Wat zoek je?

Wil je tijdens jouw vakantie in Spanje één van de meest bijzondere natuurgebieden in Andalusië bezoeken? Dan is Natuurpark El Torcal de Antequera een absoluut hoogtepunt. Dit spectaculaire karstlandschap biedt een diversiteit aan activiteiten en bezienswaardigheden voor bezoekers. Wat je allemaal kunt zien en doen in El Torcal de Antequera vertel ik je graag.

El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië

Wat is El Torcal de Antequera?

Natuurpark El Torcal de Antequera is één van de meest spectaculaire natuurgebieden in Spanje. Het is een spectaculair karstlandschap dat bekendstaat om zijn surrealistische rotsformaties, die zijn gevormd door miljoenen jaren van geologische activiteit. De geschiedenis van El Torcal de Antequera gaat terug naar de Jura, zo’n 150 miljoen jaar geleden, toen dit gebied nog bedekt was door een ondiepe tropische zee. Door de bewegingen van de aardkorst werden sedimenten samengedrukt en gevormd tot kalksteen. Het proces van erosie, veroorzaakt door wind en regen, heeft de grillige formaties die we vandaag zien veroorzaakt.

De geërodeerde rotsen, die bijzondere vormen en contouren hebben, lijken op elkaar gestapelde pannenkoeken. Het is niet vreemd dat El Torcal de Antequera ook wel het pannenkoekgebergte bij Malaga wordt genoemd.

In het gebied rond El Torcal vind je verschillende archeologische vondsten, zoals dolmens en rotstekeningen, die getuigen dat hier duizenden jaren geleden mensen woonden. Deze vroege bewoners maakten gebruik van de natuurlijke schuilplaatsen in de rotsen voor bescherming. Ook zijn er overblijfselen van Romeinse nederzettingen en wegen gevonden. En zijn er verschillende Moorse overblijfselen zoals het nabijgelegen Alcazaba van Antequera, een Moors fort dat dateert uit de 10e eeuw, gevonden.

Waar ligt El Torcal en hoe kom je er?

In Andalusië, op ongeveer een uurtje rijden ten noorden van de Spaanse stad Malaga, vind je natuurpark El Torcal de Antequera. Vlakbij de sfeervolle stad Antequera. Je kunt het natuurpark ook vanuit steden als Granada, Córdoba en Sevilla bezoeken. Vanaf deze steden ben je iets langer onderweg, gemiddeld zo’n 2 uur. De manier om El Torcal te bezoeken is door een auto te huren en Antequera in te voeren in de navigatie. Volg de borden naar El Torcal en vervolg je weg naar boven op de heuvel. Hier vind je het bezoekerscentrum en een parkeerplaats waar je gratis kan parkeren. Ook een bezoek aan het natuurpark is gratis en het mooiste om te voet te verkennen.

Heb je geen huurauto tot je beschikking? Met het OV kun je helaas niet naar El Torcal reizen, wel zou je een georganiseerde dagtrip kunnen boeken vanuit de stad waar je verblijft.

El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië
El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië
El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië

De mooiste wandelingen in El Torcal

Een van de meest populaire dingen om te doen in El Torcal is wandelen. Tijdens de wandeling kun je genieten van adembenemende uitzichten op de indrukwekkende rotsformaties en het omringende landschap. Wandel door het prachtige karstgebergte over een van de talloze wandelpaden en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van El Torcal. Er zijn verschillende wandelroutes met wisselende moeilijkheidsgraden, dus altijd wel eentje die bij je past.

Onderweg zul je ook zien dat El Torcal de Antequera de thuisbasis is van een diverse flora en fauna, waaronder zeldzame bloemen en planten, vogels en kleine zoogdieren. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan het spotten van verschillende soorten roofvogels en trekvogels, terwijl natuurliefhebbers de kans krijgen om unieke plantensoorten te ontdekken die zich hebben aangepast aan de barre omstandigheden van het karstlandschap. Het surrealistische landschap is erg fotogeniek. Ik bleef maar foto’s maken van de rotsformaties en adembenemende uitzichten die je in El Torcal vindt.

Drie verschillende wandelingen in El Torcal

In het natuurpark vind je drie wandelroutes die je gemakkelijk vanaf het bezoekerscentrum kunt starten. Ze variëren in lengte en moeilijkheidsgraad en zijn allemaal duidelijk gemarkeerd. Ik kies voor de gele wandelroute, dit is zeker een van de mooiste wandelingen in Andalusië.

  • Ruta Verde (de groene route): Dit is een gemakkelijke wandelroute van ongeveer 1,5 kilometer lang, ideaal voor gezinnen en beginners. De rondwandeling begint bij het bezoekerscentrum en voert langs enkele van de meest spectaculaire rotsformaties van El Torcal, zoals de Tornillo (schroef) en de Sombrerillo (hoed). De wandeling duurt ongeveer 45 minuten.
  • Ruta Amarillo (de gele route): De gele route is iets langer, ongeveer 3 kilometer lang, en biedt een uitdagendere wandelervaring met meer hoogte verschillen. Deze route, ook een rondwandeling, begint op dezelfde plek als de groene route en voert door dichtere begroeiing, langs enkele van de minder bezochte delen van het park. De wandeling duurt een kleine 2 uur.
  • Ruta Naranja (de oranje route): Deze middelzware route van ongeveer 3,6 kilometer lang (one way) biedt een panoramisch uitzicht over het natuurpark en de omliggende bergen. Onderweg kom je langs enkele van de meest indrukwekkende rotsformaties van El Torcal, waaronder de Ventana del Atalaya (raam van de wachttoren) en de Silla del Papa (stoel van de paus). Bij deze wandeling loop je dus 2 keer hetzelfde stuk en duurt ongeveer 3 uur.

Bezoek voor of na je bezoek aan El Torcal ook even het bezoekerscentrum. Hier kun je meer te weten komen over de geologie, flora en fauna van El Torcal. Er zijn vaak tentoonstellingen, informatieve displays en educatieve programma’s die je helpen de rijke geschiedenis en biodiversiteit van het gebied te waarderen. Ook vind je hier een restaurant, souvenirwinkel en toiletten.

Daarnaast vind je rondom het bezoekerscentrum verschillende uitkijkpunten vanaf waar je een geweldig uitzicht over de regio hebt. Sla deze uitkijkpunten, en vooral het Mirador Las Ventillas niet over als je El Torcal bezoekt.

Meer wandelingen in Andalusië: Ontdek de spectaculaire wandelroute Caminito del Rey

Waar Caminito del Rey vroeger de gevaarlijkste wandelroute op aarde was, is het tegenwoordig volledig gerestaureerd en een must see in Andalusië. Deze spectaculaire wandelroute in de provincie Málaga is één van de hoogtepunten in Andalusië en mag je zeker niet overslaan tijdens jouw vakantie in Zuid-Spanje! Een ander bijzonder park in Andalusië dat je niet wilt missen is Nationaal Park Doñana.

Lees alles over Caminito del Rey
El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië
El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië
El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië
El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië

Bezoek de stad Antequera

Combineer je bezoek aan El Torcal met het stadje Antequera, dat zo’n 15 kilometer verderop ligt. Deze authentieke Andalusische stad ligt in een prachtige, groene vallei en heeft diverse mooie uitkijkpunten, sfeervolle straatjes en pleinen en een indrukwekkend Moors kasteel en fort, het Alcazaba van Antequera. Op slechts een paar kilometers afstand van Antequera liggen de 500 jaar oude Dolmen, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Wij besloten eerst Antequera te bezoeken, hier te lunchen en na de lunch richting El Torcal te gaan. Dit blijkt een goede keuze. Hierdoor ben je niet op het heetst van de dag in het park, kun je het prachtige stadje aanschouwen en daarna met een goede bodem wandelen in El Torcal. Wil je alle tijd hebben in Antequera? Kies dan voor een overnachting in Antequera.

El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië
El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië
El Torcal de Antequera: de mooiste wandelingen in Andalusië

Praktische tips voor een bezoek aan El Torcal

  • Het natuurpark is gratis te bezoeken en je auto kun je gratis parkeren op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum;
  • Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend, met uitzondering van 1 en 6 januari en 25 december. De openingstijden variëren per seizoen;
  • Je kunt zelf de wandelroutes volgen, ook kun je ervoor kiezen om een begeleide wandeling met gids te maken. Deze kun je boeken in het bezoekerscentrum;
  • Het kan in Andalusië erg warm worden, zo ook in El Torcal. In het park is weinig beschutting te vinden, bereid je hierop voor. Neem voldoende water mee, draag geschikte kleding en goede schoenen en doe op zonnige dagen een pet en zonnebrand op;
  • Houd er rekening mee dat het natuurpark op zo’n 1200 meter hoogte ligt, dus dat het een stuk kouder kan zijn dan waar jij verblijft. Neem voor de zekerheid een warme jas of trui mee;
  • Het is verboden om van de officiële wandelpaden af te gaan, loop dus alleen op de aangegeven wandelpaden;
  • Bezoek Torcal de Antequera met een huurauto of boek een georganiseerde dagtocht vanuit Malaga.

Plan je reis naar Andalusië

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne