Wat zoek je?

Door alle mooie, verre bestemmingen vergeet ik soms hoe mooi ons eigen land is! Nederland en haar Waddeneilanden hebben ook zoveel moois te bieden. Hoog tijd om het ware eilandgevoel op Terschelling eens te ervaren. Daarom deze keer een blog vol Terschelling tips en de leukste hotspots & to do’s.

Terschelling tips doen op het waddeneiland

Mijn Terschelling tips voor een heerlijk verblijf op Terschelling

Voordat ik je ga vertellen wat je allemaal kunt doen op Terschelling en waarom het zo leuk is eerst een video. Kom vast in de sfeer van Terschelling en bekijk deze vrolijke video van het eiland Terschelling.

#1 - De fantastische natuur, duinen en kwelders van Terschelling

Terschelling is het derde eiland, eerst heb je Texel en dan Vlieland op links, en aan de rechterkant vind je Ameland en Schiermonnikoog. Terschelling is na Texel het grootste eiland en heeft het breedste strand van Nederland. Geen wonder met haar 30 kilometer strand waarvan sommigen zelfs wel 500 meter breed.

Terschelling heeft een fantastisch natuur. Het bestaat uit duinlandschap en kwelders en veel grasland. Op Terschelling heb je verschillende stadjes, maar de hoofdstad van het eiland en tevens de plek waar de boot aankomt is West-Terschelling. Dit is de grootste ‘stad’ en ligt, hoe verrassend, aan de westkant van het eiland en biedt uitzicht op Vlieland. Terschelling heeft voor een ieder wat wils. Er is zoveel te ontdekken. Met deze tips heb jij een heerlijk verblijf op Terschelling.

#2 - Huur een fiets

Wellicht een inkoppertje, maar een leuke manier om Terschelling te ontdekken is per fiets. Huur direct bij de boot een fiets en geniet in alle rust van de prachtige bossen en het duinlandschap. Een groot voordeel is dat je jouw bagage af kan geven bij de fietsverhuur en zij deze naar jouw accommodatie brengen. Scheelt een hoop gesjouw.

Terschelling tips doen op het waddeneiland
Terschelling tips doen op het waddeneiland
Terschelling tips doen op het waddeneiland

#3 - Strijk neer bij de Walvis

Ga sowieso één keer tijdens je verblijf naar De Walvis. Een fantastisch gelegen paviljoen in West-Terschelling. Leuk voor lunch, diner, taartjes, maar ook heerlijk om uit te waaien en de mooiste zonsondergangen te zien!

Terschelling tips doen op het waddeneiland

#4 - Fiets naar West aan Zee

Fiets naar het mooie, brede strand West aan Zee. Hier is het (bij mooi weer) goed vertoeven op het breedste stand van Nederland en vind je een super leuk strandpaviljoen met heerlijke banken en een lekkere lunchkaart.

Kom dichtbij de natuur en ga wadlopen van Brakzand naar Schiermonnikoog!

Terschelling tips doen op het waddeneiland
Terschelling tips doen op het waddeneiland

#5 - Wandel langs bunkers en Oosterend

Naast fietsen kun je ook heerlijk wandelen op Terschelling. Wat dacht je van een historische wandeling door West Terschelling? Een wandeling langs de bunkers van Terschelling? Op pad in Oosterend?

#6 - Eet cranberry’s bij de Bessenschuur

Terschelling staat ook bekend om de cranberry’s! Een bezoek aan het eiland is dan ook niet compleet als je niets met cranberry hebt gehad. Echt alles is mogelijk. Sap, jam, koekjes, taart. Over dat laatste gesproken, zin in een goddelijk taartje? Midden in het bos, aan de Badweg richting West aan Zee, staat de Bessenschuur. Hier worden al jaren cranberry’s geoogst en kun je terecht voor de lekkerste taartjes. Wat je ook kiest; you can’t go wrong!

Terschelling tips doen op het waddeneiland

#7 - Fiets de ‘Sporen in het Zand’ route

Nog niet uitgefietst? Fiets dan door naar één van de andere, kleinere, maar ook rustigere dorpjes als Midsland en Formerum aan Zee. Of fiets de ‘Sporen in het Zand’ route. Deze 40 kilometer lange tocht voert langs allerlei plekken op het eiland met historische of culturele waarde. Een leuke tocht rond het eiland.

#8 - Bekijk vuurtoren de Brandaris

In het centrum van West-Terschelling staat de mooie vuurtoren de Brandaris. In 1594 gebouwd en daarmee de oudste nog werkende vuurtoren van heel Nederland. Tot in de jaren ’80 mocht je de Brandaris beklimmen. Tegenwoordig is dit helaas niet meer mogelijk. Wel is deze vuurtoren beeldbepalend voor de skyline van Terschelling.

#9 - Ga winkelen op Terschelling

Terschelling heeft best veel leuke winkeltjes waar je leuke souvenirs kan kopen, maar ook kleding, sieraden. Ik vond Pand26 en Fraai erg geslaagd voor mooie hippe kleding en accessoires. Dus op de shopaholics kunnen hun lol op in West-Terschelling.

Terschelling tips doen op het waddeneiland

#10 - Ga op Dark Sky Expeditie op Terschelling

Wist je dat Terschelling tot de meest donkere plekken in de wereld behoort? Het is officieel een Dark Sky gebied wat inhoudt dat je de Melkweg bij helder weer goed kunt spotten met het blote oog en je een magische sterrenhemel kunt aanschouwen.

Wist je dat ook het Lauwersmeer tot Dark Sky gebied ie gekroond? Lees er meer over in mijn blog en ontdek mijn tips wat te doen rond het Lauwersmeer.

#11 - Ga dineren bij Loods Lounge

Wil je lekker dineren met leuk uitzicht over de haven? Ga dan eten bij de Loods Lounge. Een gevarieerde kaart, met lekker eten en goddelijke chocoladetaart.

Terschelling tips doen op het waddeneiland

#12 - Neem een borrel bij De Zomer

Tijd voor een borrel? Ga dan naar De Zomer, een gezellig biercafé met keuze uit allemaal fijne biertjes. Er tegenover zit de bruine kroeg De Zeevaart. Ook erg gezellig.

#13 - Ontdek de wrakken in het Wrakkenmuseum

Is het slecht weer en zoek je een leuke activiteit? Bezoek dan het Wrakkenmuseum en maak kennis met een bijzondere collectie aan voorwerpen die Terschellinger duikers opgedoken hebben uit verschillende scheepswrakken.

#14 - Ook niet vergeten op Terschelling

Nu nog een paar plekjes waar ik zelf niet geweest ben, maar goede verhalen over heb gehoord. Heb je zin in een goede bak koffie? Ga dan naar Nieuw Amsterdams Koffiehuis. Ook Kaap Hoorn, dat van dezelfde eigenaar is, schijnt een aanrader te zijn. Net als de zelfpluktuin en ZandZeeBar. En eigenlijk kan je Terschelling niet verlaten zonder bij Hessel, de zingende Terschellinger, te zijn geweest. Zoek je nog leuke excursies? Neem dan een kijkje op de website van VVV Terschelling voor de lijst vol leuke activiteiten.

Terschelling tips doen op het waddeneiland

Overnachten op Terschelling

Op Terschelling heb je keuze uit ontzettend veel mooie plekjes om te overnachten. Wil je graag in een wat groter dorpje verblijven? Kies dan voor West-Terschelling. Hier vind je de meeste eetgelegenheden, cafés en winkels. Ook Midsland, Hoorn of West aan Zee zin leuk om te verblijven. Liever in de natuur? Boek dan een natuurhuisje op Terschelling en kom helemaal tot rust.

Zelf koos ik voor het leuke dorpje West-Terschelling en sliep ik net buiten het stadje in een bosrijke omgeving in het WestCord ApartHotel Boschrijck. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Terschelling!

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne