Wat zoek je?

Voor de Zweedse kust, op zo’n 20 minuten varen van het vasteland, vind je het bijzondere eilandje Pite-Rönnskär. Op dit oude vissereilandje lijkt het of alles langzamer gaat en de tijd een beetje heeft stilgestaan. De plek om tot rust te komen en weer op te laden. Benieuwd wat je allemaal kunt doen op Pite-Rönnskär? Ik neem je mee in de geschiedenis en laat je kennis maken met dit bijzondere eilandje in Zweeds Lapland.

Op de boot naar Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland

Iets meer over Pite-Rönnskär

Midden in de Botnische Golf precies op de grens tussen de provincies Västerbotten en Norrbotten, maar behorend aan de gemeente Skellefteå, vind je het eilandje Pite-Rönnskär. Hoewel het hier voelt alsof je heel ver weg bent van de bewoonde wereld is het slechts 20 minuten varen vanuit Kinnbäck. Na een mooie tocht kom je aan bij een klein vissereiland dat gekenmerkt wordt door een schattig wit kapelletje uit 1771, een 37 meter hoge, rode vuurtoren uit 1862 en een romantisch sparrenbos met een mythisch tintje. En in 1821 werd er een loodsstation op het eiland gevestigd. Ook vind je op het eiland zo’n 30 rode huisjes. In de 16e eeuw vestigden de eerste bewoners zich in het vissersdorpje en tot halverwege de vorige eeuw leefden zij hier nog steeds van de visserij. Dat doen ze nu niet meer. Tegenwoordig zijn het particuliere zomerhuisjes waar men naartoe gaat om aan de drukte van het dagelijks leven te ontsnappen en hier een te zijn met de natuur.

Naar Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland in de zomer
De witte kapel op Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland

Steeds meer toerisme op Pite-Rönnskär

Het eiland is al tientallen jaren een populaire bestemming onder bootjesmensen en sinds het toerisme vanuit Kinnbäck begon met boottochten, is de belangstelling alleen maar toegenomen. Veelal dagjesmensen trekken naar het eiland toe. Ook staan er nog zo’n 30 vissershuisjes op het eiland, die nu vakantiehuizen zijn. Veelal behorende aan mensen uit de stad, die in hun vrije tijd graag tot rust willen komen.

Meer Zweeds Lapland ontdekken?

Nooit gedacht om Zweeds Lapland in de zomer te bezoeken. Toch ben ik gegaan en zó verrast door je schoonheid! Juist óók in de zomer is Zweeds Lapland een bijzondere bestemming. Ik geef je 8 redenen waarom ook jij Zweeds Lapland in de zomer moet bezoeken. Lees je mee?

Lees over Zweeds Lapland in de zomer
Het mooie dorpje Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland
Het mooie dorpje Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland
Het mooie dorpje Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland

Wat kun je doen op Pite-Rönnskär?

Het eiland is een bijzondere plek en een unieke sfeer. Maar is er veel te doen? Nee dat niet, wel wil je het zelf ervaren. Loop door het dorpje, langs de pittoreske vissershutten en het oude stuurhuis en maak kennis met de geschiedenis van dit bijzondere dorpje. Bekijk het prachtige witte kapelletje, waar nog steeds af en toe huwelijken voltrokken worden, van dichtbij en beklim (onder begeleiding van de vuurtorenwachter, de vuurtoren. De Heidenstamfyr is de hoogste ijzeren vuurtoren van Zweden en wordt daarom ook wel de “Queen of Lighthouses” genoemd.

Wil je meer van de natuur op het eilandje zien? Volg dan het wandelpad het dorpje uit, naar de andere kant van het eiland. Ben je een beetje spiritueel ingesteld? Dan vind je diep in het sparrenbos op het noordoostelijke deel van het eiland een mythisch rotsblok, genaamd Klockstenen. Elke keer dat iemand langs komt en de steen aanbidt, draait volgens de legende dit machtige, met mos bedekte rotsblok een kwartslag met de klok mee.

Het mooie dorpje Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland
Het mooie dorpje Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland

Overnachten in Kinnbäck Skärgård

Er is op Pite-Rönnskär één locatie op het eiland waar je als toerist kunt overnachten. Dat is bij Kinnbäck Skärgård. De familie van dit bijzondere familiebedrijf besloot, na vele boottochten aan het eiland, in 2014 de stap te wagen om uit te breiden en een café en hostel op het eiland te openen.

De accommodatie is van alle gemakken voorzien en de familie zorgt dat je niets te kort komt. Daarnaast is dit de enige optie die je hebt voor een verblijf op dit bijzondere eilandje midden in de Botnische Golf. En te blijven als de dagjesmensen vertrekken, om zo nog beter te kunnen genieten van de rust op deze bijzondere plek.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne