Wat zoek je?

Ongerepte natuur in Zuid-Europa? Jazeker! In Andalusië! In het westen van deze streek vind je nationaal park Doñana of zoals de Spanjaarden het park noemen: Parque Nacional de Doñana. Dit beschermde natuurgebied is sinds 1994 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het bekendste nationale park van Spanje. Het landschap bestaat uit grote contrasten en dit is nou precies waarom nationaal park Doñana op jouw wensenlijstje moet staan!

Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië

Bezoek nationaal park Doñana met haar verschillende ecosystemen: het natuurgebied bij Cadiz

Naast het nationaal park Sierra Nevada in Granada is Doñana één van de twee nationale parken in Andalusië. Wat Doñana onder andere zo bijzonder maakt zijn de verschillende ecosystemen in het nationale park. Zo vind je langs de Atlantische Oceaan kust een uitgestrekt zandgebied, bestaat het grootste deel van het park uit Mediterrane bossen en is het park vooral bekend om de moerasgebieden in de rivierdelta. De moerassen zijn overwegend droog van juli tot oktober, maar de regen in de herfst vult het moeras met water.

In de winterperiode, wanneer een verscheidenheid aan vogels de warmte in het zuiden van Europa opzoekt, is het park een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Maar ook in de lente en in de zomer zijn vogelliefhebbers hier aan het juiste adres. In deze periode trekken juist de roze flamingo’s vanuit Afrika naar Spanje voor verkoeling en voedsel. In nationaal park Doñana vind je naast vogels ook vele andere dieren. Spaanse keizerarenden, herten, Iberische lynxen, wilde zwijnen en paarden, allen hebben ze van Doñana hun thuis gemaakt. Hoewel je voor een aantal van hun wel heel veel geluk moet hebben wil je ze ook daadwerkelijk zien!

Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië
Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië
Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië
Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië
Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië

Maak een tour door Doñana National Park

Er zijn verschillende tours die je kunt boeken wanneer je een bezoek wilt brengen aan nationaal park Doñana. Ik boekte mijn tour bij Donana Visitas. Ze bieden dagelijks een tweetal tours door nationaal park Doñana en maken daarbij gebruik van terreinwagens die geschikt zijn voor groepen tot maximaal 21 personen. Tijdens een 4 uur durende tour vanaf het “El Acebuche“ bezoekerscentrum ontdek je zo‘n 70 kilometer van het park en haar belangrijkste ecosystemen.

Je doet er verstandig aan om je tickets voortijdig te boeken, omdat de tours een maand van tevoren kunnen worden vastgelegd. Een entreeticket kost €33,- per persoon, kinderen onder de negen jaar betalen €18,- entree. De tour is zowel in het Spaans als in het Engels en vertrekt twee keer per dag, in de zomer (van 1 mei t/m 14 september) om 08:30 uur en om 17:00 uur en in de winter (van 15 september t/m 30 april) om 08:30 uur en om 15:00 uur.

Ook kun je ervoor kiezen om vanuit Sevilla een dagtocht te maken naar Doñana National Park. Via GetYourGuide boek je een leuke dagtrip met een 4×4 vanuit Sevilla naar Doñana National Park. Je bent de hele dag op pad en ervaart de natuurlijke schoonheid van Doñana National Park.

Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië
Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië
Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië
Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië

Wandelen in Parque Nacional de Doñana

Naast een georganiseerde tour kun je Doñana ook op eigen gelegenheid verkennen. Vanuit het kustplaatsje Matalascañas en de verschillende bezoekerscentra zijn er een aantal wandelroutes die je kunt maken.

    • Vanuit Matalascañas kun je wandelroute “Dunar” (2,4 km) volgen, welke je meeneemt door de duinen van Parque Nacional de Doñana.
    • Bij informatiecentrum La Rocina kun je de wandelroutes “Charco de la Boca” (3,5 km) en “Charco del Acebrón” (2,1 km) maken.
    • Ga je naar bezoekerscentrum El Acebuche, het oudste en belangrijkste bezoekerscentrum, dan kun je kiezen voor de wandelingen “Lagunas del Hierto y las Pajas” (2,3 km) en “Laguna del Acebuche” (5,4 km).
    • Wandelroute “Charco del Acebrón” (1,5 km) start bij het bezoekerscentrum El Acebrón dat je in het oude paleis vindt. Deze route brengt je langs de rivierbedding van La Rocina.

Naast de 4×4 tour en de verschillende wandelingen zijn er ook mogelijkheden tot paardrijden in national park Doñana en worden er (voornamelijk vanuit El Rocio) verschillende excursies georganiseerd, waaronder boottochten en birdwatching excursies.

Meer lezen over Spanje? Check dan mijn bestemmingspagina Spanje voor meer reisverhalen.

Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië
Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië
Nationaal park Doñana: op safari in Andalusië

Overnachten bij nationaal park Doñana

Je kunt ervoor kiezen om vlakbij het nationaal park te overnachten, want nationaal park Doñana is zonder twijfel een must-see tijdens een bezoek aan de provincies Huelva en Sevilla. Op deze manier kun je langer genieten van de omgeving en van al het moois dat de natuur je te bieden heeft. Zo is Matalascañas een goede uitvalsbasis. Wat dacht je van het knusse Victoria Hotel of het luxere On The Residence. Je hoeft niet in de omgeving te verblijven. Zelf heb ik nationaal park Doñana bezocht als een dagtocht vanuit Sevilla, dat op een uurtje rijden ligt.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne