Wat zoek je?

Zoals jullie weten gaat er niets boven Groningen. Nu heb ik als inwoner van de trots van het noorden natuurlijk makkelijk praten. Maar geloof mij, iedereen die Groningen bezoekt is fan. Want de stad is gewoon ontzettend leuk en heeft voor ieder wat wils. Of je nu fijn wilt shoppen, lekker wenst te dineren, op het terras wilt genieten of door de grachten wilt varen: in Groningen zit je goed! Ik vertel je graag meer over de leukste bezienswaardigheden, mijn tips en wat je allemaal kunt doen in Groningen.

Street Art in Groningen: wandelroute langs de Papengang in het uitgaansgebied van Groningen

#1 – d’Olle Grieze siert de skyline van Groningen

Hoewel de Martinitoren al zo’n 500 jaar de de skyline van Groningen siert is deze hotspot recentelijk van binnen nog volledig gerenoveerd. Beklim de ruim 300 treden van d’Olle Grieze voor een stukje geschiedenis. Aanschouw het klokkenspel in de klokzolder. Bekijk de toren van binnen, ontdek Groningen vanaf 97 meter hoogte en geniet van het uitzicht. Over de Grote Markt en de binnenstad van Groningen. Een absoluut highlight als je een bezoek brengt aan de leukste stad van het noorden.

Leuk om te doen in Groningen: maak een street art wandeling langs mooie graffiti in de stad Groningen.

De Martinitoren siert de skyline van Groningen
De leukste dingen om te doen in Groningen

#2 – Doen in Groningen: bezoek de Hoge en Lage der A

Altijd al één van de meest fotogenieke plekjes van Groningen: de Hoge en Lage der A. Hier vind je authentieke pakhuizen en woonboten langs de kade. Maak een wandeling langs de rijksmonumenten en ontdek de Hoge en Lage der A. Ondanks dat ik hier al heel vaak geweest ben, blijf ik foto’s maken van deze mooie plek in Groningen.

Ieder jaar vindt eind december WinterWelVaart plaats. Een weekend waarin talloze historische en sfeervol verlichte schepen de grachten versieren en er op de kade van alles te doen is. Van kerstmarkten tot proeverijen en concerten. Elke WinterWelVaart is er weer veel te zien en doen in Groningen!

Doen in Groningen dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden
Doen in Groningen dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden ga naar Winterwelvaart

#3 – Ontdek het (uitzicht vanaf het) Groninger Forum

Forum Groninger was vanaf de opening direct een groot succes. Het gebouw is imposant en prachtig van binnen. De open ruimtes zijn met elkaar verbonden middels roltrappen die kriskras door het gebouw lopen. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. Zowel binnen als buiten. Met als klap op de vuurpijl het uitzicht vanaf het dak. Vanaf waar je een 360 graden uitzicht hebt over heel de stad Groningen.

Niet alleen het Forum zelf is mooi, er is ook nog eens super veel te doen in het pand. Je kunt er naar de bibliotheek, naar de bioscoop, strips kijken in Storyworld, exposities bekijken, VR beleven en lekker eten en drinken bij de verschillende barretjes. Vooral NOK, dat bovenin het Forum is gevestigd, is een fijne plek om even te relaxen.

Lekker eten in Groningen? Dat doe je onder andere bij NOK. Benieuwd welke restaurants er naast NOK nog meer in mijn lijstje van lekkere restaurants in Groningen staan?

Forum Groningen is een absolute trekpleister van Groningen
Doen in Groningen dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden ga naar het dak van het Forum
De lekkerste plekjes in Groningen? Dit zijn de hotspots in Groningen die je niet wilt missen
Het Forum in Groningen is een van de hoogtepunten
Forum Groningen is een absolute trekpleister van Groningen

#4 – Bezoek het Groninger Museum

Hoewel het Groninger Museum al sinds 1994 bestaat discussieert men nog steeds over de moderne architectuur van dit bijzondere museum. Of je het nu mooi of lelijk vindt, indrukwekkend is deze bezienswaardigheid zeker! Daarnaast probeert het Groninger Museum dingen net even anders te doen. Uitdagende tentoonstellingen als de goedbezochte tentoonstellingen van Russische schilderkunst en de David Bowie expositie.

Benieuwd welke exposities je op dit moment kunt zien in het museum? Neem een kijkje op de site van het Groninger Museum en kijk welke tentoonstellingen er nu zijn, maar ook welke verwacht worden.

Doen in Groningen dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden ga naar het Groninger Museum
Doen in Groningen dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden ga suppen in Groningen

#5 – Rust en stilte in de hofjes van Groningen

Waar de Groningse hofjes vroeger onderdak boden aan armen, zieken en weduwen, vind je er tegenwoordig vooral stadjers op zoek naar rust in de binnenstad. Deze sfeervolle hofjes, waar kleine huisjes een gezamenlijk binnenterrein omringen, heerst een oase van groen. Sommige hofjes zijn te bezoeken en bieden jou de gelegenheid om in stilte weg te dromen in de stad. Het Pepergasthuis en Sint Martinusgasthuis zijn prachtig, maar mijn favoriete hofje in Groningen is toch echt het Sint Antony Gasthuis. Hoewel niet echt een hofje, maar sla de Prinsentuin ook niet over. Een van de leuke bezienswaardigheden in Groningen!

Een verrassende roadtrip met Grounded Expedities dwars door de provincie Groningen!

Doen in Groningen dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden
Doen in Groningen dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden
Hotspots in Groningen - het martinikerkhof is ook een van de highlights in Groningen

#6 – Have a break, have a cake en een koffietje!

Na al die toffe activiteiten is het tijd voor een break. Stop voor een taartje en een lekkere bak koffie bij een van de vele leuke koffietentjes in de stad Groningen. Of je nu kiest voor Cappuvino, Food Matterz (ook voor lunch), Bij Roel of het Koffiestation, bij al deze tentjes zul je genieten van goede koffie en een lekker taartje.

Lekker taartjes eten in Groningen

#7 – Suppen in Groningen

Wanneer je een stad vanaf het water ontdekt geeft dit weer een heel andere ervaring. Zo blijf ik het super leuk vinden om te suppen in Groningen. Ik heb het nu al een aantal keer gedaan en weet zeker dat jij het ook leuk vindt. In zo’n 2 uur sup je door de grachten van Groningen en zie je de Hoge en Lage der A, Noorderhaven, Spilsluizen, Turfsingel, Schuitendiep, Heresingel en het Groninger Museum vanaf het water. Liever iets minder actief? Wat dacht je van een bootje? Ook die kun je huren in Groningen!

Een andere leuke activiteit in Groningen? Maak een fietstour door Groningen! Baja Bikes biedt fietstours aan over de hele wereld en ook in Groningen. Boek een fietstour in Groningen en ontdek de geschiedenis van de stad vanaf jouw stalen ros.

Ontdek Groningen per sup
Suppen in Groningen: ontdek de grachten per sup

#8 – Lekker lunchen in Groningen

Aan alleen een taartje en koffie heb je natuurlijk niet genoeg. De laatste jaren zijn er ook in Groningen veel te gekke tentjes bijgekomen, dus ook het vinden van een fijne lunchplek is geen probleem. Wanneer je trek hebt in lekkere sappen of juices moet je naar Feel Good. Ook serveren ze hier heerlijke feel good bowls en sandwiches. Ook de pokebowls van Flinders zijn een aanrader en de verrukkelijke broodjes bij Food Matterz. Of een heerlijke stapel pannenkoeken van het Blue Banana Pancake Cafe.

Bij Wadapartja maak het niet uit wat je eet, werkelijk alles is lekker! Heb je te hard gefeest op zaterdag? Ga dan naar het Concerthuis voor de brakke brunch op zondag! Grote kans dat je de dag hierna weer aan kan. Wil je een verse en gezonde, meeneem lunch? Ga dan naar STACH, deze keten heeft een vestiging op de benedenverdieping van Forum Groningen.

Tips voor wat lekkers tussendoor en meer street art in Groningen
Feel Good is een van de hotspots Groningen
Als je gaat lunchen in Groningen breng dan een bezoek aan Flinders

#9 – Winkelen in Groningen

Hippe woonwinkels als Laif & Nuver, leuke boetiekjes en conceptstores, delicatessenwinkels, maar ook de bekende winkelketens: je vindt ze allemaal in Groningen. Maar eigenlijk zegt het natuurlijk al genoeg dat een aantal van Groningen haar winkelstraten zijn gekroond tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’.

Zo won de Folkingestraat deze titel meerdere malen. Maar ook de Zwanestraat-Kromme Elleboog mocht zich al eens de leukste winkelstraat van het land noemen. In deze straat vind je veel gezellige winkels als de Dille & Kamille en hippe kledingboetiekjes en horecagelegenheden als de Smooth Brothers en Soestdijk en dat alles op een steenworp afstand van de Martinitoren.

De Folkingestraat heeft een intrigerende Joodse geschiedenis en is vooral een straat vol eigenzinnige (kleding- en delicatesse) winkels. Zo kom je bij Ariola (al 2x verkozen tot leukste winkel van Nederland), Le Souk en El Maïda in mediterraanse sferen. Vind je het leukste ouderwetse speelgoed bij Toy Toy en kun je als pindakaasliefhebber terecht bij de Pindakaaswinkel. Je leest het al, je kunt lekker shoppen in Groningen.

Je kunt heerlijk shoppen in Groningen
Hotspots Groningen - allemaal leuke highlights van Groningen stad

#10 – Breng een bezoek aan een bierbrouwerij in Groningen

Je verwacht het misschien niet zo snel, maar in Groningen vind je verschillende bierbrouwerijen en proeflokalen. De leukste brouwerijen in Groningen zijn wat mij betreft Baxbier Brewery, de Prael en Brouwerij Martinus.

  • Aan het water vind je de brouwerij (met proeflokaal) van Baxbier. Sinds 2014 is deze Groningse brouwerij, die vooral bekend is van de bieren Abel’s Ale, Koudvuur en Kon Minder, erg succesvol. Een fijne hotspot voor een koud biertje;
  • Aan het Boterdiep in Groningen opende Proeflokaal De Preal eind 2018 haar deuren. Naast biertjes drinken kun je hier ook leuk lunchen en borrelen. Dé plek om te brouwen en proeven aan het Boterdiep in Groningen;
  • In het centrum van Groningen brouwt Martinius sinds 2015 verschillende speciaalbieren. Het industriële pand veranderde in dit jaar van drukkerij naar brouwerij en werd de plek in Groningen waar je fijne biertjes kunt drinken en proeven.
Breng een bezoek aan een bierbrouwerij in Groningen
Breng een bezoek aan een bierbrouwerij in Groningen

#11 – Het gras van het Noorderplantsoen

Misschien ken je het Noorderplantsoen wel van het gelijknamige liedje dat elke Groninger uit volle borst meezingt in de kroeg. Het Noorderplantsoen is dé plek om even te ontspannen. Of je nu wilt genieten in het gras, een potje wilt basketballen, de kids wilt laten spelen of naar de eendjes in de vijver wilt kijken, dat kan in het Noorderplantsoen. Logischerwijs is dit park dan ook erg geliefd onder stadjers en studenten die je hier op een zonnige dag massaal zult vinden.

Jaarlijks vindt hier eind augustus Noorderzon plaats. Een soort combinatie van een theater- en cultuurfestival waarbij het 11 dagen lang draait om nieuwe kunst en muziek ontdekken, maar voor om de gezelligheid.

In de lente vind je in de provincie Groningen verschillende tulpenvelden. Meer weten? Dit zijn de mooiste tulpenvelden in Groningen!

Het gras van het Groningse Noorderplantsoen in Groningen
Het gras van het Groningse Noorderplantsoen in Groningen
Ontdek het gras van het Groningse Noorderplantsoen
Deze wisteria aan de Noorderhaven bloeit elke lente prachtig in de Groningen

#12 – Tijd om te borrelen in Groningen

Tijd voor een borrel? Of gewoon zin in een wijntje? Ga er dan eentje halen bij het Hooghoudt Café, Chaplin’s Pub, Borrelcafé Oblomov, Soestdijk of bij de Oude Wacht. Bij die laatste twee hebben ze trouwens ook lekkere daghappen en uitstekende bediening. Dus als je slim bent eet je ook even een lekker hapje tussen de borrels door 😉

DOT Groningen is ook zeker een hotspot in Groningen en een van de lekkerste plekjes in Groningen
Hotspots in Groningen: de beste restaurants in Groningen

#13 – Fijne restaurants in hartje Groningen stad

En dan is het tijd om lekker te dineren in Groningen. Wil je goedkoop, tussen de studenten, maar vooral ook lekker eten ga dan naar de drukbezochte Uurwerker. De lekkerste sushi van Groningen vind je bij Imono. Zin in Thais? Ga dan naar Thai Jasmine voor heerlijk Thai Food. Voor een meer avondvullend programma reserveer een tafeltje bij Voila en laat je verrassen door het te lekkere verrassingsmenu. Trek in Indisch? Ga dan zeker naar Kohinoor van India.

Eens iets anders? Ga dan naar Florentin! In dit oude fabriekspand ga je ongetwijfeld heerlijk eten. Kies voor het FLO Balagan menu en laat je verrassen. Wedden dat je ook helemaal fan bent?! Zeker na de toetjesproeverij! Ook een aanrader is het knusse huiskamerrestaurant de Kleine Heerlijkheid! Je leest het al; genoeg lekkere restaurants in Groningen 😉

Meer goede restaurants in Groningen? Bekijk dan snel deze blog vol lekkere plekjes en hotspots in Groningen!

Hotspots in Groningen: de beste restaurants in Groningen
Pachamama is een nieuwe aanwinst in Groningen en een van de leukste hotspots in Groningen
Als je gaat dineren in Groningen breng dan een bezoek aan Mr Smits Loft

# 14 – Lekker bijtanken bij Het Paleis

Na een dag vol plezier is het tijd om een beetje bij te tanken. Wil je in een uniek hotel overnachten in Groningen waar dit prima kan? Overnacht dan in Het Paleis. Een hotel dat zoveel meer is dan alleen een hotel. Nadat het bijna een eeuw dienst heeft gedaan als scheikundig laboratorium voor de Universiteit van Groningen is het nu omgetoverd tot een cultureel woon- en werkcomplex. Oude laboratoria zijn omgetoverd tot hippe hotelkamers, ateliers, woningen en vergaderruimtes.

Alle kamers zijn ontworpen en ingericht op basis van tien verschillende kunststromingen; Art Deco, Minimalisme, Surrealisme, Arte Povera, Kubisme, Pop Art, Constructivisme, Dada, Colorfield en Expressionisme. En dit alles ook nog eens voor een zeer betaalbare prijs!

Ook leuk: Een overnachting in The Social Hub in Groningen!

Highlights Groningen - de martinitoren is ook een hotspot Groningen

Kortom: er is altijd wat te doen in Groningen!

Er zijn veel leuke eettentjes, er is genoeg te doen en je kunt er ook nog eens prima winkelen! Daarnaast is Groningen een bruisende studentenstad. Vele kroegen kennen geen sluitingstijd. Niets om 02:00 uur al op bed. Stappen tot het licht wordt! Wat wil je nog meer?! Dus boek een weekend weg naar het noorden en geniet!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne