Wat zoek je?

Ontdek het echte, pure Napels. Laat de Via Toledo achter je en sla links af. Verdwaal en ontdek de smalle straatjes van de Spaanse wijk. Ik neem je mee op ontdekking door de smalle straatjes van het Quartieri Spagnoli. Hier ontdek je authentiek Napels!

Een van de leukste dingen om te doen in Napels in verdwalen in de straten van de stad

Verdwaal in het Spaanse deel van Napels

Als ik de Via Toledo achter me heb gelaten maakt de brede straat plaats voor smalle geplaveide straatjes met hoge, pastelkleurige huizen. Verpauperd. Tegen een heuvel opgebouwd met steile trappen. In het Quartieri Spagnoli worden de drommen mensen scooters die me voorbij schieten. Zonder helm, geparkeerde auto’s omzeilend. Sommige auto’s lijken al jaren niet verplaatst te zijn. De één is nog stoffer dan de ander. Sommigen zijn volgepropt met speelgoed en lijken eerder dienst te doen als opslag dan als vervoermiddel. Ik ontdek Napels pas echt, hier in het Quartieri Spagnoli.

Heel veel wasgoed in Quartieri Spagnoli in Napels
Verpaupering van de straten van het Quartieri Spagnoli in Napels

Balkons vol planten en rokende bewoners

De balkons staan vol met planten. De bewoners ertussen, genietend van hun zoveelste sigaretje. Iedereen lijkt hier te roken. Zou het komen door het barre verleden van de wijk? Waar prostitutie en criminaliteit aan de orde van de dag waren? Of is dat juist wat je doet als je een leven zonder zorgen probeert te leiden?

Napels is het ideale startpunt voor een rondreis door Zuid-Italië. Rijd richting het zuiden, via de Amalfikust tot aan Puglia met deze roadtrip route door Zuid-Italië of vaar met de boot naar Sicilië en combineer Napels met een roadtrip op Sicilië.

Quartieri Spagnoli in Napels
De pastelkleuren in de Spaanse wijk in Napels

Een soort Italiaanse melkboer in Napels maar dan anders

Ik schrik op uit mijn dagdroom als ik uit het niets een vrouw hoor schreeuwen. In een taal die ik nauwelijks thuis kan brengen probeert ze de man iets duidelijk te maken. Ik kijk omhoog en zie dat ze aan een touw trekt. Een emmer met spullen komt van beneden naar naar haar toe. Niet veel later komt het emmertje weer naar beneden. Het lijkt wel een soort ruilhandel. De melkboer, maar dan anders.

Heel veel was in de Spaanse wijk in Napels
de straten van het Quartieri Spagnoli in Napels

Lelijke kriebels, urine & schone was

Mijn weg vervolg ik door de smalle straten. Versiert met graffiti. Soms slechts wat lelijke kriebels om de boel wat op te fleuren. Af en toe de prachtigste, kleurrijke tekeningen. Mijn zintuigen worden geprikkeld. De ene keer door de zure urinelucht die me overvalt, afgewisseld door heerlijke geurende was dat boven mijn hoofd hangt. Te drogen aan lijnen die van de ene naar de andere kant van de stad gespannen zijn. Tegen het einde van de middag wordt de eerste was weer binnengehaald. Weer een katrolletje dat het werk doet.

Wat is er als Nederlander nou leuker dan fietsen op vakantie? Baja Bikes is een Nederlandstalige fietstouroperator met gids & fietshuur opererend in ruim 120 steden, waaronder Napels. Ga jij Napels ontdekken per fiets?

De heuvelachtige straten van het Quartieri Spagnoli in Napels
Graffiti in het Quartieri Spagnoli in Napels
Het Quartieri Spagnoli een bijzonder stukje Napels in Italie

Beroemd of berucht?

Het Quartieri Spagnoli is de oudste volksbuurt van Napels. Het is een bijzonder stukje Napels, maar ook het beruchte Napels. Van oorsprong is de wijk gebouwd tijdens de Spaanse overheersing in de 17de eeuw. Al snel na de aanleg werd de wijk berucht door een hoge mate van criminaliteit en prostitutie. Dit Italië van de arbeidersklasse was erg arm, leed aan een hoge werkloosheid en werd sterk beïnvloed door de Camorra. Tegenwoordig valt het best mee, maar ga alleen overdag de wijk in, let een beetje op je spullen en ontdek de leukste dingen om te doen in Napels!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne