Wat zoek je?

De Veluwe is dé ideale plek om je terug te trekken in de natuur en te voet op ontdekking te gaan. In het op één na grootste natuurgebied van Nederland, vind je bos, heide, zandvlakten, landgoederen en spectaculaire uitzichten. Zoveel moois en ontzettend veel keuze uit waar te wandelen op de Veluwe. Maar welke route kies je nou? Om je hierbij te helpen deel ik de mooiste routes in 5 wandelgebieden op de Veluwe.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe is een prachtig wandelgebied

De mooiste wandelroutes op de Veluwe: ga wandelen op de Veluwe

Wanneer je gaat wandelen op de Veluwe kun je ervoor kiezen op de bonnefooi te gaan, een route uit te stippelen met de Veluwe knooppunten wandelplanner of voor een bestaande (lange) wandelroute te kiezen. Tijdens mijn wandelingen op de Veluwe kies ik voor bestaande wandelroutes. Ik kies hiervoor omdat ik zo vooraf weet hoe lang de route is en welke bordjes ik moet volgen. Hierdoor kan ik het meest relaxt wandelen op de Veluwe en me focussen op de natuur en het fotograferen hiervan.

Overnacht op de Veluwe in één van de toffe natuurhuisjes. Je verblijft midden tussen de bossen en komt helemaal tot rust. Liever op de camping? Neem dan eens een kijkje bij deze 6 toffe natuurcampings op de Veluwe. Op zoek naar een bijzondere overnachting op de Veluwe?

#1 - Wandelroute Vrijenberg langs Loenense Waterval

De wandeling langs de Loenense waterval (4,5 km) start bij zorgboerderij de Groote Modderkolk. Het is een afwisselende wandelroute waarbij je zowel door het bos, langs de Loenense waterval als langs koeien in de wei wandelt. Wist je trouwens dat de Loenense waterval de hoogste waterval van Nederland is? Nu vond ik de waterval zelf niet heel bijzonder, maar de wandeling is zeker een aanrader! Het erf van de zorgboerderij is vrij toegankelijk. Je kunt hier een kijkje nemen bij de dieren, producten kopen in de boerderijwinkel en thee drinken onder het genot van zelfgebakken taart.

Wil je meer lezen over de route en de kaart van de route downloaden? Neem dan een kijkje op de site van Natuurmonumenten.

Wandelen rond Loenen ga naar de Loenense waterval
Wandelen rond Loenen ga naar de Loenense waterval

#2 - Wandelen bij de Loenermark

Het bos bij de Loenermark is heel oud. Al in de 10de eeuw werd er over het bos gesproken. Bij de Loenermark heb je keuze uit verschillende wandelroutes. Mijn aanrader is de blauwe paaltjesroute. Deze wandeling (6 km) neem je mee over de heide, naar de schaapskooi van Loenen, langs oude stuifduinen en door het Loenense naaldbos. Deze wandeling is nog mooier als de heide in bloei staat en prachtig paars kleurt.

Wil je liever een iets kortere route wandelen op de Veluwe? Dan kun je vanaf parkeerplaats ‘het Dichte Gat’ aan Groenendaalseweg ook kiezen voor de rode paaltjesroute (3 km). Voor de langere, zwarte paaltjesroute (8 km) moet je parkeren bij de schaapskooi aan de Droefakkers. Dit is ook de plek waar je start met 7 km lange Zwerfkei route. Deze wandeling voert door een zeer gevarieerd landschap over bospaden, langs zandverstuivingen, een vennetje en biedt tevens mooie uitzichten op de heide.

Ook leuk om te lezen: in Noord-Nederland vind je Nationaal Park Lauwersmeer. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in noord-Groningen?

Wandelen op de Veluwe ga naar de Loenermark
Wandelen op de Veluwe ga naar de Loenermark

#3 - Wandelroute Deelerwoud

Tussen het Nationaal Park de Hoge Veluwe en Veluwezoom vind je het minder bekende Deelerwoud. De wandeling (9 km) start op de parkeerplaats ‘Deelen’ aan de Hoog Delenseweg en voert je door bos, langs heidevelden en een prachtig uitgestrekt landschap. Het Deelerwoud is ook een goede plek om wild te spotten. Zo kun je in de dalen en tussen de stuwwallen reeën zien. Op de Grote Heide kun je als je mazzel hebt Schotse hooglanders spotten. Ook is de populatie edel- en damherten de afgelopen jaren flink gegroeid omdat deze herten hier de ruimte krijgen. Ik had het geluk hier een ree en damherten te spotten.

Meer lezen over deze wandelroute door het Deelerwoud? Dat kan op de site van Natuurmonumenten. Ook handig voor het downloaden van de route info.

Het Deelerwoud is een mooi wandelgebied op de Veluwe
Het Deelerwoud is een mooi wandelgebied op de Veluwe
Het Deelerwoud is een mooi wandelgebied op de Veluwe

#4 - Wandelen rond Radio Kootwijk

Wandelen rond Radio Kootwijk betekent open heidevelden en een groot stuifzandgebied. Het Kootwijkerzand is zelfs de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Midden in het gebied vind je het monumentale zendstation Radio Kootwijk. De zendmast is een architectonisch hoogstandje en erg fotogeniek. Helaas op dit moment alleen vanaf de buitenkant te bekijken.

Je kunt verschillende mooie wandelingen maken in de natuur rondom Radio Kootwijk. Zo heb je de Radio Kootwijk route (2 km) waarbij je door het gebied en langs de gebouwen van Radio Kootwijk loopt. Zelf kies ik voor de wandelroute Hoog Buurlo (4,5 km) in combinatie met een bezoekje aan Radio Kootwijk. Ik loop dus eigenlijk een iets groter rondje omdat Radio Kootwijk normaal niet op de route ligt. Deze start vanaf de parkeerplaats in Hoog Buurloo. Als je een langer rondje wilt wandelen kies dan voor de Heidewandeling (12,5 km) en wandel langs Hoog Buurlo, Radio Kootwijk en over de Hoog Buurlose Heide. Je start deze route vanaf de Schaapskooi Hoog Buurlo. Welke route je ook kiest je kunt fantastisch wandelen op Veluwe!

Boek een tour met de boswachter om de kans te vergroten om wild te zien of een van de andere activiteiten op de Veluwe.

Wandelen op de Veluwe is leuk bij Radio Kootwijk
Wandelen op de Veluwe is leuk bij Radio Kootwijk

#5 - Wandelen in het Nationale Park de Hoge Veluwe

Het Nationale Park de Hoge Veluwe mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met mooie wandelroutes op de Veluwe. Het park bestaat veelal uit naaldbos, loofbos, heide, zandverstuivingen en landbouwgronden. Naast natuur spelen cultuurhistorische elementen en architectuur ook een belangrijke rol in het park. Zo vind je er het door Berlage ontworpen jachthuis en het Kröller-Müller Museum voor de beeldende kunst.

In het Nationale Park de Hoge Veluwe kun je verschillende wandelroutes vinden. Deze zijn allemaal duidelijk aangegeven met routepaaltjes. Voor een overzicht van alle routes raad ik je aan bij de ingang van het park een kaart te kopen. Deze kost niet veel en vond ik heel handig. Ik kies ervoor om de twee wandelingen te maken, eentje heet Kemperberg en de ander wandel je rond het Jachthuis.

Als je niet alleen wilt wandelen kun je ook één van de witte fietsen pakken (gratis) en een mooie route door het Nationale Park de Hoge Veluwe fietsen.

Wandelen op de Veluwe hoort thuis op jouw Nederland bucketlist
Wandelen op de Veluwe in het nationale park
Wandelen op de Veluwe in het nationale park
Wandelen op de Veluwe in het nationale park
Wandelen op de Veluwe in het nationale park

Wandelroute Kemperberg

De eerste route heet ‘Kemperberg lang’ (7,9 km) wordt gemarkeerd door paaltjes met daarop afgebeeld een zwijntje. Het startpunt van deze wandeling is de parkeerplaats bij ingang Schaarsbergen. Je wandelt door verschillende bossen, over de heide, langs de zandverstuiving en komt langs tal van nestkassen. Als je geluk hebt spot je, net als ik, ook wild. Reeën en herten kruisten meerdere malen mijn pad.

Wandelroute jachthuis Sint Hubertus

De tweede route die ik wandel op de Veluwe wordt gemarkeerd door paaltjes met daarop afgebeeld het jachthuis. De wandeling naar jachthuis Sint Hubertus (8,7 km) start bij het bezoekerscentrum en loodst je door een heuvelachtig landschap, langs een zandverstuiving, over de heide, langs vijvers met lelies naar het jachthuis en weer terug naar het bezoekerscentrum.

Entree voor het Nationale Park de Hoge Veluwe

Als je het Nationaal Park de Hoge Veluwe wilt bezoeken dien je tickets te kopen (€12,30 p/p in okt ’23). Je kunt ervoor kiezen met de auto het park in te reizen (€8,70 per auto in okt’23) of deze buiten de parkgrenzen te parken (€4,35 per auto in okt ’23). Wil je het Kröller-Müller Museum bezoeken, dien je hier een apart kaartje voor te kopen. Entree voor het park is namelijk excl. de entree voor het Kröller-Müller Museum.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne