Wat zoek je?

Zoek je een bestemming dichtbij huis waar je heerlijk in de natuur bent. Waar je kunt fietsen, wandelen, maar ook dichtbij een stad zit? Dan is het Belgische Kalmthout de ideale plek voor jouw volgende weekendje weg. Maar wat valt er te beleven? Ik vertel je wat jij allemaal kunt doen in Kalmthout!

Ga op ontdekking in Kalmthout en ga lekker fietsen

Op naar België: de leukste bezienswaardigheden in Kalmthout

Voordat ik je meer ga vertellen over wat je kunt doen in Kalmthout, zal ik je eerst vertellen hoe ik er terecht ben gekomen. Want ik moest Kalmthout ook eerst Googlen, want ik had er nog nooit van gehoord. Maar wist ik dan niet waar ik naartoe zou gaan? Nope. Ik boekte een roadtrip met srprs.me en dan weet je niet waar je naartoe gaat. Enkel dat het op maximaal 400 km rijden van je huisadres gaat zijn. Oh, en een week voordat je vertrekt krijg je het weerbericht voor jouw bestemming te zien zodat je weet wat je in moet pakken. Op de dag van vertrek ontvang je een rijrichting en op die plek aangekomen onthul je de bestemming van jouw reis. In mijn geval: het Belgische Kalmthout.

Doen in Belgie? Ga wandelen op de Kalmthoutse heide
Ga op ontdekking in Kalmthout en ga lekker fietsen

Wat is er te doen in Kalmthout?

Net over de grens met België, in de provincie Antwerpen, vind je het dorpje Kalmthout. Gelegen aan het het grenspark de Kalmthoutse Heide, een natuurgebied van 3750 ha, en zo’n 20 km ten noorden van de stad Antwerpen. Ook midden in de natuur is er voldoende te doen in Kalmthout.

#1 - Ontdek zeldzame bomen in Arboretum Kalmthout

In Kalmthout vind je één van de oudste bomentuinen van Vlaanderen. Iets wat meer dan 150 jaar geleden begon als een kwekerij is inmiddels uitgegroeid tot een plek waar meer dan 7.000 verschillende plantensoorten te vinden zijn. Van zeldzame bomen tot prachtige stuiken, maar ook rozen, magnolia’s en Japanse esdoorns. De slogan van het Arboretum Kalmthout is niet voor niks ‘een droom van een tuin’, want je kijkt er je ogen uit.

#2 - Ga wandelen in Grenspark de Kalmthoutse Heide

Grenspark de Kalmthoutse Heide is een natuurpark op de grens van de Nederland en België met een erg afwisselend landschap. Bestaande uit heide, duinen, bos, weilanden, polders en vennen wat garant voor gevarieerde wandelingen. Wandelaars kunnen kiezen uit 25 wandelpaden, van een korte 1,7 km tot een serieuze hike van 24 km. Alle wandelroutes op de Kalmthoutse Heide hebben leuke namen als libel en schaap en staan duidelijk aangegeven. Daarnaast is het grenspark vrij toegankelijk en kun je wandelen op de Kalmthoutse Heide tussen zonsopgang en zonsondergang te bezoeken.

Wandelen op de Kalmthoutse heide in Belgie is een fijne activiteit
Wat je moet doen in Kalmthout is wandelen op de heide
Wandelen op de Kalmthoutse heide in Belgie is een fijne activiteit

#3 - Ontdek het Suske en Wiske Museum

Fan van Suske en Wiske? De villa van striptekenaar Willy Vandersteen is tegenwoordig ingericht als Suske en Wiske museum en dé plek om alles te weten te komen over de stripfiguren. Aan de hand van verschillende opdrachten word je door negen kamers geleid. Je ontdekt waar Willy Vandersteen zijn inspiratie vandaan haalde. Leert hoe je een strip kunt maken en komt meer te weten over het leven en het werk van Willy Vandersteen. Absoluut één van de bezienswaardigheden in Kalmthout.

#4 - Maak een mooie fietstocht rond Kalmthout

Iets wat je zeker moet doen in Kalmthout is fietsen. Rondom het dorp kun je mooie routes fietsen, zo kun je de Heideroute (57 km) of de kortere Grensparkroute (32 km) fietsen. Ik koos voor de Heideroute. Deze route loodst je langs de Kalmthoutse Heide, de Horendonkse bossen, de Nieuwmoerse Maatjes en het vlakke Wuustwezelse weide- en akkerlandschap. Een mooie, afwisselende fietsroute die erg goed staat aangegeven.

Ga op ontdekking in Kalmthout en ga lekker fietsen
De Kalmthoutse heide is een van de bezienswaardigheden in Kalmthout

#5 - Leer alles over de bij in het bijenteeltmuseum

In bezoekerscentrum de Vroente wordt veel aandacht besteed aan educatie over milieu, natuur en duurzaamheid. Dit is dan ook de plek waar zich een bijenmuseum bevindt. Heb je altijd al willen weten wat het verschil is tussen een wesp, een bij en een hommel? Dan hoort een bezoekje aan het bijenteeltmuseum van Kalmthout zeker op jouw lijstje. In dit interactieve museum zul je namelijk alles leren over de wondere wereld van de honingbij en de bijenteelt.

#6 - Breng een bezoek aan Antwerpen

Wil je even shoppen? De dynamiek van de Grote Markt ervaren of struinen door de leuke straatjes? Dan ben je binnen mum van tijd in Antwerpen. Dat slechts 20 km verderop ligt en met zowel de auto als de trein goed te bereiken is vanaf Kalmthout.

Meer Belgische steden? Al eens gedacht aan een weekend Leuven? Of ontdek je liever Brugge of het gezellige Gent?

Vanuit-Kalmthout-ben-je-in-zo-in-Antwerpen
Antwerpen-bezoeken-vanuit-Kalmthout-is-een-goed-idee

Overnachten in Kalmthout in België

Gezellig en comfortabel overnachten aan de Kalmthoutse heide doe jij bij Hotel Jerom. In dit sfeervolle hotel vind je wat je zoekt! Super vriendelijk en behulpzaam personeel, gezellige kamers met een heerlijk bed en een verrukkelijk en uitgebreid ontbijt. En aan de overkant van de straat sta je al op de Kalmthoutse heide.

Hotel Jerom biedt ook een lunchpakket met verse en huisgemaakte lekkernijen aan. Ideaal als je de hele dag op wilt en jouw lunch alvast bij je wilt hebben.

Bij Hotel Jerom serveren ze een verrukkelijk ontbijt
Overnacht in Hotel Jerom als je de Kalmthoutse heide bezoekt
Overnacht in Hotel Jerom als je de Kalmthoutse heide bezoekt

Lekker eten rond Kalmthout

Het dorpje Kalmthout is niet zo groot, maar toch zijn er (in de buurt) leuke plekjes om te eten en drinken. Een aantal plekjes die ik je aanraad zijn:

  • Heide Statie in Kalmthout: een fijn restaurant in het oude station met een mooi terras en een goede kaart.
  • De Kroon in Brasschaat: prima terras, goede bediening en een kaart vol heerlijke gerechten voor een goede prijs.
  • Restaurant De Heihoeve in Kalmthout: een gezellige verzamelplaats op een centrale plek aan de heide, ideaal voor een drankje of wat hapjes na een wandeling op de Kalmthoutse Heide.
  • Monida Bistro Cremerie in Kalmthout: huisgemaakte bolletjes ijs in verschillende smaken, maar verkopen ook broodjes en snacks.
  • Eetcafé Den Haard in Essen: ideaal gelegen voor een stop voor een biertje of een hapje tijdens jouw fietsroute. Prima broodjes en leuk terras.
  • Kochsegoed in Wuurstwezel: een fijn terras bij een sportlocatie waar je lekker een drankje (keuze uit 100 biersoorten) kunt doen.
Rond Kalmthout kun je heerlijk eten
In Kalmthout kun je heerlijk dineren

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne