groningen gemaakt. Weet jij nog toffe locaties of suproutes in Groningen? Dan hoor ik het graag en test ik ze met alle plezier.

Andere leuke plekken om vanaf het water te ontdekken:

    • Wat dacht je ervan om Breda vanaf het water ervaren? Ontdek deze leuke Brabantse stad en ga suppen in Breda!

Sup huren of sup kopen?

Ben je net begonnen met suppen of is dit de eerste keer dat je gaat suppen in Groningen? Dan is het wellicht slim om eerst een supboard te huren. Is suppen je nieuwe hobby en ben je van plan regelmatig te gaan suppen in Groningen en omgeving? Dan raad ik je aan een supboard te kopen.

Een sup huren in Groningen

Je kunt op verschillende plekken een sup huren in Groningen. Zelf huurde ik meermaals een sup bij Bij de Sluis. Je stapt hier pal voor de deur vanaf de steiger gemakkelijk op je sup en kunt direct beginnen met jouw suptocht door de grachten van Groningen. En weet je wat fijn is? Na je rondje op de sup kun je hier een heerlijk ijsje eten! Op zoek naar een Supexperience? Kijk dan eens op de site van watersporthuis Teuntje de Slak. Zij bieden verschillende supevents als teambuilding en een supsafari aan. Ook bij beDRIJFNAT kun je in Groningen een sup huren. Naast supboards bieden ze ook een sloeptocht en sup yogalessen aan.

Een eigen opblaasbaar supboard kopen in Groningen

Je hebt ontzettend veel keuze qua supboard en de verschillen zijn groot. Zo kun je kiezen uit een opblaasbaar board of een hard board. Verschillende materiaal peddels enz. Zelf heb ik het MOAI 11 supboard. Een prachtig board dat er niet alleen mooi uitziet, maar daarnaast in 2020 is uitgeroepen tot beste all-round sup board. Niet geheel onbelangrijk MOAI SUP steunt het goede doel. MOAI werkt samen met Waves for Change in Zuid-Afrika om kansarme kinderen een toekomst te kunnen bieden. Van elk verkocht board gaat een gedeelte naar dit goede doel. Kortom; de MOAI 11 is een absolute aanrader voor wie een kwalitatief goed en all-round board zoekt en ook nog een goed doel wil steunen.

Wil jij ook gaan suppen in Groningen en ben je benieuwd waar je een kwalitatief supboard kopen kunt? Bijvoorbeeld de MOAI 11 of een ander tof supboard? Dan kan ik je Watersport Meerstad, de supboard specialist van Groningen, van harte aanbevelen. Een super fijne webshop met een ruim assortiment aan scherp geprijsde supboards en accessoires van verschillende kwalitatief goede merken als Jobe, MOAI, Aqua Marina, Aztron, Aquatone, Hydro Force en Funwater. Daarnaast merk je dat Rody en Muriel zelf enthousiaste suppers zijn en dit graag overbrengen op anderen.

Hulp nodig bij de koop van je sup board? Met de tips uit deze sup board aankoopgids kies je de sup die bij jou past!

Suppen in Groningen: sup tips en de mooiste routes
Suppen in Groningen: sup tips en de mooiste routes

Wat heb je nodig om te suppen?

Als je gaat suppen wil je natuurlijk beslagen ter ijs komen en is het handig om een aantal dingen mee te nemen. Dus wat heb je nodig om te gaan suppen?

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne