Wat zoek je?

Ken je Fès al? Fès is de best bewaarde stad en het historische hoogtepunt van Marokko. Je vindt er eeuwenoude architectuur, een medina vol fascinerende dingen en ambachtslieden die nog volgens traditioneel gebruik hun werk doen. In het prachtige Fès ben je even terug in de tijd. Benieuwd wat je er allemaal kunt doen? In deze blog de leukste dingen om te doen in Fès in Marokko.

De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko

Laat je verdwalen in de medina van Fès

Er gebeurt veel in de oude medina van Fès. Overal waar ik kijk in de oude medina zie ik kleine winkeltjes. De één nog kleiner dan de ander. Ik zie mensen zich vluchtig door de kleine straatjes bewegen. Voor mijn neus zie ik een dame met haar kind op haar rug gebonden een langsrazende kar vol sinaasappelen ontwijken. Ik ruik de markt, vol heerlijk geurende producten. Vrouwen gekleed in djellaba’s kletsend op Place Seffarine. Mannen onder elkaar drinken zoete muntthee op het terras. Ezeltjes beladen met vellen pas geverfd leer sjokkend door de straten. Van de leerlooierij naar zijn bestemming verderop. Af en toe een verdwaalde scooter die de medina trotseert. In Fès, dat door UNESCO als Werelderfgoed is bestempeld, lijkt de tijd te hebben stil gestaan.

De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko
De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko

Ontdek de eeuwenoude tanneries in Fès

Wanneer je in de buurt van de leerlooierijen bent hoef je alleen je neus maar te volgen om uit te komen op één van de terrassen die uitkijken op de ’tanneries’. Hier wordt leer nog op de eeuwenoude manier gelooid. In de tientallen ronde kalkvaten worden de huiden van geiten, schapen, koeien en kamelen schoongemaakt in vogelpoep en urine. Vandaar die sterke geur 😉

Hierna worden de huiden in andere vaten gestopt en krijgen ze een kleur. Rood, geel, blauw of groen. Nadat ze gekleurd zijn worden de huiden op de omliggende terrassen gelegd om te drogen. Rondom de vaten is het dan ook een mooi schouwspel van hardwerkende mannen omringd door prachtige gekleurde vaten en drogende huiden. Eenmaal opgedroogd brengen ezels de huiden naar één van de vele winkels waar de huiden bewerkt zullen worden.

De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko
De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko
De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko

Laat je verbazen op de drukke markt

Ook op de markt is het een drukte van jewelste. Een oude man met een ezeltje baant zich weg door de drukte. Mensen onderhandelen over sinaasappels en verse eieren. Ik kijk mijn ogen uit. Ik ruik de markt vol heerlijk geurende producten en zie de mensen hard werken. Een zaakje vol met stukken vlees. Verderop hangt het hoofd van een kameel. “Zou iemand dat kopen of hangt het er voor de show?” hoor ik mezelf denken. Ik zie kleine hokjes vol met kippetjes en stapels met verse groenten en fruit. Grote hanen tentoongesteld midden op het pad, hun pootjes vastgebonden zodat ze niet weg kunnen vliegen en een man die in alle rust verse worst draait. Op markten in het buitenland lijkt zoveel meer te gebeuren, ze fascineren me!

De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko
De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko

Maak kennis met de oude ambachten in Fès

Het goed bewaarde oude centrum uit 1200 trekt niet alleen bezoekers om de drukke markt en het fascinerende schouwspel bij de tanneries, maar ook de diverse oude ambachten als de tapijtknopers, de koperbewerkers, de schoenmakers en de keramiek kunstenaars, en het grote aantal moskeeën doen je versteld staan. In de vele winkeltjes zie je dan ook vele oude ambachten uitgeoefend worden.

De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko
De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko

Prachtige architectuur in de medina

Ook vind je prachtige architectuur in de medina. Oogverblindend versierde moskeeën, authentieke panden en de mooiste mozaïekpatronen. In de medina vind je ook twee buitengewoon mooie koranscholen die zeker een bezoekje waard zijn. Dichtbij de drukst bezochte poort Bab Boujloud en aan één van de hoofdstraten ligt Medersa Bou Inania. Deze grote koranschool met moskee is nog volledig intact met prachtig tegelmozaïek en houtsnijwerk. Het is niet voor niets een van de meest gefotografeerde plekje in Fès. Medersa El Attarine verdient ook zeker een bezoek. Deze medersa is kleiner en bevindt zich verderop in de medina, nabij universiteit van Al-Karaouine. Ook hier vind je prachtige mozaïeken en waar je je in een compleet andere wereld. Voor slechts 10 dirham (één euro) per school kun je deze serene plekken bezoeken.

De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko
De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko

Vind je weg in de medina

In het begin kan Fès met al haar steegjes erg overweldigend zijn. Hoe ga je hier ooit je weg vinden? Laat je in het begin dan ook lekker verdwalen. Zodra je doorkrijgt hoe het in elkaar zit is het eigenlijk heel simpel. Er lopen verschillende kleurroutes, met elk een ander thema, dwars door de medina. De borden hangen vrij hoog aan de muur en als je ze eenmaal gevonden heb zie je ze vrij gemakkelijk. Daarnaast zijn er twee grote hoofdstraten die parallel aan elkaar door de medina lopen en die samenkomen bij Place Nejjarine. Beide straten zijn dan ook onderdeel van een kleurroute. Spreekt voor zich toch?

Ga lekker dineren in Fès

In Marokko kun je heerlijk eten, zo ook in Fès. Ik heb bij verschillende restaurants in Fès goed gegeten, zo kun je heerlijk eten in Fès bij Dar Tajine. Je moet even een stukje klimmen om bij het dakterras van het restaurant te komen, maar het is de moeite waard. Je kunt niet alleen genieten van een prachtig uitzicht op de medina, het eten is ook nog eens heerlijk.

The Ruined Garden is iets luxer en vooral erg gaaf om zijn ligging. Je eet in een super sfeervolle tuin, die zoals de naam het al omschrijft er een beetje woest uitziet, maar dan op een hele mooie, speelse manier.

Maar mijn favoriete restaurant in Fès is toch wel Café Clock. Niet alleen in Fès te vinden, maar ook in Marrakech. Dus toen ik Marrakech bezocht wist ik dat ik ook zeker lansgs Café Clock moest. Niet duur en heerlijk eten in een sfeervol restaurant. Bij Cafe Clock vond ik vooral de Falafel en de Couscous Bouhaloo erg lekker. Zorg ook zeker dat je ruimte bewaard voor een toetje, want die zijn allemaal goddelijk! Denk dan aan een overheerlijke Apple Oat Crumble en een Double Chocolate Cheesecake. Naast dat je heerlijk kunt eten organiseert Cafe Clock ook vele leuke activiteiten waaronder kook- en hennaworkshops en wordt er regelmatig live muziek gespeeld.

De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko
De leukste dingen om te doen in Fès in Marokko
Ga op ontdekking buiten Fes en ontdek het Atlasgebergte
Ga op ontdekking buiten Fes en ontdek het Atlasgebergte

Bezoek het Atlasgebergte nabij Fès

Er gebeurt veel in Fès, behalve op vrijdag. Op deze heilige dag voor de moslims is de medina uitgestorven. Om die reden bracht ik op vrijdag een bezoek aan de bergen. Een prachtige tocht door het ‘Zwitserland van Marokko’, langs watervallen en meren. Vanuit Fès kun je gemakkelijk een excursie maken naar de Midden-Atlas.Tijdens deze excursie krijg je de kans om een andere kant van Marokko te zien. Je bezoekt Berber-dorpen, leert wat over de lokale cultuur en dat terwijl je ondertussen door de bergen reist, langs watervallen en door bossen. Ik vond deze dagtocht een welkome afwisseling.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne