Wat zoek je?

Uitgestrekte, spierwitte vlaktes. Metersdikke lagen poedersneeuw. Korte, donkere dagen waarbij de zon nauwelijks boven de horizon uitkomt. Huskies die keihard werkend een slee voorttrekken en het prachtige Noorderlicht. Winters en koud! Voor mij is dit Zweeds Lapland! Nooit gedacht je in de zomer te bezoeken. Toch ben ik gegaan en zó verrast door je schoonheid! Juist óók in de zomer is Zweeds Lapland een bijzondere bestemming. Ik geef je 8 redenen waarom ook jij Zweeds Lapland in de zomer moet bezoeken!

Prachtig zomer weer in Zweeds Lapland

#1 - Huur een auto en ga roadtrippen in Zweeds Lapland

Eén ding is zeker Zweeds Lapland is groot! Västerbotten, het gebied waar ik verblijf, is zelfs groter dan eenderde van Nederland! Naast groot is het gebied ook ontzettend veelzijdig. Behalve bergen in het westen, vind je uitgestrekte meren en sparrenbos in het midden en een ruige kuststrook in het oosten van de regio. Als je het meeste uit je bezoek wilt halen raad ik je zeker aan een auto te huren. De wegen zijn goed begaanbaar, het is lekker rustig en onderweg zijn er legio mooie plekken om te stoppen. Voor een wandeling in de bossen of een picknick langs een watertje.

Wil je een bijzondere ervaring in Zweeds Lapland? Wat dacht je van een helikopter fly & hike door Zweeds Lapland!

#2 - Ga kanoën in Zweeds Lapland

Wat is er nou fijner in de zomer dan op het water vertoeven? Dat dacht ik ook! Daarom besloot ik in Zweden te gaan kanoën. Er zijn verschillende opties, maar ik koos ervoor om in de rivier rond Skellefteå te gaan varen met Swenature. Al peddelend in mijn kano kom ik tot rust, zie ik het groen aan me voorbij trekken en geniet ik van het geluid van het mijn peddels in het water. Een heerlijke manier om Zweeds Lapland in de zomer te ontdekken.

Zweeds Lapland hoort zeker thuis op mijn lijst van bucketlist bestemmingen
Ontdek Zweeds Lapland in de zomer per kano

#3 - Bezoek het eilandje Pite-Rönnskär

Vanuit Kinnbäck vaar je in zo’n 20 minuten naar het eilandje Pite-Rönnskär. Een klein, oude visserseilandje dat gekenmerkt wordt door een schattig wit kapelletje, een 37 meter hoge, rode vuurtoren uit 1862 en een romantisch sparrenbos. Ook vind je op het eiland zo’n 30 rode huisjes. Vroeger leefden de families van vissers in deze huisjes. Dat doen ze nu niet meer. Tegenwoordig zijn het particuliere zomerhuisjes waar men naartoe gaat om aan het drukke dagelijks leven te ontsnappen. Midden in de Botnische Golf, ver weg van de bewoonde wereld.

Naar Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland in de zomer
Prachtige natuur op Pite-Ronnskar in zomers Zweeds Lapland
Het witte kapelletje in Zweeds Lapland in de zomer
De witte kapel op Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland
Op de boot naar Pite-Ronnskar in Zweeds Lapland

#4 - Ontdek het Bjüroklubb Nature Reserve

Op een uurtje rijden van Skellefteå vind je het Bjüroklubb Nature Reserve. Een natuurreservaat met een lange geschiedenis. Zo dateren de eerste nederzettingen uit het Bronzen tijdperk en was Bjuröklubb rond 1850 de basis van 52 bemanningsleden van vissersboten. Tot de jaren 40 van de vorige eeuw woonde er een vaste gemeenschap in dit gebied. Tegenwoordig is Bjuröklubb slechts een natuurreservaat waar je uiteenlopende natuur vindt. De ruige, rotsachtige kust, duinpartijen en kiezelstranden zijn met elkaar verbonden middels verschillende wandelpaden. Naast de bekende rode huisjes, waar in de zomer nog steeds mensen verblijven, vind je ook een witte kapel en een gele vuurtoren in het gebied.

Bjroklubb Nature Reserve in Zweeds Lapland
Een vissershuisje in Bjroklubb Nature Reserve in Zweeds Lapland
Uitzicht bij de vuurtoren Bjroklubb Nature Reserve in Zweeds Lapland
Zweden in de zomer vind je in het Bjroklubb Nature Reserve

#5 - Wandel met een husky door de bossen van Zweeds Lapland

Een husky is het liefst actief in de natuur. Het zijn harde werkers die uren kunnen rennen. Waar ze in de winter met z’n allen dagen door de sneeuw een slee voorttrekken, gaan de huskies in de zomer het liefst wandelend de bossen in. Het leuke is dat je bij Lappland Emotions zelf ook met een husky kan wandelen. Je krijgt een soort tuigje aan en wandelt met je eigen husky, op jouw tempo door de bossen. Tijdens mijn wandeling neemt husky Luna me mee door een prachtig gebied en leert Marie-Line me meer over de honden. Een bijzondere ervaring!

Husky Luna in Zweeds Lapland
Husky Luna in Zweeds Lapland
De lieve huskies bij Lappland Emotions in Zweden
Wandelen met de huskies door Zweeds Lapland

#6 - Geniet van de middernachtzon

In de zomer wordt het dus niet donker in Zweeds Lapland. Eigenlijk lijkt de middernachtzon één lange zonsopkomst en -ondergang tegelijk en geeft hemel en aarde een prachtige pastelkleurige gloed. Een bijzondere gewaarwording. Hoewel slapen met het licht nog aan wat gek is, zorgt dit fenomeen wel voor spectaculaire foto’s!

Middernachtzon in Zweeds Lapland in de zomer

#7 - Eet een kaneelbroodje in Zweeds Lapland

Je bezoek aan Zweden is eigenlijk niet compleet zonder een echte kanelbulle genuttigd te hebben. Alleen al de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes doen je al het water in de mond lopen! Heerlijk bij de fika, het traditionele Zweedse koffiemomentje! In Zweden is de kanelbulle zelfs zo populair dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben: kanelbullens dag! Dan moet het wel een succes zijn toch?!

Kanelbulle in Zweeds Lapland

# 8 - Bezoek het oude kerkstadje Bonnstan

Bonnstan is het historische gedeelte van de stad Skellefteå, die dateert uit de 17e eeuw. Bonnstan komt van het Zweedse woord voor boer, dus Bonnstan betekent letterlijk ‘de stad van de boeren’. Zo’n 400 jaar geleden was het kerkdorp het centrum van de regio rondom Skellefteå. Veel mensen woonden ver van de kerk, maar moesten deze wel met enige regelmaat, verplicht bezoeken. Voor deze kerkgangers werden de houten huizen gebouwd. Dit type kerkdorp kom je vaker tegen in noord-Zweden, maar wat Bonnstan zo bijzonder maakt is dat dit kerkdorp zo goed bewaard is gebleven!

Het kerkdorp Bonnstan in Skelleftea in Zweden
Kerdorpje Bonnstan nabij Skelleftea in Zweden

Tips voor een verblijf in Zweeds Lapland in de zomer

Tijdens mijn reis door Zweeds Lapland verblijf ik in het Comfort Hotel Skellefteå in Skellefteå. Een fijn hotel, met ruime kamers en eigen sauna! Midden in het centrum met mooi uitzicht op de rivier en een heerlijk, uitgebreid ontbijt. Vooral van de wafels met vers fruit werd ik blij! Daarnaast vlieg ik rechtstreeks naar Skellefteå met goTo Nordics, echter kan dit alleen in juni. De rest van het jaar vlieg je met een overstap in Stockholm naar deze regio.

Voor een roadtrip door Zweeds Lapland zou ik aanraden op verschillende plekken te overnachten. Zo kun je een groter deel van het gebied bezoeken. Wat dacht je van een drankje in het Arctic Circle Café bij Jokkmokk op de poolcirkel! Een kennismaking met de Sámi cultuur. Of een bezoek aan de Storforsen waterval. Of wat dacht je van een paardrijrit door de Zweedse bossen! Ook kun je bij Lappland Emotions verblijven. Hoe fantastisch, elke dag de huskies om je heen, in een ontzettend mooi, rustgevend gebied. Waar je ook nog eens compleet in de watten wordt gelegd door de lieve eigenaren Marie-Line en Arnaud! Graag zou ik nog eens terug komen in de winter, onder andere op dit (en nog veel meer) te doen in Lapland! In Lapland hoef je je immers geen moment te vervelen.

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne