Wat zoek je?

Ben je toe aan iets anders dan een stadse fietstocht? Verlang je naar rust, groen en open ruimtes? Stap dan op de fiets vanuit het bruisende hart van de stad Groningen. Laat de historische gebouwen en levendige terrassen even voor wat ze zijn en fiets door de prachtige provincie. In deze blog vind je vijf rustgevende fietstochten vanuit Groningen die je naar prachtige plekken leiden waar je even helemaal tot jezelf kunt komen! 

5x tochtjes vanuit Groningen: ontdek het noorden op twee wielen

Fietsen vanuit Groningen: 5 leuke fietstochten in het noorden

Op pad met de kids? Deze routes zijn gemakkelijk aan te passen qua lengte en geschikt voor jong en oud! Mocht je kleine toe zijn aan een nieuw avontuurlijk vervoersmiddel, neem dan eens een kijkje bij stoere jongensfietsen en vrolijke meisjesfietsen.

#1 – Naar het Lauwersmeer

Fietsend langs het Reitdiep voel je de vrijheid terwijl je koers zet naar Zoutkamp. Bij aankomst wacht het Visserijmuseum, waar je kennismaakt met de rijke visserijgeschiedenis. Geniet er van een vers visje voordat je verder trapt naar het adembenemende Lauwersmeer. Voor gezinnen met kinderen is het nabijgelegen Adventurepark Waddenfun een absolute aanrader.

Wist je dat je rond het Lauwersmeer heel veel leuks kunt ondernemen? Lees snel mijn blog vol tips rond het Lauwersmeer. En wist je dat je ook mooie wandelingen kunt maken in Nationaal Park Lauwersmeer? In deze blog over wandelen in Groningen vind je er wel 3 in dit gebied! Ga je in de lente fietsen in Groningen? Onderweg kom je ongetwijfeld langs de mooiste tulpenvelden in Groningen!

Fietsen rond het Lauwersmeer in het noorden van Groningen
Wat te doen in de provincie Groningen? Bezoek Nationaal Park Lauwersmeer en je zult het prachtig vinden.

#2 – Rondje Paterswoldsemeer

Een tocht naar het zuiden brengt je bij het serene Paterswoldsemeer, dat aan het Hoornsemeer, hét recreatiemeer van de stad Groningen, grenst. Terwijl je de oever volgt en je water af met boslandschap afwisselt kom je langs De Rietschans en Beachclub Kaap Hoorn. Hier kun je even pauzeren voor een heerlijke lunch, wat snacks of een diner met uitzicht op het water. Heb je meer tijd? De Hoornseplas is een fijne plek is om ’s zomers te zwemmen, bootje te varen of te suppen in Groningen.

#3 – Fiets richting het Drentsche Aa

Zet koers naar het zuiden en volg de kronkelende Drentsche Aa. Halverwege deze route ligt het pittoreske dorpje Zeegse, waar je jezelf kunt trakteren op een traditionele Nederlandse pannenkoek. Verderop nodigt het Boomkroonpad je uit voor een avontuurlijke wandelroute tussen de boomtoppen – een feest voor jong en oud!

5x tochtjes vanuit Groningen: ontdek het noorden op twee wielen
5x tochtjes vanuit Groningen: ontdek het noorden op twee wielen

#4 – Van de oude ‘Hanzetocht’ naar Leeuwarden

Ben je in Groningen, dan is de stap naar Friesland natuurlijk klein. Deze route voert je langs het Van Starkenborghkanaal, recht het hart van Friesland in. Onderweg kom je door Dokkum, een oude vestingstad waar de historische molens en het Admiraliteitshuis je terug in de tijd nemen. Voor de kleintjes is er in Dokkum de grootste speeltuin van Friesland, het Tolhuispark.

#5 – Fiets langs de Waddenkust

Kijkend naar het noorden voel je de lokroep van de Waddenkust. Trap richting Pieterburen, waar het beroemde zeehondencentrum op je wacht. Het beeld van die schattige zeehondjes zal nog lang op je netvlies blijven staan!

Genoeg te doen in de provincie Groningen

Er is mega veel te doen in de provincie Groningen. Zoek je nog tips? Lees dan snel mijn blog over wat er allemaal te doen is in de provincie Groningen.

Doen in Groningen dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden
Hotspots Groningen - allemaal leuke highlights van Groningen stad

Groningen als uitvalsbasis voor jouw fietstocht

Als uitvalsbasis is Groningen onverslaanbaar. De mix van stadsleven en platteland, de rijke geschiedenis die je bij elke hoek voelt en natuurlijk de titel van dé fietsstad van Nederland maken het tot een unieke plek. Groningen biedt het beste van beide werelden – de energie van de stad en de rust van de natuur. Stap op die fiets en laat je verrassen! Wil je tijdens jouw fietsavonturen ergens overnachten? Dit zijn bijzondere plekken om te overnachten in de provincie Groningen. En van al dat fietsen krijg je honger toch? Dit zijn de leukste hotspots in Groningen, hier zit vast een fijne kroeg, lunchtent of restaurant voor je tussen!

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne