Wat zoek je?

Eindeloze vlaktes, ontelbaar veel wilde dieren en slapen midden in de natuur. Word jij hier blij van? Dan is Tanzania zeker een bestemming voor jou! Tanzania staat bij steeds meer mensen hoog op de verlanglijst en groeit aan populariteit. Benieuwd wat er allemaal te doen is? Dit is mijn ultieme reisroute voor een rondreis Tanzania in 2 tot 3 weken!

Chillend luipaard in een boom in Tarangire National Park Tanzania

Dag 1: van Amsterdam naar Kilimanjaro Airport

Met een rechtstreekse dagvlucht met KLM vloog ik in zo’n 8 uur van Schiphol naar Kilimanjaro Airport. Ideaal, want ik ging direct door naar mijn hotel in Arusha, slapen en de volgende dag begon ik mijn rondreis Tanzania helemaal uitgerust!

Dag 2 – 3: het magische Tarangire National Park

Tarangire National Park is een lang, smal park dat op ongeveer anderhalf uur rijden van Arusha, langs de rivier de Tarangire ligt. Anders dan de andere parken in noord Tanzania vind je in Tarangire National Park baobabbomen van honderden jaren oud. Maar ook steppes gevuld met bizarre worstenbomen en de grootste olifantenpopulatie van heel Afrika. Je ziet bij binnenkomst direct dat dit park een geheel eigen karakter heeft. In het noorden van het park vind je de steppes met hun roodgekleurde aarde. Gekenmerkt door acaciabomen, palmbomen, vijgenbomen en de bijzondere worstenbomen. Verder naar het zuiden wordt het landschap afgewisseld met grote moerasgebieden en neemt het aantal bezoekers af. Hier heb je echt het idee dat je al het wild voor jezelf hebt! Erg fijn tijdens je rondreis Tanzania! Helemaal als je daarna de nacht door kunt brengen in het geweldige Olivers Camp.

Uitpuffende leeuw nadat ze haar buik vol heeft gegeten met pumba in Tarangire National Park Tanzania
Cheetah staat op wacht onder een prachtige baobab boom in Tarangire National Park Tanzania
tarangire-national-park-tanzania-zebra-rode-aarde
Luipaard in de boom in Tarangire National Park

Dag 4: het dorpje Mto wa Mbu & Lake Manyara National Park

Onderweg vanuit Tarangire National Park naar Lake Manyara National Park rijd je langs het dorpje Mto wa Mbu. Ik vond het erg leuk om hier, tussen de safari’s door, een culturele stop te maken. In Mto wa Mbu maakte ik kennis met de lokale bevolking van noord Tanzania en wandelde ik samen met gids Theresa door het interessante dorpje. Ze leerde mij meer over het lokale leven, hoe rijst verbouwd en verschillende soorten hout bewerkt wordt. Ik dronk er bananenbier en deed zelf ook nog een poging iets te maken van hout. Dit bleek helaas niet één van mijn verborgen talenten te zijn.

In de middag was het tijd om Lake Manyara National Park te ontdekken. Ingeklemd in een kloof van de Great Rift Valley ligt Lake Manyara National Park. Hier kreeg ik direct bij binnenkomst al het idee dat ik in de jungle beland was. Hoge bomen met groene bladeren, dicht op elkaar. Kabbelende beekjes, fluitende vogels en overal waar ik kijk zie ik apen heen en weer rennen. Verderop in het park bevind zich het meer. Druk bezocht door nijlpaarden, buffalo’s en flamingo’s, maar met name de duizenden roze pelikanen maken indruk. Vooral als ze met z’n allen besluiten dat het tijd is om het meer te verlaten. De lucht kleurt roze. Wat zijn het er veel! Lake Manyara is compleet anders dan Tarangire en daarom erg leuk om beide op te nemen in een rondreis Tanzania. Slapen bij Lake Manyara doen we in de Lake Manyara Serena Safari Lodge. Een heerlijke plek met uitzicht over het meer.

Wil jij ook een geweldige reis maken naar Tanzania? Kijk dan eens bij Jambo Safari Club of Van Verre voor jouw ideale rondreis!

Spelende kinderen tijdens wandeling door Mto wa Mbu in Tanzania
houtbewerken-in-mto-wa-mbu-noord-tanzania
Ontzettend veel pelikanen bij Lake Manyara National Park in Tanzania
vogel-in-lake-manyara-noord-tanzania

Dag 5 – 6: de bijzondere Ngorongoro Krater

Vanuit Lake Manyara rijden we door naar Karatu waar de middag heerlijk genieten bij onze accommodatie: Neptune Ngorongoro Luxury Lodge. Niet verkeerd zo tussen de koffieplantages en aan de voet van de krater! De volgende dag van onze rondreis Tanzania staan we vroeg op en rijden we in no time naar de Ngorongoro Krater. De krater is ooit ontstaan door een vulkanische explosie, maar tegenwoordig de plek waar de meeste dieren per m² leven. De beslotenheid, de vruchtbaarheid en de continue aanwezigheid van voedsel zorgen dat de leeuwen zijn hier zelfs groter dan in de rest van Afrika!

Het unieke ecosysteem, de prachtige natuur en de hoge wildconcentratie maken de Ngorongoro Krater het grootste natuurlijke amfitheater ter wereld en de perfecte plek om de Big Five te zien! Helaas hadden wij de pech dat het waaide waardoor de neushoorn zich niet liet zien. Deze dieren schijnen niet van wind te houden, doordat hun hoorn meewaait in de wind. En dat doet pijn! Niet voor te stellen dat zo’n sterke hoorn zo gevoelig is. We overnachten op de rand van de krater in de fijne Ngorongoro Sopa Lodge.

Uitzicht vanaf de kraterrand over de Ngorongoro Krater in Tanzania
Baby leeuw in de Ngorongoro Krater Tanzania
Moeder leeuw en welpje in de Ngoronogoro Krater in Tanzania
buffels in de droge ngorongoro krater Tanzania
on-the-road-ngorongoro-krater-noord-tanzania

Dag 7 – 8: op zoek naar katachtigen in het Ndutu gebied

Voordat we naar de Serengeti afreizen brengen we ook nog een bezoek aan het Ndutu gebied. Niet heel voor de hand liggend, omdat ik niet in het migratieseizoen in dit gebied ben, maar zeker de moeite waar. Het Ndutu gebied bestaat uit de meren Lake Ndutu & Lake Masek en is ten zuidoosten van de Serengeti in de Ngorongoro Conservation Area gelegen. Vaak wordt het Ndutu gebied alleen tussen december en maart bezocht als uitgangspunt voor het zien van de grote migratie. De regens hebben de kuddes van duizenden gnoes en zebra’s naar dit vruchtbare gebied geleid waar zij een tijdje zullen blijven. De dieren sterken aan, jonge gnoes worden geboren en in maart vertrekken de eerste dieren weer voor een nieuwe ronde door de Serengeti in noord Tanzania en de Maasai Mara in Kenia. Doordat ik het gebied in november bezoek zie ik geen migratie, maar kan ik wel in alle rust genieten van dit bijzondere gebied. Het enige gebied waar je off road mag rijden tijdens je rondreis Tanzania. Iets wat een erg leuke dimensie geeft aan je safari. Nog nooit was ik zo dicht bij een moeder met vier baby cheetah’s! Overnachten doen we in de heerlijke Lake Ndutu Luxury Tented Lodge.

Wil je geen luxe safari maar backpacken in Tanzania? Check dan vooral deze tips!

Cheetah jong in Ndutu gebied in Tanzania
giraffes-ndutu-gebied-noord-tanzania
Baby Cheetah in Ndutu Tanzania
cheetah-met-babies-ndutu-noord-tanzania

Dag 9 – 10: op safari in Centraal Serengeti

De wereldberoemde Serengeti, misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld, heb ik tot het laatst bewaard. Het 14.763 km² grote gebied is vanwege de ecologische waarde, de vele diersoorten die er leven en de hoge concentratie wild uniek in zijn soort en niet te vergelijken met andere wildparken. Na het zien van de beelden op National Geografic heeft iedereen wel een idee van hoe de Serengeti eruit ziet. Zo ook ik. Toch vond ik de Serengeti enorm verrassend. Vernoemd naar het Masaiwoord ‘siringet’ dat ‘eindeloze vlaktes’ betekent doet het park zijn naam eer aan. Hoewel de vlaktes eindeloos zijn, is er zo mega veel te zien en te vinden! De kans dat je hier leeuwen ziet is bijna 100%. Ik zag er meer dan 20! Verder zag ik olifanten, luipaarden, mega veel zebra’s en gazelles, gnoes, nijlpaarden, hyena’s, de bijzondere vleermuisoor vossen, verschillende vogels, giraffes en een serval. En nog veel meer! En dat terwijl ik ‘cat-paradise’ voor het laatst heb bewaard!

Wil jij in de mooiste, meest bijzondere accommodaties in Tanzania slapen? Bekijk dan mijn suggesties voor accommodaties in de Serengeti! Zelf sliep ik twee nachten in het fenomenale Serengeti Pioneer Camp!

zebra migratie in de serengeti Tanzania
lilac breasted roller in de serengeti Tanzania
boomklimmende leeuw in de serengeti Tanzania
serengeti-noord-tanzania-zebras
Baby leeuw in de Serengeti in Tanzania

Dag 11 – 12: Oost Serengeti

Het oosten van de Serengeti, met name de Namiri Plains, staan vooral bekend als ‘cat-paradise’. Twintig jaar is het oosten van de Serengeti afgesloten geweest voor publiek, voordat het in 2014 weer bezoekers toeliet. In de jaren dat het gebied gesloten was heeft de, bijna uitgestorven, cheetah de kans om zich veilig te voelen en uit te breiden. Aan te sterken en een thuis te creëren. Samen met de leeuw en luipaard het gebied te veroveren en om te toveren tot de ideale katten speeltuin. Tegenwoordig staat dit gebied dan ook bekend om zijn grote aantallen cheetah’s, leeuwen en luipaarden. Naast dat ik dol ben op katten is het oosten van de Serengeti in november migratie-technisch ook een goede plek. Dubbel plezier dus!

Dat mijn verblijf in dit gebied memorabel zou zijn besefte ik direct al toen ik bij Namiri Plains Camp aankwam. Middenin het afgelegen oosten, met de meest nabijgelegen accommodatie op meer dan een uur rijden, voelt het bijna alsof je alleen op de wereld bent. Je hebt de natuur helemaal voor jezelf en staat hier nooit in de file om het roofwild van dichtbij te spotten!

De Grote Trek door Tanzania

Maak je in de zomermaanden een rondreis door Tanzania? Reis dan ook niet naar het oosten, maar naar het noorden van de Serengeti. Met een beetje geluk maak je hier kans om de grote migratie te aanschouwen en duizenden gnoes en zebra’s de rivier-overstreek te zien maken tussen de Serengeti in noord Tanzania en de Masai Mara in Kenia.

Meer lezen over mijn memorabele verblijf in Oost Serengeti? Lees alles over mijn verblijf bij Namiri Plains!

Namiri-Plains-Serengeti-Oosten-Tanzania-Camp
Bezoek Namiri Plains in de Serengeti in Tanzania
leeuwin bij namiri plains oosten tanzania
Verblijf in het oosten van de Serengeti bij Namiri Plains

Dag 13 – 18: vanuit de Serengeti naar tropisch Zanzibar

Na 12 te gekke safari dagen was het tijd voor wat ontspanning en zat het safarideel van onze rondreis Tanzania erop. Hoewel ik safari echt ongelooflijk gaaf vind, is het toch ook best inspannend. Elke dag vroeg op, lange dagen in de auto, speurend naar wild is best vermoeiend. Vanuit de Serengeti vlieg ik met een klein vliegtuigje (via Arusha) naar Zanzibar. Het ontspannen kan beginnen zou je denken. Dat dacht ik ook, maar jeetje wat moest ik wennen aan dit ritme. Ineens sta ik in m’n bikini op een wit strand en hoef ik helemaal niets meer. Toch wel even anders dan dagenlang op pad! Vierentwintig uur later had ik me overgegeven aan dit ritme en kon ik genieten van de rust op het tropische Zanzibar!

Op Zanzibar kun je leuke excursies maken! Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het bijzondere Stone Town, ga op pad met een traditionele dhow, ga heerlijk lunchen of dineren bij The Rock of bezoek het Jozani Forest! Overnachten deed ik op twee verschillende plekken. Zo sliep ik eerst 3 nachten in Bluebay Beach Resort in Kiwenga en daarna nog 3 nachten in Breezes Beach Club in Bwejuu. Benieuwd naar het eiland? Lees dan snel mijn blog over wat te doen op Zanzibar!

The Rock restaurant Zanzibar Tanzania
tropisch wit strand op zanzibar
10x leuke Zanzibar tips wat te doen op Zanzibar

Vliegen naar Tanzania

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Tanzania vliegen. Zelf ben ik met KLM van Amsterdam Schiphol naar Kilimanjaro Airport in Tanzania gevlogen. De beste plek om jouw safari reis in Noord Tanzania te starten is Kilimanjaro Airport. Vanuit hier ben je zo in Arusha en kan jouw safari in Tanzania beginnen. Je kunt ook naar Das Es Salaam vliegen. Echter is deze stad geen handig startpunt voor jouw Tanzania reis wanneer je de Serengeti, Ngorongoro Krater, Tarangire National Park en Lake Manyara wilt bezoeken. Wel als je op safari wilt in Zuid Tanzania of enkel Zanzibar wilt bezoeken.

Visum Tanzania

Voor Tanzania en Zanzibar is een visum vereist. Je kunt eenvoudig online een visum voor Tanzania aanvragen. Een e-visum (elektronisch visum) is de gemakkelijkste optie voor reizigers, dit kan via deze website. Ook kan het via een tussenpersoon, maar let op want hier komen vaak extra kosten overheen. Ook kun je het visum ter plaatse op de luchthaven aanschaffen. Houd wel rekening met wachttijden. De kosten bedrage USD 50,- en voldoe je per creditcard of contant. Je kunt ook in euro’s betalen echter is dit vaak ongunstig i.v.m. de wisselkoers;

Daphne op safari Leopard Tours Tanzania

Zelf rijden in Tanzania of met een gids

Je kunt op verschillende manieren door Tanzania reizen. Zelfstandig of met een georganiseerde reis. Hoewel ik normaliter iemand ben die het liefst zelfstandig reist zonder van te voren al teveel vast te leggen, heb ik dit voor Tanzania wel gedaan. Naast dat het de meest veilige manier is van reizen, is het ook heel handig om met een gids door Tanzania te reizen. Deze kent de weg, weet waar de dieren zich doorgaans bevinden en doordat je niet zelf hoeft te rijden kun je onbezorgd genieten van al het moois om je heen. Wat mij betreft is de beste manier om Tanzania te ontdekken dan ook met een gids. Mijn reis heb ik bij Jambo Safari Club geboekt en was tot in de puntjes verzorgd.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne