Wat zoek je?

Carrara bezoeken tijdens jouw vakantie in Toscane? Doen! Ontdek de marmerhoofdstad van de wereld en kom hier alles te weten over het witte goud waar Michelangelo zo’n fan van was. Wil jij meer weten over de marmergroeven van Carrara in Toscane? In deze blog lees je meer over het marmer in Carrara en wat je moet weten voor jouw bezoek aan Carrara.

Carrara bezoeken in Toscane is een activiteit die je niet mag overslaan

Ga het marmer uit Carrara ontdekken

In het noorden van Toscane, vlakbij de kust vind je het dorpje Carrara. Hier wordt al eeuwenlang marmer gewonnen. Al in de Romeinse tijd werd het marmer uit Carrara gebruikt voor verschillende bouwwerken. Zo ook het Pantheon in Rome, verschillende gebouwen aan het Piazza dei Miracoli in Pisa en wat dacht je van het wereldberoemde standbeeld van David van Michelangelo.

Zoek je nog fijne accommodatie? Dit zijn 6 te gekke plekken om te overnachten in Toscane?

Carrara bezoeken in Toscane

Bij het plannen van jouw vakantie naar Toscane denk je vast niet direct aan het bezoeken van een marmergroeve. Ik ook niet. Toch is dit de uitgelezen kans om er eentje te bezoeken en in Carrara ben je zeker aan het juiste adres. Alleen de weg naar boven, door hetbergachtige landschap van de Apuaanse Alpen en met uitzicht op de marmergroeves is al bijzonder. Wanneer je Carrara tegemoet rijdt, zie je direct de witte toppen al. En vergis je niet, dit is geen sneeuw. Deze witte toppen zijn van marmer. Nu begrijp je waarschijnlijk wel waarom marmer ook wel het witte goud wordt genoemd.

Rond Carrara vind je zo’n 300 marmergroeven waarvan het merendeel nog steeds gebruikt wordt om marmer te winnen. De bekendste groeve is de Cave di Fantiscritti. Hier haalde Michelangelo het marmer dat hij voor zijn wereldberoemde beeldhouwwerken gebruikte. Een deel van de marmergroeves zijn open gesteld voor publiek en middels een tour te bezoeken. De marmergroeven zijn enkel open in het hoogseizoen tussen maart en oktober. De tour die ik heb gedaan is de Marmotour.

Zelf heb ik Carrara bezocht toen ik vanuit Toscane naar de Italiaanse Bloemenriviera. Ik heb in 2 weken een mooie route door Noord Italië gereden en vele toffe bezienswaardigheden gezien zoals Venetië, openluchtmuseum Dozza en de mooiste dorpjes langs de de Riviera di Levante.

Carrara de marmergroeves in Italie
Carrara bezoeken in Toscane? Maak een marmer tour en ontdek het witte goud van Italie
Carrara bezoeken in Toscane? Maak een marmer tour en ontdek het witte goud van Italie
Roadtrip Noord Italië: tips voor het plannen van jouw route Noord Italië!

Tickets voor Carrara met Marmotour

Toen ik Carrara bezocht (september 2020) ben ik naar het kantoor van Marmotour gereden en heb ik ter plekke een kaartje gekocht. We moesten even wachten tot de volgende tour zou starten, want we hadden er net eentje gemist. Ook kun je tickets kopen bij het kantoor van Marmotour in Miseglia. Bezoek je Carrara in het hoogseizoen is het verstandiger vooraf een kaartje te kopen en wellicht doordeweeks en aan het begin of einde van de dag te komen.

Tijdens de rondleiding, die zo’n 40 minuten duurt, ga je met een groep de marmergroeve in en wordt er van alles verteld over de winning van marmer. Je krijgt een goede indruk hoe dit er aan toe gaat.

Liever een uitgebreidere tour met traditionele lardo proeverij? Dan is deze Carrara Tour een aanrader!

Carrara bezoeken in Toscane? Maak een marmer tour en ontdek het witte goud van Italie
Carrara bezoeken in Toscane? Maak een marmer tour en ontdek het witte goud van Italie

Proef Lardo di Colonnata in de heuvels rond Carrara

Wil je ook iets bijzonders eten? Rijd dan een klein stukje door naar het dorpje Colonnata en eet hier het bijzondere Toscaanse gerecht Lardo di Colonnata bij het Lard Rock Café.

Ook leuk om te bezoeken is het stadje Carrara zelf. Hoewel het delven van marmer een zware klus is en het ook niet goedkoop is vind je, vanwege de overvloed aan marmer, in de omgeving van Carrara overal marmeren bouwwerken. Dit stadje is waarschijnlijk dé plek in Toscane waar je het meeste marmer vindt. Zelfs het postkantoor is hier van marmer!

Praktische tips voor jouw bezoek aan de marmergroeves van Carrara

  • In de groeve is het in de zomer een stuk kouder dan buiten en ligt de temperatuur rond de 15-17°C. Ik zou je dus aanraden om een jas of lekkere trui mee te nemen zodat je het niet koud krijgt in de groeve.
  • Ook kan het best glad zijn in de groeves, dus je doet er verstandig aan goede wandelschoenen of sneakers te dragen.
  • Carrara bezoeken in het hoogseizoen? Houd rekening met eventuele drukte en plan je bezoek verstandig.
  • Doordat de akoestiek in de marmergroeves geweldig is worden hier af en toe concerten gehouden. Dus wil je eens een bijzonder concert bijwonen? Hier kan het.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne