Wat zoek je?

Als je op zoek bent naar een sfeervolle stad maar niet te ver wilt reizen, doe dan een weekend Leuven! In deze Belgische universiteitsstad vind je een wirwar van knusse straatjes, veel geschiedenis en historische gebouwen. Overal voel je een gezellige sfeer en wandelen studenten rond. Het perfecte decor voor een weekendje dicht bij huis! Lees je mee wat te doen in Leuven?

Dit zijn activiteiten die je zeker moet ondernemen tijdens je weekendje Leuvenllsizeoutput_1bcc

Weekend Leuven: dit zijn highlights & leukste bezienswaardigheden in Leuven

Een wandeling tijdens je weekendje Leuven voert je door verschillende eeuwen. Van het Stadhuis naar het Groot Begijnhof en het Museum M. Maar naast cultuur biedt Leuven heerlijk comfortfood en fijne lokaal biertjes. Die zich perfect laten nuttigen op één van de vele terrassen die de stad rijk is! Een citytrip naar Leuven is wat mij betreft de perfecte mix tussen cultuur en lekker eten. Vandaag mijn highlights van een weekend Leuven!

#1 - Het groot Begijnhof

Eigenlijk is het groot Begijnhof een klein, oud dorpje binnen het centrum van Leuven. Een stukje pure rust midden in de stad, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. In dit UNESCO-werelderfgoed uit de dertiende eeuw vind je een netwerk van klinkerstraatjes, pleintjes, tuinen en parkjes. Met tientallen huizen en een kerk, die zijn gemaakt van traditioneel zandsteen. Waar vroeger op het hoogtepunt 360 begijnen woonden, zijn nu studenten en (buitenlandse) professoren van de universiteit van Leuven gehuisvest. Het groot Begijnhof is de perfecte plek om doorheen te dwalen en een stukje terug in de tijd te gaan. Het hotel waarin ik verbleef is gelegen aan het groot Begijnhof. Hierdoor begon mijn weekend Leuven direct op één van de leukste bezienswaardigheden van de stad!

Leuven op z’n Hollands ontdekken? Baja Bikes is een Nederlandstalige fietstouroperator met gids & fietshuur opererend in ruim 120 steden, waaronder Leuven. Ga lekker fietsen in Leuven en boek nu vast je tour!

Bezoek het Begijnhof tijdens je weekendje Leuven
Bezoek het Begijnhof tijdens je weekendje Leuven
Bezoek het Begijnhof tijdens je weekendje Leuven

#2 - Bezoek Museum M

In Leuven vind je het Museum M. Een museum geïnspireerd door de veelzijdigheid van Leuven. Hoewel in het museum oude en nieuwe kunst tentoongesteld wordt, concentreert de collectie zich vooral op de kunstproductie in Leuven en Brabant van de Middeleeuwen tot de 19e eeuw. Met werken van bijvoorbeeld Constantin Meunier, Jef Lambeaux en Georges Minne. Daarnaast vinden er ook tijdelijke tentoonstellingen plaats waarbij er ruimte is voor hedendaagse kunst. Bezoek je Museum M, mis dan zeker de binnentuin en het dakterras niet! Zeker leuke bezienswaardigheden in Leuven.

Nieuwsgierig geworden naar het Museum M? Maak dan vast een virtuele 360° tour!

Bezoek zeker het M Museum tijdens je weekendje Leuven
Weekendje Leuven? Bezoek dan het M Museum

#3 - Bezoek het Stadhuis aan de Grote Markt

Op de Grote Markt vind je dé trots van Leuven: het historische stadhuis. Dertig jaar lang, van 1439-1469, werd er door drie bouwmeesters aan dit Gotische stadhuis gebouwd. Toen het stadhuis eenmaal voltooid was, bleek het geld op en konden de 236 beelden niet op de gevels geplaatst worden. Het was pas 400 jaar later dat deze beelden van allerlei historische figuren uit Leuven en patroonheiligen van verschillende parochies op de gevels plaats namen. Het Stadhuis aan de Grote Markt in Leuven is een fascinerend gebouw en één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. Misschien zelfs wel één van de mooiste plekken in België. Absoluut een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen tijdens je citytrip Leuven!

Dit zijn activiteiten die je zeker moet ondernemen tijdens je weekendje Leuvenllsizeoutput_1b94
Bezoek zeker het stadhuis tijdens je weekendje Leuven

#4 - Universiteitsbibliotheek & toren in Leuven

Op het stadhuis na, is de bibliotheek het belangrijkste bouwwerk van de stad Leuven. Meerdere keren verwoest, maar telkens herrezen als een ware Phoenix. Zo ging in de zomer van 1914 de universiteitsbibliotheek (De Lakenhalle) grotendeels in vlammen op en daarmee ook 300.000 boeken, meer dan duizend Middeleeuwse manuscripten en 800 incunabelen. Het had niet veel gescheeld of het Leuvense stadhuis en het Groot Begijnhof zouden mee ten onder zijn gegaan. Gelukkig werden ze gespaard. Mede doordat de Duitse staf hier was ondergebracht.

Mijn audiotour begeleide mij door het universiteitsgebouw en nam me in stapjes mee door de roerige geschiedenis van de bibliotheek. De tour bracht me van de leeszaal, naar de toren -waar op elke verdieping een stukje geschiedenis wordt gedeeld- tot aan de top vanwaar ik een prachtig uitzicht over de stad had.

Meer lezen over België: Ook in het mooie Gent vind je prachtige gebouwen. Dit is wat je allemaal kunt doen in Gent!

Dit zijn activiteiten die je zeker moet ondernemen tijdens je weekendje Leuven
Dit zijn activiteiten die je zeker moet ondernemen tijdens je weekendje Leuven

#5 - De langste toog ter wereld

Ook de Oude Markt werd in 1914 platgebrand. Vele huizen zijn toen afgebrand, maar de meesten zijn rond 1920 herbouwd in de originele stijl. Om deze ingrijpende brand niet te vergeten is in de gevels van deze herbouwde gebouwen een witte steen gemetseld met daarom het jaartal 1914. Als je goed kijkt zul je dit bij vele huizen op de Oude Markt zien.

Maar waar de Oude Markt vooral bekend om staat is als de langste toog ter wereld. Nergens ter wereld vind je meer horecazaken bij elkaar dan op dit unieke plein in Leuven. Geen wonder dat de Oude Markt dan ook dé ontmoetingsplek van Leuven is. Zeker bij mooi weer, wanneer de talrijke terrasjes volstromen en men geniet van de zonnestralen en een welverdiend biertje!

Liever een romantisch weekendje België? Kijk dan eens naar Brugge! Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Brugge!

Bezoek zeker de oude markt tijdens je weekendje Leuven
Bezoek zeker de oude markt tijdens je weekendje Leuven

Op ontdekking met het ILUVLeuven ticket

Wil je zoveel mogelijk uit je weekendje België halen, overweeg dan de aanschaf van het ILUVLeuven ticket. Met dit ticket kan je verschillende highlights bezoeken tegen gereduceerd tarief. Met het ILUVLeuven Ticket kan je de highlights van Leuven bezoeken aan een heel voordelige prijs. Je betaald €17,- per persoon (okt 2023) en bespaart hier tot 30% waardoor je weer een extra drankje op het terras hebt verdiend. Met dit ticket heb je toegang tot de Universiteitsbibliotheek en toren, het Stadhuis en kunnen kiezen uit het Museum M in Leuven of Abdij van Park.

Alvast in de stemming komen? Kijk dan deze video van mijn weekend Leuven:

De lekkerste plekjes in Leuven: leuke barretjes en goede restaurants

Comfort food, Belgische biertjes en goede cocktails. Je vindt het allemaal in studentenstad Leuven. Strijk neer op één van de terrassen aan de Oude Markt en geniet van al het lekkers in Leuven.

Cocktails bij Bar Nine

Bar Nine is zo’n plek waar je eigenlijk de hele dag naartoe kan, maar waar je wat mij betreft zeker naartoe moet voor een lekkere cocktail! Op de uitgebreide kaart vind je Caipirinha’s en Singapore Slings, maar ook klassiekers met een twist als de Lavender Margherita en de Ginger Mojito. Naast cocktails drinken hoef je ook zeker niet te verhongeren bij Bar Nine. Op de Vlaams georiënteerde menukaart vind je alles van hamburgers tot varkenswang en van balletjes in tomatensaus tot steak. Een fijne plek op te eten en drinken in Leuven!

Eet haute dogs bij Würst

Heel eerlijk, ik eet eigenlijk nooit hotdogs. Vaak vind ik ze veel te vet en oersaai. Maar toen ik bij Würst langsliep en er een paar bordjes met hotdog voorbij kwamen, was ik toch wel erg nieuwsgierig hoe de hotdogs hier zouden smaken. Zonder dat ik het opgemerkt had stond mijn vader al binnen, ik besloot hem te volgen. Bij Würst hebben ze geen sompige broodjes worst, maar hebben ze de klassieke hotdog opnieuw uitgevonden en omgevormd tot haute dogs. Binnen bestelden we beiden een ‘haute dog’. Ik een Mexico ’86, paps de Sauerkraut. En ik moet zeggen: ze waren echt heel lekker! Een aanrader hoor als je Leuven bezoekt.

Italian Food Fuel bij Baracca

Als het op eten aankomt heb ik regelmatig keuzestress. Ik wil vaak meerdere dingen proeven en niet maar één gerecht kiezen. Het zal wel daarom zijn dat ik dol ben op sushi en tapas. Samen delen en genieten van allemaal verschillende hapjes. Ontzettend blij was ik dan ook met het concept dat Baracca hanteert: social bites die vers en huisgemaakt zijn en die je kan delen met je geliefde(n). Want (food) sharing is caring! Je kunt kiezen uit knapperige houtovenpizza’s, verse pasta’s en heerlijke Italiaanse (anti pasti) hapjes. Allemaal om samen te delen! Naast dat ik het concept erg leuk vind, was het eten ook nog eens verrukkelijk! Tip: wel even reserveren, want dit is een populaire hotspot in Leuven!

Who the f*ck is Ellis (Gourmet Burger)

Als je enthousiast wordt van de ‘haute dogs’ is de kans groot dat je eveneens blij wordt van de hamburgers van Ellis. Dit hamburgerrestaurant heeft een originele selectie burgers, die authentiek, gevarieerd en smakelijk zijn. Zo heb je burgers met namen als Sunny Fresh Carrot, de Ellis Special 2.0 en Baby Spinach Salmon. Daarnaast is het interieur van Ellis Gourmet Burger strak waardoor het restaurant klasse uitstraalt en het meer een restaurantervaring heeft dan een burgertent. Een fijne plek waar je een heerlijke, authentieke burgers kunt eten!

Eet haute dogs bij Würst tijdens je weekendje Leuven
Drink een cocktail bij Bar Nine tijdens je weekendje Leuven
Ga zeker eten bij Ellis Burgers tijdens je weekendje Leuven
Ga zeker eten bij Baracca tijdens je weekendje Leuven
Ga zeker eten bij Baracca tijdens je weekendje Leuven

Overnachten in Leuven

Leuven is een compacte studentenstad met een goed aanbod aan hotels. Zelf heb ik in het Begijnhof Hotel geslapen. Dit fijne hotel ligt om de hoek bij het 13e-eeuwse Groot Begijnhof en beschikt over mooie, ruime kamers. ’s Ochtends kun je in dit hotel genieten van een heerlijk, uitgebreid ontbijt, overdag relaxen in de tuin of de sauna en ’s avonds kun je nog nagenieten van de fijne dag in Leuven met een heerlijk Belgisch biertje aan de bar.

Dus houd je van Belgische biertjes, shoppen, lekker eten en cultureel erfgoed, dan is Leuven the place to be voor jou! Boek snel een weekend Leuven!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne