Wat zoek je?

Nog vaak denk ik terug aan mijn wereldreis die ik eind 2013 en begin 2014 maakte. Aan de mooie natuur, de fantastische landen, de lieve mensen. Het heerlijke eten, de oneindige vrijheid, de witte stranden en de zon. Aan een geweldige tijd die ik heb beleefd ver weg van huis. In gedachten maak ik een opsomming van dingen die ik het meeste mis aan op wereldreis zijn en bedenk me dat dit een leuk onderwerp is voor een blogpost. Dus hierbij mijn 10 gemissen.

Thailand is een geweldige bestemming - terugblik 2019 in cijfers

#1 - De vrijheid van gaan en staan waar je wil

Hoe heerlijk is dat?! Je wordt wakker en kunt zelf kiezen wat je die dag gaat doen. Of je nu de hele dag aan het strand wilt liggen of iets actiefs wil doen de keus is aan jou. Bevalt een plek niet? Dan reis je toch gewoon verder? Wij kwamen er bij aankomst in Surfers Paradise achter dat het heel anders was dan we vooraf gedacht hadden. Een soort van Lloret de Mar maar dan in Australië. Het voordeel van die vrijheid is dat je gewoon je campertje weer ingepakt en verder reist. Ook het grote voordeel van zo’n reis is dat je zelf helemaal kunt bepalen waar je naartoe gaat en zelf je wereldreis kan plannen.

#2 - Nieuwe mensen van overal ter wereld ontmoeten

Reizen, vooral backpacken, is een hele makkelijke manier om in gesprek te komen met nieuwe mensen. Het eerste praatje is snel gemaakt door de onderlinge band die reizen met zich mee brengt. Een andere reiziger gefascineerd door jouw plannen of een local die meer wil weten over jou, de westerling. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal en wat is er nou leuker dan elkaar te leren kennen.

Route Jordanië: tips en planning voor 10 dagen Jordanië
Maak een roadtrip door de woestijn van Jordanië

#3 - Elke dag wakker worden met een zonnetje op mijn gezicht

Ik kan zo genieten van de zon op mijn gezicht. Wakker worden met de heerlijk warme stralen die mijn kamer verlichten en mij doen beseffen dat er weer een nieuwe dag is aangebroken. Een nieuwe dag die ik zelf in kan vullen. Wat een genot!

#4 - Het gevoel van een nieuw land ervaren

Ik heb altijd dat ik op een nieuwe plek weer even ‘in moet komen’. Hoe vind ik de weg? Hoe is het verkeer geregeld? Hoe zijn de mensen? Ik moet altijd even mijn weg vinden in een nieuw land. Die eerste momenten van onwetendheid en ongemak vind ik heerlijk. Die momenten horen voor mij bij het reizen en het ontdekken van nieuwe bestemmingen.

Roadtrip voorbereiding? Plan je reis en stippel je route uit met deze tips

#5 - Met een fijn reismaatje kun je de hele wereld aan

Op reis is het ook erg fijn als je een reismaatje hebt die dezelfde ideeën over reizen heeft als jij. Je maakt natuurlijk veel mee als je op reis bent en niets is fijner dan dat je hier samen over kunt praten. Sparren over toffe activiteiten en na kletsten over die toffe avond in de locale kroeg. Maar ook is het fijn als je elkaar nog steeds aardig vindt na een dag waarop alles voor geen meter loopt.

#6 - De hele dag op slippers rondlopen

Mis je dat, denk je misschien? Ja dat mis ik echt! Het liefst loop ik de hele dag op mijn havaianas rond! Toen ik weer terug kwam in Nederland moest ik echt zo wennen aan de hele dag (dichte) schoenen aan. Het voelde zo vreemd! De spreuk: Life is better in flip flops’ is zooooo waar 😉

#7 - De rust die ik heb op reis

In Nederland heb ik (bijna) altijd haast. Ik ben ongeduldig en dingen moeten snel gaan. Op reis kan ik dat wel willen, maar zal ik het moeten stellen met hoe het reilt en zeilt in het land waar ik ben. In Thailand kwam geen enkele minibus ooit op tijd en in Vietnam kon ik gerust een uur of wat optellen bij de uiteindelijke reistijd. Dingen waar ik me in Nederland heel druk om kan maken, kan ik op reis met gemak naast me neer leggen. Waarom lukt dat in Nederland eigenlijk niet?

Maak ook zeker een uitstapje naar the Breakaways als je de Oodnadatta Track rijdt
Maak een rondreis Thailand met deze tips en je bent goed voorbereid

#8 - Het idee dat je je overal ter wereld kan redden 

Het maakt niet uit waar ik ben, wat voor taal de mensen spreken en hoe de mensen leven. Er is altijd een manier om te communiceren. Altijd kom je op je plaats van bestemming en altijd komt het goed. Dat is een fijn gevoel dat ik heb overgehouden van een lange tijd zelfstandig de wereld rond reizen en ik kan je vertellen dat is een fijn gevoel.

#9 - Genoegen nemen met een backpack aan spullen 

Ik hou van mooie spulletjes, fijne merken en nieuwe dingen. Op reis kon ik dit bijzonder genoeg gemakkelijk naast me neer leggen. Uiteraard vond ik het af en toe fijn om iets nieuws te kopen, een paar all stars of een shirtje. Maar het verbaasde me hoe gemakkelijk het ging om ruim een half jaar met alleen mijn backpack aan spullen rond te reizen.

Benieuwd welke dingen je altijd terug vindt in mijn backpack? Deze 15 reisitems gaan altijd mee in de backpack.

#10 - Geen huishoudelijke taakjes 

Stofzuigen, je huis opruimen, de douche soppen, je bed verschonen, strijken en de afwas doen. Allemaal van die taken die je niet hoeft te doen als je op reis bent. Wanneer je op reis bent realiseer je je des te meer hoeveel tijd dit eigenlijk kost. Leven uit een backpack is zo gek nog niet!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne