Wat zoek je?

De tulpenvelden in de Bollenstreek ken je. De Keukenhof in Lisse ongetwijfeld ook. Maar wist je dat je in de provincie Groningen ook verschillende bollenvelden kunt vinden? Verspreid door de provincie vind je tal van velden vol kleurige bloemen. Vandaag neem ik je mee op ontdekkingstocht en deel ik de mooiste tulpenvelden in Groningen in 2024 met je.

Dit zijn de prachtige tulpenvelden in provincie Groningen

Kleurrijke velden vol bloemen in Noord-Nederland

De fleurige bloemenpracht begint jaarlijks in maart met de krokussen, gevolgd door de prachtige, gele narcissen en daarna de heerlijk, geurende hyacinten. Als laatste zullen de tulpen gaan bloeien. De eerste bloemen bloeien meestal vanaf eind maart, maar vanaf midden april tot begin mei staan de velden volop in bloei. Sommige jaren, loopt de bloei door het koude weer wat achter op voorgaande jaren. De tulpen in het noorden van Nederland bloeien daardoor soms later dan anders, toch kun je vaak eind maart al op verschillende plekken velden vol tulpen vinden. De meeste tulpenvelden in Groningen vind je het noorden van gemeente het Hogeland.

Bollenvelden rond Spijk

Op verschillende plekken in in het noorden van Groningen vind je bollenvelden. Je vindt de bollenvelden niet elk jaar op exact dezelfde locatie als het jaar ervoor, wel heb je een grote kans dat je in de buurt van de locaties weer fraaie bollenvelden gaat vinden en kunt genieten van een kleurrijk veld vol tulpen. Tijdens mijn tulpenroute door de provincie ben ik erg verrast door de tulpenvelden bij Spijk. Rondom Spijk staan verschillende bollenvelden in bloei. Je moet een beetje zoeken, maar vlakbij de N33 vind je er vaak wel eentje. Zo heb je in 2024 in de buurt van Tweehuizen een mooi tulpenveld, een in de richting van ’t Zandt en ook eentje richting Oosteinde. Deze bollen in het Groningse landschap zijn een feestje voor de tulpenliefhebber!

De mooiste tulpenvelden in Groningen
In provincie Groningen heb je ook mooie bollenvelden
Bollenvelden in Groningen? Dit zijn de mooisten
Dit zijn de mooiste bollenvelden in Groningen
De mooiste tulpenvelden in Groningen
De mooiste tulpenvelden in Groningen
De mooiste tulpenvelden in Groningen

Op naar de bollen bij Uithuizermeeden

Nog een plek waar je mooie tulpenvelden in Groningen kunt vinden, is de polder boven Uithuizermeeden. Deze kleurt door de tulpenvelden in de vrolijkste kleuren. Op deze polder vind je  in 2024 het grootste tulpenveld van de provincie, te vinden tussen Uithuizermeeden en Valom. Iets naar het oosten bij Valom vind je ook een mooi veld vol tulpen en ook eentje aan de Middenweg. Die vind je als je nog wat verder door rijdt richting de kust en dan rechts af slaat.

Meer lezen over de provincie Groningen: Lees dan mijn blog vol leuke dingen rond het Lauwersmeergebied.

De mooiste tulpenvelden in Groningen

Tulpen bij de Reiderwolderpolder

Het leuke aan de tulpenvelden in Groningen is dat je de bollenvelden kunt bewonderen zonder files. Je zult ongetwijfeld andere tulpenliefhebbers tegenkomen, maar nooit in zo grote getallen als bij de bekende plekken. Zo ook vlakbij het dorpje Finsterwolde, waar je de Reiderwolderpolder vindt. Hoewel het een beetje uit de richting is ten opzichte van de andere velden, is deze plek de moeite waard om te bezoeken. Velden vol tulpen en bloemen staan in bloei en dat levert prachtige foto’s op.

Zoek je nog een leuke overnachtingsplek in de provincie Groningen? Tussen deze mooie natuurhuisjes zit zeker een unieke plek om te overnachten in Groningen!

Dit zijn de gaafste tulpenvelden in Groningen
Dit zijn de prachtige tulpenvelden in provincie Groningen
In provincie Groningen heb je prachtige bollenvelden
De mooiste tulpenvelden in Groningen

De mooie bollenvelden van Zijdijk

Eén van mijn favoriete plekken om tulpen te zien in 2023 was in Zijldijk, echter kon ik ze hier in 2024 niet vinden. Wie weet volgend jaar wel weer. Vorig jaar vond je net buiten het dorpje, aan de Honderdsterweg, een prachtig tulpenveld. Met tulpen in alle kleuren. Geel, rood, maar ook licht- en donkerroze. Het tulpenveld was te voet en met de fiets makkelijk begaanbaar, met de auto is het wat lastiger. Omdat de straat vrij smal is en keren niet heel gemakkelijk is. Ik zou je willen aanraden in het dorp bij het dorpshuis te parkeren en het laatste stukje te lopen. Kun je op de terugweg ook nog een kopje koffie of wat lekkers halen. Net iets noordelijker, aan het begin van het dorp, vind je ook nog een volledig wit tulpenveld.

De mooiste plek om tulpen te spotten in Groningen is Zijldijk
De mooiste plek om tulpen te spotten in Groningen is Zijldijk
De mooiste plek om tulpen te spotten in Groningen is Zijldijk

De koolzaadvelden bij Woldendorp

Wist je dat je naast tulpenvelden in Groningen ook velden vol koolzaad kunt spotten? Bij Woldendorp vind je meerdere velden vol met vrolijk gele koolzaadbloemen. Dit landbouwgewas ziet er niet alleen mooi uit, het ruikt ook nog eens heel lekker. Dat vinden niet alleen wij, de nectar is namelijk erg in trek bij bijen.

Niet ver van Woldendorp vind je het leuke dorpje Termuntenzijl waar je heerlijke kibbeling kunt scoren bij de visboer. Ga daarna heerlijk wandelen bij de Punt van Reide, één van mijn mooiste wandelingen in Groningen en ontdek de bijzondere natuur rond de Dollard.

Koolzaadvelden vind je ook in Groningen

Kloosterburen in het Hogeland

Iets verder naar het weste in de provincie vond ik in 2023 in de gemeente Het Hogeland rond Kloosterburen ook mooie tulpenvelden. Deze vrolijke bloemen sieren het Groningse landschap, met tulpen in de mooiste kleuren. In 2024 heb ik deze plek niet bezocht, dus kan ik niet met zekerheid zeggen dat je er dit jaar weer een veld vol bloemen gaat vinden.

Op zoek naar de lekkerste plekjes in de stad Groningen? Lees dan deze blog vol hotspots in Groningen!

Dit zijn de mooiste tulpenvelden in Groningen
De mooiste tulpenvelden in Groningen vind je hier
Dit zijn de mooiste tulpenvelden in de provincie Groningen

Zeerijp, Garsthuizen & Valom

Nog drie plekken om de bollen te spotten zijn Zeerijp, Garsthuizen en Valom. Ik ben zelf niet bij alle drie geweest, maar kreeg ze door als tip. Wel heb ik een stuk in westelijke richting vanuit Valom een tulpenveld gevonden. Het veld is niet heel groot, maar zeker leuk om aan te doen tijdens jouw tulpenroute in 2024. Graag ga ik volgend jaar weer op expeditie en op zoek naar de andere tulpenvelden in Zeerijp en Garsthuizen.

Fietsen door de bollenvelden in Groningen

Je kunt ervoor kiezen om van bollenveld naar bollenveld te rijden met de auto en op deze manier de Groningse bollenvelden te ontdekken. Ook is het leuk om op de fiets door het Hogeland te fietsen en op een relaxte manier de natuur aan je voorbij te laten trekken. Tijdens deze fietsroute van 35 km, die is samengesteld door Rotary Club Uithuizen het Hogeland, rijd je langs plaatsen als Godlinze, Zijldijk, Losdorp, Oosternieland, Oudeschip en Spijk. Meer km’s maken met de fiets? Breid deze fietsroute uit richting het noorden en fiets 65 km door het Hogeland.

Kom je met de auto? Dan is de gemakkelijkste optie om te parkeren bij de parkeerplaats in Oosternieland en vanaf hier te starten met de fietstocht. Kom je met de trein? Dan kun je starten in Uithuizermeeden of Roodeschool. Fiets je vanuit Groningen richting het noorden? Dan kun je deze fietsroute bijvoorbeeld oppikken bij ’t Zandt of Oldenzijl.

Maak er een weekendje weg of uitje van en overnachten in Groningen. Of verblijf in een leuk huisje in de natuur! Dit zijn de leukste natuurhuisjes om te overnachten in Groningen.

De mooiste tulpenvelden in Groningen

Wandelen langs de tulpenvelden

Een andere manier om de bollenvelden en de mooie provincie in het noorden te ontdekken is door een fijne wandeling te maken. Tijdens de wandelingen door het Groninger landschap loop je langs landbouwakkers en geniet van van mooie tulpen- en bollenvelden. Rotary Club Uithuizen Het Hogeland heeft naast de fietstochten ook een mooie wandelroute van 10 km opgesteld die je mee neemt naar de bollen. De gemakkelijkste optie is parkeren bij de parkeerplaats in Zijldijk en vanaf hier naar Oldenzijl, Paapstil en via Oosternieland weer terug naar Zijldijk te lopen. De wandeling langs de bollen kunnen ook uitbreiden tot een route van 20 km. Hierbij voeg je o.a. Uithuizermeeden toe aan de wandelroute. Heb je zin om nog meer kilometers te wandelen? Dan vind je op hun site ook nog een wandeling van 30 en eentje van 40 km.

Kijk wat een mooie bollenvelden in Groningen provincie
De mooiste plek om tulpen te spotten in Groningen is Zijldijk

Tips om volop te genieten van de tulpenvelden in Groningen

Een rondje langs de bollenvelden in Groningen is een ideale uitje in noord-Nederland. Je bent er lekker even uit en ervaart hoe mooi de provincie Groningen eigenlijk is. Hierbij een paar tips om ervoor te zorgen dat je met zoveel mogelijk plezier kunt genieten van de tulpenvelden in Groningen.

  • Ga vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag naar de tulpenvelden, zo heb je de velden helemaal voor jezelf;
  • Het liefst op een doordeweekse dag. Ga je toch in het weekend? Dan is zaterdag de beste dag;
  • Blijf zoveel mogelijk aan de rand van de akker en op het pad en respecteer de gewassen door er niet tussendoor of in lopen;
  • Wie wil genieten van de bollenvelden in Groningen moet snel zijn want de meeste tulpenvelden staan tussen eind maart/begin april en begin mei in bloei.
  • Wees niet getreurd als je ze gemist hebt, want volgend jaar is er weer een kans om te genieten van de bollenvelden;
  • Zoek je een leuk huisje in de natuur van Groningen om te overnachten? Dit zijn de leukste natuurhuisjes om te overnachten in Groningen!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne