Wat zoek je?

Twijfel je of Tanzania wel op jouw bucketlist moet? Deze bijzondere bestemming wil je in mijn optiek niet missen, maar ik kan me voorstellen dat je soms wat hulp nodig hebt om de keuze voor je volgende bestemming te maken. Ik pak het eens wat anders aan en vertel je in deze blogpost 6 dingen die je nog niet wist over Tanzania. Wellicht boek jij dan ook gelijk je ticket naar Tanzania.

Chillend luipaard in een boom in Tarangire National Park Tanzania

#1 - Noord-Tanzania is veel toeristischer is dan Zuid

Bijna iedereen die naar Tanzania afreist bezoekt het noorden van het land. Dit is dan ook de plek waar de bekende Serengeti en de Ngorongoro krater te vinden zijn, de afstanden beperkter zijn en de wegen toegankelijker. Dit maakt het noorden meer voor de hand liggend dan Zuid-Tanzania. Helemaal voor mensen die voor het eerst op safari gaan is Noord-Tanzania de beste keuze. Al een ervaren safariganger en op zoek naar een andere safaribeleving met een ander landschap? Bezoek dan Zuid-Tanzania.

Benieuwd naar de reis die ik maakte door Noord-Tanzania? In deze blog lees je mijn ultieme route door Tanzania & Zanzibar.

Uitzicht vanaf de kraterrand over de Ngorongoro Krater in Tanzania

#2 - Zanzibar is meer dan een prachtig strand alleen

Natuurlijk vind je op Zanzibar, dat erg tot de verbeelding spreekt, spierwitte stranden, een heerlijk klimaat en een azuurblauwe zee. Toch heeft het historische eiland nog meer te bieden. Dat Zanzibar in vroeger tijden onderdeel was van de handelsroute tussen Mozambique en de Arabische landen kun je aan de overblijfselen nog goed zien. Zo vind je op het eiland specerijenplantages waar kruidnagel en peper wordt verbouwd, maar vooral in hoofdstad Stown Town word je mee teruggenomen in de tijd. Harempaleizen, oude moskeeën, smalle steegjes en een vervallen architectuur nemen je mee naar vervlogen tijden. Ook zie je op de rest van het eiland de kleurrijke geschiedenis terug van de vele bevolkingsgroepen die in het verleden het eiland bewoonden. Ik kijk er nu dus al naar uit om dit bijzondere eiland te ontdekken!

Meer lezen over Zanzibar? In deze blog vertel ik je alle leuke tips voor wat te doen op Zanzibar.

tropisch-wit-strand-op-zanzibar
10x leuke Zanzibar tips wat te doen op Zanzibar

#3 - Er leven boomklimmende leeuwen in Lake Manyara National Park

Als je Lake Manyara National Park binnenrijdt heb je het idee dat je in het oerwoud beland bent. Een bebost woud vol kabbelende beekjes, fluitende vogels en apen die door de bomen slingeren. Je vindt hier dan ook heel veel verschillende dieren, impala’s, zebra’s olifanten, nijlpaarden en hyena’s en duizenden flamingo’s bij het meer. Toch is Lake Manyara National Park, dat in een kloof van de Great Rift vallei ligt, vooral bekend om de zogenaamde boomklimmende leeuwen die in het park leven. Deze roofdieren vinden het relaxed om af en toe in een acaciaboom te klimmen en een dutje te doen. Het grappige is dat ik ze in Lake Manyara niet gezien heb, wel in de Serengeti. Dus leeuwen zijn op verschillende plekken in Tanzania in de boom te vinden.

boomklimmende leeuw in de serengeti Tanzania

#4 - De Serengeti is het beroemdste wildpark ter wereld

Hoewel de neushoorn zeldzaam is vind je de voltallige Big Five in de Serengeti en is het één van de meest geschikte parken ter wereld om deze te spotten. Het 14.763 km² grote gebied is vanwege de ecologische waarde, de vele diersoorten die er leven en de hoge concentratie wild uniek in zijn soort en niet te vergelijken met andere wildparken. Vernoemd naar het Masaiwoord ‘siringet’ dat ‘eindeloze vlaktes’ betekent doet het het beroemdste wildpark ter wereld zijn naam eer aan.

serengeti-noord-tanzania-zebras
boomklimmende-leeuw-serengeti-noord-tanzania

#5 - De Ngorongoro Krater wordt ook wel de Ark van Noach genoemd

Lang geleden is de krater, met een doorsnede van circa 18 km, ontstaan door een vulkanische explosie. Tegenwoordig leven op de bodem van deze wereldberoemde krater waarschijnlijk de meeste dieren per m² in heel Afrika. De beslotenheid, de vruchtbaarheid en de continue aanwezigheid van voedsel zorgen dat de krater ook wel de ‘Ark van Noach’ genoemd. De leeuwen zijn hier zelfs groter dan in de rest van Afrika! Het unieke ecosysteem, de prachtige natuur en de hoge wildconcentratie maken de Ngorongoro Krater het grootste natuurlijke amfitheater ter wereld en de perfecte plek om de Big Five te zien!

Migrerende gnoes in Tanzania

#6 - De migratie gaat het hele jaar door

Grote kans dat jij aan een beeld als hierboven denkt wanneer je aan de migratie denkt. Logisch, dit zijn ook de plaatjes die je ziet bij National Geographic. Ruim een miljoen gnoes en zebra’s die vanuit de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia trekken. Op de voet gevolgd worden door roofwild en tijdens het oversteken van de rivieren belaagd door krokodillen. Hoewel dit spektakel zeker onderdeel is van de jaarlijkse migratie is dit maar een klein onderdeel ervan. Deze crossings vinden alleen in het noorden van Serengeti en in de Masai Mara in Kenia plaats, toch speelt de migratie zich het hele jaar door af. Na de zogeheten crossings gaat de migratie van kuddes van zo’n 40-50 km lengte namelijk gewoon door. Dan wel zonder de rivieren en de krokodillen, maar zeker niet minder indrukwekkend. Als het begint te regenen trekken de kuddes vanuit het noorden richting het zuidoosten van de Serengeti waar de trek in het Ndutu gebied tot stilstand komt. Hier worden de jongen geboren en blijven de kuddes een aantal maanden. Als de grasvlaktes kaalgevreten zijn trekken de kuddes westwaarts. Via de Moru Kopjes naar het westen van Seronera vallei om vervolgens aan te komen bij de Grumeti rivier vanwaaruit ze weer verder trekken tot ze terug zijn bij de Mara rivier. Dus ook zonder de riviercrossings is het een waar spektakel om die enorme kuddes beesten te aanschouwen! En één groot voordeel, dat kan dus het hele jaar door!

Praktische informatie voor jouw reis naar Tanzania

  • Vliegen naar Zanzibar: TUI biedt rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol met een vluchttijd van ongeveer 9 uur op de heenweg en 11,5 uur op de terugweg (met een tussenstop in Mombassa, Kenia);
  • Visum: Voor Zanzibar en Tanzania is een visum vereist. Je kunt eenvoudig online een visum voor Tanzania aanvragen. Een e-visum (elektronisch visum) is de gemakkelijkste optie voor reizigers, dit kan via deze website. Ook kan het via een tussenpersoon, maar let op want hier komen vaak extra kosten overheen. Ook kun je het visum ter plaatse op de luchthaven aanschaffen. Houd wel rekening met wachttijden. De kosten bedrage USD 50,- en voldoe je per creditcard of contant. Je kunt ook in euro’s betalen echter is dit vaak ongunstig i.v.m. de wisselkoers.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne