Wat zoek je?

Droom jij al tijden van het maken van een wereldreis? Met de backpack en de Greyhound reisend door Australië? Met je zelf gekochte campertje cruisen door New Zeeland? Of toch liever een half jaar in je eentje door zuidoost Azië? Stop met twijfelen en het verzinnen van argumenten om niet te gaan. Want voor alles is een oplossing te vinden.

Road to Wander

#1 - Geld

Geld is zeker belangrijk wanneer je een lange reis wilt maken en het belangrijkste om dit bij elkaar te krijgen is sparen, sparen, en nog eens sparen. Is die Starbucks koffie die je meeneemt in de trein nou echt nodig? Of kun je toch beter koffie van thuis meenemen. Je eigen broodjes smeren is ook een stuk voordeliger dan lunchen in de bedrijfskantine. En die nieuwe jurk voor dat feest? Heb je die nou daadwerkelijk nodig? Die van vorig jaar kan je toch ook nog prima? Wellicht weerhoud de gedachte dat je aan alle drie niets hebt wanneer je heerlijk op een Thais strand ligt je van het doen van deze aankopen!

Is sparen niet zo jouw ding? Dan kun je natuurlijk ook werken wanneer je op reis bent. Wordt au pair in Parijs. Krijg het leven van geredde beren weer op de rit in een berenopvang in Canada. Of ga op summercamp in the USA. Ook kun je geld besparen met WWOOF (Willing Workers On Organic Farms). Je werkt vrijwillig op het Australische platteland, maar wel tegen kost en inwoning. Zo beleef je het echte Australische leven, maar heb je ook nog voldoende tijd voor avontuur.

#2 - Jouw baan

Een baan, vooral wanneer hij ook nog leuk is, is iets wat veel mensen weerhoudt om ook maar over een wereldreis na te denken. Zonde! Af en toe moet je een risico nemen om je dromen te verwezenlijken. Heb je een tijdelijk contract? Dan zou ik het risico sowieso nemen, want wellicht sta je over een jaar überhaupt op straat. Heb je een vaste baan die je graag wilt behouden? Ga eens met je werkgever in gesprek. Er zijn genoeg werkgevers die onbetaald verlof willen geven. Zeker als je al er al langere tijd werkt en waardevol bent voor het bedrijf. Je werkgever weet zeker dat je weer terugkomt en krijgt daarnaast iemand terug die geïnspireerd, ontwikkeld en gegroeid is. Neemt jouw werkgever je niet terug na een reis? Dan heb je in ieder geval de tijd van je leven gehad en vind je met jouw ervaringen en lef heus wel weer een andere baan.

Zweeds Lapland hoort zeker thuis op mijn lijst van bucketlist bestemmingen
Wijn drinken in de Douro Vallei in Portugal

#3 - Jouw huis

Je hebt een mooie kamer in de binnenstad van Amsterdam die je niet graag kwijt wilt. Of woont net drie jaar in je eerste koophuis aan de rand van de stad Groningen. Maar je wilt op wereldreis en nu? Je kamer opzeggen of je huis verkopen hoeft niet altijd. Gelukkig zijn er legio mogelijkheden. Je huis kun je verhuren. Er is altijd wel iemand op zoek naar een kamer of een leuk appartement.Ook je koophuis kun je tijdelijk verhuren. Vrienden. Kennissen. Lukt dat niet? Dan zijn er vast wel vrienden van vrienden op zoek naar tijdelijke woonruimte. Anders zou je altijd nog een makelaar in kunnen schakelen bij de verhuur. Lukt verhuren niet dan kun je altijd je huurhuis opzeggen of je huis verkopen. Genoeg plekken waar je je spullen op kan slaan en na de reis van je dromen zie je wel weer verder!

Mocht je nou echt langere tijd weggaan en niet zoveel waarde hechten aan je spullen? Je zou dan eventueel je hele inboedel kunnen verkopen. Scheelt de kosten van een container en wat maanden intensief sparen.

Tips voor smartphone fotografie - zo maak je de mooiste foto's op reis als thuis

#4 - Hoe moet dat met je relatie?

Je bent hoteldebotel verliefd, maar droomt ook van een wereldreis. Dat kan lastig zijn als je partner niet met je mee wil. Moet je dan je droom laten varen? Zeker niet! Als jullie echt van elkaar houden overleefd jullie relatie die paar maanden afstand wel. Je partner gunt jou die prachtige ervaring en laat je afreizen naar een tropisch oord en jij gaat niet in een dorm room liggen vozen met een Zuid Amerikaanse knapperd. Die paar maanden apart van elkaar maakt jullie relatie sterker. Overigens heb je tegenwoordig bijna overal Wifi en heb je Skype en Whatsapp, wat de afstand toch al weer een stuk kleiner maakt. Bovendien hoe goed is het voor je relatie als je je dromen opgeeft voor de ander?

Eind 2013 (en nog een keer in 2017) zei ik mijn vaste baan op. Zocht huurders van mijn huis en trok er een kleine 7 maanden en later nog eens 14 maanden op uit. Samen met mijn toenmalige vriend. Om de wereld te ontdekken. Het maken van deze wereldreis was mijn beste beslissing ooit! Ben jij ook overtuigd om de knoop door te hakken en te gaan?

Neem je zelf ook niet voor om later te gaan. Want later komt snel. Voor je het weet heb je een duur koophuis en 6 kids. Dus wil je op reis, ga dan nu!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne