Wat zoek je?

Ga je binnenkort op stedentrip naar Marrakech? Wat een goed idee! Ik koos ervoor de Nederlandse winter in te ruilen voor wat zonnestralen en Vitamine D en naar het bruisende Marrakech te gaan. Een bruisende stad waar de chaos van de Arabische souks wat wordt getemperd door het zwoele Afrikaanse ritme. Waar je in de medina overvallen wordt door een mix van kleuren, geuren en geluiden en weet je niet waar je naar moet kijken. Zoek je nog leuke bezienswaardigheden? Hier mijn tips met de leukste dingen om te doen in Marrakech. Er is zo ontzettend veel te beleven in Marrakech, dat wordt genieten!

Deze bezienswaardigheden in Marrakech wil je zeker zien

#1 - Struin over het Jemaa el-Fnaa plein

Het Jemaa el-fnaa is het centrale plein en daarmee het hart van Marrakech. Overdag als het plein volstaat met aapjes aan kettingen en slangen in maanden die je tegen betaling vast mag houden vind ik het er vreselijk. Het is pas ’s avonds dat het plein tot leven komt en ik er me thuis voel. Overal staan eetkraampjes en op elke hoek kun je wat anders eten. Op verschillende plekken wordt muziek gemaakt en her en der vindt er een optreden plaats. Een avondje doorbrengen op het Jemaa el-fnaa is iets wat je zeker moet doen in Marrakech!

Het is een groot, druk plein dus let wel op je spullen. Let ook op sommige (henna) verkopers. Soms zijn ze erg brutaal en heb je voordat je het weet je hele hand onder de henna en willen ze nog dat je ervoor betaald ook.

Deze bezienswaardigheden in Marrakech wil je zeker zien

#2 - Verdwaal in de souks

Een souk is een Arabische versie van een markt. En in de medina van Marrakech stikt het ervan. Een doolhof van smalle straatjes en nauwe steegjes waar je bij vele kleine winkeltjes van alles kunt kopen.

Het feit dat Marrakech op een centrale locatie langs de wandelroute ligt heeft er dan ook voor gezorgd dat men van vroeger af aan dagelijks wordt bezocht door vele verkopers die hun waren aan de man proberen te krijgen. Des te meer mensen naar de stad trokken des te kleiner de souks werden en des te meer souks in elkaar opgingen door het ruimtegebrek.

Tegenwoordig lijkt de medina van Marrakech wel één grote markt en dat terwijl het eigenijk een verzameling is van allemaal kleine marktjes. Kruiden, olijven, keramiek en tapijten. Een labyrint van joelende verkopers en een mix van kleuren, geuren en geluiden. De beste manier om de medina van Marrakech te ontdekken is door te verdwalen in de souks. Je hebt bijna niet door wanneer je de ene verlaat en de ander binnentreed.

De beste tip om niet echt te verdwalen in de medina is door te onthouden hoe je van het Djemma el-Fna naar je hotel of riad komt. Verspreid door de medina vind je namelijk verschillende bordjes die je weer terugleiden naar het plein. Dus weet je van daar de weg terug naar je accommodatie zul je de weg terug altijd weer vinden.

stedentrip naar Marrakech dit moet je zeker doen in Marrakech
stedentrip naar Marrakech dit moet je zeker doen in Marrakech

#3 - Ga naar de Ben Youssef Medersa

In Fès was ik erg onder de indruk van de unieke architectuur van de Bou Inania Medersa. Ik wilde dan ook graag de Ben Youssef Medersa in Marrakech bezoeken. Helaas wordt deze op dit moment verbouwd en kon ik hem niet bezoeken tijdens mijn citytrip. Erg jammer, want op de foto’s ziet deze koranschool er prachtig uit!

#4 - Bezoek de botanische Jardin Majorelle

Een andere must see voor jouw Marrakech citytrip is een Jardin Majorelle. Deze botanische tuin is ontworpen door kunstenaar Jacques Majorelle en ligt op een half uurtje lopen van de medina. Pas echt bekend werd deze tuin toen de beroemde modeontwerper Yves Saint Laurent de tuin overnam. De tuin vormde als belangrijke inspiratiebron van de modeontwerper.

Wat direct opvalt in deze prachtige tuin zijn de blauwe muren de de exotische planten. Cactussen, vrolijk gekleurde bloemen en bomen van over de hele wereld zijn hier te vinden maken deze botanische tuin tot een oase van rust in de drukke stad.

Breng ook een bezoek aan het kleine Berber Museum. Laat je niet misleiden door de grootte want de traditionele berberkleding, sieraden en andere antieke spulletjes maken dit een interessante plek.

Entree: 70 dirham per persoon voor de tuin. 30 dirham per persoon extra als je ook het Berber Museum wilt bezoeken.

Ga zo vroeg mogelijk naar Jardin Majorelle aangezien de rijen aanzienlijk lang kunnen zijn. Maar echt hoor! Ik dacht dat het wel mee zou vallen en stond vervolgens een uur in de rij.

Jardin Majorelle in Marrakech
Deze bucketlist bestemmingen wil jij ook afvinken

#5 - Bezoek het Badii Paleis

In 1578 werd in opdracht van Ahmed El-Mansour met de bouw van het El-Badi paleis gestart. Alleen de beste en duurste materialen waren goed genoeg voor het bouwen van dit paleis. Goud, marmer en ivoor werden veelvuldig gebruikt. Toen El-Mansour in 1603 kwam te overlijden kan dit zijn opvolger goed uit. Hij verwoeste het el Badii paleis om de dure materialen vervolgens voor zijn eigen paleis te gebruiken.

De binnenplaats van de ruïne is nog vrijwel intact en vanaf de muren van het El-Badi paleis heb je fantastisch uitzicht over de stad Marrakech. Ook is het leuk om te zien dat het paleis op dit moment bewoond door een groot aantal ooievaars die regelmatig voorbij vliegen.

Entree: 70 dirham per persoon. 

Ook leuk: een stedentrip naar Fès. Dit kost een citytrip Fès van 5 dagen.

stedentrip naar Marrakech dit moet je zeker doen in Marrakech
stedentrip naar Marrakech dit moet je zeker doen in Marrakech
Citytrip naar Marrakech? Dit is wat je moet doen in Marrakech

#6 - Neem een kijkje bij de Tombeaux Saadiens

Niet ver van het Badii Paleis en naast de moskee van de Kasbah vind je de Saadiaanse graven. Eén van de enige overblijfselen uit de Saadiaanse dynastie die in de gouden eeuw Marrakech regeerden. De graven zijn met mozaïeken bedekt en liggen in een mooie, groene tuin. Verwacht geen mega complex, maar het is zeker leuk om de tombes te bezoeken in Marrakech.

Entree: 70 dirham per persoon. 

Enthousiast over Marrakech? Kijk gelijk op Transavia en zoek goedkope vluchten naar Marrakech!

Citytrip naar Marrakech? Dit is wat je moet doen in Marrakech
Deze bezienswaardigheden in Marrakech wil je zeker zien

#7 - Ga naar de Marokkaanse Hammam

Al die drukte van de stad kan best vermoeiend zijn. Hoe lekker is het dan om je even terug te trekken. Waar kan dit nou beter dan bij een traditionele Marokkaanse spa. Na wat onderzoek kies ik ervoor om naar Les Bains d’Orient te gaan. Een mooie spa met goede beoordelingen en geschikte prijzen.

Ik bekijk de opties en kies voor het Trésor d’Orient pakket. Een combinatie van een 30 minuten durende hammam behandeling en een Marokkaanse massage van 50 minuten. Een geweldige keuze, want na zo’n 1,5 uur ben ik helemaal zen met mijn babyzachte huidje!

#8 - Eet & geniet van de Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken staat bekend om haar diversiteit, smaak en geur. Tajine, couscous, zoete broodjes en koekjes en (mijn favoriet!) de pastilla. Je zult zeker gaan genieten van al het lekkers in Marrakech. Een aantal restaurants waar ik heerlijk heb gegeten zijn Nomad (geweldig dakterras), Le Jardin (prachtige tuin), Al FassiaKosybar (ook alcoholische drankjes), Snack Toubkal (super cheap!) en Café Clock.

Meer lezen over lekker eten in Marrakech? Lees dan mijn blog over de beste restaurants in Marrakech!

eten in Marrakech - de lekkerste restaurants in Marrakech in Marokko
eten in Marrakech - de lekkerste restaurants in Marrakech in Marokko

#9 - Trek erop uit en ga een dag uit de stad

Vanuit Marrakech kun je verschillende dagtochten maken. Zo kun je het havenstadje Essaouira bezoeken. In tegenstelling tot Marrakech is Essaouira een stukje gemoedelijker en rustiger en heb je genoeg aan één dag om dit kustplaatsje te ontdekken.

Ook kun je ervoor kiezen om het Atlasgebergte in te trekken. Ik kies voor deze optie en besluit de Cascades d’Ouzoud met deze tour van GetYourGuide te bezoeken. De Ouzoud watervallen liggen op zo’n 150 kilometer afstand van Marrakech, in een prachtig gebied en zijn 110 meter hoog. Hiermee zijn het de hoogste watervallen van Noord Afrika en absoluut een bezoek waard.

Ook leuk om te lezen: Laat je verdwalen in de medina van Fes. Met deze tips ben je voorbereid!

Citytrip naar Marrakech? Dit is wat je moet doen in Marrakech
Deze bezienswaardigheden in Marrakech wil je zeker zien
stedentrip naar Marrakech dit moet je zeker doen in Marrakech
stedentrip naar Marrakech dit moet je zeker doen in Marrakech
Boek een fijne Riad in Marrakech

Algemene Marrakech tips voor een fijn verblijf

  • Houd ook rekening met inwoners die je willen helpen met het terug vinden van je hotel of het vinden van een bepaald adres. Hun intenties zijn goed, maar hulp is nooit gratis. Wil je geen hulp bedank ze voor hun goede bedoelingen en loop rustig door.
  • Iedereen wil graag zijn waren aan je kwijt. Zit je hier niet op te wachten? Zet je poker face op en negeer de verkopers. Heb je wel interesse en wil je graag iets kopen? Vergeet dan zeker niet te onderhandelen. Ik heb wel eens gehoord dat je kunt onderhandelen tot ééntiende van de prijs. Zelf is me dit nog nooit gelukt en was ik al tevreden als ik het voor 33% of de helft van de prijs meekreeg.
  • Verblijf in een riad in de medina. Een riad is een oud Marokkaans herenhuis met een sfeervolle binnenplaats en een fijn dakterras. Zelf verbleef ik in het Riad Dar Elma & Spa. Een fijn riad, met super lief en behulpzaam personeel. Elke dag een heerlijk ontbijt en een top dakterras met jacuzzi en ligbedjes zodat we heerlijk van de zon konden genieten!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne